Tragedi i Rinkeby

Media rapporterar om en stor brand i Rinkeby igår kväll. I nuläget uppges minst sex personer vara döda, varav fem barn.

Två av mina barn; Binta och Isatou befinner sig i Rinkeby just nu.

Jag har naturligtvis försäkrat mig om att de är oskadda och inte drabbats av branden på något sätt.

I samma ögonblick som jag drog ett djupt andetag av lättnad över att mina barn är oskadda, slog det mig att det är någon annans barn som är drabbade.

Andra personer har förlorat sina barn. Personer som inte hann fly lågorna och den giftiga röken. Människor som slukats av elden.

Media uppger att alla barnen var släkt med varandra. Vilken familjetragedi.

Rinkeby är i sorg idag. Vilken oerhörd tragedi!

DN, DN, DN, Expressen, Expressen, Aftonbladet, SvD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

26 svar på ”Tragedi i Rinkeby

 1. värre är att branden startade i en lägenhet vars familj är vän med de omkomna. De måste leva med det här och jag hoppas att de får hjälpen de behöver.

 2. Man önskar de inte skulle gått in i hissen…då kanske de levt idag. Om det nu är som media skriver att de hittades i hissen. Aldrig gå in i en hiss i ett hus som brinner! Ta trappan!

 3. man önskar att branden skedde i ett område med mycket svenskar och att personerna var etniskt svenskar så brandkåren hade kommit snabbare och ingen hade behövt dö…men tyvärr råkade det vara svartskallar i rinkeby

 4. Britt: Enligt de senaste uppdateringarna så stämde inte det där med hissen, utan de dog för att de var ute i trappuppgången. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5563427.ab
  Men enligt de senaste rapporterna så skulle de antagligen ha klarat sig om de hade hållit sig kvar i lägenheten. Men det är alltid lätt att vara efterklok…!

  afrikanen: Just i det här fallet så tror jag inte alls att det gjort någon skillnad. Faktum är att enligt både ledningsoperatören och kritikerna så var brandkåren där på 10 minuter. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5563495.ab
  10 minuter må kännas som en evighet när det brinner för fullt i ett hus, men jag måste nog säga att min uppfattning är att man får se det som en rimlig tid för en akut utryckning. Att du önskar att det var ”etniska svenskar” känns bara tragiskt!

  Ibland sker olyckor. Det är fruktansvärt och det är en stor tragedi som jag tror många känner med de inblandade idag, men att önska detta för någon, känns nästan lika tragiskt.

  Mycket kan man anklaga ”samhället” för, men jag tycker det är djupt orättvist att kritisera brandförsvaret för olyckan om de uppgifter som kommit fram hittills stämmer!!

  Vi kanske ska vända på det och säga att de förhoppningsavis räddat livet på de två som i nuläget ligger skadade på sjukhuset och förhoppningsvis även på alla andra som befann sig i sina bostäder i byggnaden när räddningsmanskapet kom.

  Tragiskt, men jag tror inte det finns någon att ”skylla på” i just detta fall!

 5. afrikanen,

  när brandkåren måste vänta in poliseskort för att kunna utföra sitt arbete i just dessa områden, så blir det tyvärr såhär.
  Lägg skulden där den hör hemma…

 6. 1965: Jag har dock aldrig hört talas om att brandkåren behövt vänta in poliseskort i Rinkeby. Och i synnerhet inte i detta fall, för då skulle det med all sannolikhet ha framgått i den massiva rapporteringen i detta fall… Lägg ingen skuld där den inte hör hemma…

 7. afrikanen: Kanske hade brandkåren varit på plats om de inte mötts av kaskader av sten från ungdomar varje gång det varit utryckning till en brinnande container i rinkeby och rosengård?

  Dags för föräldrarna att ta sitt ansvar?

 8. ph: Och när skulle detta ha skett i Rinkeby, menar du?

  Jag tror inte heller du har någon som helst aning om dessa föräldrar tagit ansvar eller ej? Eller känner du dem personligen?

  Gunilla: Som jag skrev till Britt (kommentar # 5 ovan) så var nog inte hissen boven, den första rapporteringen stämde tydligen inte…!

 9. ”Men enligt de senaste rapporterna så skulle de antagligen ha klarat sig om de hade hållit sig kvar i lägenheten. Men det är alltid lätt att vara efterklok…!”

