Svar på en kommentar om rasism och mångkultur

I mitt inlägg Uppmaning mot Rasism, hamnar vi lite ur spår. Det som var skrivet som en uppmaning, blev även en diskussion om främlingsfientlighet och rasism. En av kommentarerna var på gränsen att ens komma med, men det kom en annan kommentar, som jag i stället väljer att lyfta fram i ett inlägg för att besvara, då kommentaren är viktig, saklig och intressant. Det är SolGuru som skriver:

Det man ibland tycks glömma är att det inte BARA är så att vi hemska rasister grundar våra åsikter på ideologi – det är faktiskt så att invandringsförespråkare och teoretiker förefaller vara emot svenskar som sådana – antingen finns vi inte (vem är egentligen svensk?) eller så är vi, trots att vi inte finns, rasister. De av oss som vuxit upp med den attityden – kampdagar mot icke-existerande svensk rasism samtidigt som araberna och afrikanerna levde rövare och tjejer måste färga håret svart för att inte bli fysiskt antastade – har som inget val. Vi kan inte köpa den barnsliga föreställningen att alla tredje världens folk är offer, att vi är skurkar och ska skämmas, och att alla människor har någon sorts gudagiven rätt att bosätta sig här och uppföra sig som de vill.

Vi har ledsnat på att bli svartmålade och bespottade (för att nu inte tala om misshandlade och rånade), och den ideologi som ligger till grund för mångkulturen är tydligt fientlig mot allt vad svensk kultur heter, och för exakt vad som helst som på något sätt underminerar den. Skulle jag sitta och säga att det inte finns kurder eller ingen kan säga vem som är somalier och inte skulle folk tycka att jag vore idiot eller rasist – säger jag detsamma om svenskar tycker folk att jag är imponerande. Det är ohållbart och idiotiskt.

Frågan är inte om invandrare gör saker eller inte -kollektiv skuldbeläggning är förstås för jävla dumt (och exakt det vi vänder oss emot). Frågan är vad utomeuropeisk invandring gör med Sverige, och för de av oss som inte har turen, eller råd, att kunna flytta ifrån problemen och sedan låtsas som om det regnar brinner det i knutarna. Bokstavligt talat.

Mitt svar till SolGuru blir detta:

Först och främst vill jag tacka för en saklig kommentar, vilket tyvärr tycks vara en bristvara när man diskuterar rasism och främlingsfientlighet.

Först och främst håller jag med dig om att rasism och främlingsfientlighet finns även bland invandrare. Senast för ett par dagar sedan pågick den diskussionen på en av mina döttrars bloggar, då hon, för att göra en lång historia kort, inte ansågs vara ”tillräckligt svart” för att få dansa dancehall och reggaeton, trots att hon vann SM förra helgen. Så visst vet jag att det finns. Som jag skrev i en kommentar inne hos henne: ”Rasism luktar lika illa oavsett varifrån den kommer!”

Samtidigt. Här i Sverige så behöver inte ett barn med ursprung från både Sverige och Afrika känna sig ”utstött” för att d*n är för ljus, utan risken är större att h*n känner sig utstött för att h*n är ”för mörk”. Men det är en annan grej… Som jag skrev så anser jag att ALL typ av främlingsfientlighet ska bemötas och jag önskar helt enkelt att den inte fanns.

Du skriver: ”Vi har ledsnat på att bli svartmålade och bespottade (för att nu inte tala om misshandlade och rånade), och den ideologi som ligger till grund för mångkulturen är tydligt fientlig mot allt vad svensk kultur heter” Där håller jag inte alls med dig. Jag bemöter mångkultur med stor glädje och entusiasm, samtidigt som jag tycker att vi har en massa Svenska traditioner som jag hyllar och håller fast vid, samt introducerar bland mina invandrade vänner/släktingar. Jag tror det största problemet som finns är när både Svenskar och invandrare delar upp oss i ”vi” och ”dom”.

När man ser samhället på det viset så kommer främlingsfientlighet och rasism att öka och det kommer av naturliga skäl att bli motsättningar. Det blir helt enkelt en ”tävling” i vem som har det bästa synsättet/kulturen/religionen etc.

Det fantastiska i mångkultur är inte att slopa svenska traditioner, utan det är helt enkelt att utöka våra traditioner, vårt sätt att tänka och bli mer vidsynta generellt.

Vi är ju inte bara en massa olika folkslag, utan vi är alla människor som delar jorden.

