Dans, stenkastning och polisvåld

Vilken dag. Jag är ledig endast en dag denna vecka och trodde i min fantasi att det skulle bli en ganska lugn dag. Men där tog jag fel. Tanken var att Expressen skulle komma hit och göra en intervju med oss angående ett ämne som de håller på och skriver om. Sedan hade jag tänkt att ta det lugnt resten av dagen. Småstäda lite och softa.

Men sedan lyckades Binta övertala mig om att jag och Mabou skulle hänga med till Stenhagen och kolla in deras dansträning, plus att UNT skulle komma och intervjua deras dansgrupp och en förening som några i dansgruppen Blackout är inblandade i (plus att de alla är kompisar). Det var intressant.

Mabou i danssalen i Stenhagen

Binta i tränartagen

Vendela med stjärnglans

Queen Vendela

Binta, Vendela och Mathilde

Tjejerna pustar ut och blir intervjuade

Tjejerna fotograferas av UNT, Vendela i närbild

Vendela

Binta

Mathilde

Mabou gillar det här med dans

Lite käk efter all dans

Efter intervjun och fotograferingen så gick vi till en av pizzeriorna i Stenhagen och käkade. Jag vet inte om det varit stenkastning precis innan, men det kom helt plötsligt fullt av poliser. De flesta av de lite äldre ungdomarna avlägsnade sig ganska snabbt när poliserna började komma. Jag fick förklaringen av några av ungdomarna att det berodde på att många är rädda för polisen, då flera av deras vänner/syskon/bekanta har blivit utsatta för våld av polisen de senaste dagarna, i jakten på stenkastarna.

Polisbuss utanför pizzerian

Lite yngre grupper kom i stället att gå närmare polisen. Nyfikna. Många av ungdomarna menade på att polisen kommer så där många i bussar och bilar för att provocera ungdomarna. Jag vet inte om det skett något precis innan, men när vi for därifrån så såg vi poliser med hundar som sökte igenom skogsområden, så jag fick en känsla av att de letade någon och faktiskt hade ett ärende.

Där var också flera bilar…

Oavsett så tycker jag det är oerhört olyckligt med de senaste dagarnas sammandrabbningar mellan ungdomar och polisen. Jag anser att det i sig är en oerhörd förlust för oss alla i samhället.

Att ungdomar kastar sten mot polis och räddningskåren är naturligtvis oacceptabelt. Samtidigt så kan jag förstå frustrationen bland många ungdomar. Med detta inte sagt att jag försvarar stenkastning, absolut inte!! Jag tycker det är oförsvarligt att kasta sten både på polis och räddningstjänst! Det finns andra vägar att visa sitt missnöje och att protestera till det man är missnöjd med. Jag vill inte leva i ett laglöst land utan poliser och jag vill absolut inte leva i ett land där människor riskerar brinna inne, för att brandkåren är tvungen att invänta poliseskort!

Men. Om det stämmer att polisen gått in med övervåld som det just nu rapporteras om, så tycker jag inte alls att det heller är okej. Jag fick höra en hel del historier idag i Stenhagen och jag har läst en hel del i media om detta. Jag hoppas verkligen att de fall där polisövervåld rapporterats, blir ordentligt utredda.

De ungdomar jag var med idag, var mest upprörda över detta. Någons 15-årige bror hade blivit hämtad i pizzerian någon av de senaste dagarna och fått ansiktet nedtryckt i marken medan man kallade ungdomarna ”svartskallar” och ”blattar”. OM detta är sant, så är det naturligtvis helt förkastligt. Ungdomarna jag träffade i dag hade alla någon liknande historia att berätta och det berör mig naturligtvis illa.

Medan jag diskuterade med ungdomarna frågade jag frågor som: ”Det är klart att det inte är acceptabelt, men vänd på det hela. Du jobbar som polis och ska upprätthålla lag och ordning. Så ser du ett gäng på 20 ungdomar, varav någon av dem kastar en sten mot er. Rutan exploderar i ert ansikte och chauffören hinner precis bromsa, innan ni kolliderar med en mötande bil. Vad skulle du göra? Skulle det var okej för dig? Skulle du tycka att du får ta det bara för att du jobbar som polis?”

