Sjuk och gravid?

Jag, när jag väntade Mabou

Folk är olika. Jag har alltid avundats dessa kvinnor som jobbar hela sin graviditet utan problem. Jag har alltid avundats dessa kvinnor som har ett träningspass innan hon åker upp på förlossningen. En kompis mamma cyklade upp till förlossningen när hon skulle föda sitt fjärde barn.

Jag har alltid avundats dessa kvinnor. Själv har jag haft tunga graviditeter alla fyra gånger. Jag har mått illa. Inte de första tre månaderna, utan hela graviditeten. Jag har varit så oerhört trött. Jag har haft magsmärtor som jag legat inne för i ungefär sammanlagt två veckor under varje graviditet. Jag har haft illamående som gjort det omöjligt för mig att stå rakt upp och ner för då har jag blivit yr och svimmat.

Jag har i och för sig njutit av graviditeterna i sig, men de har verkligen varit tunga. Med Mabou fick jag dessutom foglossning och lite annat som gjorde att jag fick bära någon slags stödkrage runt magen.

Som någon slags kompensation så har naturen gett mig oerhört lätta förlossningar väl värda att väcka avundsjuka hos andra kvinnor. Mina förlossningar har varit oerhört snabba. Binta tog 45 minuter, Jai hann jag knappt ur taxin, jag fick en av de allra sista värkarna när taxin stod utanför förlossningen och Jai ´s pappa fick slita ut mig, precis under värken, då taxichauffören var hysterisk över att han trodde jag skulle föda i hans bil… Jai ´s förlossning tog 20 minuter. Förlossningen av Isatou tog 1 ½ timme och den med Mabou tog längst tid, men ändå bara 2 ½ timme. På grund av mina snabba förlossningar hann jag inte få något smärtstillande under någon av mina förlossningar, förutom lustgas (tack gode, gode gud för lustgas!!) och jag har aldrig spruckit eller blivit klippt under någon förlossning.

Vidare har jag mått så otroligt bra efter mina förlossningar att jag lätt hade kunnat åka hem och skrubba taket direkt efter! Med tandborste!

Men, som sagt, jag har i stället haft väldigt tunga graviditeter och alltid fått gå på specialmödravården då mina graviditeter varit orosmoment även för sjukvården.

Jag har varit sjukskriven i olika omgångar under mina tre första graviditeter. När jag var gravid med Mabou höll de precis på att ändra det där och när jag mådde som sämst och även fick foglossning, så beklagade läkaren att hon inte kunde sjukskriva mig på grund av de nya reglerna. Graviditet är ingen sjukdom. Så långt var jag med. Men. Graviditet kan också ge vissa sjukdomar som sätter ner ens arbetsförmåga. Till exempel foglossning. Eller till exempel ett konstant illamåendes som innebär att det blir omöjligt att genomföra sitt arbete. När jag låg inlagd på sjukhuset så blev jag sjukskriven under sjukhusvistelsen. Men så snart jag blev utskriven så förväntades jag kunna arbeta igen.Det var Försäkringskassans nya regler som hindrade läkarna från att skriva ut dessa intyg.

Jag minns att jag då tänkte att den här regeln skulle komma att ändras ganska snart, för det här kan kvinnor inte acceptera. Det var en del på tapeten då, 2002, men någon riktig förändring verkar i praktiken inte ha skett!

Nu först läser jag om starka reaktioner i denna diskussion. Aftonbladet skriver om det hela:

Fallen är rörande exempel ur vanliga svenska kvinnors liv och reaktionerna från Aftonbladets läsare har inte låtit vänta på sig.

– Var det inte Försäkringskassan själv som hävdade att det inte är sjukdomen, utan arbetsförmågan är avgörande för att få ersättning? skriver en läsare.

Vidare anges att man nu har anmält hela saken till DO, för diskriminering. Kristin Jonsson ´s fall kommer snart att tas upp i Tingsrätten. Ludmilla, som själv är läkare och just nu gravid, skriver också om sin syn på saken.

Kontentan är nog att vi alla kvinnor är olika. Det finns de som dansar sig igenom en graviditet, utan att knappt märka av sin graviditet, sedan finns det de som har det väldigt mycket tyngre. I min värld är det viktigast att man gör en individuell bedömning.

Det gäller förstås även de som är sjuka utan att vara gravida!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

16 svar på ”Sjuk och gravid?

