Mabou förhandlar

Mabou började få veckopeng vid fem års ålder. Då var det 20 spänn i veckan. När han fyllde sex år så höjde jag till 25 spänn. Sedan han nu fyllde 7 år försöker han åter förhandla upp den. Han tycker 30 spänn i veckan är rimligt. Jag minns inte hur mycket tjejerna fick vid den åldern, men jag tycker det låter ganska mycket med 30 spänn i veckan när man bara går på sexårs.

För de 25 spänn han får nu har jag inte direkt några krav på honom, men oftast hjälper han till lite när vi andra storstädar. Om han ska få 30 spänn i veckan tänker jag att han måste börja göra vissa saker.

Vad tycker ni? Är 30 spänn i veckan lämpligt för en 7-åring? Vad bör man kunna kräva av en 7-åring för den summan?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Mabou förhandlar

 1. Min 6 åring (som blir 7 i december) får 25 kr och för det ska han dagligen hjälpa till att duka till middagen, duka av sin egen tallrik och sätta i diskmaskinen samt plocka undan på sitt rum varje kväll innan han lägger sig (inga grejer på golvet utan ner med allt i backarna eller upp i hyllorna…annars tuggar gärna hunden i sig allt…).
  Han hjälper också till med Alice. Funkar rätt bra tycker jag…
  KRAM

  Soulsisters senaste inlägg..Annorlunda påsk kort

 2. Jonas 11 år har 151 kr i månaden (35 kr i veckan). Oscar 9 år har 30 kr i veckan.
  Då ska de köpa godis själva på lördagarna, spara om de vill och även kunna köpa födelsedagspresenter.

  Jonas sysslor består av att slänga soporna, plocka ur diskmaskinen 2 ggr i veckan och torka av bordet.
  Oscars sysslor är att ta upp varor från förrådet när det tar slut i köket och plocka ur diskmaskinen 2 ggr i veckan.

  Båda måste städa sina rum innan de får veckopengen på lördagarna + hjälpa till att sortera in rena kläder i garderoben.

  Ludmillas senaste inlägg..Det kom en fråga…

 3. Soulsister: Det låter rimligt!

  Ludmilla: Ja, det är bra att jag får höra hur olika personer gör, sedan får man ta ställning till den här veckopengsförhandlingen! 🙂

 4. Jag kommer inte ihåg när jag fick veckpenga eller vad jag fick. Jag behövde nog inte göra ngt speciellt för pengarna däremot var min mamma väldigt noga med att de pengarna jag fick skule räcka till vissa saker, jag fick allts aldrig pengar för tex godis, nöjen, kläder osv. När man är sex år kanske det handlar mest om godis o så….men annars tycker jag väl det är lämpligt att hjälpa till lit hemma med dukning, ta bort sin disk och hålla ordning bland sina saker….kram

  sarahs senaste inlägg..Blondinbella om Islam och slöjan

 5. min 8,5 åring kille får 20 kr men jag har inga krav,,heheh ska nog börja nu,,,jo att läxor görs o lite men d ska ju alltid göras:-)

  din blogg e kul å följa då jag har barn m en gambier själv,kom just hem därifrån 2 v.skönt

 6. Förlåt mig men veckopeng för en 7-åring?! Veckopeng?! Vår sjuåring får den där femman eller tian man stoppar i shoppingvagnen, och tilläggas bör att hon följer med när jag handlar kanske två gånger per månad. Men en veckopeng var det ens aldrig tal om.

 7. sarah: Ja, i den här åldern handlar det nog mest om godis, i alla fall för Mabou ´s del. Men jag tycker absolut det är bra att de får göra en ”motprestation” för att de inte bara ska ”få” pengar.

  linda: Ja, det är bra att de får lära sig hjälpa till hemma i tid, annars är det svårt att få dem till det när de är äldre. Kul att du gillar bloggen och vad härligt att du precis varit i Gambia.

  Maja: Ja, alla gör ju på olika sätt. Jag tycker det är jätteviktigt att de får lära sig pengars värde i tid och jag tycker det är ett bra sätt att de lär sig förstå att saker och ting kostar och hur mycket det kostar.

  Jag började med veckopeng till Mabou redan vid 5 års ålder, eller om det var ännu tidigare. När de blir lite äldre brukar jag börja med månadspeng i stället. Det är en uttänkt strategi som jag tycker funkat bra på de äldre barnen! Men du gör ju förstås det du tycker är bäst.

 8. Har läst din blogg i några veckor nu och jag har fastnat totalt! Detta är dock första gången jag lämnar en kommentar…

  Kommer inte ihåg vad jag hade i veckopeng när jag växte upp, men mina föräldrar var lite speciella när det gällde pengar. De var noga med att jag skulle göra mina sysslor (hjälpa till med dukning, tvätten, bära ut sopor mm och självklart ha ordning på mitt rum).

  Att hjälpa till hemma var en självklarhet och veckopengen var ingen belöning, det var något som mina föräldrar gav mig för att de ville.

  Vid 24 års ålder och sedan länge utflugen åker jag fortfarande hem till mina föräldrar och hjälper till med städning, storhandling av mat, renovering mm. Inte för att jag jag får något tillbaka för det, bara för att jag tycker om att hjälpa dem! Låter kanske klyschigt, men jag tror att det beror på den synen på pengar som de tidigt inpräntade hos mig.

  Pappa säger fortfarande:

  ”Hjälpa varandra i utbyte mot pengar – bad idea (så sköts ett företag, inte en familj)

  Hjälpa till hemma för att vi älskar varandra – good idea”

  Om min kommentar var lite luddig så skyller jag på godis- och äggkoma =)

  En stooor kram till dig!

 9. Sara: Vad roligt att du fastnat för bloggen. Jag tycker att din pappas inställning är väldigt bra. Men ibland tycker jag också att man kan få göra saker för pengar hemma, men det får inte bli så att barnen bara gör saker om de får betalt. Här hemma hjälps jag och tjejerna åt med det mesta, men jag gör sånt där man inte gör så ofta, typ torkar av köksskåp och liknande. Men, som sagt, jag gillar din pappas inställning! En stooor kram tillbaka! ♥

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.