Ungdomarna svarade naturligtvis att de skulle bli skitförbannade på det där ungdomsgänget, oavsett vem som kastat stenen…

Jag måste säga att när poliserna först kom så blev stämningen på pizzerian väldigt tryckt. Det liksom vibrerade i luften. Nästan som om luften helt plötsligt stod stilla. Några av de som först avlägsnade sig var kanske personer som är ”kända bråkstakar” men även de som jag har uppfattat som personer som blev avvaktande och som absolut vill hålla sig undan ”bråk”. Kvar blev några oroliga ungdomar, som började trampa omkring i och runt pizzerian.

En skrattande polis i pizzerian

En polis kom in och pratade lite med pizzapersonalen och kvarvarande ungdomar efter en stund och då var min uppfattning att stämningen var relativt avslappnad igen. Jag såg ett par poliser gå runt och småprata och småskratta med några av ungdomarna. Det kändes jättebra. Så lite kan nog betyda en hel del i det långa loppet…!

Problematiken runt övervåld av polisen och dessa stenkastningar, är såklart mycket större än så och det krävs naturligtvis mycket mer för att få bukt på det hela. Men jag tror att vi måste börja med en kommunikation med ungdomarna, därifrån kan vi gå vidare. Men ungdomar, särskilt ungdomar i mer ”utsatta områden” kräver absolut mer resurser än vad som ges i dag. Det är min övertygelse!

Tidigare bloggat i samma ämne:

DN, SvD, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB, AB,

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Dans, stenkastning och polisvåld

 1. Ã…h vad bra skrivet! Jag har funderat på att göra ett inlägg om det här eftersom jag också bor i Uppsala, men det är svårt att veta hur man ska uttrycka sig och nu tycker jag att du har sagt allt som behöver sägas! Det är så hemskt med dem som förespråkar ”hårdare tag” mot ungdomarna tycker jag, även om detta naturligtvis måste stoppas.

 2. Ja detta är verkligen jättehemskt o måste få ett slut.Har ju spridigt sig till att inte bara kasta på sten på polis o brandmän utan de kastar även stenar på buss som du eller jag lika gärna kunde suttit i! Måste kännas otryggt att åka buss i stenhagen just nu

 3. Pingback: Intervju med Blackout i UNT

 4. Bra skrivet.
  Men tror ni verkligen att polisen åker in i stort antal bara för att provocera ungdomar? Det låter helt galet att folk kan tro det. Polisen har som främsta uppgift att upprätthålla lag och ordning och motverka att människor blir skadade p.g.a. våldshandlingar. Dessa ungdomar som kastar sten och sätter bilar i brand har gett sig in i en farlig lek, och då får de leken tåla. Det är tråkigt att läsa i tidningarna när stackars lilla huligan-Ã…ke gråter ut om polisvåld, att han blev slagen med batong, sprayad med OC-spray och nedtryckt i asfalten efter att bara ha satt några bilar i brand, kastat sten på räddningstjänsten och riskerat livet på tredje man. Hade han förväntat sig silkesvantar, ett glas varm saft och frivillig samtalsterapi för att detta bara var ett uttryck för hans tonårsångest?
  Klart vi ska ha dialog, klart man ska försöka prata och lösa problemen på fredlig väg. Men börjar man kasta sten och bränna bilar så har man själv valt att frångå detta och då ska man tryckas till riktigt ordentligt!

 5. Gun: Jag kan bara instämma. Jag tror inte på hårdare tag, men jag tror absolut att detta ska stoppas!! Skriv Gun, du också!

  Sofie: Ja, jag tyckte stämningen var väldigt tryckt när jag var där! Anser också att det måste stoppas!

