Föräldraledigt för tonåringen och ska föräldrar betala för sina barns brott?

Jag och två av barnen; Jai (18) och Mabou (7) under URF i år. Ett av alla dessa tillfällen då det känns väldigt viktigt och bra att vara på plats och kolla läget, så att mina barn har det bra och varken ställer till med något eller råkar ut för något. Som bonus så har vi väldigt roligt tillsammans och gemensamma minnen för hela det kommande året om ett engagemang som gett oss alla mycket.

Aftonbladet skriver idag om att Socialdemokraterna har på förslag att förlänga föräldraförsäkringen till 16 år, i stället för som i dag till 7 års ålder. Jag tycker att det är ett oerhört bra förslag!! Det handlar alltså inte om att få fler dagar, utan endast om att förlänga tiden man har möjlighet att ta ut det.

Jag tycker att det är ett mycket bra förslag. Det kan knappast vara en överraskning för oss idag att tonåringar har ett extra behov av stöd och omsorg. Det är mycket som händer under tonåren.

Det som däremot förvånar mig något är artikelns utformning i Aftonbladet. Man har där valt att intervjua just småbarnsföräldrar om detta och får då också svar efter det. En småbarnsmamma svarar:

”– Det är bra. Ibland glömmer man eller hinner inte ta ut alla dagar. Jag har en 9-åring som jag inte hann ta ut alla dagar för.”

Hmmm… Nu var det kanske inte i första hand därför förslaget kom. För att man ska ”hinna” ta ut alla sina dagar. Och om man inte har gjort det när barnet fyllt nio, så har man kanske inte haft det behovet heller. Frågan handlar väl snarare om barnets behov.

Det är så oerhört mycket som händer under ett barns uppväxt, som jag tror det är lätt att glömma bort. Man tänker lätt på de första åren, när barnens behov av en vuxen är så väldigt påtaglig. Små barn måste ha en förälder som klär på, klär av, duschar/badar dem, borstar håret, matar, byter blöja etc. Ett litet barns behov av en vuxen blir väldigt självklar och påtaglig.

Sedan börjar barnet att klara allt mer saker själv. Det betyder dock inte att barnet inte behöver en vuxen. Tvärt om. Ett större barn har ett större behov av medveten närvaro av vuxna. Ett mindre barn kan klara sig rätt bra på de mest elementära bitarna, som jag gett exempel på ovan, medan ett större barn har ett mycket större behov av ett starkt engagemang. Kraven på en förälder till större barn blir mycket större och inte som många småbarnsföräldrar verkar tro, mindre.

Dels tror jag det är vanligt att just tonåringar under något eller några år av sitt liv, har ett större behov av vägledning, stöd och medveten närvaro av vuxna, men även på vägen dit, mellan 8 års ålder och tonårstiden. Det kan hända att barnet under en period är utsatt i skolan och behöver dig som förälder som extra stöd. Det kan också vara så att just din lilla kramgoa älskling är den som kommer att utsätta andra barn eller skolpersonalen för obehag och att du därför måste vara med i skolan för att sätta gränser och engagerar dig.

Det finns, med andra ord oerhört starka skäl till att faktiskt förlänga möjligheten till att ta ut föräldradagar. För en del barn kanske behovet aldrig kommer, medan det för andra barn helst skulle behövas dubbla föräldradagar. Jag tycker att förslaget är oerhört bra, samtidigt som jag också tycker att det försöker signalera till oss föräldrar att barnen inte klarar sig själv, bara för att de kan sätta skorna på rätt fot och tvätta håret själv.

TV4,

Ett annat förslag, som regeringen med Beatrice Ask i spetsen står för, är att föräldrar ska betala för sina barns brott. I en första åsyn av förslaget så låter det ju ganska vettigt. Föräldrar har ju alltid ett ansvar för sina barn och där finns det inga genvägar. Däremot så är jag inte så säker på att det skulle få den goda verkan som man tänker sig vid en första anblick.

Som bekant är det inte alltid barn går den väg som föräldrarna har utstakat. Det finns en massa föräldrar som tar sitt föräldraskap på fullaste allvar och kämpar häcken av sig för att utstaka en bra väg för sina barn. Barn som ändå vänder helt om och utstakar egna vägar, som kan få vilken förälder som helst att sätta hela jäkla föräldraskapet   halsen!! Att varje människa måste ta ansvar för sina handlingar är ju en självklarhet, men när det gäller minderåriga så finns det ju ett visst gränsland där barn inte är straffmyndiga. För en förälder är det helt klart så att vi omöjligt kan vara vid våra barns sida varenda sekund och alla föräldrar har nog varit med om att ens barn har gått helt emot ens egen vilja och önskemål i någon större eller mindre fråga. Ska man då behöva ta ansvar för den personens handlingar? Det är ju trots allt ens barn och det är ju inte heller ”samhällets fel”. Så det känns ju absolut inte självklart att räkningen ska falla på ”samhället” (d.v.s. oss alla) heller!

