Jag vet inte vilken sten de krälat fram under

Det började som en skakning på nedre däck, höll jag på att skriva, men det började med en diskussion inne hos Mymlan där jag lovordade hennes inlägg som jag tycker höll väldigt bra nivå och dessutom skrev hon ungefär det jag tänkte. Men sedan började jag att följa en del av länkarna till de som kommenterat och upptäckte en värld av grov rasism och dylikt och bestämde mig för att avsluta diskussionen, då den kändes lönlös.

Ganska snart så fann jag ett annat inlägg där man bestämt sig för att såga min blogg. Det har man ju rätt att göra, eftersom alla har rätt att tycka det de vill. Jag skulle kunna bemöta hela inlägget och kanske ge dem en och annan poäng, men ser det som lönlöst då det snarare skulle framstå som om jag försöker ursäkta mig själv och det har jag varken lust till eller känner att jag behöver göra. Alla får tycka vad de vill och alla kan ju inte gilla alla bloggar, så är det bara. Andra detaljer kan man ju jobba på om man har tid, lust eller känner för det.

Det intressanta här med att då vissa bloggar upptäcker att man sågat min blogg ”officiellt” är att då kryper dessa rasistiska små kräk fram ur sina vrår och ser sin chans att få kasta sig på en morsa som bloggar och råkar vara en person som lovordar mångkulturen. Man diskuterar dock varken bloggdesign eller huruvida bilderna har ramar eller ej, inte heller diskuterar man mina åsikter sakligt, utan man bestämmer sig för att överösa min blogg med hatord och rasistiska angrepp mot både mig och barnen.

Min blogg må ha många skönhetsfel och vara allt för svårnavigerad, men det som faktiskt följde den felsökarkritik man gjorde på The Critics, var att osmakliga kommentarer öste in och försöka sänka mig och barnen. Det är möjligt att The Critics i sig inte hade något med saken att göra, men jag kan inte låta bli att undra vilka deras besökare är, när mina kommentarer helt plötsligt nerlusas av dessa personer efter artikelns publicerande, särskilt som man hänvisade till att det var just The Critics man läst.

Jag har bloggat i flera år nu och jag har fått min beskärda del av rasistiska kommentarer, kritik i bloggar och bland kommentarer, mail, även om jag sällan ger dem något större utrymme i bloggen.   Jag har lärt mig handskas med bloggvärldens alla troll och liknande. Men liksom de flesta föräldrar blir jag en tigerhona när man kastar skit på mina barn.

Hur som helst, efter The Critics artikel går en bloggare, som varit med i diskussionen på Mymlans blogg i taket av lycka. Han skyndar sig att skriva ett inlägg om mig. I en kommentar skriver han:

”Någon som vet vem som satt i juryn och om de fick sex eller pengar för att låta henne vinna?”

Vilket är ganska typiskt att attackera en kvinna med, som uppnått något. Ett riktigt lågvattenmärke, för jag har aldrig sett den typen av kommentar om en man. Och hade ens tävlingen gått till på det viset, så hade jag först behövt knulla med de som ansågs vara bloggvärldens ”viktigaste” bloggar på 100 personer och sedan skulle jag ha behövt knulla Aftonbladets alla läsare. Ursäkta, men en som arbetar 150 % och har fyra barn har kanske inte riktigt tid med all denna sexaktivitet inför en bloggtävling. Det var fantastiskt roligt att vinna Stora Bloggpriset, det betyder dock inte att jag skulle tyckt det var värt att knulla tusentals personer för att vinna det. Att jag vann stora bloggpriset må sticka i ögonen på folk som inte gillar min blogg, men det är trots allt inget som jag själv kunnat påverka utgången av.

När inlägget som Rum 237 skrivit om mig, visar sig hamna som toppost i hans blogg (det mest lästa inlägget i hans blogg) fick han antagligen en orgasm av glädje och skyndade sig skriva ett till inlägg om mig. Den orgasmen bjuder jag på!

Men, jag skriver mest detta inlägg för att visa vilka ynkliga människor det finns, som tror att deras kränkningar ska hindra mig från att skriva. En sak skedde: de väckte tigerhonan i mig!

Här är några av de mest ”rumsrena” kommentarerna jag har fått, de som kränker barnen värst, tänker jag inte ens lägga ut:

237 tyckte:

Detta var nog den vidrigaste bloggen jag ramlat in på, på alla tänkbara sätt och några till.

