Diskutabelt uttalande

Begreppet ”våldtäkt” har visat sig i diverse undersökningar undermineras av framför allt ungdomar. Men det här (i mina ögon tveksamma) uttalandet av Kammaråklagare Rolf Hillegren, känns lite mer förödande, än de undersökningar jag tidigare läst där många unga personer tycks anse att en tjej som är utmanande klädd, får skylla sig själv lite grann om hon blir våldtagen.

Jag håller nog med Stina Jeffner:

”Att många vill lägga skulden på offret istället för förövaren vid en våldtäkt tror hon beror på att samhället inte sätter upp gränser för hur killar får bete sig.

– Våldtäkt ses fortfarande som ett tjejproblem. Jag skulle vilja skifta fokus. Hur ska man hindra killar från att bli våldtäktsmän? Vi gör dem en stor otjänst att inte ge dem gränser, säger Stina Jeffner.”

Sedan måste man naturligtvis alltid bedöma från fall till fall. Lagar finns oftast av ett skäl.

Vad tycker du? Är ett nej ett nej, eller…?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Diskutabelt uttalande

 1. sv. ett nej är ett nej. Sen kan det ju vara så att man kanske inte törs o säga nej. Till ex. barn som blir våltagna av sina pappor. Sen tror jag också att många har inte förstått at man kan bli våltagen på många olika sätt.Såg ett tag sedan en hems programm när en 7 dagar gammal bebis hade blivit våltagen av sin egen pappa, pappan hade stoppat in bebisens nappflaska i… Det är så hemskt. Och de får alldeles för lätta straff tycker jag.Och många blir ostraffade för det finns inte tillräckligt med bevis.

 2. kadri: Ja, fast lagstiftningen runt just barn är ju stärkt nu. Nu räknas sexuellt umgänge med barn som våldtäkt mot barn och det tycker jag är rätt, då det inte är alltid barn är i den positionen att de vågar kämpa emot med näbbar och klor…

  Jag håller nog med dig.

  Samtidigt så är det bra att det krävs ett visst mått av bevisning för en fallande dom, för rättssäkerhetens skull. För det finns tyvärr en massa människor som falskt anmäler andra… Hur svårt det än är att tro det. Jag tycker nog att straffen för en bevisad falsk anmälan skulle stå i samma proportion som den som blir anklagad, riskerade att dömas för, då det försvårar för de som faktiskt blir utsatta, när de ska bevisa att de har blivit det.

 3. Hej, du skriver att det krävs ett visst mått av bevisning för en fällande dom. Varför bara ett visst mått av bevisning? Ska man inte ha lika höga krav på bevisning här som i alla andra fall av brott.

 4. Erik Johansson: Ja, det krävs, precis som i alla rättsfall ett visst mått av bevisning, men samtidigt så måste man ta i beaktande att våldtäkt är ett brott, som mer än andra saknar vittnen och annan bevisning, som ofta finns med i andra brott. Det är trots allt inte många våldtäkter som sker inför ”öppen ridå” på samma sätt som rån, misshandel och de flesta andra brott. Men naturligtvis anser jag att det måste finnas någon sorts bevisning som styrker ”offrets” påståenden.

  Det jag svarade på var kommentaren ovan: ”Och många blir ostraffade för det finns inte tillräckligt med bevis.”

  och där var mitt svar alltså: ”Samtidigt så är det bra att det krävs ett visst mått av bevisning för en fallande dom, för rättssäkerhetens skull.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.