Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

Att Uppsala Reggaefestival varje år kritiseras hårt i media, är ingen nyhet. Jag blir lika förvånad varje gång. Inte för att man tar upp problematik för det som sker under festivalen, utan att kritiken ofta är väldigt enkelriktad, trots att det sker ett starkt samarbete de flesta år mellan arrangörer, kommunen och polis.

Idag berättar UNT om en studentuppsats på Uppsala Universitet om den negativa bild som media rapporterar om från Uppsala Reggaefestival, i jämförelse med Arvikafestivalen, detta trots att gripna festivalbesökare var ungefär lika många.

– Jag kände på mig att det skulle vara en skillnad i bevakningen av festivalerna, men att den skulle vara så här stor kunde jag inte ana, säger Max Schüllerqvist.

Tidigare bloggat om Uppsala Reggaefestival, länkar finns nedan, jag vill särskilt slå ett slag för de fem sista länkarna i listan!

2005:

2006:

2007:

2008:

Efter det här inlägget gissar jag att ingen behöver ställa sig frågan om vilken musiksmak jag har? 😉


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008)

 1. Jag är inte förvånad över att den är så kritiserad, med tanke på det är för sorts festival. Visst, arrangöerna gör säkert mycket ifrån sig för att det ska fungera bra, men det hjälper uppenbarligen inte.

  Och nej, man förstår ju vilken sorts musik som du gillar.
  Själv gillar jag inte reggae alls, men vill ändå kommentera då jag tycker att ditt inlägg eftersom det är välskrivet och genomtänkt. Dessutom behandlar det ju ett problem, åtminstone i mångas ögon.

 2. Karpstryparn: Fast om du läser artikeln som jag hänvisar till så kan du ju se att de gripna festivalbesökarna på Arvikafestivalen var ungefär lika många, men ändå är det just reggaefestivalen som får så mycket kritik. Jag tror, vilket jag även tycker att din kommentar antyder, att det beror mycket på fördomar.

  Då tänker jag på din mening: ”med tanke på det är för sorts festival.”

  Ja, det är en musikfestival för oss som älskar reggae!!

  Att det sedan finns besökare som nyttjar droger är bara att beklaga, men knappast något unikt för en musikfestival där många ungdomar samlas!! Synd bara att det är den delen som media fokuserar på!

 3. Pingback: Tonårsmorsa » Uppmärksammad uppsats om URF

 4. Pingback: Samlat inlägg från URF 2009

 5. I mina ögon är i alla fall denna reaggefestival en ren knarkfestival, det är ju ingen hemlighet att reagge är en musikstil som är inmprignerad av knarkstänk och som är en ren drogkultur. De flesta av denna musiks artister, t ex Ziggy Marley, förespråkar ju olika sorters knark som t ex cannabis och kokain. Eller känner du inte till din musikstil och mycket som har med den att göra bättre? Tydligen inte.

 6. Simon: Haha, den gillade jag! 🙂

  Karpstryparn: Det lustiga är att det alltid är personer som INTE varit på platsen som ger kritiken. Till och med polisen går ut med informationen att då URF är en väldigt lugn festival, så kan man ägna alla polisens resurser till just narkotikabekämpning, vilket är en av anledningarna till de många gripandena man gör under festivalen (fast ändå inte fler gripanden än andra festivaler i Sverige, enligt de undersökningar som gjorts.) Att det finns artister som förespråkar narkotika tycker jag inte är okej, å andra sidan har det skett i alla tider, i alla musikstilar. Rocken hade samma stämpel på sig under många år, med många musiker som förespråkade droger. Det betyder fortfarande inte att merparten av folk som lyssnar på reggae använder droger, där är både jag och min umgängeskrets lysande exempel på och många, många fler med oss!

 7. Svar till Tonårsmorsa: Det är möjligt, men ni är inte tillräckligt många för att jag, min umgängeskrets och många, många fler med oss ska ändra uppfattning om den saken!

 8. Pingback: Uppsala Reggaefestival i helt ny tappning | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Även TV4 uppmärksammar detta och man har även intervjuat Reggaefestivalens grundare Yared Tekeste. Jag tycker intervjun är bra och att Yared pekar på en hel del viktiga punkter. Intervjun kan du se nedan. Mitt inlägg från igår: Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (samlat inlägg om URF 2005-2008) […]

 2. […] Uppsala Reggaefestival kritiseras hårt (Samlat inlägg om URF 2005-2008) […]

 3. […] Samlat länkinlägg om Uppsala Reggaefestival 2005-2008 (musik, reggaefeber och […]