I min värld är det så att det mest fantastiska vi har i Sverige är vår valmöjlighet. Vi har faktiskt möjlighet att välja hur vi vill leva våra liv. I alla kulturer på jorden finns det positiva och negativa delar. I Sverige är en av de delar jag tycker är väldigt positiv att vi har ett socialt skyddsnät. Jag tycker det är viktigt att vi bevarar det och fortsätter kämpa för att kunna behålla det. Jag tycker också att det är en väldigt fin tradition att de flesta svenskar runt jul, träffar och firar jul med sina släktingar, som man kanske inte träffar så ofta p.g.a. geografiska skillnader eller av andra skäl.

Nästan varje jul brukar jag bjuda in vänner från olika håll i världen som aldrig tidigare har firat jul på det vis vi firar. Jag vet också att det finns de som tycker det är lite tråkigt. De är vana att träffa sina släktingar ändå och är vara att fira jul med fest och dans och annat. De tycker inte våran jul är så mycket att hurra för, även om alla är tacksamma för att de fått vara med och fira en ”svensk jul”. Sedan finns det en del som jag vet faktiskt har skapat egna, nya jultraditioner, delvis byggt på de jular de firat hos mig. De vill ha julgran och Kalle Anka och knäck och julmust. En del av dessa personer är muslimer och tycker att det är härligt att kunna fira på sitt eget sätt, utan det kristna, men med vissa svenska traditioner, då de menar att ”hela sverige stannar över julhelgen i alla fall” och då är det trevligt att ha skapat egna traditioner. De har gjort dessa traditioner till sina egna, blandat med svenska traditioner.

Sedan finns det saker i den svenska kulturen som jag tycker mindre om. En sådan sak är att jag anser att många ungdomar är väldigt respektlösa mot sina föräldrar i Sverige. Att man till och med kan stå och skrika könsord och svordomar.   Det tycker jag är helt oacceptabelt. Det tycker nog ganska många vuxna i Sverige, ändå sker det ganska ofta. I en del kulturer uppfostrar man barn så att de har sådan stor respekt för sina föräldrar att de inte ens vågar säga sin mening om de är av annan uppfattning. Där har jag försökt att finna ett mellanläge.

Jag vill att mina barn ska växa upp som individer som vågar säga vad de tycker och kunna ”tänka själva”. Samtidigt så vill jag att de ska visa mig som mamma en viss respekt.

Det här är alltså ett försök till att tydliggöra konkreta exempel på hur man kan använda sig av mångkultur i vardagen.

Mina erfarenheter av främlingsfientlighet handlar ofta om okunskap och rädsla. Man är rädd för det man inte förstår eller känner till.

Naturligtvis finns det en stor problematik runt både invandring och mångkultur, det är viktigt att inte sätta på skygglappar. Men samtidigt så tror jag aldrig att vi kommer till rätta med problemen om vi bara bygger upp barriärer och hat ”mot varandra”. Jag tror att en stor del av samförstånd handlar om att ”bjuda in” och att själv vara öppen och mottaglig för sin omgivning.

Jag tror i slutänden att vi är mer lika varandra än vi tror och i de saker vi inte förstår olikheterna, så finns det en förklaring om man frågar. Precis som jag tror att många svenskar som är främlingsfientliga är rädda för det som är okänt och det man inte förstår, så tror jag att även många invandrare är det.

Ett problem till exempel är ju att det finns många invandrare som inte kan språket och inte visar något större intresse för att lära sig det. I det ligger också rädsla. Många äldre som flyttat hit i vuxen ålder, vågar sig inte på, dels för att man är rädd för att det blir ”pinsamt” inför barn/barnbarn att säga fel, att bli utskrattade, men också för att många har svårt för att lära sig språk och helt enkelt inte tror att de kommer att klara det. Inte blir det heller bättre av att det finns de som är analfabeter och vår undervisning här i Sverige för vuxna, bygger oftast på läsförmåga och skrivförmåga. Man förstår inte språket och man är rädd för det man inte förstår och känner till.

På samma sätt som det finns många Svenskar som bor utomlands i många år, utan att lära sig språket. Inte minst Svenska pensionärer på Spanska solkusten.

Det här ställer krav. Det ställer krav på både oss Svenskar och de invandrare som kommer till vårt land. Men vi kommer aldrig att komma tillrätta med dessa problem så länge man sätter in oss i fack som ”vi” och ”dom”.

