Karzan Kader en vardagshjälte för mig

Lagstiftningar mot diskriminering i all sin glans, men om de ändå inte efterlevs i verkligheten så blir de totalt verkningslösa. UNT skriver idag om Karzan Kader som dokumenterade diskriminering på flera krogar i Stockholm 2004, vilket är ett tag sedan.

Inget har dock hänt sedan dess, trots att det fick en hel del uppmärksamhet i media. DO (DiskrimineringsOmbudsmannen) preskriberade fallet, trots att allt fanns väldokumenterat på film. Det tragikomiska i det hela är att när man preskiberar det hela så gör man det bland annat på grund av att de anmälda krogägarna inte lämnat in svar på anmälan. UNT skriver:

Efter två år fick Karzan Kader ett brev från DO där det stod att ärendet preskriberats. Något som DO förklarade med uteblivna svar från krogarna och bristande resurser.

Det verkar absurt att en anmälan preskriberas av dessa skäl. Normalt brukar man ha en viss tid på sig att lämna in svar och om man inte gör det, så går man vidare ändå. UNT skriver vidare:

Nu ligger ärendet hos Justitiekanslern, som ska pröva om DO misskött sig och om Karzan Kader har rätt till skadestånd från staten. Men även hos JK har ärendet fått samla damm – trots att ett drygt år har gått sedan anmälan kom in har ingenting hänt.
Dröjsmålet beror, enligt handläggaren Gun Löfgren Cederberg, på för lite resurser. Vart femte fall hos JK är mer än ett år gammalt.
– Ärendena blir fler och fler för varje år och personalen ökar inte i samma takt. Men det här ärendet ska avgöras senast första juli, säger hon.
Karzan Kader börjar dock bli otålig. Han säger att han längtar efter att sätta punkt och ibland ångrar att han gjort något över huvud taget.

Jag hoppas verkligen att det går vidare, trots att mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Diskriminering på krogar och annat är vanligt förekommande, även om det är få som orkar dra dessa ärenden vidare. Därför är Karzan Kader en vardagshjälte i mina ögon och jag är tacksam över att han försöker dra detta vidare, för det här är verkligen inte okej, synd bara att DO inte tog chansen när de hade den…!

Själv tror jag att händelser som att bli diskriminerad vid krogdörren på grund av ursprung, får en bittrare eftersmak i det långa loppen, än vad dessa krogvakter/-ägare inser. Det blir som ett gift som sprider sig i vårt samhälle som vi gärna skulle klara oss utan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.