Helmer Pulling
|

Jag såg att The Critics hade sågat detta vämjeliga försök till blogg jämns med fotknölarna. Med all rätt, vill jag säga. Något vidrigare än detta exempel på Internetnedsmutsning får man fan leta efter. Gå och göm dig i en garderob! Ta inte med dig datorn….

http://www.thecritics.se/2009/04/tonarsmorsa-hedersmedlem-i-lankarna/

Nicklas Dudziak
|

Fyfan, vilket äkta white-trash du är.

whitepride
http://gayallah.blogspot.com |

death to neggers! white power!!

whiteprides senaste inlägg..allah is imagination gay thing!

Tillägg: 20/4-09. Eller snarare ett fråndrag: Jag har efter påpekande tagit bort e-postadresserna på de kommentarer jag lagt in i inlägget, men har dem naturligtvis kvar själv!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

49 svar på ”Jag vet inte vilken sten de krälat fram under

 1. Det var jag som gjorde recensionen och jag tar starkt avstånd från all sorts rasism! Och att gå på barnen..man ser rött! Du har en riktigt fin och härlig familj som jag gärna läser mer om.
  Jag såg din förklaring hos LadyDahmer och jag förstår nu bättre varför vissa saker är som de är. Det var en mycket bra förklaring som absolut skulle platsa i en kommentar hos oss också! Det är inte alltid man vet allt bakom design osv.

  TheCriticss senaste inlägg..Slentrian i bloggandet

 2. Jag vill bara flika in att det är en enorm skillnad mellan den recension som vi skrivit – som i mina ögon är saklig och relevant –  och de hatkommentarer som du upplever med rent rasistiska och vidriga påhopp. Vi recenserar din blogg utifrån det faktum att du har en av Sverige största bloggar och dessutom vunnit Stora Bloggpriset. Annars hade den aldrig blivit recenserad överhuvudtaget. Detta med anledning av att vi har som princip att inte såga små bloggar bara för att vara elaka.

  Jag tycker Nina har flera spetsiga och relevanta poänger i sin recension.

  MVH,

  Klaus-Peter Beiersdorf

  Klauss senaste inlägg..Slentrian i bloggandet

 3. Klaus: Skillnaden tycker jag framgår tydligt i min text i både andra och tredje stycket. Däremot ifrågasätter jag vilken typ av läsare ni har i stycke fyra och det gör jag då många av de som kommenterat på detta vis, har hänvisat mig till just er sida!

 4. Men du.
  Jag gillar ditt sätt att bemöta hatet. Att du verkligen visar att du vet att skilja på kritik och påhopp och att du har en jävla massa självdistans och humor.

  För övrigt känner jag igen det där med hur man reagerar när någon ger sig på ens barn, de gångerna är det lätt att man sjunker till en riktigt låg nivå, men det tycker jag inte att du gör här.

  Stå på dig!

  mymlans senaste inlägg..politikerbloggarna kommer att komma

 5. Tonårsmorsa: Jag tycker att du tar vår kritik på helt rätt sätt och att du gör rätt i ditt sätt att bemöta nättroll. SEn vet jag inte om det är så att våra läsare består av en så speciellt stor andel sådana, utan det är nog snarare så att de dammsuger nätet efter kritiska ord riktad emot dig för att sedan kunna köra upp det i ansiktet på dig.

  Det är lite så de funkar, närhatarna. Och det är ett väldigt, väldigt obehagligt beteende.

  Det är tråkigt om en relevant och i mina ögon bra recension ska användas som slagträ från de som inte gillar din blogg.

  MVH,

  Klaus

  Klauss senaste inlägg..Gaybloggen – stoppa jorden, Amir är här

 6. TheCritics: Varför jag valt att inte bemöta ditt inlägg är framför allt för att det skulle låta som ett gäng dåliga ursäkter. Sanningen är att jag verkligen har mycket mindre koll än vad många tycks tro, när det gäller allt som händer bakom bloggen, det är jag den första att erkänna, det är därför jag haft teknisk hjälp sedan jag startade domänen. De har dock inte alltid tid att hjälpa mig med saker och ting. Sidan som den ser ut idag är ”ofärdig” på flera plan då Helene (min förre tekniska hjälp) insjuknade under arbetet med den innan hon gick bort i December. Jag har en ny hjälp, som tyvärr inte har tid i nuläget att hjälpa mig, men vi har planerat sedan i Januari hur vi ska göra om den, så det kommer förhoppningsvis så småningom. Tills dess får folk läsa om de vill, eller låta bli om de vill. Angående de rasistiska kommentarerna så är de vidriga att få, men det gör mig också stark som en tigerhona, som sagt var!

  mymlan: Tack! Din kommentar värmer mer än du anar!