Du skriver ”tjejer måste färga håret svart för att inte bli fysiskt antastade”

Trots att jag bott i och rört mig mycket i invandrartäta områden såsom Bredsand, Stenhagen, Gottsunda, Rinkeby, Tensta, Alby etc. så har jag varken sett det eller hört talas om detta. Då är jag ändå blond. Om så skett är det naturligtvis inte acceptabelt. Det är ju olagligt att antasta tjejer, oavsett hårfärg och det enda vapen jag ser mot detta är naturligtvis att anmäla dessa personer, som jag gissar måste vara relativt få.

Avslutningsvis skriver du:

Frågan är inte om invandrare gör saker eller inte -kollektiv skuldbeläggning är förstås för jävla dumt (och exakt det vi vänder oss emot). Frågan är vad utomeuropeisk invandring gör med Sverige, och för de av oss som inte har turen, eller råd, att kunna flytta ifrån problemen och sedan låtsas som om det regnar brinner det i knutarna. Bokstavligt talat.”

När det gäller det som sker i invandrartäta områden, så är min uppfattning om att det här är ett problem som inte handlar om invandrare i sig, utan om en helt annan problematik, såsom just att det dels är en generationsfråga (eller har du hört talas om någon 30-årig invandrare som är inblandad i dessa stenkastningar?), men även en fråga om just ett förortsproblem. Jag har skrivit mer om min uppfattning om detta i ett annat inlägg: Finländare drar kniv och muslimer vill införa sharialagar och även i ett annat inlägg: Dans, stenkastning och polisvåld.

Det är min uppfattning. Alla har naturligtvis rätt till sin, men jag tror inte vi kommer någon vart med några problem över huvudtaget om man bara ställer sig som fienden till varandra i ett land som trots allt räcker till för oss alla och som även borde ha möjligheten att låta många människor, svenskar som invandrare, ta del av det positiva Sverige besitter. Men för att komma dit krävs naturligtvis en massa god vilja!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

57 svar på ”Svar på en kommentar om rasism och mångkultur

 1. Ja håller med dig till 100%. Varför ska det vara så svårt att acceptera varandra. Jag har svårt att förstå det själv. Bra att du tar upp problemet och bemöter kommentarer på ett så jättebra sätt.

 2. Kommer nog fastna på din blogg snart! :p

  Du skriver ”I min värld är det så att det mest fantastiska vi har i Sverige är vår valmöjlighet. Vi har faktiskt möjlighet att välja hur vi vill leva våra liv.”

  Nej alla har inte den turen att kunna välja. Ibland kan allt gå rakt nerför och sen ytterst svårt att komma upp för igen. Ja vi har ett socialt skyddsnät, men det är inget man verkligen kan leva på och inget någon verkligen vill leva på heller.

  Nej alla har inte den turen att ha tur med att sitt liv som sedan påverkar ens valmöjligheter i framtiden! Annars så var det ytterst bra svarat från din sida…

 3. Jag missade inlägget i fråga men kan väl försöka bidra med min åsikt kring rasism och främlingsfientlighet av tio års erfarenhet via mitt ideella arbete.

  Att försöka rättfärdiga främlingsfientlighet i ett ”vi och dem-perspektiv” är lika korkat som att inte reagera när det försegår framför ens näsa. Hela den främlingsfientliga kulturen i Sverige har på senare år byggt sin grund i att ”svenskar är en minoritet i Sverige”, precis på samma grund ser vi hur främlingsfientliga krafter som exempelvis SD och ND snabbt har byggt upp en väljarbas som inte bara tror på att lösningen är att exkludera människor baserat på hudfärg, kulturell bakgrund eller sexuell läggning utan också är villiga att med olika, okonventionella som olagliga, metoder applicera dem i ett samhälle som inte representerar det dem tror på.

  För att förtydliga det som jag skrev här ovan: Den så ökända vardagsrasismen som ofta tidigare använts i slutna sällskap har blivit aningen mer accepterad. Dessa människor anser att svenskarna är minoritet i sitt land. Man har exempelvis förnekat uttryck som mångkultur, papperslösa och dessutom skapat sin egen definition av vad som är ”svenskt”

  Men om man nu ska försöka hårddra hela främlingsfientligheten i Sverige så kan man säga att den inte bara handlar om hudfärg längre utan lika mycket om att sexuell tillhörighet, kulturell bakgrund, religionstillhörighet och där den kulturella bakgrunden idag är den som får mest rubriker.

