Bloggskola Del: 1

Jag får ganska ofta frågan om hur man bloggar för att få många besökare och andra bloggtips, så här kommer några råd och tips som jag hoppas någon kan dra nytta av:

Bilder: Jag tror att bilder som illustrerar texten kan förstärka den text man skriver. Jag tror inte heller man kan lägga in bilder för ofta, då bilder ibland säger mer än 1000 ord. Samtidigt så tycker jag själv att det är väldigt givande att se på bilder i en blogg. Inte minst bildbloggar som kan vara väldigt nice att spana in.

Text: Var noga med att göra styckeindelningar, särskilt om det är en längre text. Var också noga med att läsa igenom texten innan du publicerar. Man skriver oftast något fel i en text, kanske ett slarvfel och det är mycket jobbigare att läsa en text med en massa slarvfel.

Språket: Vi alla är ju olika, en del vill ha en felfri text, medan andra hellre läser en mer ”levande” text, där talspråket kan ha en poäng. När jag började blogga använde jag mig mycket av talspråk, då jag tyckte mycket om att använda det i mina inlägg om barnen och kaoset här hemma. Nu skriver jag inte talspråk lika ofta och det finns läsare som saknar det. Personligen ser jag en blogg som en personlig text och som man har rätt att ”leka” lite med. Skriver du om en politisk debatt, så kanske inte talspråket är särskilt tilltalande. Men om du skriver om din 3-årige son som ska förklara något som låter roligt, så finns det förstås en poäng med att skriva som det låter. Särskilt om det är en humoristisk text, tror jag att det lyfter texten genom att man skriver som det låter.

Ämnen: Jag tycker att det viktigaste är inte vad du skriver, utan att du dels kan stå för det du skriver, men framför allt att du skriver om ämnen som intresserar dig. Även den mest triviala text om flugor kan vara oerhört underhållande om skribenten skriver på ett roligt sätt och själv är engagerad i den fluga som h*n skriver om. Visst kan man ljuga i en text och dina läsare kanske aldrig får reda på att det är en lögn, men samtidigt så tror jag det ”lyser igenom” om du skriver om något som egentligen inte intresserar dig.

Om du till exempel alltid har avskytt Michael Jackson och vill skriva om hans död och skriver typ: ”Han var min största idol”, så även om ingen kan direkt avslöja dig, så tror jag ändå att man oftast inte finner rätt känsla i texten, om man avskytt Michael Jackson. Då tror jag det är bättre att antingen hoppa över ämnet eller helt enkelt skriva: ”Jag har aldrig gillar Michael Jackson och hans musik, men jag inser ändå att han var en av våra allra största artister och jag beklagar att han inte längre finns bland oss…” De bloggar som skriver om ämnen de verkligen brinner för, brukar oftast vara mest intressanta att läsa, även om man inte ens själv är särskilt intresserad av det ämnet.

Privat: Det är bara du själv som bestämmer hur privat du vill vara i en blogg. Själv brukar jag ha som måtto dels om det här är något jag (eller barnen, förstås) kan tänkas få negativa konsekvenser av senare i livet. Vad händer till exempel om en framtida arbetsgivare googlar på mig om fem år? Kan jag stå för det jag skrivit? Det finns folk som tycker att jag är alldeles för privat i vissa texter, men vi är ju väldigt olika som personer. Jag har skrivit EN text av alla tusen som känts riktigt, riktigt personlig och det var en text som jag övervägde i flera veckor, innan jag beslutade mig för att publicera. Jag kan i alla fall uppriktigt säga att jag aldrig skrivit en enda text (inte ens den där väldigt personliga) som jag har ångrat. Jag kan känna att jag har ändrat uppfattning i vissa frågor, men det finns ingen text som jag inte känner att jag inte kan stå för. Men det är viktigt att man SJÄLV känner att man inte lämnat ut för mycket.

Känsliga ämnen: Om du skriver om känsliga ämnen så måste du räkna med debatt. Med debatt menar jag inte att folk har rätt att gå till personangrepp, utan jag menar att om du skriver att du till exempel är helt emot abort, så måste du räkna med att det kommer att finnas personer som inte alls håller med dig och som har en massa argument till varför du har ”fel” åsikt. En debatt bör man inte ta illa vid sig av, även om den kan bli lite ”het”. Då är det bättre att skriva om att du älskar dina köksgardiner och hur vackert det är med petunior i blomlådan. D.v.s. att du håller dig till ”neutrala ämnen”.

Det är också bra att ha i bakhuvudet att inte vara så fördömande i sina blogginlägg om man inte vill ha just den debatten. Om du skriver att du hatar alla kvinnor som gör abort för att de dödar sitt barn, då måste du räkna med att det finns kvinnor som genomfört en abort och som kommer att bli oerhört sårade och förbannade för det du skrivit och som kommer att låta dig veta det. Om du tycker att du har rätt att hata kvinnor som gjort abort, så får du också räkna med att det finns folk som tycker att du är en hemsk människa som till exempel bär päls och som undrar vem du är att döma för att någon genomgått en abort, när du själv går runt med en päls av döda djur…

Det betyder dock inte att du inte har rätt till dina åsikter eller ska ljuga om vad du tycker och tänker. Men det kan vara bra att bestämma innan ett inlägg vad man vill ha ut av det. Vill man ha en het debatt, eller vill man bara skriva lite allmänt?

Bloggskola del 2 kommer…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Bloggskola Del: 1

 1. Pingback: Bloggskola Del: 2

 2. Therese: Roligt att det uppskattas. NÃ…GOT måste man väl ha att lära ut efter 4 år som bloggare, tycker jag…

  Gunilla: Tack! Jag har kollat din katt, det var en riktig rackarkisse! 🙂

  Elin – Ett hus till oss: Tack, vad kul att du hittade något att dra nytta av. Nej, jag är också väldigt förtjust i bilder! 🙂

  Helen: Toppen! Välkommen tillbaka så ofta du vill. Här är det öppet 24/7. 😉

 3. Pingback: Tjäna pengar på bloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Här fortsätter min lilla bloggskola. Del 1 kan du läsa HÄR! […]

 2. […] Bloggskola Del:1 […]