Bloggskola Del: 2

Här fortsätter min lilla bloggskola. Del 1 kan du läsa HÄR!

Jag har redan gett en del tips när det gäller bilder, text, språket, ämnen, privat och känsliga ämnen. Här tänkte jag gå igenom lite annat. Vad är det som drar folk till en blogg? Ja, min gissning är först och främst lite av varje av de berörda punkter jag nämnt ovan.

Men jag tror också att det hjälper till att dra läsare med en del ”knep”.

Portaler: Det finns en massa olika portaler att registrera sig på. Dock tror jag det är få av dem som egentligen drar till sig några läsare… Bloggportalen däremot tycker jag är bra. Statistiken där och lite annat, kan man i och för sig diskutera hur det funkar, för den stämmer sällan överens med statistik på andra olika räknare, däremot tycker jag att Bloggportalen är en väldigt enkelt och bra samlingsplats för bloggare.

Den är lättöverskådlig och det är lätt att finna bloggar i de ämnen man själv är intresserad av. Om du till exempel finner en aktuell debatt på en blogg som du är intresserad av, så kanske du vill läsa olika bloggares åsikter i frågan. Vi kan ta ”Palestina” som exempel. Då går du helt enkelt in på Bloggportalen och skriver in ”Palestina”, då får du en översikt om de senaste blogginläggen gällande Palestina.

Jag tycker också om funktionen att man kan lägga till bloggar man följer på Bloggportalen. Då har man en översikt, plus att man kan skriva lite kort om varför man följer en viss blogg. Jag gillar det här med översikten på andra bloggare, men jag gillar också bloggportalen för att jag ser att jag får en del besökare därifrån varje dag.

Sedan finns det ju en massa andra portaler att registrera sig på, för att få fler besökare. En del ger säkert en och annan besökare, medan det finns de som inte ger några nya besökare alls.

Länka: När jag först började blogga hade jag inte en aning om vad länka var för något. Så småningom lärde jag mig det, men förstod mig nog inte riktigt på det hela i alla fall, förrän jag började läsa Alter Ego ´s bloggar och så småningom lärde känna henne. Hon tjatade och tjatade om dessa länkningar så mycket att jag numera länkar helt automatiskt, utan att riktigt tänka på det. Jag vet att många av mina läsare också uppskattar just att jag länkar så mycket, även om det säkerligen finns folk som irriterar sig också.

Jag länkar mycket och gärna, till nyheter (som skriver om det ämnet, naturligtvis) och inte helt sällan får jag också blogguppslag av nyheter som jag skriver min åsikt i dessa frågor, jag länkar också till andra bloggare och även till mina egna gamla blogginlägg. Men även när det gäller länkningar så tror jag på det jag skrev i Bloggskola Del: 1 i underrubriken ”Ämnen”. Alltså, att man skriver om ämnen som faktiskt intresserar en eller som man har något att tillägga i och inte bara för att ämnet verkar ”stort” på nyhetssidorna.

Att länka i bloggvärlden är underskattat tycker jag. Det finns de som är bra på det, men det finns också många som inte är fullt lika duktiga att länka och då tycker jag ofta att texten kan bli ”haltande”, särskilt om man inte själv har följt just den debatt ett inlägg handlar om. Genom att länka till fakta i det ämne man skriver, eller till andra bloggar och deras åsikter i frågan, så kan man liksom ta ämnen till en ny nivå. Dessutom drar det ju också läsare till din blogg. På Bloggportalen finns även en lista där de som är mest länkade brukar hamna. Det har ju en förmåga i sig att dra fler läsare till ett intressant ämne som lockar många att läsa mer. Däremot är det INTE så, som vissa verkar tro, att man hamnar högt på den listan om du sitter och länkar själv till dina egna, gamla inlägg, utan det räknar alltså de bloggar som länkas mest från andra bloggar och inget annat!

