Jag langar ju bara lite grann…

Hellre choklad än alkohol till ungarna!

Aftonbladet skriver idag om att de som är värst på att langa alkohol till sina barn, är just föräldrarna. Jag blir inte alls förvånad. Jag vet inte hur många gånger sedan min egen tonårstid jag hört föräldrars försvar för att de gör det. De vanligaste är:

 • Då vet jag hur mycket de dricker
 • Då vet jag att det inte är dålig sprit
 • De får tag på sprit i alla fall
 • För att mitt barn kan hantera alkohol

Inget av dessa argument håller i för mig! Jag tycker det är intressant hur man som vuxen försöker rättfärdiga sitt eget handlande som man ändå någonstans måste ha fått med sig att det inte är okej.

Mina egna föräldrar har aldrig köpt ut en droppe alkohol till någon av mig eller mina bröder, vad jag vet, däremot hade jag i ungdomen många vänner vars föräldrar köpte ut åt dem/oss. Som mamma idag tycker jag det är skamligt att man inte bara väljer att köpa ut åt sin egen tonåring, utan också till deras kompisar. Om man nu väljer en så korkad lösning för sitt eget barn, så varför gör man även de valet för någon annans barn?

Jag vet att det finns massor av folk i stugorna som köper ut till sina tonåringar, så jag räknar med att det är många som INTE håller med mig i detta inlägg och det är okej, men i så fall skulle jag önska att ni också ger mig en bra förklaring till varför ni gör det. Hittar ni stöd i någon studie/undersökning/test att era barn inte löper större risk att få alkoholproblem eller att de lär sig hantera alkohol bättre om ni köper ut? I så fall i vilken?

I alla vetenskapliga studier jag har tagit del av i detta ämne, så har man kommit fram till att ungdomar som börjar dricka alkohol tidigt, löper större risk att få alkoholproblem.

Varför jag skriver att ovanstående argument för att köpa ut till sina barn, inte håller för mig, är följande:

Då vet jag hur mycket de dricker. Jag tycker det är struntprat. När mina kamrater fick alkohol utköpt av sina föräldrar, så drack de först upp det. Ibland hemma (en del föräldrar krävde det) och andra fick ta med det ut. Då delade vi på det, eller personen drack upp det själv och sedan drack vi av det som någon annan hade köpt ut. Det vill säga att oftast använde vi den av föräldern utköpta alkoholen till att ”förfesta” och sedan drack vi vad någon annan lyckats få tag på, eller som man gemensamt ”skramlat” till för att ha tillsammans. Inte alltid, men ganska ofta så innebar detta att de vars föräldrar köpt ut alkohol också var de som blev mest berusade. Lite då och då får jag höra från föräldrar som försvarar att de köper ut till sina barn med att ”jag köper ändå så lite, bara några öl/cider”. Hur mycket man köper ut, tror jag som sagt inte styr alls hur mycket personen i fråga faktiskt dricker.

Då vet jag att det inte är dålig sprit. Samma sak där. Det är ingen garanti. För det den här personen som man köpt ut till, köpt tillsammans med sina kompisar, kan fortfarande vara ”dålig” alkohol. Dessutom tycker jag att det argumentet brister av fler skäl. För OM nu just den här ungdomen nu skulle visa sig få alkoholproblem som vuxen, ska man då säga: ”men jag såg i alla fall till att h*n fick sprit från systemet när h*n var tonåring”.

De får tag på sprit i alla fall. Ja, det allra mesta får de ju det. Men jag anser fortfarande att det är ett mycket dåligt argument, för jag tror som sagt inte att man dricker mindre för att man som förälder köper ut. Dessutom minns jag faktiskt att det fanns tillfällen, även om de inte var allt för många, när man faktiskt inte fick tag på alkohol inför en fest och på så sätt fick man i alla fall den helgen alkoholfri, om ingen förälder ”ställde upp” med att köpa ut. Dessutom tycker jag inte att vi ska glömma att som förälder är vi faktiskt oerhört viktiga förebilder för våra barn och särskilt viktigt är det under tonårstiden, som är en nog så känslig period för våra ungdomar.