  Hörde det också men man kan ju också säga att det är lättare att vara klok och förnuftigt och allt det där, när man inte sitter fast i en lägenhet i ett brinnande hus. 🙁

 10. http://www.dn.se/sthlm/brandkar-mottes-av-stenkastning-i-tensta-1.476739
  ”Räddningstjänsten kunde utföra sitt arbete utan problem i Rinkeby. Liksom vid tidigare utryckningar under kvällen gjordes det med poliseskort.”

  ———————-

  http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_3258935.svd

  ”- Det är beklämmande att våra och räddningstjänstens resurser ska behöva användas till sådant här, när vi hade den tragiska händelsen i Rinkeby att arbeta med samtidigt, säger Jens Wismar till Sveriges Nyheter.”

  Om det gjorde någon skillnad i det här fallet vet jag inte, men det är fortfarande helt sinnessjukt att folk tänder på containrar, skär sönder brandslangar och kastar sten på polis och brandmän i dessa områden. Förstår inte vad sånt folk har i Sverige att göra.

 11. Rinkeby har egen polisstation och problemet med 10 åringarna som har kastat sten på bussen är historia. Brandkåren behöver dessutom ingen eskort av polis, det är bara en myt för att smutskasta. Det där hände i Rosengård tom, och det var folk från andra områden som var där och röjde.

  Brandkåren ligger närmast i kista och det tar 2 minuter att åka till rinkeby om man skippar trafikljusen med vanlig fart. vi säger att de behövde 5 min att sätta sig i bilarna. det blir 7 min. Men de var där efter 15min… illa!

 12. Kimberly: Absolut! Jag kan bara instämma! Det är ju lätt att sitta här och tycka, utan brandrök omkring sig…

  Eva: Ja, på alla sätt och vis…!

  W;: Ja, det stämmer, har läst dina länkar. Jag tror dock inte att NÃ…GRA vuxna accepterar det här beteendet, oavsett ursprung. Det är naturligtvis en reaktion på något i vårt samhälle som inte är okej. Vandalisering har alltid skett, i olika former, vilket inte betyder att det är okej, det är helt förkastligt!! Det tror jag inte någon har en annan uppfattning om!

  Jag menar dock fortfarande att det vore oerhört trist om den här tragedin blir en fråga om ”vi” och ”dom” i stället för att beklaga det hemska som skett!

  Adam: Om du följer båda länkarna, så ser du att den andra handlade om just den gångna natten, precis efter branden i Rinkeby och resurserna måste naturligtvis tas till båda larmen. Men 10 minuter är nog vad man får räkna med för en utryckning, brandstationen ska ju få larmet från larmcentralen, till brandstationen, mannarna ska hinna sätta på sig utrustning, skickas iväg, plus körvägen, även om 10 minuter är allt för länge för den som väntar…

 13. vilken idiot tror att någon attackerar räddninstjänsten när de kommer ditt för att rädda liv från brinnande hus? ni som anser att detta är så lever i en fantasivärld. faktum är den att man tar lätt på såna här händelser som händer i områden som rinkeby och inte för att man är rädd att bli attackerad av några snorungar. dessa ungdomar kanske ogillar polisen som men räddningstjänsten har inget att vara rädd för hur mycket ni idioter än påstår att det är så

 14. INGEN VAR I HISSEN. De dog i trapphuset. Blev inte räddade helt enkelt av svenska bananräddningstjänst.

 15. afrikanen: Först och främst vill jag be dig stå över personangrepp såsom att idiotförklara folk som är med och diskuterar, det tillför inte något i diskussionen och vi alla kan kalla varandra för fula ord, om vi vill och jag tror inte någon av oss vill komma dit!