Respons: Att svara på läsarnas kommentarer är omtvistat. ”Måste” man göra det? ”Bör” man göra det? Själv tycker jag inte det finns några ”måsten”, men vissa kommentarer tycker jag hör till god ton att svara på. Att ha en kommunikation med sina läsare förhöjer ju trots allt glädjen av att blogga. Tycker jag. Jag svarar själv inte på alla kommentarer jag får, men jag försöker svara på de jag hinner med. Jag känner lite att om någon tagit sig tid att kommentera, så vill jag gärna försöka hinna ta mig tid att svara. Särskilt när det är direkta frågor vill jag försöka svara.

Besöka andra: Jag tror att man kan få en del läsare genom att kommentera i andras bloggar, dessutom tycker jag det är rätt kul när man har läst en blogg att visa att man ”varit där” och läst. Däremot är jag inte särskilt förtjust i att jag till exempel skrivit ett inlägg om att en vän ligger svårt sjuk och jag får en kommentar typ ”Snygg sida, vad ska du göra till helgen?” Jag tycker det är ganska okänsligt. Men en relevant kommentar är alltid trevlig och jag försöker själv alltid besöka de som kommenterat min sida, om de har en egen blogg, även om jag inte alltid hinner kommentera.

Design: Här är en sådan grej som jag själv inte riktigt uppfattat vikten av, men som jag förstått på många att den är väldigt viktig. Det är viktigt att texten är på ljus bakgrund, att din sida har en tilldragande design och att den inte är för ”plåttrig” samtidigt som där bör finnas bra information om vem du är och om din blogg. Jag hade ju själv en design som jag tröttnade väldigt snabbt på nyligen, innan den som jag har nu. I och med att den var så mörk så tröttnade jag själv redan efter ca: 3 månader på den, trots att jag tyckte väldigt mycket om den precis när den var ny. Med andra ord har jag bloggat på och haft läsare ”mot alla odds” under det senaste året och vann till och med Stora Bloggpriset trots den oattraktiva design jag haft.

Jag har inte insett själv hur viktigt det är med just designen, men jag erkänner mig besegrad där och ger upp, tillräckligt många har diskuterat bloggdesign och hur viktig den är, för att jag ska förstå att den är viktig för de flesta. (Har du dock en ”ful” bloggdesign men skriver bra och intressant, så tipsa gärna mig, även om ingen annan vill läsa, för jag känner inte att designen är särskilt viktig på en bra blogg för mig), men som sagt, jag böjer mig för majoriteten och kan i alla fall böja mig så långt att jag erkänner att det i alla fall är MYCKET roligare att blogga på sin egen blogg om man är nöjd med sin egen design!!

Om du, liksom jag, inte är särskilt duktig på att designa bloggar, så finns det många på nätet att be om hjälp av. Hos Lady Dahmer, till exempel.

Tävlingar: Jag har förstått att även tävlingar drar extra mycket läsare. Här har jag inte så mycket erfarenhet själv, eftersom jag sällan har någon tävling och inte brukar vara med och tävla själv.

Oväntade sökord: Sedan märker jag ibland att man skrivit ett gammalt inlägg, så händer det något stort i världen och helt plötsligt finns ditt gamla inlägg högt upp på google och du får många besökare tack vare det, helt oväntat. Ett sånt gammalt inlägg hade jag som handlade om Michael Jackson, som jag skrev för bra precis ett år sedan. Så dog plötsligt Michael Jackson och jag fick en massa extra läsare som jag inte alls hade räknat med. Det är ju ingen bonus att någon dör precis, men det blev en helt oväntad bonus att jag fick så många läsare på ett gammalt inlägg. Den typen av grejer händer mig rätt ofta. Kanske inte så markant som just fallet med Michael Jackson, men ändå nyheter som helt plötsligt gör ett av mina gamla inlägg högintressant igen. Det tycker jag nog är ett av de roligaste sätten att få extra läsare på, just för att det är så oväntat.