För mig är frågan inte självklar. Kanske är det så att nuvarande lag är bra som den är? Aftonbladet skriver:

”För att föräldrarna ska bli tvungna att betala skadestånd i dag måste rätten bevisa att mamman eller pappan varit vårdslösa och inte förhindrat barnet från att begå brott, rapporterar Ekot.”

Det är för mig självklart att föräldrar har det yttersta ansvaret för sina barn, samtidigt är det lika självklart att barn är olika och en del föräldrar kan behöva ett stöd och hjälp från samhället som andra inte alls har behov av. Ibland kan det handla om föräldrarnas egen oförmåga att hantera sina barn, men det kan ibland även handla om att vissa barn faktiskt är mycket mer krävande än man som förälder kan förväntas förutse. För att inte tala om de barn som har funktionshinder av olika slag och faktiskt inte tar till sig ”uppförandekoder” som både föräldrar och samhället sänder ut.

I dessa fall är frågan hur mycket mer skada det kan göra för individerna, om man lägger ytterligare skuld och skam på föräldrarna som troligen redan upplever ett misslyckande i sitt föräldraskap, trots att man kanske är mycket engagerad i sina barn.

Det finns mycket utrymme att diskutera i frågan och jag har inga färdiga svar eller självklara lösningar. Jag tror att det finns mycket osagt kvar i frågan.

I Cattis lilla värld har ett bra blogginlägg i ämnet: Värdelösa morsor med värdelösa ungar

DN, SvD,

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

10 svar på ”Föräldraledigt för tonåringen och ska föräldrar betala för sina barns brott?

 1. Jag håller med dig om att det finns ett behov att förlänga föräldraförsäkringen, helst när man ser att resurserna, undan för undan, försvinner. Jag är har ju bott på många ställen men är född i Södertälje och i den stadsdel som jag bodde kryllade det exempelvis av Fritidsgårdar, hade det inte varit för dessa fritidsgårdar och den personal som jobbade där så vet jag inte vad som hade hänt, jag fick hela min uppfostran, allt från sexualkunskap, respekt för andra människor och allt annat som en tonåring saknar, genom mina fritidsledare.

  Angående din kommentar så är det ju du som är min ledstjärna på blogghimlen så våga inte försvinna eller hitta på något annat dumt 😀

  Ha världens bästa dag 😀

 2. Det jag funderar över är konsekvenserna för fattigare familjer. Säg att du är ensam mamma med två barn, och du åker på en fet räkning för något som sonen gjorde på skoltid, medan du var på jobbet.

  Räkningen blir 8000 kr.

  Varken sonen eller dottern kan nu få några fritidsaktiviteter det året. Du har inte råd att skicka sonen på fotbollsläger. Dottern får inte ridlektioner. Familjen får definitivt ingen semester tillsammans. Julklapparna blir färre. Stämningen i familjen blir bitter och sonen blir en outsider som har orsakat familjens problem. Du gråter för att du inte längre har råd att hjälpa din son, och för att din dotter också drabbas av hans handlingar, som du inte ens kunde råda över.

  Känns det som ett straff som står i proportion till barnets misstag? Hur i hela världen hjälper man en familj med ett problembarn genom att ta familjens pengar?

 3. Jag ställer mig frågande till om det verkligen hjälper att föräldrarna blir skadeståndsskyldiga för barnets beteende. Det bygger ju onekligen på att föräldrarna kan men inte vill eller försöker stoppa barnet. som du skriver så finns det många bra föräldrar som trots det har barn som hamnat i kriminalitet och missbruk. Dessa föräldrar mår redan dåligt och känner sig usla. De skulle behöva mer stöd och hjäp snarare än böter. Tror jag i alla fall.

 4. Svårt bara att veta om man kommer att behöva dagar när barnen blir äldre? Men jag skulle verkligen behövt såna dagar. Likaså borde det vara lättare att VABBA när barnen passerat 12 och att ta ledigt för samtal i skolan. Jag hade också behövt Soc-dagar, polisdagar, jourhemsdagar, HVB-dagar.