För att mitt barn kan hantera alkohol. Ja, det kanske det kan. Nu. Ã… andra sidan lär det inte vara dig som förälder ditt barn visar om det inte kan hantera alkohol. Hur det ser ut när ditt barn blir vuxen har du ingen aning om och man grundlägger sina barns alkoholvanor till väldigt stor del under tonårstiden.

Nu kanske det finns de som tror att jag är så naiv att jag tror att mina egna barn inte skulle dricka bara för att jag inte köper ut. Så är det naturligtvis inte. Men jag tror också att det finns en större spärr för mina barn mot alkohol när de dels vet att det inte är accepterat av mig, för att jag inte köper ut till dem och för att jag själv är i det närmaste nykterist. (Dricker ungefär en gång vert 3:e- vart 4:e år) På samma sätt som jag tyvärr tror att jag påverkat mina barn negativt när det gäller rökning, eftersom jag har rökt under mina barns uppväxt och eftersom jag tror att det är vanligare att barn till rökare själva blir det, även om naturligtvis inte alla blir det.

Nej, jag försöker inte köra med någon skrämselpropaganda, men samtidigt tycker jag inte att man får blunda för verkligheten heller. Alkohol är trots allt den ”drog” som ställer till med mest förödelse i vårt samhälle, även om den är legal. Drick gärna och var glad, men var medveten om alla varningssignaler på vägen.

Fler som bloggar om samma ämne:

bloglovin

Här finner du mig på Twitter; http://twitter.com/tonarsmorsa

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

17 svar på ”Jag langar ju bara lite grann…

 1. Här langas ingenting, min dotter är än så länge prudentlig.
  Letar efter dina inlägg när du slutade röka, ja titta nu ser jag en sökfunktion bara för det =)
  Ha en skön helg.
  (Bloggar inte alls just nu, har ingen lust.)
  Kram!!

  menuettes senaste inlägg..Hä ä bar å ´ åk ´ ”

 2. Kan bara hålla med! Trodde att jag var ensam om att INTE köpa ut. Undantaget dotterns student då hon bad mej att köpa en liten flaska vin till den obligatoriska champangefruksosten(den storleken som rymmer ca 2 glas vin) för hon inte skulle hinna med att be någon köpa ut…. Det erkänner jag att jag gjort (maken rättare sagt….) men de gånger som jag nekat är dock fler…. Ã… visst har jag haft dåligt samvete för det eftersom det är emot mina principer att köpa ut åt mina barn!

  Har också tagit del av en hel del undersökningar. Vi föräldrar fick utbildning av skolan/soc när dottern gick i 7an. På de träffar vi hade fördes diskussioner om:

  Då vet jag att det inte är dålig sprit. De får tag på sprit i alla fall. För att mitt barn kan hantera alkohol. Då vet jag hur mycket de dricker. Och faktiskt diskuterades det om det var OK att låta barnen dricka tillsammans med vuxna, ett glas vin till maten.

  Fältassistenten visade att en norsk undersökning visar precis det du skriver. Barn som börjar dricka alkohol i tidig ålder löper större risk att senare hamna i ett alkoholmissbruk. Hon var rätt hård mot de föräldrar som protesterade MEN det blev ett uppvaknande för en del… (jag tex….)

  Hålls det föräldrautbildning om ungdomar och alkohol i Uppsala?

  Ett helt riktigt resonemang Fatou! Tycker för övrigt att du har åsikter som stämmer överens med de jag har och du är en fena på att sätta ord på känslor och attityder!

  Kram Gerd

  Gerd Erikssons senaste inlägg..Här pappa får du titta på några av dina favoriter

 3. menuette: Ja, den där söktjänsten skulle jag aldrig klara mig utan när jag sitter och ska länka till gamla inlägg! 🙂

  Gerd Eriksson: Ja, vi verkar vara av precis samma åsikt i denna fråga, men jag vet att många tycker något helt annat och jag blir lika förvånad varje gång…!

