Lika goda kålsupare…

Jag och Binta, mor och dotter- inga rivaler, ens i bloggvärlden!!

Jag började blogga i Juni 2005. Då var mina barn i följande åldrar: Binta 16, Jai 14, Isa nästan 12 och Mabou var 3 år.

Redan från början skrev jag deras förnamn och la även ut bilder på dem. Inte bilder där de var ”lättklädda” men ändå bilder.

Ibland har diskussionen pågått på diverse bloggar om att vi är många föräldrar som ”hänger ut” våra barn. Vi är många föräldrar som haft väldigt olika åsikter i frågan. Det finns de som tycker att det är alldeles för privat att lägga upp bilder på barnen och så finns det de som inte tycker det. Sedan finns det också de som tycker att det handlar om tillfälle och situation.

Idag bloggar tre av mina fyra barn. Alla döttrarna har varsin blogg och de bloggar om väldigt skilda saker och har troligtvis väldigt olika läsarkretsar också. Ibland har vi diskussioner om vad vi lägger ut i våra bloggar, men oftast är vi överens. Ibland får jag dock någon kommentar av någon av döttrarna, som jag fick härom dagen av Jai: ”Varför har du inte skrivit om mig på länge, har du glömt bort att du har en dotter som heter Jai?

Min äldsta dotter Binta som nu är 20 år och som dessutom är den jag har bloggat mest om genom åren, startade sin blogg ”Tonårsdotter” för ungefär ett och ett halvt år sedan. Hon skapade den som en parodi till min blogg. Jag har tidigare skrivit att jag skrattat högt åt hennes beskrivning på bloggportalen:

”En annan del av tonårsmorsan!

Jag bloggar om allt som är aktuellet i mitt 19 åriga liv. Och visar även en tonårsdotters synvinkel på det tonårsmorsan skriver som är min mamma!”

Just när hon startade den så var vi ovänner om något som jag glömt och så här skrev jag om hennes bloggstart!

Hon hade vid upprepade tillfällen, innan hon startade sin blogg, läst mina inlägg och sagt: ”Meeeh, sådär var det ju inte alls!” Så hennes tanke var nog att hon ville ge sin syn på våra konflikter. Med tiden har bloggen dock utvecklats och nu är det inte så ofta vi bloggar om samma saker. Hon bloggar om sin dans, festande, kompisar, en del kändisar och annat i en 20-årig tjejs synvinkel. Jag bloggar mest om familjen, vardag, humor, Afrika och olika samhällsproblem och annat som rör sig i mitt 38-åriga liv. Väldigt sällan bloggar vi om samma saker, med undantag för vissa tillfällen.

Reggaefestivalen är en sådan gemensam nämnare som vi båda gärna bloggar om, men från helt olika synvinklar förstås. Härom dagen bloggade Binta om piercingen som hennes lillasyster gjorde och jag bloggade om den från min synvinkel. Men annars är det inte längre särskilt ofta vi bloggar om samma ämnen.

Häromdagen fick Binta följande kommentar i sin blogg:

”Postat av: Martin

Jag gillar inte att du lever på din mammas framgångar i bloggvärlden. USCH

2009-09-02 @ 22:49:30″

Den gjorde mig full i skratt. Nu är det alltså någon som retar upp sig på att Binta ”lever på” mina bloggframgångar och tidigare var det jag som ”utnyttjade mina barn som bloggmaterial”.

Lite extra roligt blir det också, då Binta är en mycket social person och sedan Binta var väldigt liten så har jag fått vara ”Binta ´s mamma”. Men nu är det alltså Binta som ”Lever på sin mammas framgångar i bloggvärlden”.

Nu tycker jag (handen på hjärtat) att Binta ´s blogg är underhållande att läsa. Om det beror på att hon är min dotter eller ej, är ju svårt att avgöra, men faktum är att hon har en hel del läsare, trots att hon bloggar väldigt oregelbundet. Hon ligger oftast mellan tredje och sjätte plats på Bloggportalen över mest lästa bloggar i Uppsala, av över 750 registrerade bloggar. Av totalt 66912 bloggar som finns registrerade på bloggportalen så ligger hon på 267:e plats, vilket inte heller är fy skam!

Att anhöriga till både ”större” och ”mindre” bloggare börjar blogga är ju inte heller så ovanligt. Det var väl så både Alex Schuman ´s exfru startade bloggen Fuck You Right Back och hans bror började blogga. Egoina är en välbesökt blogg och jag skulle gissa att det gick till på liknande sätt när Egoinas mamma började blogga, för att de antingen blivit ”smittade” av sin anhöriga, eller helt enkelt vill ge sin syn på saken.

Så om det nu är så att jag har ”utnyttjat henne” för att ha bloggmaterial och hon i sin tur har ”utnyttjat mina framgångar i bloggvärlden” så är vi kanske lika goda kålsupare båda två? För hur vi än vänder oss så har vi ändå rumpan bak!