Kritik: Bloggvärlden och dina läsare kan vara oerhört kritiska, men lite handlar det också om hur du väljer att uttrycka dig, som jag skrev i del 1 av min bloggskola. Kritik kan vara på gott och ont. Försök dock att inte förväxla kritik med personangrepp. Ibland kan kritik vara relevant. Samtidigt är det bara du som kan bestämma om du vill ta den på allvar eller ej. En sak måste man komma ihåg när man bloggar och det är att man aldrig kan göra alla till lags. Om du länkar för mycket kommer någon att reta sig på det och om du inte gör det så kommer någon att reta sig på det också. Om du lägger ut bilder på dig själv så finns det alltid någon som kommer tycka något om det också. I slutänden handlar det trots allt om hur DU väljer att din blogg ska se ut och vilket syfte den fyller.

Sedan finns det ju hur många bloggtips som helst. Men jag tror att det allra viktigaste är att man själv tänker igenom hur man vill ha sin blogg och för vem man skriver. Jag tror inte man kan få en välbesökt blogg om man endast skriver för att få höga läsarsiffror. Det måste finnas en substans i det man skriver också.

Bloggvärldsbloggen med Mymlan i spetsen tyckte i alla fall om min första del av Bloggskolan:

Bloggskola Del: 1

Har du något bloggtips att dela med dig av?

Om du vill följa mig på Bloggportalen eller med Bloglovin så kan du klicka på bara.

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

13 svar på ”Bloggskola Del: 2

 1. Tack för tipsen även om jag nu efter två år insett att man aldrig kan göra alla till lags utan att det är bättre att skriva och göra den blogg man själv vill läsa och strunta i resten!
  Vad fint du fått här inne sedan jag kikade in sist!
  Ha en fortsatt bra dag

 2. Hej. det där med om design på bloggen är viktig. det är den för mig iaf. jag läste din blogg för ett bra tag sen nu men då tyckte jag den va för rörig så då blev jag faktiskt stressad av att läsa den=) Men nu slank jag in igen o det ser mycket bättre ut. återkommer=) Menade nu inget illa tro inte det.. men där ser man hur man kan uppfatta bloggen olika bara av utseendet..kram Jessica

 3. Tack för alla bra tips. Jag är som du vet ganska ny i blogg-världen och trevar fortfarande fram på osäkra ben. Det här med att länka är jag dålig på. Ska försöka bli bättre. Och web-design är jag inte så intresserad av, tyvärr. Men med åren kanske jag blir bra även på det. Kul att du orkar blogga trots influensa. Jag hoppas bara att du inte tar ut dig.

 4. Annica: Precis. Det viktigaste är att man tänker ut hur man själv vill ha det. Men det är alltid kul att dela med tips med varandra!

  jessica: Ja, jag har förstått att den är viktig för många. Själv tycker jag det är mycket kul med ny design på min egen blogg, men jag fäster inte så mycket vikt vid det på andras bloggar. Men, som sagt, jag förstår att det är viktigt för många. Jag tar absolut inte illa upp för din kommentar!! 🙂

  Britt: Jag säger som Alma; LÄNKA, LÄNKA, LÄNKA!! Haha. När det väl sitter så går det av sig själv! Men fokusera du på hur du själv vill ha det! Det viktigaste är att man själv är nöjd med sin blogg, trots allt.

  Nej, jag tar inte ut mig är jag bloggar, tvärt om. Det är mitt sätt att slappna av och komma till ro…! ♥

 5. Det där med att man kan få besökare på oväntade vis är något jag känner igen. Jag skrev ett inlägg om det märkliga i att min hund skäller som en tok när posten kommer genom brevlådan, men inte säger flasklock när morgontidingen kommer. Jag som oftast inte har så många besökare eller kommentarer fick plötsligt dels kommentarer från obekanta och jag såg att statistiken gick upp. Eftersom jag kan se varifrån besökare kommer visade det sig att många av dem kom från något som heter tidningsbudsforum. Det hade jag verkligen inte tänkt mig, när jag skrev gjorde jag bara en reflektion över hur märkligt jag tycker min hunds beteende är.
  Jag är också tveksam till att de olika portalerna ger speciellt många extra besökare. Nu har jag registrerat mig på några senaste tiden bara för att se om det har någon effekt. Hittills verkar det definitivt inte så, ett par av ställena svarar dessutom inte på frågor jag skickat till dem. Men så länge jag inte betalt för något så spelar det ju mindre roll! Men precis som du säger så tycker jag Bloggportalen är bra, det var så jag hittade till dig!