  Det är ju helt enkelt för jävligt att en mentalitet, eller ”livsåskådning”, som rasism, anno 2009, inte ens anses som ett brott mot mänskligheten, trots att den på alla punkter bryter mot konventionen om de mänskliga rättigheterna.

  Ja, vad ska man säga, det är oerhört komplext ämne och jag vet inte ens om det var det är ni diskuterade men själva ämnet får det att brinna till i skallen på mig.

  Tack för att du tar upp dessa tunga ämnen.

 4. Du förstår inte, att ogilla mörka raser, är som en naturkraft, det är INTE ett intellektuelt beslut.Jag tror ni som skriver till varandra här vet det och att ni varit med någon utlänning och är ”körda” i många etniska svenskars ögon.

 5. Personen skriver ”hur ska man kunna veta vem som är svensk”. Jo men är man svensk medborgare och har bott större delen av sitt liv i Sverige så är man väl svensk även om man har ett annat ursprung längre bak? Det är det som är problemet att för att vara riktigt ”svensk” ska man se ut som det också.

  Jag har själv växt upp mkt med invandrare, jag har varit i mellanöstern och jag har blont hår och har inte känt mig tvungen att färga det….

 6. Pingback: Bloggen om Stjernströms » Blog Archive » Så bra!

 7. Sandra: Du får gärna fastna här…! 😉 När det gäller valmöjligheten så menar jag att i samhällsstrukturen finns den och lagarna i vårt land stärker det. Sedan att det finns enskilda individer som känner sig ofria, för att de till exempel lever med en misshandlande make, för att man själv fastnat i ett drogmissbruk etc. handlar ju mer om den enskilda individen och inte samhällets uppbyggnad. Ã… andra sidan så finns det också möjligheter att genom vårt samhälle få hjälp med att komma ur dessa ofria sätt att leva, om man önskar det.

  När jag skriver socialt skyddsnät, så menar jag inte bara att man kan få ekonomisk hjälp av socialtjänsten, utan jag menar socialt skyddsnät i form av fritidsgårdar, ungdomsverksamhet, kvinnojourer, alla olika delar som finns i socialtjänstens regi o.s.v.

  Jag menar att dessa sociala skyddsnät finns, precis som möjligheten att leva på det sätt man själv väljer, men sedan kanske man också väljer att inte försöka ”bryta sig” ur invanda mönster och traditioner, men då menar jag att man har ansvar för det också och att det också är en typ av val. Sedan att det inte är så lätt, att det är lättare sagt än gjort, det är jag också medveten om!

  Toni: Först och främst tycker jag att din kommentar passar utmärkt i detta inlägg, då det är PRECIS vad vi diskuterar. Du har inte missat det förra inlägget, för det är fortfarande aktuellt, så du får gärna hänga på i min uppmaning mot rasism:

  http://fatou.se/2009/10/06/uppmaning-mot-rasism/

  För övrigt så håller jag med dig i din kommentar!

  Per Larsson: Att det inte är ett intellektuellt beslut, ante mig nästan… Intellekt och främlingsfientlighet eller rasism har av någon anledning alltid känts lite långt ifrån varandra…

  Jag tror de flesta mångkulturella familjer har valt en partner, en medmänniska och inte ”en utlänning”. Men om alternativet hade varit ”en utlänning” eller dig, så hade valet varit mycket lätt!!

  sarah: Ja, åter kan jag konstatera att vi tänker väldigt lika i dessa frågor…! 🙂

 8. Faktum är ju att väldigt få, vare sig infödda eller invandrare, om de själva får välja vill bo, med människor från jordens alla hörn med vilka man inte har någon gemensam historia/kultur och inga gemensamma normer/traditioner/sociala koder/referensramar. Det visar tydligt historien, verkligheten och forskningen på området. Att invandrare söker sig till områden där släkt, vänner och landsmän bor är lika naturligt som att infödda i stor utsträckning väljer bort dessa områden om de kan. Det har inte främst med ”rasism”, ”socioekonomisk” status eller bostadspolitik att göra, t.ex. så väljer svenskar som emigrerar till Spanien att i stor utsträckning bo i områden med andra svenskar, inte för att de är ”fattiga”, tycker illa om spanjorer eller tvingas till detta av spansk bostadspolitik utan helt enkelt för att man föredrar det. Forskning från Storbritannien visar samma sak:
  ”We’ve done work here which shows that people, frankly, when there aren’t other pressures, like to live within a comfort zone which is defined by racial sameness. People feel happier if they’re with people who are like themselves.”
  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/happiness_formula/5012478.stm

