Debattips om mångkultur

Idag läser jag i Expressen om Safia Abdi Haase, som skrivit en mycket bra debattartikel. Jag vill lyfta fram den för att den är mycket tänkvärd, intressant och välskriven.

Den handlar om mångfald, integration, fördomar, mångkultur och Norges nationaldag; 17:e Maj.

Läs den, den är bra!

Till alla Norrmän: GRATTIS på er stora dag!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Debattips om mångkultur

 1. Läst… tänker bara på en sak, dock… denna:
  ”I dag öppnar alla norrmän sina armar för andra nationaliteter, precis som författaren Henrik Wergeland, som var med om att instifta Norges nationaldag.”
  Hm, som svensk – gränsboende värmländska – och med den yngsta som har gudmor som är född norska och bor här. Ja, vi HAR firat 17maj i Kongsvinger… MEN, det finns ett väldigt stort, MEN… om du är svensk (eller är det ngt speciellt med värmlänningar, för nära norrmännen?) så bör vi undvika Oslo just denna dag…
  Vet inte om såren ÄR för djupa, än. Några som älskar att ställa till bråk mm… eller vad det är. Men, det är inte direkt läge om man säger så att vara där. Man kan råka ut för lite av varje… … …
  Må så grankott… Hm, kanske blogga om det – om kroppen orkade, ehhh…

  Bim HDs senaste inlägg..Helgerbjudande ni inte få missa!!!

 2. Se hur bra mångkulturen blev för Amerikas urinvånare. Dom som invandrade till Nord-Amerika slog sönder och utplånade hela den inhemska kulturen, samma sak med Syd-Amerika. Varför mångkultur när den ändå bara förstör?

 3. Gunilla: För det mesta funkar det även för mig, men ibland går jag bet. Hoppas det löser sig!

  Bim HD: Nej, det kan ju vara väldigt svårt det där. Jag har spenderat mycket tid i Norge tidigare och aldrig blivit illa bemött, däremot så har jag aldrig firat syttende mai i Norge. Däremot har jag varit med när Afrikaner blivit väldigt illa behandlade i Norge, men det har jag ju i Sverige också…

  Alba: Du tar ett exempel på något som skedde på 1800-talet, det finns i så fall närmre exempel på när mångkultur inte fungerat, men jag menar att den fungerar i det stora hela på de flesta platser i världen idag och jag anser att det berikat mer än det förstört. Jag tror mest det handlar om rädslor och fördomar hos de som inte tar emot allt positivt som mångkultur bär med sig. Såsom att ta lärdom, att utvecklas som människa genom kunskap att ta del av andras liv och erfarenheter. Jag menar att mångkultur skulle kunna föra med sig ännu mycket mer positivt om människor bara vågade släppa taget om sina egna invanda vanor. Och ovanor. Nog måste vi väl ha lärt oss en hel del sedan 1800-talet?

 4. Vad tycker ni hur påverkar mångkultur integrationsprocess? Måste man ha mångkultur när man har integration?

 5. Dmitry: Jag anser inte att det ena behöver utesluta det andra. Det handlar mer om att vilja.

  Jag tycker det är viktigt att integreras i ett samhälle, men samtidigt är det också viktigt att behålla de kulturella delar man själv trivs med och kan utveckla ännu mer mottagande genom att behålla vissa delar.

  Jag tycker att jag är ett lysande exempel på hur det kan fungera i verkligheten, då jag själv är helt svensk, med svensk kultur och tradition, trots detta har jag anammat flera kulturella delar från t.ex. Gambia, där mina barn har sina rötter. Jag har anammat det jag tycker är positivt i den kulturen och som jag mår bra av, jag har behållit de delar av den svenska kulturen som jag själv tycker om och mår bra av.

  På samma sätt känner jag många invandrare som gjort på exakt samma sätt. Man försöker smälta in i samhället och bidra till något i det, lär sig språket, skaffar ett arbete, samtidigt som man kanske väljer att även behålla sitt eget språk, firar en del av sitt ursprungslands traditioner etc.

  Jag anser inte att det ena behöver utesluta det andra, utan tvärt om, att man kan blanda bäst man vill, så länge man följer lagen och inte heller skadar andra.

  Vi är så otroligt landsindelade i världen och jag tror att om man vågar ta steget ut i resten av världen, så har man massor att lära och att lära ut. Simple as that!

 6. Jag håller med vad du har skrivit. Men hur kommenterar du risken att kanske inhemsk kultur skjuts tillbaka och förnekas till mångkulturs fördel.

 7. Dmitry: Jag tror att alla kulturer har bra och dåliga inslag. Om de negativa eller helt enkelt de meningslösa (d.v.s. de som inte känns betydelsefulla för oss) skulle försvinna, så tycker inte jag det är någon större förlust. Jag tycker det är viktigt att man har kvar vissa kulturella traditioner som kan leva vidare. Om det ändå skulle vara så att traditioner dör ut (vilket jag inte tror) så tror jag att de kan ersättas av nya, som vi själv skapat och jag tycker inte det är negativt i sig. Sedan tror jag att det alltid kommer att finnas de som håller hårt vid traditioner och de som släpper dem och skapar egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.