Bildstölder på nätet

Binta när hon var 3-4 år

Att sno bilder på nätet är väldigt lätt. Reglerna är tydliga, samtidigt som de inte är det. Själva lagen är tydlig, men det är snarare användandet som urholkats och blivit ganska diffusa. De flesta bloggare och media verkar tycka att det är okej att låna bilder, om man länkar tillbaka eller skriver om något som gagnar en själv. Det är ju bra, för på så vis kan man låna bilder av varandra och samtidigt så kommer det personen som skapat bilden till godo i alla fall genom att de får en länk som cred. De flesta media på nätet idag verkar tycka det är okej att låna en bild av dem i ett blogginlägg där man länkar till artikeln och skriver om det ämnet. Samtidigt är det fotografens bild och h*n kanske inte alltid tycker att det är okej?

Men hur blir det när man inte känner att det är okej? En bloggare ifrågasatte dessa ”vattenstämplade” bilder som bland annat jag brukar ha.  Jag skulle aldrig ha tänkt tanken på att börja ”vattenstämpla”om det inte vore för att just mina och barnens bilder börjat leva sina egna liv på nätet med tveksamt syfte. Jag började själv ”vattenstämpla” mina bilder efter att en tjej tog en bild på min äldsta dotter Binta och hävadade att det var hennes kompis ”Nadja”. Det var verkligen en underlig känsla. Jag vet att det är lätt att ta bort en ”vattenstämpel” från en bild genom photoshop. Men jag tänker att om jag bara krånglar till det lite, så kanske någon i alla fall tänker på att fråga om lov, eller låter bli att ta bilden, för att de inte orkar göra om den i photoshop. Om någon frågar om lov och syftet inte är väldigt otrevligt så skulle jag naturligtvis tycka det är okej om någon vill ha mina bilder.

Nu ”vattenstämplar” jag alla bilder, det blir enklast så, så slipper jag fundera på vilka som är värda att vattenstämpla och inte och dessutom har det blivit en vanesak, annars skulle jag aldrig komma ihåg att vattenstämpla några bilder alls. Lite ironiskt var det när The Critics kritiserade mig och min blogg och bl.a. kritiserade att jag inte uppgivit var jag lånat vissa bilder, (det gällde ett inlägg med bilder från Lindex, där jag inte skrev att det var just från Lindex, eftersom bilden var en länk i sig själv, till just Lindex och i just det inlägget hade jag missat att skriva ut namnet Lindex i text, trots att jag gjort det i andra inlägg med bilder från Lindex. Man kritiserade också att jag inte uppgav det på vissa rörliga bilder, men eftersom det var en gratissida, där man fick plocka bilder efter eget tycke och använda, så finner jag ingen anledning att länka dit. När jag för flera år sedan sparade dessa bilder, skrev jag däremot och länkade till sidan, men dessa bilder har jag alltså sparat och vet inte ens om sidan finns kvar i dag? Hur som helst så är jag inte felfri, men jag brukar vara väldigt försiktig med vilka bilder jag lägger in i min blogg.)  eftersom de två bilder de (The Critics) publicerade i samband med kritiken är mina bilder, en av dem har till och med min ”vattenstämpel” på. De har alltså snott två bilder av mig utan att kolla om det var okej, samtidigt som de kritiserade mig för samma sak. Snacka om att kasta sten i glashus.

Nu har jag funnit en annan av våra bilder. Jag är osäker på om det är jag eller Binta eller vi båda som lagt upp den, men bilden föreställer Binta när hon var liten och man har lagt upp den som bakgrund på en Fransk sajt om Dreadlocks. Jag har mailat på den aktuella mailadressen som finns återgiven på sidan, men mailen kommer tillbaka med beskedet att adressen inte finns. Jag har ingen aning om hur jag ska få tag på de här människorna? Jag kan inte heller ett ord franska. Det känns inte helt okej att Binta gör reklam för en sajt utan att vi ens blivit meddelade. Det kanske är en liten sida med ett par besökare i månaden, men det kan ju också vara en enorm sajt i Frankrike dit alla som har dreads vänder sig. Vad vet jag?

Det senaste i bildstöld är att Binta (igen) blivit meddelad att någon startat en hel Play Ahead-sida fullt av bilder på Binta och hennes familj, fast med ett falskt namn. Efter kontakt med Play Ahead har de nu plockat bort sidan, men Binta hann göra en del print screen innan sidan plockades bort.

