Gambiansk brottning

Afrikansk brottning i Serekunda i Gambia

Jag vet att det är en hel del personer som kommer från Gambia eller har andra connections till Gambia, som läser min blogg. Ofta får jag mail där man efterfrågar fler inlägg om just Gambia. Så här kommer ett inlägg som jag hoppas ska roa er och alla andra som kanske inte har den där connection men ändå är intresserade av att läsa.

Idag, Söndag, hålls en stor Gambiansk brottningsmatch på   Independence Stadium i Bakau, Gambia. När du hör om brottning, kanske du tänker i de banor som vi Européer tänker oss brottning, men det här är något helt annat. Gambisk brottning i Gambia innebär något av en folkfest. Reglerna är diffusa, men det finns regler och man satsar pengar på den man tror ska vinna. Innan själva matcherna startar, så går brottarna runt arenan i en cirkel, som i Gambia är en sandfylld mark med många åskådare på kanterna. Man tar också in trummare som spelar en speciell sorts trummor (sabar, som jag skrivit en del om tidigare, fast då mest om dansen sabar som ackompanjeras av sabartrummor) och är med brottarna som visar upp sig. Ibland urartar själva brottningsmatcherna och det blir mer en roande underhållning än en riktig match. Undertonen är ofta lustfylld och humoristisk. Men ibland kan det gå hetare till, vilket jag skulle gissa att det kommer att göra idag eftersom det ligger så pass mycket pengar i potten.

Idag kommer det alltså att hållas en stor match på Independence Stadium i Bakau, Gambia. En Fatou Camara har utlyst privata pengar på en summa av två miljoner Dalasi, vad jag får fram nu (12/4-09) så handlar det om drygt 600 000 svenska kronor, vilket är enormt mycket pengar i Gambia. Matchen kommer att pågå idag mellan sex Gambianska African Wreslers och sex Senegalesiska African Wreslers. Den kommer att gå till på följande sätt: fyra (från varje land, om jag förstått det hela rätt) kommer att tävla i brottningsmatcher som inkluderar boxning och två från varje land kommer att tävla i den traditionella stilen som praktiseras i Gambia.

Fatou Camara sägs uppge att hon vill bidra med sina privata pengar till denna tävling, för att säkerhetsställa och vidareutveckla kulturen.

Afrikansk brottning sägs vara landets näst största sport, efter fotboll.   Om du någon gång besöker Gambia eller Senegal så rekommenderar jag varmt att försöka delta vid en brottningsmatch, för det är verkligen en fantastisk upplevelse som är svår att glömma och då gillar jag inte ens sport…!

Här har jag plockat fram två youtube-klipp som illustrerar en del av sporten. Det första klippet är från ett tv-program som berättar om sporten, det andra klippet är från en match i Gambia och det tredje klippet från en match i Senegal och skillnaderna är ganska uppenbara om man är uppmärksam:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Gambiansk brottning

 1. Vad roligt att du skrivit lite om Gambia igen det var ett tag sedan. Jag har aldrig varit på brottningsmatch men jag får gå nästa gång jag åker till Gambia som jag planerar göra snart. Jag kommenterar sällan din blogg men jag läser den alltid för den är bäst.

  Sister Cools senaste inlägg..Stort Bloggkrig

 2. Det här med Gambiansk brottning verkar som det är mer underhållning (typ en större grej) än svensk brottning, som är rätt trist! (endast min åsikt dock!)

 3. Två millioner! Dags att börja träna hehe…:) Såg i ditt gamla inlägg att du ville/höll på att lära dig sabar, tänkte bara tipsa om att det finns en kille i sthlm som heter Buba som har sabarklasser. Thnks för ett intressant inlägg!

 4. Sister Cool: Ja, det kommer lite i perioder, oftast när min egen längtan blir för stark!! Du får absolut inte missa brottningen nästa gång du reser, den är ett minne för livet.

  Weirdo: Ja, det har inte särskilt mycket att göra med ”vanlig brottning” som vi tänker på här i Sverige i alla fall. Den är mycket mer underhållande!

  Sandra: Ja, jag tränar hemma själv ibland. Jag har vänner som är jätteduktiga på Sabar också, men de bor också i Stockholm, så det är lite svårt. Menar du att Buba tränar tjejer i sabar också? Tack för din kommentar.

 5. Jag vet inte så mycket om vad han gör, träffade på honom på en danskurs här i Malmö och han berättade att han tidigare har jobbat på en dansskola i Dakar och att han har sabar-klasser i Sthlm…det verkade som att klasserna var öppna för alla, antagligen är nybörjarklasserna ganska basic så det spelar nog ingen roll om man är tjej eller kille:) En rolig sak han sa: ”If you want to do this really high jumps you just have to relax your legs…”. Lättare sagt än gjort, haha!:)

 6. Sandra: Ja, om han är från Senegal så är det möjligt att han tränar även tjejer, jag har lite svårt att tro att en Gambiansk kille skulle göra det bara, för i Gambia skiljer sig dansen mellan killar och tjejer ganska mycket och tjejerna är oftast bäst, men i Senegal finns det jättebra killar och de har ofta studios där de har dansträningar. Ja, det är nog inte helt lätt att relaxa benen samtidigt som man dansar… 😀

 7. Hahaha vad roligt att du kommenterade det med skillnaden mellan hur killar och tjejer dansar. Typ alla tjejer är, enligt mina mått, grymma medan de flesta killarna bara ”gungar” lite eller mest försöker se coola ut;P Jag brukar alltid reta min sambo (som så många andra gambianer är ganska nationalistisk) med att fråga hur gambiska killar kan vara så ”dåliga” på att dansa när det finns så många grymt duktiga senegaleser:D

 8. Sandra: Ja, men det är lite ”feminist-stämpel” i Gambia över att dansa, det är därför. Jag minns en liten kille på 7-8 år som dansade järnet på en Gambiansk fest för många år sedan och nästan alla förfärade sig över att den stackars mamman fått en son som var ”som en tjej”. Killen var asgrym! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.