  Mikaela: 🙂

  Henke: Nu vet jag inte vad du menar med ”ni”, när du skriver: ”Men tror ni verkligen att polisen åker in i stort antal bara för att provocera ungdomar?” Flera av ungdomarna som var med mig var övertygade om att det var så. JAG tror inte det, eftersom jag skrev följande: ”Många av ungdomarna menade på att polisen kommer så där många i bussar och bilar för att provocera ungdomarna. Jag vet inte om det skett något precis innan, men när vi for därifrån så såg vi poliser med hundar som sökte igenom skogsområden, så jag fick en känsla av att de letade någon och faktiskt hade ett ärende.”

  Jag tror däremot inte på ”hårdare tag”, utan jag tror på vårt rättssamhälle och att dessa personer ska dömas i domstol för vad de gjort och ta sina straff. Men jag tror på att utredningar ska göras i detta fall, som också görs:

  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=952761,00.html

  Hårdare tag kanske låter bra, men jag tror att det leder till ökat våld från båda sidor och då tror jag mer på kommunikation. Men, som sagt, de som begått brott ska naturligtvis få stå till svars för sina handlingar! Det tror jag på!

 6. Ok, det är tragiskt att ungdomarna inte inser att polisen har viktigare saker för sig än att provocera ungdomar även om de nu skulle ha velat det. Dessa människor verkar inte ha någon förståelse för orsak och verkan.

  Jag är helt med på att de som begår brott skall få sitt straff utdömt i domstol och inte som spöstraff på gatan, men det vill jag nog påstå att alla poliser också är med på. Rättssäkerhet är en av de viktigaste sakerna vi har i vårt demokratiska samhälle. Det som dessa ungdomar råkar ut för i form av ”polisvåld” är inte någon typ av straff, det är enkel orsak och verkan. För det första har polisen rätt att medelst våld skydda sig själva och tredje man mot brottsliga våldshandlingar. Dessutom så har staten i Sverige s.k. våldsmonopol som de måste upprätthålla, och om någon medborgare bryter detta monopol så kan han räkna med tuffare tag tillbaka. Detta är helt enkelt för att behålla kontrollen och ordningen i samhället, man kan inte behandla en huligan med silkesvantar då kommer det snart att spåra ur överallt.

  Ã…terigen- Självklart ska vi ha dialog. De styrande makterna måste försöka knyta band och bygga förtroende med alla individer i samhället, och det görs också aktivt. Men när någon eller några individer går in med grovt våld och försöker rubba ordningen i vårt demokratiska samhälle så är det också statens (och dess utsedda myndighet; polisens) ansvar att svara med de medel som krävs för att stävja detta. Det är lika viktigt för tryggheten i demokratin som att dessa individer senare blir dömda av domstol.

 7. Jag ser stora likheter mellan Hitler och dessa stenkastande ungdomar, t.ex. destruktivitet, egoism, sätter sig själv främst. Tror de ska bestämma över samhället som har det mest otroliga tålamed med dem, nej in med alla stenkastande ungdomar i fängelse, minst en månad på vatten och bröd så de lär sig veta hut.
  mvh Gustaf

 8. Pingback: Svar på en kommentar om rasism och mångkultur

 9. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] några dagar sedan skrev jag att jag var i Stenhagen när Bintas dansgrupp Blackout blev intervjuade av UNT. Av förklarliga skäl så kom vi också in på detta med stenkastningen, både under […]

 2. […] När det gäller det som sker i invandrartäta områden, så är min uppfattning om att det här är ett problem som inte handlar om invandrare i sig, utan om en helt annan problematik, såsom just att det dels är en generationsfråga (eller har du hört talas om någon 30-årig invandrare som är inblandad i dessa stenkastningar?), men även en fråga om just ett förortsproblem. Jag har skrivit mer om min uppfattning om detta i ett annat inlägg: Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar och även i ett annat inlägg: Dans, stenkastning och polisvåld. […]

 3. […] Jag bloggade om Dans, stenkastning och polisvåld […]