Jag har Svininfluensan och JAG LEVER!!

Nu börjar jag lacka ur, på all jäkla skräckpropaganda om Svininfluensan. Jag har troligen precis haft den. Eftersom man inte tillät mig att komma till sjukhuset och testa mig (p.g.a. smittrisken) så finns jag inte med i statistiken och jag har inte heller fått det bekräftat. Ã… andra sidan höll en av alla jag samtalat med på sjukvårdsupplysningen med om att det lät ganska troligt att det var just Svininfluensan jag hade.

Jag hade feber, näsan rann, väldigt mycket hosta, otroligt trött, blev dålig i magen, kissade i massor och fick andningssvårigheter.

Jag har haft influensor många gånger tidigare, men det här med dålig i magen och andningssvårigheter har jag aldrig fått när jag haft influensa.

För mig började det med ont i halsen och en enorm trötthet. En del hävdade att det var ett tydligt tecken på Svininfluensan och andra hävdade att det var det inte. Jag skiter i vilket.

Jag har varit ganska rejält sjuk och om du vill kalla det vanlig influensa eller svininfluensa är upp till varje person att göra sin egen medicinska bedömning av mig genom min blogg… Haha…

Själv tror jag, som sagt att jag haft den. Jag har nu varit feberfri i flera dagar, men hostar fortfarande och känner mig rätt trött. (Efter samtal idag med myndigheternas telefontjänst så är vi överens om att jag inte längre kan smitta, en gång för alla, men att jag för säkerhets skulle ska hosta i armvecket och inte på folk, som om jag brukade göra det…)

Några av barnen hade ett litet släng av det. En släng av det, skriver jag, för det blev inte mer än så. Den som var mest sjuk hade hög feber i EN dag och var sedan rätt pigg. Den andra fick inte ens en rejäl feber, utan bara något av alla mina symptom.

Problemet är att i och med att media driver på det här så stort (trots att Sverige inte haft ett enda dödsfall och de flesta som kan ha fått influensan, inte ens blivit testade eller behövt sjukhusvård) är den hysteri som utbryter.

Jag har grannar som mailat mig sin oro, efter att jag nämnde det här på bloggen, min morsa ringer flera gånger om dagen och undrar om jag fortfarande andas…

Själv tycker jag det känns lite trist att hosta så mycket och att jag inte velat vara bland folk (dels i första hand för att jag naturligtvis inte vill smitta ner någon, men senare också för folks hysteri) men en influensa är trots allt inte hela världen. Däremot tyckte jag det var väldigt jobbigt att ha andningssvårigheter under en natt. Men till och med det gick…!

Snälla, kan vi inte sansa oss nu. Det är så här att svininfluensan kommer antagligen att spridas runt en hel del. Vad jag förstått så är den största ”faran” med svininfluensan (som egentligen heter: influensa A (H1N1)) är att väldigt många i samhället kan bli sjuka samtidigt, vilket innebär att det kan bli problem med sjukvårdspersonal, skolpersonal och andra ställen som är personalkrävande, då man kommer få personalbrist.

I vissa länder har den tydligen tagit kål på folk och det är ju fruktansvärt, men vad jag förstår så kommer nästan alla av oss som åker på den här influensan, ha just bara en influensa. En del kommer bli lite sjukare än normalt och en del lite mindre sjuka än normalt.

För de flesta av oss så kommer livet fortsätta precis likadant som efter en eventuell svininfluensa.

Är man gravid, eller har svår astma, eller av andra skäl har nedsatt immunförsvar, eller har nyfödda barn, då förstår jag att man ska vara mer försiktig. Med mer försiktig menar jag dock inte att man ska hoppa ner i första bästa skyddsrum om man ser en person hosta till på gatan. Utan jag menar just att man kan vara lite mer försiktig. Rådgör gärna med sjukvården eller myndigheternas telefontjänst.

Jag hoppas nu inte att hela planeten går under, så jag får ångra detta inlägg, men å andra sidan så om hela jorden går under, så kan ingen heller ge mig skulden för att ha avdramatiserat svininfluensan i min blogg.

Vad jag menar är inte att bagatellisera influensan, men det känns som det är dags att ge debatten en liten vågskål, som inte helt slår över ända.

Fakta (inte skrämselpropaganda) om Svininfluensan kan du finna här:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

18 svar på ”Jag har Svininfluensan och JAG LEVER!!

 1. Jo, det där är sjukt. Läste i vår kommun tidningen att politikerna har sagt till media på skarpen för att ha skrämt upp oss i Östergötland. Det är så sjukt att det inte är sant..

 2. Tror att det är som min man sa att det med svininfluensa är så upplåst. Han hade frågat sin hjärtläkare om råd och denna svarade att den här influensan är lindrigare än den vanliga. Men problemet är att många kommer o bli sjuka samtidigt och det kan orsaka problem till ex. att många läkare blir sjuka och då har man ingen som kan ta hand om patienter.
  Jag och barnen är inte ofta sjuka så jag är inte orolig. Största flickan hade feber senast när hon var 2 år.
  Mannen ska vaxinera sig har han sagt för han har allvarlig hjärtfel och hans läkare tyckte det var bäst så.