  För det andra så tror jag inte heller att någon menar att man attackerar brandmän som kommer för att rädda liv i ett brinnande hus, men om du följer länken som ”W” lämnade: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_3258935.svd så är det klart att den typen av utryckningar tar resurser från folk som verkligen behöver hjälp. I ovan nämnda fall så skedde detta strax efter branden och jag hoppas inte det larmet påverkat räddningsarbetet av den här familjen, men låt säga att det larmet kommit en kvart innan… ja, du kan nog själv räkna ut vad konsekvenserna av det hade kunnat bli…

  Att ungdomar i olika områden attackerar både räddningstjänst och polis är knappast någon nyhet om du följt med i rapporteringen det senaste året och det är alltid lika förkastligt. Dock tror jag inte (av vad som hittills framkommit) att det har påverkat detta fall. Men jag anser inte heller att 10 minuter för en utryckning är anmärkningsvärd lång tid, men jag är säker på att det kommer att utredas minutiöst efter den kritik som varit…

  Min poäng är att jag inte tror att räddningstjänsten har sinkat tiden för att larmet kom från ett invandrartätt område. Men det lär tiden utvisa…

  ingen var i någon: Den delen tror jag redan är avklarad i kommentarer ovan… Ja, sex personer dog tyvärr, men två blev också räddade, även om de är skadade. Vi får hoppas att de klarar livhanken…!

  Harlekin: Ja, kanske… fast det får vi kanske aldrig veta?

 16. Så jävla dåligt att försöka skylla på räddningtjänst. Varför skyller man inte på allah, är det inte han som tar och ger liv enligt dessa människor. Konstigt att man bara tillskriver allah eller någon annan gud ansvaret när något positivt händer. Sedan kan man ju undra hur man kan tro att brandkåren ska vara på plats på 3 min, har dom vingar eller. Eller så kanske man är van att brandkåren är på plats inom 3 minuter i hemlandet 🙂 Sådana uttalande får mig att tro att man inte har mycker i huvudet.

 17. misha: Det känns som om du och många fler gör allt för att ta fokus från huvudfrågan i inlägget: att branden och dödsoffren är en oerhörd tragedi!!

  Vad har nu religionen med detta att göra? Och jag tror inte någon gud anses ha ansvaret för olyckor, i så fall är väl det djävulen? Inom alla religioner, även kristendomen, så är det ju inte gud man skyller på olyckor för. Men, som sagt, det är ett sidospår, som kanske passar in i en helt annan debatt?

 18. ingen var i någon: Jag tror inte du riktigt förstår hur fort en person som befinner sig i brandrök avlider. Tro mig, räddningstjänsten gör allt de kan för att rädda personer som befinner sig i livshotande lägen, ibland så går inte liv att rädda, olyckligt och hemskt men dessvärre sant.

 19. tonårsmorsa: att det är en tragedi är det nog ingen som ifrågasätter men att man sedan läser att det är folk som hela tiden ska hitta en syndabock så tycker jag visst att man kan hacka lite på religionen(oavsett vilken den är) eftersom jag så ofta hör dessa människor säga att om jag lever eller dör är upp till gud. Någon annan vettig förklaring till vad som händer i livet har dom inte så därför mitt svar. Om man nu låter hela livet tas över av religioen ( man hör honom säga idag att jag orkar tack vare religionen ) så varför ska kan man inte våga sticka ut hakan och säga att kanske dom varit dåliga människor som nu straffas av gud. Jag vet att det inte är ett bra tillfälle att säga något sånt men jag gör det ändå eftersom jag inte är politiskt korrekt.

 20. Jocke: Så tror jag också att det är, särskilt i detta specifika fall…

  misha: Att pappan idag går ut med att ”det är min tro som får mig att orka” http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5567194.ab

  tycker jag är en väldigt positiv aspekt på religion. När folk använder religion för negativa syften så lyfts det ofta fram av folk som inte har samma tro. Nu handlar det om en pappa som ska överleva med tre barn, efter att ha förlorat både sin fru och fem andra barn. Om han finner tröst med hjälp av sin tro tycker jag inte att man behöver håna det, vilket jag uppfattar det som om du antyder… Two wrongs does ´nt make it right!

  Frågan är inte om man ”vågar sticka ut hakan” utan snarare om det är nödvändigt i den här situationen?

  Det är i alla fall min tanke!

 21. Så så hemskt ledsen.
  Stackars FAMILJEN.

  Jag förlorade en ex.pojkvän på detta sätt 21/4 2004.

  Jag skulle vilja sprida information om bränder på nåt sätt så folk lär sig mer hur man ska göra vid brand-tillbud.

 22. Mari: Jag är ledsen för den du förlorade. Ja, det är verkligen så fruktansvärt och min instinkt hade nog också sagt till mig att ta barnen och lämna huset… hur fel det än är!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.