  ”Mångkulturalismen” leder därför till segregation och ett etniskt splittrat samhälle vars konsekvenser bl.a. Robert Putnam undersökt,
  ”A bleak picture of the corrosive effects of ethnic diversity has been revealed in research by Harvard University’s Robert Putnam, one of the world’s most influential political scientists. His research shows that the more diverse a community is, the less likely its inhabitants are to trust anyone – from their next-door neighbour to the mayor.
  …
  The core message of the research was that, ”in the presence of diversity, we hunker down”, he said. ”We act like turtles. The effect of diversity is worse than had been imagined. And it’s not just that we don’t trust people who are not like us. In diverse communities, we don’t trust people who do look like us.””

  http://www.ft.com/cms/s/0/7e668728-5732-11db-9110-0000779e2340.html

  Att försöka lösa problemet genom att svenskar skall omvandlas till ”mångkulturella”, ”fördomsfria” kosmopolitiska människor är ett lika destruktivt och dödsdömt projekt som kommunisternas försök att skapa den ”klasslösa människan”. Hur goda intentioner man än har leder det till slutändan bara till elände!

 9. Jag förstår hur du tänker, men det finns även folk som inte kan bryta sig ur vissa saker pga ångest, agorafobi, misshandlad av samhället psykiskt. Så de som är så kallat psykiskt sjuka har inte samma möjligheter som alla andra. Visst kan man få hjälp från sjukhus att rehabilitera detta, men för vissa människor kan det ta år om kanske ens det. Det kanske är något som kommer finnas i hela ens liv.

  Men JA! Du har rätt att om man inte har psykiska problem (tex) så har vi här i Sverige all möjlighet att göra i stort sätt vad som helst. 🙂

 10. Bra inlägg!
  Håller med i det mesta du skriver.

  Ha ha Skrattar åt kommentaren som säger att ogilla mörka raser inte är ett intellektuellt beslut utan en naturkraft. 🙂 Ja rasister är ju inte särskilt intellektuella eller intelligenta heller för den delen för det är ett väldigt simpelt tankesätt att döma människor efter hudfärg.

 11. Sv: Det känns otroligt bra att du startade den här uppmaningen och att jag fört den vidare liksom många andra. Jag har alltid hatat rasism och aldrig ens förstått den.

  Älskar ditt svar till Per larsson:D

 12. Tonårsmorsan skulle aldrig tillåtas skriva i en tidning, allt du skriver och alla svar skulle stoppas av tidningarna eftersom debatten handlar om invnadrare och brottslighet. Det tillåter inte media. Folk ska vara okunnig om allt som händer enligt media. Bloggar har tillintetgjort deras åsiktsförtryck.

  Det ar sant att tjejer färgar sitt blonda hår för att slippa prolem med invandrare, men tusen liknande saker skrivs inte i media. Maria M och Tonårsmorsan,
  Ni undrade om referens till att invandrare begår 85 % av alla våldtäkter. Här är en artikel som pratar om undersökningen som visar att bara 85 % av våldtäktsmännen är invandrare.
  http://www.dn.se/opinion/signerat/en-riktig-valdtaktsman-1.407102

  Jag gissar att det har med kvinnosynen i de arabiska länderna, där hon är världelös, en handelsvara som byts mot kor och getter och inte kan vittna mot sin man.

  2008 hade vi 6800 våldtäkter, men många år sedan var det bara några hundra. Vi hade lika många förut som andra jämförbara länder hade då och har nu.

  Är allt detta ett ’förortsproblem”?

