Läs min blogg, annars blir du en ful groda!

Jag kan förstå att man vill ha uppmärksamhet med sin blogg. Det vill jag också. Jag blir glad av att folk läser och jag blir väldigt glad när folk kommenterar. Det är en slags bekräftelse på det jag skriver.

Att lämna en kommentar, ett avtryck är ju också att göra reklam för sin blogg (om man har en blogg, vill säga). Jag tycker inte det är fel. Det är ju mycket av det bloggandet handlar om. Man vill lämna en respons och man får respons på det man skriver.

För mig är det en hel del om vad bloggande handlar om. Ibland behöver man inte ens skriva mycket. Kanske bara ett; ”Just det! Så har jag också upplevt det!” eller; ”det är inte min uppfattning, men det var intressant att läsa din.” Med läsarsiffror får man en bekräftelse på att någon har läst. Med en kommentar får man en bekräftelse på att man berört, på något sätt.

Hanna skriver om att lämna kommentarer på bloggar som enbart är reklam för sin egen blogg. Kommentarer som säger: ”Kolla in min blogg!” Eller: ”Vad tycker du om min blogg då?” Inget annat. Hanna skriver att såna kommentarer går bort i hennes blogg.

Jag godkänner dessa kommentarer, då jag har en policy i min blogg att bara ta bort kommentarer som är kränkande eller hatiska. Och de kommer tack och lov endast i undantagsfall.

Däremot kan jag inte påstå att de glädjer mig med dessa ”reklam-kommentarer”. Kanske är det lite småsint, men jag tycker det känns lite desperat och ibland kan det till och med vara direkt opassande. Det har hänt att jag bloggat om dödsfall, sorg och saknad och då känns det oerhört okänsligt med en kommentar som: ”kom in och läs min blogg, vetja!”

Om man lämnar en kommentar, som bloggare, så skriver man ju in sin bloggadress. Jag besöker nästan alltid de bloggar som skriver kommentarer hos mig, i mån av tid. Kikar in, tittar runt. Rätt vad det är hittar jag ett helt oväntat guldkorn. Det vill säga en blogg som tilltalar mig och som jag börjar följa.

När jag får dessa kommentarer som endast är reklam för sin egen blogg, så tappar jag sugen. Då känns det ”påtvingat” och jag känner mig lite förnärmad över att man har fräckheten att använda min blogg som en reklampelare.

En kommentar i sig, är ju som sagt var, en reklampelare, men då har man förhoppningsvis sagt något som har med inlägget att göra. Men att endast lämna en reklamlänk till sin egen blogg, det känns lite sugigt, tycker jag. Lite desperat.

De flesta bloggare blir glada av fler läsare, samtidigt är ju frågan om man bara vill ha en massa klick på sin sida, eller om man vill få läsare som faktiskt är intresserade av vad man skriver. Som är nyfikna på din sida och se om det är ännu ett guldkorn, eller en blogg som man själv inte är intresserad av.

Vad tycker du? Är allt tillåtet i krig, kärlek och bloggar, eller finns det gränser? Går du in på bloggar där du hittat i en kommentar: ”Läs min blogg!”?

Ett stort minus: Utöver det så irriterar jag mig på sidor som man måste vara inloggade på, för att kunna kommentera. En sådan sida är det jag länkar till ovan som jag för övrigt håller med i krönikan angående kommentarer, men jag blir faktiskt irriterad av att man inte kan kommentera om man inte är medlem. Samma dilemma finns på Expressens bloggar. Det känns väldigt inbundet att bara ens medlemmar kan kommentera och det innebär också att man inte verkar särskilt glad över läsare från andra ställen än den absolut egna plattformen! Jag har ibland kritiserat Aftonbladets bloggplattform för att ha en förmåga att bli en riktig ”ankdamm”, men till och med de ligger i lä, jämfört med detta att bara medlemmar ska kunna kommentera. Man kan ju inte vara medlem på varenda sida på nätet…

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

25 svar på ”Läs min blogg, annars blir du en ful groda!

 1. Gud vad jag håller med dig. Jag skrev ett liknande inlägg hos mig fast om folk som vill man ska följa dom på bloglovin. ”Hej, fin blogg.. ska vi följa varandra” Både detta och reklamen du pratar om känns allt för påtvingat. Att blogga ska va kul och man ska följa dom bloggar man själv känner tilltalar en och inte bara för att. Eller för att få flest prenumeranter. Då har jag hellere få som verkligen e intresserad av att läsa min blogg.

  Superbra inlägg!! 🙂

 2. Hej
  Först vill jag säga, snygg design här. Det var nog ett tag sedan jag tittade in hos dig.
  Sedan angående kommentarer: Jag är också lite less på bloggar man måste logga in på och tyvärr har jag en blogg själv som man ska vara medlem i, men det går att komma runt det vilket är anledningen till att jag har den kvar.
  Man kan alltid välja anonym och där skriva i vem man är.