  Ha en underbar kväll och hoppas du mår bättre nu.

 3. Jag både håller med om att rapporteringen om svininfluensan är överdriven och inte.

  Hur många kommer dö av svininfluensan i Sverige egentligen?

  17000 till 34000 enligt beräkningen. Osäkerheten i siffrorna är stor en bättre uppskattning skulle vara mellan 5000 och 50000 personer.

  Men ändå, 5000 personer är väldigt många.

  /KAN

  Hur kom du fram till det?

  Enligt Annika Linde på Smittskyddsinstitutet kommer 20% till 40% av svenskarna insjukna i influensan.(1) ECDC har enligt Wikipedia rapporterat att 228 921 personer insjuknat och av dessa har 2084 dött.(2) I Sverige bodde 30 juni 9 292 359 personer enligt SCB.(3)

  (228921 / 2084) * 0,20 * 9292359 = 16918
  (228921 / 2084) * 0,40 * 9292359 = 33837

  OBS. 20% till 40% är ett antagande väldigt osäkert. Dödligheten är också mycket osäker statistik.

  (1) http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5655617.ab
  (2) http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic#cite_note-ecdc-0
  (3) http://www.scb.se/Pages/Product____25785.aspx

 4. kadri: Jag tror att vår dyn (din och min) på den här svininfluensan, är ganska likartad! 🙂

  Ludmilla: Tack! Det är jag också! 🙂

  KAN: Då menar du alltså att du jämför dödligheten i Sverige och andra länder, av den här influensan? Aftonbladet-artikeln du länkar till är för övrigt den artikel jag länkat till i inlägget, som jag hintar om att jag anser den vara skräckpropaganda. Tar du den artikeln som källhänvisning i din kommentar, menar du?

  D green: Nu blev det svårt att låta bli att skratta. Haha… Tack för länken!

  Soulsister: Tack, vännen! Ja, men det börjar bli bättre nu! 🙂

  ♥ ♥ ♥ bambi ♥ ♥ ♥: Det kan jag förstå. Kanske läge att ringa sjukvårdsupplysningen och checka? Men vad jag förstått så ska det inte vara något större problem om de inte har astma, eller så om det inte tillstöter några komplikationer?

  Maria Bjaring: Done!

 5. Det är nog som Kadri skriver att problemet kommer att bli att så många får det så samhället stannar lite. Alla lärare kanske blir sjuk så skolan måste stänga och föräldrar kanske måste stanna hema med sina sjuka barn osv. Jag har också hört att den är mildare än en vanlig influensa. Några få har fått komplikationer…som den där killen som fick ligga i en konsgjord lunga på Karolinska. Men den vanliga influensan brukar ju också ha komplikationer ibland.

 6. Pingback: Smitta mig om jag har fel

 7. Hänvisningen till artikeln har inte något med min (eller din) åsikt om artikeln i sej att göra utan att man ska veta var siffran kommer ifrån.

  Dödligheten i Europa enligt ECDC:s rapport idag är 1.2% andra källor anger 0.6%. En vanlig influensa lär smitta ungefär cirka 15% av befolkningen och den högsta bedömningen för den här gången ligger på 40%. I bästa fall betyder det att 8300 personer dör i Sverige.

  Ju mer jag kollar upp det och ju mer jag räknar på det desto mer inser jag att det finns en risk att ganska många kommer dö i influensan. Hur det går får vi naturligtvis inte veta förens efteråt.

  KAN

 8. Britt: Ja, jag är nog också lite inne på det…!

  Laura: Har kollat runt där och det ser seriöst ut, men vem är det som är ansvarig för sidan? Vet du det? Jag vill inte länka till vad som helst när jag skriver att det är seriösa länkar, som du förstår! Tack för länken oavsett!

  KAN: Okej, då är jag med. ja, vi får se hur det går i slutänden…! Jag har i alla fall överlevt en första attack! 😉

 9. jag har också fått svininfluensan nu. bläää mår som ett svin.. jobbigt att vara isolerad hemma, inte få gå och handlar och så. ah måste man så måsteman väl men jag har fått order om att be vänner och familj handöa åt mig. sen ställer de maten i trappuppgången och får jag hämta det när de har gått ut genom porten. ursh ja. men men det e bara kämpa på.

 10. Hej, om du inte har funderat på det förut så kanske du kan fundera på det nu. Spanska sjuka var inte särskilt dödlig i början, inte förrän på hösten blev den farlig. Svininfluensan är av samma typ, A H1N1. Man får inte ropa inte hej förrän man är över ån. Bra att du klarade dig, nu är du säkert immun även om den blir värre sen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] klass Senaste kommentarer Britt om Jag har Svininfluensan och JAG LEVER!!Erika – Tvåbarns Mamma om Boktips; Molnfri BombnattTonårsmorsa om Jag ÄLSKAR att […]