  Klaus: Jag vet inte hur det kom upp, men som sagt tror jag det började bland kommentarerna hos Mymlan och sedan fick ”vatten på kvarn” av erat inlägg. För övrigt är jag inte så säker på att det i deras fall handlar så mycket om vad de tycker om min blogg, utan snarare om vad de tycker om mina åsikter och mitt liv, vilket de tycks ha stora problem att diskutera sakligt!

 7. Oj oj oj…just nu är jag alldeles för trött för att skriva mer utförligt vad jag tycker och känner. Men jag älskar din blogg oavsett vad andra tycker.
  KRAM

 8. Vad bra det blev med ditt inlägg, en vettig debattnivå på ett bra inlägg.Men man kan ju tycka att criticsbloggen kunde kritiserat ditt innehåll i bloggen, för uppenbarligen gillar dom vad du skriver*pekar uppåt*.Men strongt jobbat Fatou, och ni andra som kommenterat här.
  🙂

  Vbs senaste inlägg..Revor och strandsatt

 9. Din blogg är toppen, du är toppen och vi är många som med dig vill motverka rasism och fördomar kram sarah ps jag gillar dina länkar lätt att hitta till det du talar om dessutom får man väl ofta inspiration just från det man läser om i tidningar böcker o dylikt….

  sarahs senaste inlägg..Blondinbella om Islam och slöjan

 10. Så fruktansvärt dålig stil av folk! ja och eftersom just du vann priset så behöver jag ju inte säga det än en gång. Men jag får göra det ändå 😉
  Din blogg är omtyckt av många!

  Birsens senaste inlägg..För tidigt…

 11. Hemskt med dessa rasister. Vilken löjlig o låg nivå! Man blir förvånad av att det finns såna här människor.Känns som det är lite lättare för dem att skriva på internet än att framträda ofentligt med dessa åsikter? Ja det sticker nog i ögonen att det var en mulitikulturell kvinna som vann bloggpriset. Men det är ju för att vi är många som gillar vad du skriver. En sak jag gillar starkt i din blogg är att du är dig själv o att du aldrig försöker tala om för andra hur de ska göra eller påstår att dina åsikter är de rätta.
  Kram

 12. Just det. Ta för allt i världen inte bort några länkar. För då har jag ingen aning om vad som du skriver om. Det gör det lätt för mig att sätta mig in i o hänga med i ämnet du skriver om.
  Smilisar brukar du väl inte heller använda så ofta som det beskrevs i den där recensionen?

 13. I mina ögon finns det inge värre än rasister och de som ser ner på andra som är annorlunda än en själv. I slutändan är det de som inte kan se längre än vad näsan räcker som förlorar på det ändå!! Visst, kritik behöver inte alltid vara negativt, men att ge sig på dig och dina barn personligen är helt oacceptabelt! Jag älskar iaf att läsa din blogg och om allt den står för!! Stå på dig!! Kram kram

  Marias senaste inlägg..Baby update

 14. Pingback: Dagens troll « Rum 237

 15. Soulsister: Tack! Annars har jag hört att det är ”inne” nu att spy ut sin galla över den här bloggen! 😉

  Vb: Ja, uppenbarligen…!

  Johan: Aldrig!!

  Gunilla: Tack!

  sarah: Ja, det här är knappast okej! Ja, länkarna kommer ni inte att slippa! 😉

  Weirdo: Roligt att det finns de som gillar bloggen också! 🙂

  237: …

  Birsen: Som sagt, det är roligt att det finns de som tycker så också! Tack!

  Sofie: Tack för lite ros bland allt ris. Nej, smajlisar är ganska sällsynt i min blogg nu för tiden, förutom bland kommentarerna. Där slösar jag rejält med dem! 🙂 Länkarna blir också kvar! Det har Helene tryckt i mig i flera år, så de blir svåra att ta ur mig, jag tror hon fortsätter indoktinera mig med dem från himlen! Eller hur Vb? 😉

  Maria: Tack för dina ord, ja rasism och personliga kränkningar och påhopp är inte okej, ens från en dator. Kul att du älskar min blogg, det gör jag med! 😀

 16. Jag blir riktigt illa berörd.
  Jag förstår inte hur folk har energi och tid åt att varesig såga bloggar (man kan ju låta bli att läsa om man inte gillar) eller komma med rasistiska uttalanden. Det sistnämnda är ett riktigt sjukt beteende. Usch!