Vad tycker du? Var går din gräns för dina bilder? Tycker du att allt du lägger ut på nätet är ”allas egendom”, eller tycker du att det är okej att låna ut dina bilder om någon frågar eller länkar till dig, eller tycker du helt enkelt att dina bilder är dina och att alla andra ska ge sjutton i dem?

Vill du börja vattenstämpla dina bilder? Testa med DENNA eller DENNA länk!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Bildstölder på nätet

 1. De verkar ha en hel del med sidvisningar den där franska sidan. Tyvärr kan jag ingen franska överhuvudtaget och jag kan inte skriva till dem…

  Ser att de faktiskt har Binta längs hela sidan….

  Vet du ingen som kan skriva till dem..

  Kram Pys

  Pysans senaste inlägg..Nu kommer jag att kissa

 2. Hej!

  I don’t speak French, but I can read it. They say they have about 80 views per day.

  You can find the name and the address of the owner of the site through whois.com (it’s free).
  I did it and found the name, the address and the telephone number.
  They are based in Strasbourg, France. I don’t want to copy here all the information, but let me know if have problems in finding it.

  All the best to you and your family,

  Wilma

 3. Hahah…det här hände oss samma dag!!! Jag ska låta det vara…i ditt fall hade jag dock inte gjort om de använder bilder på dina barn. Ta kontakt med franska ambassaden i Sverige…och fråga om de kan hjälpa dig gällande att skriva en mail. Om de blir kontaktade av myndigheter har de nog vett att ta bort bilderna…

 4. Pysan: Jag har ju redan skrivit till dem, men mailen kom i retur med beskedet att mailadressen inte fanns… Tyvärr…

  Wilma: I would love to get some help about it. You can e-mail me at: tonarsmorsa@gmail.com
  Thank ´s a lot!! ♥

  Weirdo: Ja, vi får se om Wilma ovan kan hjälpa mig, annars får jag se hur man ska gå till väga. Bilden på Binta på den där sidan har funnits där ett tag nu…!!

 5. Jag skulle tycka det var obehagligt om jag hade barn som blev drabbade. Måste säga att jag inte tänkt så mycket på vad jag skulle tycka om någon använde mina bilder. Jag är ny i bloggvärlden och antagligen lite naiv i min tro att ingen är intresserad av mina bilder. Många av de bilder jag har på min blogg är ju lånade, lagligt.Mina egna bilder är ofta på mig själv! (Ego som jag är) Men det är klart skulle någon använda mitt ansikte för att göra reklam för skönhetsoperationer, antirynk-kräm, potenshöjande medel eller annat som kanske inte gagnar en skulle det väl inte vara kul 🙁

 6. Britt: Jag och min man spenderar ganska mycket bild på våra bilder…och räknar man vad det kostar oss att resa runt till de olika ställena har vi spenderat rätt mycket pengar på det också…därför blir jag lite sur, eftersom mina bilder är något som står mig nära…jag har inget emot att låna ut bilder till folk beroende på vem och vad det skall användas till…men gör jag det så gör jag det inte utan cred…pga tid och pengar jag lagt ner på att lära mig fotografera, dslr kamera, linser rsor. :o) Känner mig aningen våldtagen faktiskt!

 7. Behöver du lite hjälp med franskan kan jag ställa upp! Kikade runt lite på websidan men den är lite flummig – killen säger att han inte ”har tid att svara på alla mejl” och att den franska versionen är en översättning från den engelska som man hittar i länkarna…

  Fransyskans senaste inlägg..Skyfall och sopor

 8. Jag vet hur det känns när någon stjäler ens bild. Men sedan måste vi skylla oss själva.

  Från och med att vi lägger ut en bild online så måste vi tyvärr räkna med att någon tar den.
  Jag sparar massviss med bilder på folk men jag menar, man måste vara smart och inte göra misstag.
  men världen är liten så man kan lätt hitta bilder.

  Det finns inget man kan göra när någon människa där ute har sparat ens bilder, jag önkskar jag kunde radera mina från människors datorer men tonorsmorsa vi kan inte sitta och gråta över att någon tarvåra bilder

  INTERNET ÄR något som tillhör oss och alla. och då kanske det är bäst att avstå från att sätta upp bilder alls.

