Midsommartips!

Förra året skrev jag ibland små tips och krönikor på en sida som hette Vi Singelföräldrar. Nu är sidan nedlagd och mina krönikor borta, men jag fann dem i min dator! Jag ser att många sökt på just ”Midsommartips” och hamnat på min sida, men eftersom länken i det inlägget inte längre funkar så lägger jag upp det här på min egen sida, om någon vill läsa, även om det är lite sent påtänkt just i år, men då ligger det i alla fall kvar till kommande år:

Nu stundar midsommar. För vissa innebär detta krav och massor av jobb, för andra ser man på midsommar som en trevlig högtid när man är ledig och har tid för bjudningar och ledighet. Som förälder tror jag att det viktigaste med midsommar är att man inte tar på sig mer än man känner att man orkar med.

För mig personligen är det julen som är viktigast av alla högtider. Till skillnad från de flesta av mina släktingar älskar jag julen och alla dess förberedelser. Midsommar är mindre viktig för mig.

Just i år känner jag inte att jag har mycket energi för midsommarfirande. Jag jobbar hela veckan denna vecka, även helgen, förutom just på midsommarafton när jag är ledig. Efter att nyligen ha firat äldsta dotterns student och min mellandotters 17-års dag och min yngsta son som är sex år är i Värmland, så känns det inte särskilt angeläget för mig att ställa till med fest igen.

Som förälder är det roligaste med högtider oftast att man vill äta god mat och umgås. För barnens del kvittar det oftast om köttbullarna är hemgjorda eller färdigköpta. Det kvittar också om man har en sorts sill eller fyra och huruvida den är hemgjord eller köpt.

Jag tror det är just det som är viktigast att komma ihåg. För det som barnen kommer att minnas av Midsommar är troligen om det fanns andra barn att leka med, om de dansade runt en midsommarstång eller gjorde något annat som de inte gör varje dag. Om de fick glass eller tårta till efterrätt är nog det enda av maten de lär minnas om en månad.

Så mitt bästa tips för föräldrar inför midsommar är trots allt att inte göra mer än man själv har lust och ork för. Om man redan gått på semester eller av andra skäl är ledig och ser fram emot att bjuda folk och laga en massa hemlagad mat, så ska man naturligtvis göra det. Men är det så att man jobbar hela veckan, precis har firat en massa födelsedagar, skolavslutningar etc. så tycker jag det är bättre att satsa på att kolla upp om det finns någon hembygdsgård i närheten där man kan dansa runt en midsommarstång. Man kan slänga ihop en enkel buffé med mat som barnen faktiskt tycker om och använda resten av sin energi till att umgås med barnen.

En annan sak jag skulle vilja tipsa om: hoppa över alkoholen helt om det finns barn med under firandet, eller var i alla fall väldigt måttlig med den. Det är så väldigt trist om barnens starkaste minne av midsommar blir att mamma/pappa var askalas…

Kom ihåg: både midsommar och alla andra högtider blir vad vi gör av dem!

En riktigt härlig midsommar önskar jag alla och med förhoppning om att vi får fint väder!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Midsommartips!

  1. Så sant, så sant! Den ska inte göras större än man orkar själv, även om många skriver upp allt på pluskontot som de har gjort. Nästan för att orka meddela andra efter helgen vad de gjorde, åt o drack… Knäpp på näsan till de som INTE gjorde det, typ.
    Här – numera utan barn hemma, konstigt – har det varit italiensk pannkaka till lunch efter att ha rusat runt på stan på förmiddag/lunchtid. Vi slocknade båda här och sov som mullvadar! Fick sedan omgående besöka av en liten herre – som under närvaron blev HELA 3dygn – och fick snosa lite härlig doft. Mmm, var den första utanför familjen som fick hålla honom, hihihi. Nu steker vi kött inne och så blir det lite potatisgratäng. Sover man över mattiderna. Då får sillen vänta tills imorgon, basta! Gratängen var redan klar, hihihi.
    Må så grankott…
    några som tar det som en vanligt dag – med lite guldkant på istället. Barnen är dock pratade med och allt var frid och fröjd och de tog det lugnt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.