  Ludmillas senaste inlägg..Smärtsamt nu

 17. Nej men vad är det här. Suck. Skönt att du kan stå på dig! Det finns så oerhört många som läser din blogg varje dag och älskar det du skriver ( bl a jag).
  Kram till dig, Jessica

 18. @Mymlan,
  jag känner Fatou irl, och du har alldeles rätt.Hon är en stor människa, en mer ickedömande människa får man leta efter.Klok och varm, inte minst sagt intelligent.Hon skulle varit den sista att bemöta med rasistiska tillmälen.Glad att du fått så mycket positivt vännen av det här.Sov så gott.Kärlek

 19. Kramisar i massor till dig/MaliBlir så ledsen och upprörd när folk beter sig på detta sätt.
  En sak är väl att man inte gillar alla bloggar men att gå på dina barn och dessutom vara rasistisk, då ser jag RÖTT.
  Har följt din blogg länge men kommenterar väldigt dåligt men nu kände jag att jag var tvungen.
  Du har en underbar blogg och var värld ditt bloggpris till 100%.
  n

  Malins senaste inlägg..Tar en paus…………….

 20. Den här bloggen lider svårt av självdistans och humor (om man bortser från den bajsbruna designen). Då dina multipla&mångkulterella barn utgör ditt patetiska liv tycker jag att de borde blogga om hur de upplever dig och varför du valt att avla på män som inte dög till far åt dem. Batikhäxa hörde jag något om…

 21. menuette: Ja, alla har ju rätt att tycka vad de vill men att sitta och peppra en blogg med ”haters-kommentarer” är ganska låg nivå tycker jag!

  Ludmilla: Jag känner att jag håller med där!

  Jessica: Tack, det är alltid roligt att höra att något man ändå lägger en hel del tid på, uppskattas av några! 🙂

  Vb: Jag börjar fundera på att förstora och rama in vissa kommentarer… haha. (Det är ett skämt om något inte förstod det) Tack Vb, det var fina ord, nu ska jag bara försöka leva upp till dem! 😉 Hehe.

  Stefan: Det är sant och nu är det ännu fler! 🙂 Sällan har jag blivit så glad över kommentarer!

  Malin: Tack! Ja, om man har blivit framröstad bland så många bloggar, så kan man ändå inte ha gjort allt fel. Men uppenbarligen är det många som inte gillar den. Också. Hoppas du kommer tillbaka efter din paus.

  anjelina: Ja, där tar mitt tålamod liksom slut…

  Konrad: Mina barn bloggar. (tre av fyra i alla fall) och hur patetiskt mitt liv är eller inte, kommer du aldrig att få ta del av. De bloggar även om sin högst dugliga far. Batik är inte riktigt min grej, men det är ett himla snack om batik på vissa andra bloggar… Hur är det med dig? mår du bättre av att försöka trycka ner andra. Är du så värdelös så du inte mår bra av det du själv åstadkommer? Jag tycker min fråga är högst berättigad med tanke på din kommentar.

 22. ja såg på den dära criticsidan att den dära Klaus skrev så hära ”Sen vet ju bara Tonårsmorsa om det är ytterligare en snyfthistoria eller om det verkligen varit så att hon fått utstå en massa rasistiska påhopp.”

  Vad jag ser så har i allafall den dära sista kommentaren du la ut en länk till en blogg å en mail. Tycker bara det var en onödig kommentar å jag tycker de ä skit att du får ta sån här skit om nigger å såna kommentarer även om folk inte gillar din blogg. Jag älskar din blogg å snälla ta inte bort länkarna för de ä det bästa me din blogg. Ã… när de skrev rubriken så undrar jag bara, du behöver inte svara, men har du haft alkoholproblem eller nå?

  Sister Cools senaste inlägg..Påsken är över

 23. Sister Cool: Ja, om det är så, så får det stå för honom, jag är rätt ”mätt” nu på all ”kritik” i form av kritiker, bloggare, kommentarer etc. Jag tycker dock att det i så fall är lågt att antyda det, som om jag skulle dra in mina barn, när tre av mina fyra barn läser min blogg… Jag tycker kommentarerna i mitt inlägg ovan säger tillräckligt och vad jag vet är jag inte anklagad för något brott som jag måste rentvå mig ifrån. Jag skriver en blogg och planerar att fortsätta med det.