 4. Tycker det du säger är fjant när barnen är över 18 år. När man är 18 är man myndig, alltså borde hela det svenska systemet förändras. När de är under 18 ingen alkohol. Mina föräldrar köpte ut cider till mig när jag blev 18 år men aldrig stark sprit eller annat. Jag har då en sund alkoholanvändning dricker sällan. Nu är jag visserligen 21 och kan köpa hur mycket jag vill.. men det var likadant när jag var yngre.

 5. Jag håller med dig helt och hållet. Min mamma och även vänners föräldrar har köpt ut till mig och mina vänner sen jag var 16-17 år. Nu har jag ju precis fyllt 18 för två månader sen. Och även om jag utnyttjat mammas oförmåga att säga nej, och uppskattat den, så tycker jag verkligen inte att det är okej. Men vad tycker du om att köpa ut till 18 och 19 -åringar? Man får ju gå på krogen och supa sig redlös om man vill, och kan i teorin bli vald till statsminister.. får man köpa ut då tycker du?

 6. Jag minns hur coola man tyckte att dessa ”langar”-föräldrar var…. MYCKET snällare, tuffare än sina egna, som vägrade att köpa ut en droppe! NU 10-12 år senare inser jag ju vilka av mig och mina vänner som hade de ”coolaste” föräldrarna. Tack till mina föräldrar som stod på sig och förde sina sunda värderingar vidare på mig. Visst, det var skitspännande att festa med langad sprit innan man hade fyllt 18… Och jag ångrar INTE att jag var med på dessa fester. Trots allt så lärde man sig en del genom detta… Kommer aldrig att köpa ut till mina barn. Fatou, du har rätt i att man drack en hel del mer än vad dessa föräldrar köpt ut. Detta var ju bara en bonus en sån gång….

 7. Självklart att man INTE ska köpa ut till sina barn/tonåringar och aldrig bjuda hemma, detta klarar alla så bra ändå.
  Fatta!

 8. Håller med dig i mångt och mycket, däremot i från vad säkert många undersökningar visar, så har jag personligen svårt att tro att barn till rökare blir rökare. I mitt fall är det tvärtom. Min mor var/är storrökare och jag har alltid äcklats otroligt av rök och cigaretter. Hela min tonår gick åt för att få henne att sluta. Då jag fick egna barn och hon skulle vara barnvakt fick jag packa in x-tra kläderna i dubbla plastkassar för att de inte skulle ta lukt, om de inte behövde användas. Då barnen kom därifrån var det bad och hårtvätt och kläderna i smutskorgen som gällde, då de stank av mormors rök. Då deras mormor stinker i sig själv och hennes andedräkt inte är att leka med, kan jag idag, då mina barn är tonåringar, vara lugnt förvissade om att de inte vill bli som mormor. Så även om jag vet att de dricker ibland så vet jag i alla fall att de aldrig kommer att röka, vilket jag faktiskt tycker skulle vara värre! Alkoholism är en sjukdom så jag tror att de som har anlagen för den får den oavsett om de har börjat dricka vid unga år eller senare i livet. Själv började jag sent och jag förser inte mina barn med alkohol och jag gör vad jag kan för att förhindra dem till att dricka då jag tycker de är för unga och för att det inte är lagligt så klart men det ligger nåt i ”att de får ändå tag i det” men man behöver inte vara delaktig till det.

 9. Kom på en sak till :-)! Då min yngsta var ca 14 år så hände det ett par ggr att vi föräldrar kom på dem med att dricka och att köpa sprit ifrån A-lagare. Detta genererade till blixmöten med alla inblandade ungdomar och föräldrar (oftas mammorna). Det var självklart bra att visa barnen att vi tog detta på allvar och det inte var ok. Men då vi mammor själva träffades så var det annat ljud i skällan, alla ville bräcka varandra med fyllehistorier från tonåren och jag kan tycka att detta är en sån otrolig dubbelmoral. Deras historier var långt värre än det våra barn hade gjort och det verkar som att alla ändå tycker att det hör tonåren till samtidigt som det ska moraliseras och fördömas. Som jag skrev tidigare var jag själv mycket sen med alkohol men jag har idag inget emot att folk dricker men jag tycker inte om dubbelmoral att de som skriker högst var värst själva.