  Nej, icke. Vi måste definiera vad problemet är om vi ska kunna komma tilrätta med det. Det ar en oerhort stor andel invanndrare som ligger bakom många brott. Oftast är det INTE arbetskraftinvandrare och deras barn därför kan man inte skylla på ALLA invandrare. Det är snarare de falska asylinvandrarna som kommit de senaste åren och deras barn som ligger bakom det mesta av den nya massiva brottsligheten. De som inte har asylstatus och kommer hit för bidragens skull. Nu har det problemet växt sig så stort att det är utom kontroll, massvåldet finns nästan överallt nu. Ken Ring vill stoppa invandringen (se youtube) , han sade att vi har för stor invandring, han ser knappt några svenskar i sin förort. Allt fler invandrare säger samma sak nu, men ändå så vägrar politkerna ens ta en debatt. En början på lösning är att utvisa alla kriminella invandrare och de falska flyktingarna som snyltar på det lilla kapital vi har som egentligen borde gå till riktiga flyktingar i sin hemregion. Det kapitalet vi slösar bort på en falsk flykting skulle kunna hjälpa tusen flyktingar i sin hemrgion. Att politiker och media vill stoppa den enkla sanningen, åsiktsförtrycket är hemskt och odemokratiskt. Ska de få fortsätta tills alla orter har 80- 100 % invandrare, eller ska vi som Ken Ring vill, stoppa den vansinniga massinvandringen? http://www.youtube.com/watch?v=x8arhBVAS2o

 13. p a: Jag använder i stort sett samma svar jag använde tidigare till föregående inlägg, då ditt kommentar i stort sett säger samma sak.

  Du refererar till en debatt artikel, inte en fakta artikel eller fakta sida, som i sin tur hänvisar till en studie gjord på 27 dömda våldtäkts män, varav 85% var av hade utländskt ursprung. Utländskt ursprung är inte lika med invandrare! Det kan vara barn till invandrare, eller personer där ena föräldern är svensk. Det innebär produkter av det svenska samhället!
  Framför allt säger det fortfarande inte att Sverige håller på att ta världrekord i våldtäkts brott. Våldtäkt brott är för övrigt ett av de brott där mörkertalet är bland de största och många (om inte de flesta) begås av en bekant, nära eller partner.

  Perpetrator Frequency
  Steady dating partner 21.6%
  Casual friend 16.5%
  Ex-boyfriend 12.2%
  Acquaintance 10.8%
  Close friend 10.1%
  Casual date 10.1%
  Husband 7.2%
  Stranger 2%
  Inklistrat från
  Från Wikipedia om våldtäkts statisktik från USA, det är inte alls stor skillnad vare sig internationellt eller för Sverige

  • 77% of rapes are committed by someone known to the person raped. (Bureau of Justice Statistics 1997)
  • Only 2% of rapists are convicted and imprisoned. (US Senate Judiciary Committee 1993)
  • 6 out of 10 rapes are reported by victims to have occurred in their own home or home of a friend, relative or neighbor. (US Dept. of Justice 1997)
  Inklistrat från

  Våldtäkt inom äktenskapet erkänns som ett specifikt brott i 5 länder. Inklistrat från
  Vilket också kan påverka statisktiken

  Sedan vill jag påpeka att inlägget och debatten från början handlade om invandrare, alla invandrare är inte flyktingar, inte ens falska flyktingar. Flyktingar invandrar, men alla invandrare är inte flyktingar. Sveriges drottning är invandrare till exempel, inte är hon flykting.

  Angående flyktingar, dina sk falska flyktingar och att utvisa utländska kriminella, vill jag säga följande, att utvisa kriminella invandrare är enbart möjligt om personen ifråga inte är svensk medborgare. Detta eftersom ett svenskt medborgarskap inte kan återkallas (som i USA), skulle det vara möjligt att återkalla ett svenskt medborgarskap, skulle det ändå inte vara till större nytta nödvändigtvis, då personerna skulle kunna bli statslösa och därmed ändå inte gå att utvisa. Ett uppehållstillstånd kan återkallas, och det görs. Jag har själv arbetat inom asyl prövningen och mottagningen, där med sett och jobbat med mer än ett fall där kriminella blivit utvisade/avvisade och fått återreseförbud på olika antal år, en del på livstid. Att avgöra om en asylsökande är ”berättigad” flyktingstatus görs och av de ansökande är det enbart ca 10% som får flyktingstatus, vilket innebär uppehållstillstånd. Där utöver finns ett antal, inte heller det högt i relation till antal sökande som får uppehållstillstånd på exempelvis humanitära skäl, vilka kan variera. Kriterierna för båda är mycket hårda och svåra att uppfylla. Sverige har även åtagit sig att ta emot ett visst antal kvotflyktingar i samarbete med UNHCR, detta är personer som redan innan de anlänt till Sverige har fått flykting status, ofta bott många år i olika flyktingläger i olika länder i världen. När de anländer har de redan uppehållstillstånd och en mottagande kommun.