  Jag gör som du att jag tillåter alla kommentarer som inte är kränkande. Jag går dessutom inte in på bloggar som inte intresserar vilket är anledningen till att jag inte bryr mig om ”reklamkommentarer”. Sedan är det väl så också att de som läser min blogg är oftast enbart mina vänner och det kommenteras inte alls så ofta.

  Önskar dig och de dina en finfin helg!
  /Hella

 3. Sidney The Singer: Ja, jag håller verkligen med dig. Jag har också fått massor som frågat om vi ska följa varann på ”bloglovin” och andra ställen. Det är verkligen trist och går fet-bort!

  Jag tycker det är väldigt stor skillnad om man först kommenterar inlägget och sedan tillägger; ”förresten jag har en tävling på min sida, om du vill kolla”. Det tycker jag är okej, men just när man vägrar ens läsa inlägget och bara kommenterar för att få läsare…

  Förresten gillar jag din blogg, spanade precis in den! 😀

  Helena: Fast jag har kommenterat på din blogg många gånger och jag tycker det är okej att man har en blogg som man KAN logga in på. Det är just dessa där man MÃ…STE logga in för att KUNNA kommentera som jag tycker är irriterande. Kul att se dig här igen, förresten!

 4. Jag tycker inte det är okej att gå in och skrev sådana kommentarer som endast är till för att visa upp någon tävling eller blogg. Finns tillfällen då detta stört mig ngt fruktansvärt på andras bloggar. Någon gång tex skrev blondinbella om islam och slöjan vilket jag tycket var intressant att läsa och ville se kommentarerna. Då är det lite irriterande när hon har 100 kommenatrer varav 80% skiter i ämnet och bara gör reklam för sig själva. vissa personer hade lagt in säkert 20 likadana inlägg! Har man så mkt skräpkommentarer så tycker jag man ska granska och ta bort dom för jag personligen tappar intresset att själv kommentera och försöka läsa andra komentarer när de försvinner i mängden av reklam….

 5. sarah: Jag kan bara instämma. Jag har inte själv sett inlägg där det är så enormt mycket reklam, men skulle jag göra det så skulle jag bli lika irriterad som dig!

  Ja, denna reklam för tävlingar ingår i samma irritationsmoment för mig!

 6. Jag håller med dig, verkligen! Jo det är ju okej om dom kanske skriver något innan reklamen men om man sen ser att det står exakt samma på 10 andra då blir man lite misstänksam hehe.

  Aaa tack, ang skorna:) Ja dina döttrar skulle nog gilla dom hihi. VA KUL att höra förresten, ja gillar din blogg också:)

 7. För egen del så håller jag med fullständigt. Visst vill jag att någon läser det jag skriver, vore att ljuga annars, men det som gläder mig mest är om någon blir intresserad och verkligen tar sig tid att lämna en kommentar. Behöver inte vara mycket alls, bara kul att få respons. Ibland hittar man som du säger, riktiga guldkorn. Kanske personer som man fortsätter att ha kontakt med även utanför bloggosfären 🙂

  Jag har inte många som läser min blogg så jag har inte råkat ut för reklamfenomenet, men skulle absolut irritera mig på det om det dök upp!

 8. Sidney The Singer: Ja, det är inte kul att se massproducerade kommentarer för egen reklam! 🙂

  Bitte: Tyvärr får jag det oftare och oftare. Hade två när jag slog på datorn i morse… Hellre få besökare och kommenterare som läser eller kommenterar för att de är intresserade, än många som bara kommenterar för att själva synas. Sedan, som sagt, så tror jag att ”vanliga” kommentarer drar ganska mycket folk till sin egen blogg. Fler än dessa ”spam-kommentarer” i alla fall!

 9. Jag tycker nog mest kommentarer som ”kolla in min blogg” känns onödiga. Det är ju så himla enkelt att istället kommentera ett inlägg som man faktiskt känner någonting för. Personligen har jag en blogg man måste vara inbjuden till för att läsa (tyckte det var bäst eftersom jag är lärare och inte vill att mina elever ska läsa vad jag skriver där), så jag slipper alla sådana kommentarer. Tyvärr missar man då också möjligheten att lära känna andra bloggare, men det får man ta =)

 10. Jenny: Ja, där har du ju en poäng. Man kan ju faktiskt välja att blogga på en sån plattform för att man inte vill ha så mycket kommentarer. Ã… andra sidan tror jag inte du ska blanda ihop att dina elever inte läser mot att de inte kan kommentera. Det är ju mycket möjligt att de läser fast de inte kan kommentera. Men helt klart har du en poäng, å andra sidan så brukar man ju i alla bloggplattformer kunna moderera kommentarer, som även jag gör, då jag och barnen i perioder har blivit stalkad av en specifik person.