 10. Jag är 20år och mina föräldrar har aldrig köpt ut till mig (undantag 2 cider a ´4,5% till min student)! jag drack första gången när jag var 17,5år och nu dricker jag väldigt sällan (ett halvår sedan sist eller nå sånt) Detta har jag mina föräldrar att tacka! Jag ska försöka att föra detta vidare till mina framtida barn så får vi se hur det går.

  Tragiskt att andra föräldrar väljer att göra det till barn som inte ens är deras egna! Okej (eller inte!) om de gör det till sina egna barn men då ska det också vara bara till deras egna barn!

 11. Galet bra inlägg!
  Mina föräldrar köpte heller aldrig ut till mig, däremot kunde jag få smaka litegrann (en mun eller så) om de någon gång drack cider eller så till maten (vilket förekom vääldigtväldigt sällan). Har aldrig vart något större fan av alkohol, och just i mitt fall tror jag mycket att det beror dels på mina föräldrars nästintill obefintliga alkoholintag och att de i ganska tidig ålder avdramatiserade det där med att dricka genom att låta mig smaka hemma. Har många gamla vänner som ALDRIG fick smaka en droppe hemma, men som när de blev lite äldre (typ 15-16) var ute och festade och söp hårt utan föräldrars vetskap, och som fortfarande gör det (dock med föräldrarnas vetskap). Kanske hade det blivit annorlunda om deras föräldrar såsom mina avdramatiserat det tidigt, kanske inte.

  Lillans senaste inlägg..Den första trevande närheten..

 12. För att dela med mig av min synvinkel i den här diskussionen måste jag tillägga att jag (snart 21 år) har växt upp i ett hem där det har varit OK med alkohol. Även om jag inte hade fyllt 18 än. När jag bad min mamma köpa ut så köpte hon ett par cider till mig. (då drack jag det hon hade köpt till mig – och inget mer) Och jag har inte blivit skadad på något vis av det. Nu vet jag inte om detta beror på mammas inställning men fram till att jag var 18 drack jag bara på t.ex nyårsafton eller kulturnatten: 1-2 ggr / år. Medan jag hade kompisar som inte fick dricka alkohol och istället tog varje chans dom hade. Ibland var mina vänner på hemmafester och drack – varje helg. Jag började dricka oftare då jag var 18 (då jag började gå ut på krogen). Men fortfarande, idag har jag som sagt vänner som festar 1-3 ggr i veckan, medans jag själv nöjer mig med att festa/dricka 1-2 ggr i månaden. Jag tycker att jag har en MYCKET sundare inställning till alkohol än vad många av mina vänner har i samma ålder. Som sagt, nu vet jag inte om detta har något att göra med hur mamma agerade i mina tonår men det har iallfall inte gjort mig till en alkoholist eller en ”partygirl”, så att säga. Detta var min synpunkt i ämnet. Bra blogg förresten!

 13. Pingback: Tonårsmorsa » En kombinationsblogg

 14. Du är så mitt-i-prick som bara du kan vara, Tonårsmorsa! Jag önskar att jag kunde sätta ord på det jag tycker och känner på samma sätt som du.

  Jag har aldrig köpt ut till våra Tonåringar, och kommer heller aldrig att göra. Det får de fixa själva, när de har åldern inne. Jag är inte så naiv att jag tror att de inte dricker.

  Vår Stora Son är 19 nu, och nu kan han få ett glas vin till maten om han vill. Han vill hellre ha öl eller cider, och det har vi aldrig hemma 🙂 Så en gång har han druckit ett glas vin hemma på 1 ½ år. Däremot att köpa ut bara för att han är myndig finns inte i min skalle!

  Att dricka på krogen/restaurangen fr o m 18-årsdagen är annorlunda. Där finns det regler att inte servera för unga, eller för berusade personer om krogen/restaurangen vill behålla sitt utskänkningstillstånd.

  Må så gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Jag langar ju bara lite grann… […]