 1. Såg nåt hemskt TV-program igår kväll på en av 4-kanalerna om riskgraviditeter. Jag har inte egna barn – och jag är nog rätt glad för det av flera skäl. Ett är allt blod och alla nålar jag såg igår. Tyckte vårdpersonalen tog i de små nyfödda liven väldans hårdhänt, skulle knappt våga hålla i en ”ny” bebis… Brrr… Men svimmade i vart fall inte av blodet och nålarna, alltid något! 😀

 2. Tofflan: Ja, det är ingen barnlek det där med små barn… haha… Jag brukar få lite samma känsla när barnmorskor lyfter spädbarn, som jag får när folk lyfter djur i nackskinnet…

 3. Det är inte klokt att dessa regler finns kvar! Jag blir så upprörd att jag knappt kan tänka klart.
  Jag har också ett dilemma att jag skulle behöva vara sjukskriven en tid, men inte vågar pga de nya rehabiliteringsreglerna, därför blir det så att jag jobbar ett par dagar, är sjuk ett par dagar osv. (har ett inlägg om det idag).

  Vad fin du var med stora magen:)

 4. Det konstiga är att jag aldrig träffar någon som fått en avslag på sin sjukskrivning som verkligen har behövt den. Alla gravida som lidit av komplikationer som gjort det omöjligt att arbeta har blivit sjukskrivna.

  Jag själv har varit långtidssjukskriven vid fyra tillfällen under de senaste fyra åren varav tre har varit graviditetsrelaterade. Inte en enda gång har jag behövt komplettera eller överklaga. Det jag däremot har varit med om är hur ALLA i min omgivning ojjar över hur svårt det är att bli sjukskriven och hur jag aaaaldrig kommer få igenom detta hos FK.

  Hur mycket är snack och hur många riktigt sjuka och handikappade gravida är det som EGENTLIGEN fått sin sjukskrivning nekad pga av att ”graviditet inte är en sjukdom”?

  För inte sitter FK och nekar efter eget humör och tycke utan dom går efter riktlinjer och sjukintyg.

 5. Naz: Haha. Nej, Husby och Tensta är en JÄKLA skilland! 😉

  Gun: Ja, jag tycker det är hemskt! Ska kolla ditt inlägg! Tack för komplimangen om bilden, tycker dock själv det ser ut som om jag är direkt hämtad från ett koncentrationsläger. Men visst, det finns ännu värre bilder. haha…

  Sidney The Singer: Ja, det har gått fort. Frågan är vad som är mest att föredra? Lätta graviditeter eller lätta förlossningar? Hmmm…

  Danitra: Jag vet i alla fall DÃ… att alla gravida avslogs per automatik, samtidigt som de informerade läkare om att de inte ens skulle skriva ut intyg. Men jag gissar att det ändrats en del med tiden…!

 6. Vad synd att de graviditeter har varit tunga! Jag har kortare peroider med olika problem, men i det stora och hela var det toppen och jag kunde verkligen njuta. (Kollade om du hade bloggat om godis i dag, men det har du inte.. Tack och lov, annars hade jag börjat skriva under med ”copycat” :D)

 7. Tånorsmorsa: Är du SÄKER på att det var så eller var det läkaren som sa det till dig?

  Min läkare sa nämligen senast förra veckan att jag OMÖJLIGEN kunde bli beviljad sjukskrivning pga av reglerna. Hon ägnade minst 10 minuter över att påpeka detta och beklaga detta. När jag sen pratade med min handläggare på FK så suckade hon bara och sa att givetvis blir sjukskrivningen fortsatt godkänd om bara intyget är rätt ifyllt.

 8. Egoinas mamma: Ja, det var lite väl tungt, å andra sidan 9 månader är ju bara 9 månader. D.v.s. en relativt kort tid av ens liv ändå…! Haha. Nej, inget godisbloggande idag…!

  Danitra: Nej, det är jag i och för sig inte säker på, fast jag vet att det var mycket uppe i media just då och att man från FK ´s håll gick ut och sa att man inte beviljade gravida kvinnor sjukskrivning om sjukdomen var relaterad till graviditeten… och som sagt. Det var ett tag sedan. Drygt 7 år sedan, så mycket har säkert ändrats sedan dess!

  Haha. Jag står ut med felstavningen! 🙂

 9. Tråkigt att du mådde så dåligt när du väntade dina barn. Du var fantastiskt vacker som gravid i allafall!!
  Visst är det märkligt hur Fk går på hetsjakt mot alla möjliga nu för tiden!!! Fattar ingenting…

 10. Som du säger – det slår olika. Jag hade lätta graviditeter, men jobbiga förlossningar. 1 akut kejsarsnitt och sedan nr 2 med 1 vecka förlossningsvärkar och sugkopp. Med veckans rabalber om försäkringskassans inställning till gravida kvinnor vill jag säga – empati och medkännande är tydligen en bristvara!

 11. Jag har inte heller varit frisk och gravid. Jag var tvugen att ligga till sängs eftersom det var risk att jag födde för tidigt. Inget av mina två barn har gått hela 9 månader ut. Jag avundades så de som kunde promenera omkring och inte behövde ligga ner! Längtade så efter en liten promenad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.