  Men det blir i alla fall extra trist att inte kunna kommentera när det är en kommenterbar artikel, såsom denna krönika jag nämner i inlägget, när man måste vara medlem!

 11. Hos mig är det bara unga tjejer från blogg.se som skriver den typen av kommentarer. Händer sällan!
  Jag hoppas att dom blir mer bloggvana och slutar.
  Men om man skrivit ett ”känsligt” inlägg eller ett debattinlägg så känns det irriterande att behöva få reklam för någon tävling.

  Däremot blir jag riktigt sur över att inte kunna skriva kommentarer utan att vara inloggad eller medlem.

 12. Darkangel och Mumma: Ja, när du säger det, så kanske det stämmer att det handlar till stor del om ungdomar… Jag minns i och för sig att en hel del killar gjort det också, men som sagt, jag har en känsla av att alla eller i alla fall de flesta har varit väldigt unga.

  Ja, kommentarer vill jag också gärna ha möjlighet till. Särskilt när det är, som i detta fall, ett inlägg som kan tänkas väcka debatt!

 13. Håller fullständigt med! Det är jobbigt när någon skriver tex, ”hej! följa varandra via bloglovin??” Jag följer bara bloggar jag tycker är intressanta, och jag vill bara har prenumeranter som verkligen vill vara det. Jag bara ingnorerar dessa ”reklamer”. Tråkigt att de skriver sådant när de inte ens kollat igenom bloggen..

 14. Emelie: Ja, jag blir också irriterad på dessa kommentarer. Dessutom förstår jag inte poängen med att ha en massa prenumeranter som kanske inte ens läser dina inlägg…? Jag blir oerhört glad när jag ser att fler personer lagt till mig på Bloglovin och Bloggportalen, men inte för att jag har tiggt mig till det!

  Ha! Nu har jag spanat in din blogg också och den är ju ett sånt där guldkorn jag nämnde i inlägget. Särskilt för en gottegris som mig. Bilderna är helt fantastiska!! Jag ska nog göra en bloggtipsar lista snart igen. Bli inte förvånad om din blogg kommer med! 😉

 15. Jag håller med dig om reklamkommentarerna, men känner mig inte så irriterad än. Har bara bloggat några dagar så det kommer väl. Förstår att det kan vara stötande beroende på vad inlägget handlar om.
  Jag har ägnat flera månader att läsa bloggar och kommentera utan att ens ha en egen blogg, så jag gör det enbart för att det är roligt. Men visst, man vill ju absolut ha både läsare och kommentarer på sin egen blogg också såklart.

 16. Nu har jag också bloggat om det… och jag känner så att det är så fel…

  Det är väl en sak på våra bloggar.. där vi faktiskt kan ta bort de där kommentarerna.. men när det är på en blogg där bloggaren just gått bort/barnet man bloggar om och alla de där kommentarerna kommer.. då blir jag så arg.. och förbannad… för så gör man inte.. det måste även små tonårstjejer som är de som är duktigast på att skriva såna reklamkommentarer…

  Kram Pys

 17. Gun: Ja, visst är det roligt med kommentarer, men jag tycker att de handlar om att ge och ta, inte bara ta och ta… Om du förstår vad jag menar. Ã… andra sidan kan man inte sitta och reta upp sig på allt i bloggvärlden, för då skulle man nog tappa energin till att blogga.

  Pysan: Jag läste ditt inlägg. Jag kan bara hålla med! Vissa inlägg är dessutom naturligtvis känsligare än andra…! Kram!

 18. Jag går aldrig in på de bloggarna som bara säger ”Fin blogg. Titta in på min” eller något liknande. Däremot besöker jag alla som ger mig kommentarer och försöker kommentera i de bloggar jag följer.

 19. du har skrivit det så bra. Jag är en av dom som inte publicerar sånna komentarer då jag blev så ledsen pga de är så okänsliga. Har man råkat komma in i en blogg så kanske man ska ge sig tiden att förstå vad bloggen handlar om innan man gör reklam för sin egen.
  En tjej som skrev under två månaders tid att jag ska gå in och läsa hennes blogg när jag va helt förtvivlad och ledsen för eventuellt kommande missfall fick sig en tillsägelse. Lite kännslig kan man ju vara. Hon skyllde på att hon inte hade tid att läsa sina komentarer…ja hon va 15 år…Usch för sånna därför tycker inte jag att de ska få någon publicering i min blogg!!!

  Vissa har spärrat sina sidor så man inte kan komentera (blogspot). Då vill ju dom inte ha respons kan jag tycka.