Binta och jag, 2001

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Lika goda kålsupare…

 1. Så rätt, så rätt! 😀
  Jag blev både smittad och vill ge min syn på saken. Nu handlar ”mitt syn på saken” om att ge igen på roliga saker som tur är!! Men vad KUL det är att blogga. Hade jag vetat hur underhållande jag skulle tycka det var hade jag börjat för länge sen! 😀

 2. Sofia: 🙂 Önskar dig detsamma!

  Egoinas mamma: Ja, jag tycker helt klart det är humor! Synd att inte alla kan se det lite mer avslappnat, utan tror att det handlar om besökare och allmän blogghysteri. Jag fick mig ett gott skratt och dessutom tycker jag inte det är mer än rätt att andra familjemedlemmar ger sin syn på saken också! 🙂

 3. Han som skrev så har nog inte någon egen mamma/dotter/bror/man/pappa… som är framgångsrik bloggare, så han är bara avundsjuk. Om han nu tycker det är så irriterande behöver han väl inte lägga energi på det. Är det någon som tvingar honom att läsa din dotters blogg? :0)

 4. Ã…hhhh vad TRÖTT man kan bli……jag har inte bloggat så länge men visst är det väl ändå så i grund och botten att man bloggar för sin egen skull o inte andras!!! Jag tycker du har en härlig blogg – DET är det viktigaste för MEJ när jag läser andras bloggar!!! Mer kärlek o värme här i vår värld o lite mindre av den svenska avundsjukan…. Kramelikram!

 5. Yvonne: Det har du nog rätt i! Jag kan bara instämma!

  Katarina Petersson: Tack för dina ord. Nu tror jag i och för sig det var min dotters blogg som kritiserades och inte min, men jag kan verkligen inte köpa anledningen till den kritiken. Det doftar rätt mycket avundsjuka, som jag uppfattat det! Ja, det är klart att man bloggar främst för sin egen skull! De som bloggar endast för att ”nå framgång” av något slag, brukar inte heller bli särskilt långvariga, är min erfarenhet! Kramelikram tillbaka! ♥

  Miiqa – jag överlevde min barndom: Det tycker faktiskt jag också och då menar jag inte bara ”större” bloggar, utan flera mindre bloggar har döttrar och andra familjemedlemmar som bloggar och det är alltid kul att kika in på dem också! Vi har en toppen Lördagskväll, hoppas ni har det också!

 6. Herrreguuuuuuuud, en del är otroliga. Rida på framgången. Jisses. Ren o skär avundsjuka. Och om man är rädd att hon får ”för många” besökare, varför kika in där då?
  För egen del har jag 2 av mina barn som bloggar, men det är alldeles nystartat och jag tror inte de vill att jag ska länka dit. Har iofs inte frågat.
  Som jag sagt tidigare så kan jag emellanåt känna mig smått begränsad i skrivandet eftersom ungarna läser. Tar inte upp sammandrabbningar i detalj o dyl. Inte än… *s*
  Och lika goa kålsupare är ni vad gäller skönheten iaf! Kram

 7. Nu hoppas jag att din dotter inte fäster sig vid sådana kommentarer, utan fortsätter blogga för sitt höga nöjes skull som vi andra gör. För blogga är ju jättekul och man lär sig mycket om människor och blir även allmänbildad på kuppen. Jag skulle aldrig annars veta vad en 19-åring tycker och tänker, eller 16-åring(för den delen) om jag inte rörde mig i bloggvärlden. Mina vänner är ju i min ålder och vi blir lätt lite homogena i vårt tänkande.

 8. Hej! Haha varför blev du full i skratt av min kommentar? det är ju så du och hon framställer det? Du lag ju tillochmed nu upp vad hon har skrivit på bloggportalen. Förstår du inte vad det är jag reagerar på? Det är precis samma sak som om jag hade haft carola som mamma, och min blogg hade hetat carolasson eller nåt liknande. PLUS det hon har skrivit på bloggportalen?!

 9. Vanilj: Ja, vi är faktiskt otroligt lika, särskilt de som känt mig sedan jag var i hennes ålder, kan se det!

  Bitte: Ja, jag tolkar det också som avundsjuka. Lite trist att man tar allt på blodigt allvar bara, det var en skämt från början, men utvecklades till något annat. Synd att en del bara tänker strategi…! Min dotter har mycket skinn på näsan, men det är klart det aldrig är kul att få såna trista kommentarer. Sedan har inte alla 20-åringar lika mycket skinn på näsan som hon har. Jag tycker det var en väldigt onödig kommentar, men det får stå för honom…

  supermom: Tack! 🙂

  Blonda – Martin Lilja: Allt är inte blodigt allvar, varken IRL eller i bloggvärlden. Ibland måste man kunna ha lite roligt också! Ironi och humor kallas det…! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.