 6. Hm, läser och funderar. Gör man rätt eller inte rätt – vad är rätt och vad är fel? Nä, man kan inte ge ut allt, man kan inte vara alla till lags osv… Bloggar om det jag vill och hoppas sedan att andra vill och orkar läsa. Men, så är man ju inte direkt någon sk storbloggerska – och just nu känns det än sämre 😉
  Kan dock känna att OM jag orkar med det och tar mig än mer tid att besöka andra – då får jag själv mer besök. Rätt logiskt om man säger så, men ändå. För jag läser bloggar som aldrig ens tänkt tanken att ens besöka mig… Kommenterar hos dem också, och väntar inget åter. Även om man blir glad för varje lite kommentar man får – gör ens dag, liksom. Men, ibland undrar man om man bara MÃ…STE in till vissa, läsa och kommentera för att själv få ett besök? Säljer man sig då – och hur lågt har det nått då? Var går gränsen???
  Må så grankott…
  Kramis på dig och krya nu på er!!!
  Vet att du ibland ÄR inne – har sett till någon liten kommentar tom 😉 Men, jag tror du förstår min tanke – tankegång där, eller hur? 😉 Myspys nu…

 7. Yvonne: Ja, det är roligt det där med hur man helt plötsligt får en massa besökare på ett gammalt inlägg man kanske till och med glömt bort själv… Haha… Vad kul att du hittade mig via bloggportalen, jo, men jag ser att jag brukar få en del besökare därifrån och det är ju alltid roligt med nya besökare. Men, som sagt, jag känner mig tveksam till om andra portaler ger nåt över huvudtaget… Kram!

  Bim HD: Ja, du, det är svårt att veta. Jag är tveksam om det ens finns några ”rätt” och några ”fel”. Vi är ju alla olika. Själv brukar jag (som du sett) försöka besöka de flesta som kommenterar hos mig, i alla fall ibland. Jag har blivit sämre på att lämna kommentarer, men jag gjorde det ihärdigt under flera år. Idag lägger jag mer tid på att hinna läsa många bloggar än att kommentera, jag vet inte vad som är rätt och vad som är fel. Men det är klart, jag tror alla bloggare blir glada över lite kommentarer ibland…! Keep it up!

 8. Tack för alla bra tipps, jag är ny i bloggvärlden och suger åt mig som en svamp. Har bloggat några månader men har just börjat länka (tror jag :-)) och letar & lär mig olika knep att hitta fler läsare. PS.Jag hittade dig hos Mymlan.

 9. Pingback: Sammanfattning av sommaren i Bloggform

 10. Pingback: Boktips: Den inre Kretsen

 11. Vilka bra tips !
  Har väl hunnit få grepp om de här sakerna redan, men det här med att länkning upptäckte jag rätt nyligen hur viktigt det var.
  Att det var bra med egna länkar spridda för sökmotorernas skull hade jag fattat, men resten…
  T ex att ranka högt i länkade-listan på bloggportalen, och det du skriver just för att få ett bättre sammanhang i det man skriver genom att länka till andra.

 12. Tack för tipsen!
  Jag är som en hamster och samlar på mig kunskap från så många platser som möjligt för att hantera min egen nystartade blogg.
  Det du bidragit med här har varit värdefullt.
  Ã…terigen, tack.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Bloggskola (Del: 2) […]

 2. […] har jag precis lyssnat klart på ljudboken Den inre kretsen av Mari Jungstedt. Anders Ekborg var uppläsare och kanske inte en röst jag föredrar när jag vill lyssna på […]