  Länkarna kommer INTE att försvinna. Den ändring jag gjort efter kritiken är att ha färre taggar och jag kommer att ändra designen på sidan så småningom som jag och Aminata pratat om och planerat sedan Januari.

  Nej, jag har aldrig haft alkoholproblem, men har ändå själv valt att vara återhållsam med alkohol sedan många år. I genomsnitt dricker jag alkohol en gång var 3:e till vart 4:e Ã…R!! Och då lyckas jag göra det måttligt. Jag tycker helt enkelt inte om alkohol och jag tycker inte om att vara berusad, dessutom försöker jag att vara en bra förebild för mina barn och det klarar jag utan alkohol.

 24. Jag vill bara säga att din blogg är riktigt bra. Jag kommenterar sällan, men nu vill jag passa på att säga ang. rassarna: på dom tonårsmorsan. Jag tycker din blogg är blandad, rolig, seriös och viktig. Fortsätt skriv.

 25. Så var det det här med sak och person igen.
  *suckar*
  Att ge sig på barnen är ett riktigt lågvattenmärke.
  Men jag tycker som Mymlan, att du bemöter det på att bra sätt.
  Riktigt bra.

  Evas senaste inlägg..Nära ögat.

 26. Rum 237 = Marcus Westlund: Borde jag känna till namnet? Det säger mig ingenting!

  Eva: Ja, sak och person och barnen och hela faderullan. ”Hatkommentarer” känns överhuvud taget som ett tilltag när ens egna argument tagit slut!

 27. Jag måste nog säga att recensionen av din blogg var bland det jävligaste jag läst på länge. Ska man kritisera kan man ju göra det på rätt sätt. Vad har din bloggdesign med din helhet av bloggen att göra?

  Jag blev riktigt arg av att läsa kommentarena du har fått. Vilka människor det finns.. Finner inga ord.

  Stå på dej!

  Marras senaste inlägg..Skitsnack bland deltagarna!

 28. » Beatrice – blivande mor 2009 «: TACK!!

  Marra: Ja, jag är faktiskt själv förvånad över att designen har fått så stor betydelse i bloggar. Jag trodde i min enfald att texten är viktigast, men det finns en poäng i att texten ska vara lätt och läsa, vilket kan vara svårt för vissa med synfel, till exempel mot mörk bakgrund. Vissa av kommentarerna tycker jag är rent sagt för jävliga och inget som någon förtjänar. Tack, Marra!

 29. Vad en recensent tycker om din blogg, det är ganska irrelevant – det är ju en personlig åsikt som recensenten levererar, en annan recensent kanske tycker precis tvärtom.

  De rasistiska påhoppen däremot är för djävliga, sådana små löss är svåra att stå ut med, men tyvärr kan vi inte utrota dom, de är ju faktiskt människor de också, fast man inte tror det.

  Jag gillar din blogg för att du skriver och belyser en vardag som många kan känna igen sig i. Du skiver också om allvarliga saker på ett lättbegripligt sätt, jag får ofta funderingar efter att ha läst din blogg.
  Sen att du är en fena på att länka till dina källor, det har vi väl Alma Mater att tacka för…

  Du har en bra blogg och du är en generös människa som delar med dig av din vardag.

  Ninja Isters senaste inlägg..Två löppass idag!

 30. Ninja Ister: Du har alltid en bra poäng i dina kommentarer, faktum är att när jag surfar runt på olika portaler och ser dina kommentarer så stannar jag alltid upp och läser extra noga och funderar en stund…

  Så även denna gång. Du har något bra att säga och det lyckades du med nu också. TACK!

 31. Pingback: Tonårsmorsa » Jag ÄLSKAR att blogga!!

 32. Pingback: Tonårsmorsa » Gynnings och Birros avslut (?) i bloggvärlden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] hennes “heder”. Mamman själv skrev idag ett inlägg på sin blogg om hur “rastistiska män som jag älskade att trycka ner framgångsrika kvinnor“. Övervägde att bemöta skiten, men jag prioriterade annat, då jag såg nivån på de […]

 2. […] jag och Mymlan har fått oss en skopa ovett också. Vi är naturligtvis inte ensamma om […]

 3. […] som att det inte finns. Även om jag tror att jag varit relativt förskonad, så har jag ändå blivit drabbad i perioder. För det mesta kan jag skaka av mig dessa hatkommentarer ganska lättvindigt. Jag skrattar ofta […]