  Eller skapa en sida för endast vänner att se ens bilder osv.

  vi kan inte leka poliser online och spåra alla 100 människor som sparar någon bild.

  i sverige vill ni amäla allt och alla för små saker

  man kan inte låta regler och lagar styra allt och alla.

 9. Jag tycker det där är skitsvårt faktiskt. Naturligtvis lånar man för att illustrera sina blogginlägg. Jag lånar själv bilder ibland, oftast olika produktbilder och då får ju i alla fall produkten oftast cred på något sätt i artikeln. Men sen finns det ju mer gråzoner. När jag exempelvis skrivit om flytt och liknande har jag flera gånger använt en bild på en av Clas Olssons flyttlådor utan att credda dem men då har ju deras logga synts på själva produkten.

  Jag publicerar en del bilder på min sajt och jag har idag ingen vattenmärkning på dem. En period hade jag det men samtidigt är det lätt att beskära om bilden så den försvinner eller vad man nu vill göra så jag kan tycka det spelar mindre roll. Mig personligen gör det inte så mycket om någon stjäl bilderna även om jag naturligtvis helst ser att jag får cred för det jag själv gjort.

  Men… jag har ju inga kids att lägga ut bilder på och jag tror det är lite skillnad där. Det är ju liksom en viss skillnad om man lånar en landskapsbild på nån skärgårdsö mot om man använder bilder på lekande barn eller vad det nu kan vara.
  Det är trist att man ska behöva använda vattenmärkning men som någon sa ovan så är det lite av priset vi får betala för ett fritt internet — så länge det nu varar.

  Joches senaste inlägg..Annons-etik?

 10. Wilma: Thank ´s!

  Britt: Nej, det känns helt klart lite underligt att se sina bilder florera för syften man inte har gett sitt godkännande för.

  Ninja Ister: På vilken av alla sidorna? Aha, nu hittade jag. Men det var lite långsökt. Eller hur? 😀

  Weirdo: Ja, cred tycker jag absolut att man ska ha!

  Fransyskan: TACK för erbjudandet, men jag har fått kontakt nu och personen i fråga verkar behärska Engelska väl! 🙂 som sagt: TACK ändå! Kram!

  AFRICANA: Jag både håller med dig och inte. Jag menar att det är klart att man tänker sig för med vilka bilder man lägger upp. Till exempel är jag väldigt försiktig med att lägga upp vissa bilder på barnen, även om de kan vara oskyldiga för oss, så vet man att alla som nyttjar internet inte är samma sak. Med andra ord så tycker jag man ska tänka sig för vilken typ av bilder man lägger upp. En del lägger inte upp bilder alls på sina barn av just den anledningen. Själv är jag som sagt försiktig med vilka bilder det är. Jag är också fullt medveten om att bilder kan användas till andra syften, men samtidigt så tycker jag inte att man ska ”räkna med” att ens bilder blir stulna. Det känns inte okej. Det som gjorts mot min dotter och andra att man tagit över en hel identitet eller fejkar en identitet med en massa bilder på olika personer tycker jag absolut inte är okej. Klart vi inte kan sitta och gråta över stulna bilder och det tror jag inte någon gör heller, däremot har man rätt att bli förbannad eller irriterad om ens bilder används för tvivelaktiga syften.

  Men, som sagt, om någon länkar eller frågar och vill använda mina bilder så skulle jag inte bli galen av ilska. Men jag tror vi alla är lite olika på hur vi ser på bilder. Om någon laddar upp mina bilder på sin dator kan jag knappast göra något åt. Däremot tänker jag fortsätta motsätta mig att man använder mina bilder för tvivelaktiga syften! Tack för din åsikt!

  Joche: Ja, det är svårt det där. Men jag tror att de flesta företag tycker det är okej att man lägger in deras bildloggor om man skriver om dem. Ja, jag håller med, jag tror det är stor skillnad på om folk tar bilder på saker och ting, eller på ens barn. Sedan tror jag också det är skillnad om man lånar bilder av officiella ting, så som företag, mot om man går in och tar bilder från folks bloggar och sedan lägger upp dem hur som helst. Inte i lagen, men jag menar personligen, för en blogg är trots allt mer personlig än en officiell hemsida.

  Jag gillar era kommentarer, för de ger en vidare syn på ett ”problem” som är ganska givet på nätet idag. Stort för vissa, mindre för andra, men lika fullt intressant att diskutera. Tack för din kommentar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.