  Vad jag däremot inte hade behövt var ytterligare bördor att bära i form av skulder som hopade sig.
  DET GÃ…R INTE ATT ALLTID KONTROLLERA EN TONÃ…RING ELLER ETT STÖRRE BARN!
  Du kan ha alla ambitioner i världen om att vara delaktig, ta ansvar, stötta ditt barn och vara en bra förälder utan att lyckas. Jag blev arg, ledsen och sårad när jag hörde Ask i radion i morse. Det är alltid ”normalnormen” de utgår ifrån (om nu mamma-pappa-barn och fasta inkomster är det normala)
  Alla barn har det inte så, alla vuxna ORKAR och/eller KAN inte finnas till hands jämt. Det finns lika många orsaker till att barn eller en ungdom ”strular” som det finns de som gör det…

 5. Pingback: Bra förslag! « Kent Persson (m) blogg

 6. Pingback: Jag är kär i mina bloggläsare!!

 7. Jag håller med om att det är en bra idé att man ska kunna ta ut föräldrapenning även för större barn. Jag känner speciellt att åldern 10-13 år är totalt bortglömd.Just den åldern tror jag att barnen behöver en närvarande vuxen otroligt mycket. Att kunna spara dagar så att man kan ta ledigt någon/ några eftermiddagar i veckan när de är lite större känns jättebra.

  Betala för barnens brott… jag ställer mig kluven inför det. Någon form av kännbart ”straff” behövs men om förälrarna ska betala blir ju hela familjen, inklusive oskyldiga syskon lidande.
  Svår fråga.

 8. Jag säger odelat JA till att förlänga uttaget av föräldraledigheten till 16-årsdagen! Jag hade behövt dem!

  Asks förslag om att pungslå (!) föräldrarna för det barnen gör… Nej. Jag håller inte med där. I en del familjer betalar föräldrarna i alla fall barnens skadestånd. I de fall man har möjlighet att välja mellan böter och ungdomstjänst väljer välbeställda föräldrar att ungdomarna blir dömda till böter (5 år i straffregistret som det ser ut idag), de fattigare blir tvungna att ta ungdomstjänst (10 år i straffregistret idag). Själv tycker jag att ungdomstjänst är bättre, för det ger mer på något sätt. Ungdomen ska jobba ett visst antal timmar, och dessutom gå på samtal, och ”får” på så sätt en konsekvens som kan leda till något bättre än att mamma och pappa betalar böterna åt en. Jag har skrivit om det här:
  http://maldes.blogg.se/2007/december/man-ska-inte-snacka-om-likhet-infor-lagen.html

  Visst, jag som förälder har det slutgiltiga ansvaret för mina barn, men jag kan och ska inte vara med barnen varje sekund av dygnet. De måste träna sina egna vingar. Och det är bara att hoppas att de har förstått vad jag har lärt dem, men har de ett neuropsykiatriskt funktionshinder är det inte alltid så. Dessutom är kompistrycket väldigt starkt emellanåt. Är det då en ungdom, som inte har haft så många kompisar, är det lätt för dem att göra ”dumheter” för att få behålla en del kompisar…

  Har ungdomen sparpengar, så ta dessa pengar. Eller så får de väl göra upp en avbetalningsplan, ungdomen och den som ska ha pengarna. Visst ska föräldern vara med så föräldern kan hjälpa och stötta i hanteringen av betalningen.

  Nu blev det långt… Hoppas att du har orkat att läsa 🙂

  Visst vill jag fortsätta att läsa det du skriver, även om jag inte ”hälsar på” varje dag.

  Må så gott!

 9. Pingback: Asks dubbelbestraffning « Joakim Hörsing

 10. Hm, vissa dagar önskar man verkligen klara att orka blogga något helt underbart klockrent… och lite till 😀
  Men, jag SKA ta till mig ett inlägg här – lovar. Och jag tror du kan ana vilket? Men – just nu ska vi lyssna på kroppen här har jag bestämt mig. Skulle inte ens sitta här och försöka skriva, gör det ändå. Så fullt ut kan jag inte ens hålla det jag vill/önskar. Men, imorgon om man är hel – så tar vi tag i det 😀
  Må så grankott…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Dagens ledarblogg  och Karins blogg  och Tonårsmorsa  och Allt om […]

 2. […] Föräldraledigt för tonåringen och ska föräldrar betala för sina barns brott? […]

 3. […] Mona, Anything, Ravennas blogg, Frk F, Mad World, Stefan Stenudd, Blå Borgen, Mårten Schultz, Tonårsmorsa, Hobabs, Mot Ljuset, Ã…klagarbloggen, […]