Oboý vad jag retar mig…

O´boy. Den där chokladdrycken som är så populär. När jag var barn så fick jag nästan aldrig O´boy. Det var alldeles för dyrt, jämfört med kakao. De flesta av mina kompisar fick också varm choklad av kakao. Men hos min bästa kompis i låg- och mellanstadiet, Helen Sjöholm, där fick man faktiskt O´boy. Man kunde dricka choklad utan att värma den. Varmchoklad som man inte behövde ha socker i. Det var en dröm.

Jag var så glad de dagar jag och Helen gick hem till henne efter skolan, för då tog vi alltid kall o´boy och hembakade skorpor. Jag minns de där skorporna som om det vore igår. De smakade helt ljuvligt. Det smälte i munnen.

Flera år senare började min pappa att köpa mjölkchoklads-kopior på O´boy. Det smakade inte som O´boy, men det var ändå toppen när jag besökte min pappa att kunna dricka kall choklad.

Sedan hände saker. Världen förändrades och något hände så det inte blev någon stor ”grej” av att man köpte O´boy. ”Alla” hade till slut råd. Barnfamiljer köpte O´boy till vardags. Jag fick barn och började själv köpa O´boy.

Vi köpte alltid det stora paketet på ett kilo, då det blev mest ekonomiskt. Det fanns också en mindre sort på 500 gram, som man kunde köpa om man hade lite ont om pengar, eller för familjer som inte drack så mycket O´boy. Eftersom jag har en stor familj har vi dock alltid köpt ett-kilos paketet, oavsett om det varit en period när vi druckit mycket O´boy eller ej. Jai (18) är den som druckit mest O´boy hemma hos oss.

För något år sedan (kanske 2-3 år sedan?) tog man dock bort 1 kilos paketen och började i stället sälja 750 grams paket. Alltså ett paket som innehöll en fjärdedel mindre O´boy. Gjorde de det för att också sänka priset så skulle jag inte ha blivit så irriterad. Men det gjorde man inte. På större matvaruaffärer kunde man köpa ett stort paket (1 kilo) O´boy för 26.90. När man nu reducerade förpackningarna så kunde man tro att även priset skulle ha sänkts med en fjärdedel, men det gjorde man alltså inte.

Detta innebar förstås att man gjorde en prishöjning, fast på ett väldigt fult sätt. I stället för att höja priset, minskade man alltså mängden rejält.

Nu har man åter börjat sälja ett kilos förpackningar. Man har kvar de med 750 gram, men har börjat sälja ett stort paket på ett kilo också. Men alltså inte med den prissättning som 750 gramspaketen varit, utan med ett högre pris.

Sånt här tycker jag är oerhört fräckt. Jag köper fortfarande O´boy, men inte alls som jag gjorde innan. Det retar mig som bara den att man undervärderar sina kunder så mycket att man tror att vi ska vara lättlurade.

Det här exemplet finns det säkert massor av varor man kan göra samma jämförelse med, men för mig har det varit väldigt uppenbart just med denna vara.

Numera köper jag väldigt sällan O´boy. Dels har det inte samma åtgång som tidigare här hemma, men också för att jag känner mig irriterad över att det känns som folk försöker lura mig!

Mvh. ”Konsument-Fatou” 😉

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Oboý vad jag retar mig…

 1. Jag fastnar för din sista mening, hatar när folk försöker lura mig! Jag blir förbannad när dom tror att jag är en idiot. Raka puckar ska det vara och så kan jag själv välja när jag vill vara en idiot. Som när jag t ex köper O´boy. ”Drickchoklad” bara ordet alltså, det borde väl alla fatta att vi ska inte dricka choklad! Men, det är ju så gott ibland.

  Blev för den delen lika sur på min morsa som köpte annan drickchoklad och hällde upp i O´boyförpackningen, hon trodde tydligen också att hon kunde lura oss.

 2. Jag växte upp med ”riktig” choklad, dvs koka mjölk socker och kakao.Det är det göttaste tycker jag och billigast i längden.Nu köper jag Canderel chokladdryck dom få gånger jag köper.Bra för diabetiker.Och du det är inte folk som lurar dig, det är vinstintresse.

  🙂

 3. Jag är en trogen läsare som sällan kommenterar, men kände att det kanske var dags att börja.

  Detta inlägget gjorde mig så sugen på O’Boy att jag var tvungen att gå och fixa lite. Och gott var det =)

 4. Knaada: Jag håller med, jag vill inte heller att folk ska undervärdera mitt förstånd. Dessutom blev jag också sur när mina föräldrar sa att andra chokladdrycker var samma sak som O´boy. Det är det INTE!!

  Vb: Jag har kört på O´boy så många år nu att jag nästan glömt bort hur kakao-chokladen smakar. Men i vintras kokade jag faktiskt RIKTIG kakao-choklad några gånger och det var faktiskt FANTASTISKT gott!! Förstår att du kör annat för din diabetes. Men du, det är visst att försöka lura folk, för annars gör man bara en prishöjning, tycker jag. Inte en förpackningsminskning samtidigt och hoppas att folk inte märker nåt…

  Jossan: Kul att du bestämde dig för att kommentera nu i alla fall! Och ja, O´boy är onekligen väldigt gott!!

 5. Jag tycker också Oboy är jättegott! Och jag tycker också det är jättefult av handlarna att försöka lura oss stackars konsumenter på så fula trix!
  Men det jag EGENTLIGEN ville säga är:
  Du som minns din barndoms Oboy… minns du även, liksom jag, att det fanns en rosa/röd Oboy med jordgubbssmak, och en blå/lila Oboy med blåbärssmak??? Jag minns det jättetydligt! Kan minnas både smaken och lukten om jag blundar! Jag vet att de fick sluta tillverka det senare… Det var för mycket färgmedel i… Men gott var det!!! 😀

 6. Som du skriver finns det fler produkter där man gjort så. Jag äter mycket müsli och har alltid köpt AXAs F-müsli som fanns i 1 kilos förpackning. Samma hände med den som med Oboy (säkert samma leverantör)…den blev till 750 gram men kostade lika mycket. Jag slutade köpa F-müsli. Nu köper jag Änglamark eller något annat Krav-märkt eller gör müsli själv.

 7. Tizzel: Jag har ett svagt minne om någon O´boy med jordgubb, men minns ingen smak. Jag tror aldrig jag smakade den. Blåbär minns jag inte, å andra sidan har jag inte världens bästa minne heller! 😀

  Britt: Ja, det känns verkligen inte okej när de gör det på det där sättet. Om de måste höja priset, så gör det for heavens sake, men håll inte på att fiffla på en massa. Då tappar man bara förtroendet. I alla fall jag!

 8. Pingback: Oboý, vad trött jag blir…

 9. Pingback: Simon och Ekarna | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] skrev ganska nyligen ett inlägg om att jag inte längre köper Oboý lika ofta som tidigare. Nu var det faktiskt väldigt länge sedan, men idag gjorde jag ett undantag. Jag […]

 2. […] ekarna så bestämde vi oss härom dagen för att gå och se den. Jag och Helen Sjöholm var typ ”bästisar” i låg- och mellanstadiet, gick i samma klass och bodde även grannar och eftersom jag tycker hon är en fantastisk människa […]