Viktigt ämne

Jag hittade Ludmilla på SvD i dag. Kanske inte Ludmilla själv, men en artikel om henne. Var gång jag finner henne i olika sammanhang blir jag glad. Ludmilla har ett så viktigt budskap att föra fram, att varje stavelse är viktig att läsa.

Vi måste våga tala om självmord. Vi måste våga tala om människor som mår dåligt.

För en ung människa som mår dåligt för allra första gången, kan det vara skillnaden på liv och död. Om en ung person som mår så dåligt kan förstå att h*n inte är ensam. Att h*n inte hamnat i ett kroniskt tillstånd. Att det finns andra som mår lika dåligt, men att det går att komma vidare, att det handlar om tiden. Att det går att må riktigt, riktigt dåligt, men att man också kan börja må bättre med tiden.

Därför tror jag att Ludmilla ´s berättelse är så oerhört viktig att lyfta fram!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

5 svar på ”Viktigt ämne

 1. Jag tror verkligen inte att det är moderns berättelse som ska lyftas fram. Inte heller bör man helgon-förklara en flicka som begick självmord vid knappt 15 års ålder. Att prata om självmord är inte så klokt. Det ska aldrig vara ett alternativ. Att istället ge ungdomar verktygen att hantera sina depressioner kan resultera i en framgångsaga.

 2. netse: Jag håller inte alls med. Typ inte om något i din kommentar. Först och främst anser jag inte att det är fel att lyfta fram mammans berättelse, då det är viktigt att se att man kan må dåligt även i en ”välmående” familj. Dessutom har ju Ludmilla i olika sammanhang lyft fram sin egen yrkesgrupp när det gäller vården av självmordsbenägna personer. Särskilt viktig tycker jag att Ludmilla ´s berättelse blir när hon har erfarenheter och yrkeskunskaper inom just vården för självmordsbenägna. Det gör att ljuset faller från fler än en sida av saken. Det är viktigt. På så sätt får vi en mer realistisk syn på just vården.

  Jag anser inte att Linneá helgonförklaras alls. Tvärt om tycker jag att Ludmilla ´s berättelse har lyft fram att även en flicka som ”har allt” i andras ögon, kan må så väldigt dåligt att hon väljer att ta sitt liv. Det finns mycket i Ludmilla ´s berättelse som INTE helgonförklarar Linneá.

  Det är en mycket vanlig förekommande tanke och känsla hos självmordsbenägna att de efterlevande kommer att må bättre när man själv är borta och jag VET att där har Ludmilla ´s berättelse fått många på andra tankar. En av mina vänner valde aktivt bort självmord efter att ha läst Ludmilla ´s berättelse och det är ganska många som kommenterat Ludmilla ´s blogg som skriver att hon fått dem på andra tankar när de varit självmordsbenägna. Just för att hon genom länkar, yrkeskunskap och diskussioner ger sina läsare verktyg att söka hjälp när de mår dåligt och var man ska vända sig.

  För de personer som mår dåligt kan självmord framstå som den ENDA möjligheten och på Ludmilla ´s sida har hon upprepade gånger hänvisat till de alternativ som finns till att ta sitt liv. Därför är det viktigt att prata om självmord. Det är också viktigt att få personer som är självmordsbenägna att förstå att det finns andra som varit precis där i livet, men som kunnat gå vidare med livet och sedan varit tacksamma för det!

  Om du hade varit på Ludmilla ´s föreläsning, så hade du sett uppenbara skäl till varför det är viktigt för både anhöriga som förlorat någon i självmord, men även för både självmordsbenägna och deras anhöriga att sluta tabubelägga detta ämne och i stället lyfta fram det. Inte minst då självmord är 3 ggr vanligare än dödsfall i trafiken.

  Man slutar inte må dåligt för att folk lägger locket på. Det är dags att visa att vi kan må dåligt och sedan må bättre, om vi söker hjälp eller låter tiden gå lite… Det finns alternativ.

  Precis som du skriver ska ungdomar ges verktyg till att hantera sina depressioner och jag menar att det inte kommer att ges förrän man uppmärksammar självmordsproblematiken.

  Ett annat skäl till att Ludmilla ´s berättelse är så oerhört viktig är att om du googlar på ”självmord” så kommer du att upptäcka att det som först kommer upp är sidor som handlar om att vara en guide till att begå självmord, inte minst där är det viktigt med motpoler till detta.

  Vad jag förstår så finns det inga som helst moderna undersökningar i detta ämne som visar att självmordsstatistiken ökar för att man talar om självmord, utan tvärt om. Att fler inser att man kan hantera till exempel en depression utan att behöva gå så långt att man tar sitt liv. Att livet faktiskt kommer att bli bättre.

  Så, nej, jag köper inte alls din uppfattning, tvärt om, faktiskt, så tror jag att din uppfattning är direkt skadlig för många självmordsbenägna, men även när det gäller att skuldbelägga anhöriga.

 3. Jag tror att vi också måste våga tala MED människor som mår dåligt. För det kan ju vara första ”hindret” mot självmord. Inte ska vi tysta ner pratet alls, lyft fram i stället hur dåligt de efterlevande mår. Det kan säkert hindra en och annan från att ta eller försöka ta sitt eget liv. Detta i sig tror jag kan vara ett verktyg, men det behövs fler, förstås!

 4. Tofflan: Ja, det tror jag absolut också! Jag kan bara hålla med om allt i din kommentar!

  Gunilla: Nej, jag kan inte heller alls förstå den tanken och jag tror inte heller på den! Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.