  Jag ska själv lösenordsskydda min blogg innom närmare framtid då jag läst om folk som tar ens bilder och publiserar dom i helt andra samanhang. Sen vill jag noog ha en mer personlig blogg där jag inte har lika många snokare. Det va ju inte alls många som komenterade då jag frågade vilka mina läsare var så då känns det lika bra att ha en privat blogg för mig och dom som vill fortsätta läsa.

  Oj oj oj va långt det blev men jag håller med dig om det du skrivit.

  Kram

 20. Jag tror att många av de spamkommentarerna faktiskt inte ens skrivs av människor, utan av spambots. Även till svenska bloggar alltså. Jag spammarkerar alltid, för då lär sig wordpress att sortera ut liknande kommentarer i framtiden.

 21. Kolla in egoinas blogg (egoinas.se), hon skriver om samma sak som du skrev i texten ”Det har hänt att jag bloggat om dödsfall, sorg och saknad och då känns det oerhört okänsligt med en kommentar som: “kom in och läs min blogg, vetja!”

  Har inte tankt att det kan vara storande med reklam pa bloggar tills jag laste detta. Och det ar ju jattestorande och egoistiskt nar man som lasare i annan blogg inte ens laser bloggen utan gor reklam for sin egen bara.

 22. Britt: Ja, du kör ungefär som jag då!

  Birsen: Jag förstår att du spärrar dessa kommentarer, misstänker att det är det enda rätta. Kanske jag borde börja också? Sen om du börjar lösenordsskydda dina inlägg, tycker jag är lite trist, men förstår de som vill skriva mer privat och gör det.

  trollhare. Ja, det gör du rätt i. Börjar nu överväga att göra detsamma.

  tootenator: Tack! Var in och läste där nu. Här är länkarna om någon annan vill läsa:

  http://egoinas.se/2009/august/for-att-klargora.html
  och
  http://egoinas.se/2009/august/utkast-jag-tankte.html

  Tack för tipset!

 23. Om någon bara skriver ”Läs min blogg” som kommentar till något av mina inlägg så följer jag nog inte uppmaningen eftersom jag gillar att göra tvärt emot vad jag blir tillsagd! ;0) (Funderar just på om det någonsin hänt mig, min blogg är ju ingen storblogg direkt!) Men, om personen dessutom kommenterat något jag skrivit och i det sammanhanget pekar mot sin blogg går jag dit och läser.
  Jag brukar svara på kommentarerna precis som du gör här, och sen besöker jag dem som kommenterat.
  Oftast när jag är inne och läser bloggar så försöker jag lämna kommentarer, men ibland vet man ju inte riktigt hur man ska kommentera. I såna lägen är det ju bättre att låta bli att skriva någon kommentar och istället gå tillbaka en annan gång. Andra gånger drabbas jag av blyghet och vågar inte kommentera utan smyger tyst ut igen.
  Att hamna på sidor där det visar sig att endast medlemmar kan kommentera är trist, det blir ju lite slutet sällskap över det. Det är inte heller kul att hamna på helt lösenordsskyddade sidor. Jag har full förståelse för att en del väljer att skydda vissa av sina inlägg, men att lämna en länk till en totalt lösenordsskyddad blogg tycker jag är hemskt meningslöst, nästan lite snobbigt faktiskt. Tidigare hade jag lösenord till olika lösenordsskyddade bloggar, men det blir helt enkelt för ansträngande när man ska surfa runt. Dessutom känner man då som läsare oftast en stor press att man måste kommentera även om man inte har något att säga.
  Ursäkta det romanlånga inlägget, det bara blev så! :0)

 24. Yvonne: Jag gör också väldigt stor skillnad på om man länkar till ett inlägg man själv eller någon annan skrivit, för det gör jag ofta själv, när jag anser det vara relevant. Jag menar bara kommentarer där man ENDAST går in och skriver ”kolla min blogg”.

  Ja, lösenordsskyddat, ja… det är ju alltid lite trist när man är nyfiken som mig och blir sugen på att läsa, men jag har ändå full förståelse för om man vill ha sina inlägg lösenordsskyddade.

  Jag blir så glad över långa kommentarer, för då har man oftast mycket att ha synpunkter på och det gillar jag. Dessutom är jag själv hopplös på att lämna långa kommentarer hos andra… 🙂

 25. Klart man vill ha kommentarer på sin blogg – det är en bekräftelse på att de har läst och tycker till. Jag tycke många är dåliga på att kommentera, men bloggar man inte något så får man alltid en kommentar om att man ska skriva en blogg. Då kan jag gå i spinn! Men det är verkligen jätte kul när man träffar på folk som berättar att de läser ens blogg och gillar den. Reklam kommentarerna är bara för bedrövliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.