Mitt Recept på Tzatziki

På uppmaning av Utlandsmamman ska jag här lämna mitt recept på tzatziki. Jag har skämt bort mig själv med en tzatziki som har väldigt mycket gurka, vilket tyvärr gör att jag inte längre uppskattar tzatziki jag beställer på restaurang, då jag gillar min egen bättre. Nåja, här kommer receptet:

Ingredienser:

3 dl Grekisk eller Turkisk Yoghurt (jag tycker båda funkar lika bra, däremot råkade jag köpa en light-sort som blev väldigt rinnig och inte alls så god. Jag köper de där små hinkarna som finns typ överallt nu)

Massor av gurka, minst en halv.

En halv vitlöksklyfta storlek större

Lite salt

Lite svartpeppar

1 tsk citronsaft eller vinäger

Lite olivolja att ringla över

Så här gör du:

Riv gurkan. Jag brukar använda storleken ovan, när jag river. Det ska vara bitar att kunna ”bita” i.

Om gurkan är väldigt vattnig, brukar jag först vrida ur den med mina händer, sedan lägger jag den på ett tjockt lager hushållspapper. Jag saltar gurkan, för att saltet driver ut vattnet mer. Jag brukar försöka vänta tills gurkan är ganska ”torr”.

Jag hackar sedan vitlöken i små, små bitar med en vanlig kökskniv. Jag pressar inte, för jag tycker smaken håller i sig bättre om man bara hackar den i små bitar. Sedan lägger jag gurkan, vitlöken, salt, peppar och vinäger eller citronsaft i yoghurten och därefter blandar jag allt väldigt noga.

Slutligen, när allt är väl blandat, så ringlar jag lite olivolja över.

Salt och peppar använder du naturligtvis efter smak. Om du vill ha mindre gurka, så är det naturligtvis lätt att göra lite mindre, men jag tipsar verkligen att prova med mycket gurka, för jag tycker det är väldigt mycket godare.

Tzatziki är oerhört gott med vitlöksbröd (även om det blir mycket vitlök) och är väldigt bra komplement att bjuda på, då man kan göra tzatzikin långt innan gästerna kommer. Kan serveras både som förrätt eller till varmrätten.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

9 svar på ”Mitt Recept på Tzatziki

 1. Ã…h vad gott! Jag älskar vitlök så mycket att familjen säger att jag blivit immun mot smaken. Jag brukar ha fyra klyftor till 3 dl:D

 2. Nu insåg jag hur länge sen det var jag gjorde tzatziki. Det måste ha varit förra veckan, alltså dags att göra det igen! ;0)
  För massor av år sedan under en semester på någon av de grekiska öarna gick vi till olika restauranger varje kväll, oftast såna där som låg lite utanför turiststråken. Varje måltid inleddes med tzatziki och den smakade olika på alla ställen. Enda likheten var att det varje kväll var lika gott!

 3. Tizzel: Ja, det är så vansinnigt gott!!

  Gun: FYRA?!! Ja, då tror jag du är riktigt immun, för jag trodde jag hade mycket vitlök i!!

  Yvonne: Hehe. Man kan nog inte få för mycket av tzatziki…!

  Anki: Ja, det är ruggigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.