P-piller för att kunna våldtas?

Aftonbladet skriver idag om chefsåklagare Mikael Hammarstrand. Sedan den nya sexualbrottslagen trädde i kraft 2005, innebär det att man kan åtalas för sexuellt övergrepp om man har sex med en person under 15 år, även om personen i fråga samtycker.

Mikael Hammarstrand menar därför att han inte skulle tveka att åtala den person som skriver ut p-piller till någon under 15 år, för medhjälp till våldtäkt.

– Jag läser lagen. Den som främjar ett brott är medansvarig och den som delar ut preventivmedel till en underårig underlättar ju för gärningsmannen att fortsätta med övergreppen, säger Mikael Hammarstrand till Dagens Medicin.

Detta har förstår väckt rädsla hos många barnmorskor att skriva ut just p-piller.

Det som gör att jag höjer på ögonbrynen, är att sedan jag själv var tonåring vet jag att barnmorskor och läkare skrivit ut p-piller till många tjejer som inte ens gjort sin sexualdebut, utan för att stävja starka menssmärtor. Vad jag vet så skrivs de fortfarande ut för att lindra många unga tjejers menssmärtor eller rikliga blödningar. Rätta mig gärna om jag har fel, men visst är det så att p-piller skrivs ut även till tjejer som inte planerar att ha sex?

Så Mikael, hur tänkte du nu?

Tillägg: Terri Herrera skriver väldigt bra om detta: P-piller är ett preventivmedel-inte ett körkort för sex

Och Trollhare skriver: Mer mensvärk och aborter åt minderåriga! Eller?

Tillägg igen: I en kommentar skrivet på Trollhares blogg, av någon som kallar sig för Eek, a cat, (Eek, a cat ´s andra kommentar)   finns det även ett utdrag ur brottsbalken som är intressant i detta fall. Nu blev liksom det här uttalandet om åtal mot barnmorskor ännu mer underligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

16 svar på ”P-piller för att kunna våldtas?

 1. tycker nog att man får stå ut med ev.mensvärk…..med tanke på vad som stoppas i unga flickor , mentalt men också hormonellt, det visar sig tyvärr nog senare vara skadligt

 2. scaber nestor: Haha. Ja, det kan man verkligen fråga sig. Det kanske helt enkelt handlar om hans egen syn…?

  maria: Fast nu snackar jag inte om tjejer som har lite molande värk ett par dagar i månaden. Jag snackar om tjejer som ligger hemma och gråter av smärtor och inte ens kan gå i skolan ett par dagar i månaden, för sin mensvärk och vad jag vet så är det bara dessa som brukar få p-piller utskrivna. De andra brukar rådas att ta ett par ipren…!

 3. Pingback: Sex ska vara lagligt även för unga | Svensson

 4. Jag håller med dig helt och hållet. Det är en väldigt konstig tolkning av lagen, och helt befängd.

  Om man tex. har endometrios så kan det i värsta fall betyda att man (och nu får du ursäkta Fatou, för det här är lite äckligt) läcker mensblod ut i bukhålan, som levras och orsakar extrema smärtor. I så fall löser man det enklast genom att sluta menstruera – med p-piller eller testosteron.

  trollhares senaste inlägg..Pedofiler, djurknullare – och så jag

 5. Jag håller inte med honom ens i de fall tjejerna vill ha p-piller för att kunna ha sex. Det underlättar inte sexualakten och det underlättar inte en våldtäkt att tjejen tar p-piller, däremot minskar risken att man blir gravid vid sexuell aktivitet om man tar p-piller. Se till att sätta dit riktigt våldtäktsmän istället, tycker jag.

  Veronikas senaste inlägg..Så där ja

 6. Man vet inte om man ska skratta eller gråta! Chefsåklagare gör bäst i att sitta på sitt rum och läsa lagboken, istället för att öppna munnen för då kommer det bara massor dumheter ut.

  Vi har massor med välutbildade barnmorskor som vet exakt vad de håller på med och då behövs inga lagvrängare eller moraltanter.

  Även jag har hört att preventivmedel skrivs ut mot svår mensvärk (min moster är barnmorska och hade Sveriges första ungdomsmottagning) och även om det vore så att två ungdomar som är 14 år skulle ha sex, så är det väl bra mycket bättre att flickan äter p-piller än blir med barn!

  Jannes senaste inlägg..Janne: Mjölk en miljöbov?

 7. Typiskt! Kortänkt uttalande. Sen om det gäller kvinnosjukdomar o besvär som kvinnor har som tex mensvärk så är det väl inte så farligt. Det drabbar ju bara kvinnor så då behövs vä inte förståelse… Ja menar vi kvinnor snackar tex om att föda barn men det kan ju inte jämföras med hur jobbigt det är för en man att vara förkyld 😉

 8. Sen tycker jag som tidigare kommentar det är mkt bättre att om väldigt unga tonåringar trots allt har sex så kan de ha p piller än att de ska göra abort eller skaffa barn så unga!

 9. Weirdo: Haha, ja Shrek är toppen!

  Janne: Ja, jag tror det är viktigt att tänka på VAD vi sill skydda.

  Sofie: Ja och mot förkylning finns det en uppsjö medicin och hjälpmedel, men fullt lika många finns det inte mot mensvärk. Är det en tillfällighet tro?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Bloggat: Trollhare, Stenudd, Heidbrink, Schultz, Tonårsmorsa, Borgarmedia: DN, EX1, 2, Läs även andra bloggares åsikter om Sex, Våldtäkt, Minderåriga, […]