  Alla som bor i Sverige bör ha samma rättigheter, möjligheter och inte minst skyldigheter, inte bara från lagens sida utan även från samhällets. Att tolerera anser jag vara ett fult ord, då tolerans är något som ofta tär på ens tålamod och dylikt, acceptans är en helt annan sak. Att acceptera någon eller något är bättre. Jag är inte flykting, men jag tänker inte vare sig intolereras eller oaccepteras!

  Jag ser utländsk ut, men har samma rätt som andra i detta samhälle, oavsett utseende! Men trots att jag är född här, är svensk medborgare, inte har ursprung i något 3:e världen land snarare grannland och det “mest västliga landet i världen” (inte dör att det ska spela någon som helst roll), går folk bara på utseende och struntar totalt i om du är född här, adopterad, vuxit upp här eller invandrad. Det kan ha något att göra med brottstatisktiken (det är ingen ursäkt, enbart en förklaring), om man inte blir accpeterad, knappt tolererad av sin omgivning, inte blir insläppt i samhället, skapar det kriminalitet.

  I USA har kriminalitets statisktiken alltid gått upp bland nyanlända grupper. Innan italienarna var världens skum (i USA) var irländarna klassade som lågt stående drägg. När irländarna etablerade sin och integrerades sjönk även kriminaliteten bland dem. Samma sak med andra grupper.

  Sverige kanske har misslyckats med diverse integrationsprojekt eller satsat fel. Oavsett är debatt viktigt, en saklig relevant debatt. Att censurera oegentligheter, rasistiska påhopp och irrelevanta saker från diskussioner på tidningarnas hemsidor är inte att hindra en debatt, utan tvärtom att skapa förutsättningar för en debatt. Annars är det en pajkastningstävling och tillför ingenting positiv, snarare skapar det större klyftor och skada.

  Du kallar till debatt, med hänvisningar till Ken Ring och en debatt artikel, Ken Ring är såvitt jag vet inte en auktoritet inom området och artikel är ingen fakta artikel.
  Jag håller med dig att debatt är nödvändigt, men jag anser att den bör handla om samhället och de ökande samhälls problem vi tampas med. För idag är det inte invandrare eller nysvenskar det handlar om utan allas vårt samhälle. Personer som är födda i Sverige måste sluta ses som invandrare i denna debatt, de är en produkt av det svenska samhället och det svenska folkhemmet. Därmed är det ett samhälls problem, inte ett invandrar problem. I debatten bör man även minnas att de som vuxit upp i Sverige är även de en produkt av Sverige. Inte förrän när vi slutar att skylla på invandrare och väljer att se det för vad det är, ett samhälls problem, kan vi komma till rätsida med problemen.

  ps. brottsligheten ökar inte bara i Sverige, utan i hela världen, det är inte ett svenskt problem, utan ett globalt ds.

 14. Per Larsson
  ”Du förstår inte, att ogilla mörka raser, är som en naturkraft, det är INTE ett intellektuelt beslut.Jag tror ni som skriver till varandra här vet det och att ni varit med någon utlänning och är “körda” i många etniska svenskars ögon.”

  En naturkraft, säger du? Som att det var en röst som sade åt Anna Linds mördare att döda Anna Lind?

  Om mänskligheten inte kommit längre i sin
  utveckling, finns det inte mycket hopp. Denna kommentar påminner mig mycket om Adolf Hitler och hans likars tankesätt. Det kan hända att man har preferenser, OBSERVERA PREFERENSER, när det gäller fysik attraktion, det kan jag kanske med mycket övertalning köpa, men de behöver inte ens gälla hudfärg utan mycket annat.

  Detta verkar bara vara rädsla, osäkerhet och trångsynthet (ett väldigt oattraktivt drag, hos alla, oberoende av hudfärg eller frisyr), för det obekanta och okända. Och obekant och okänt är det och förbli om man ”ogillandet är en naturkraft”! En stor förlust för alla, men stört för dem som inte kommit längre i utvecklingen att kunna motstå denna naturkraft och använda det intellekt som vi faktiskt fått och i de flesta fall utveckalt, vilket också är det som separerar människan från djuret.

 15. Pingback: Tema i en vecka: Antirasism

 16. Hej!

  Intressant. I grunden så tycker jag också också att man ska leda genom att sätta exempel och att tolerans och ödmjukhet är något som vi svenskar ska försöka sprida vidare till övriga delar av världen.

  Vore dock intressant med en undersökning som visar hur många etniska Svenskar i åldrarna 15-30 år, som bor i invandrartäta förorter eller städer (t.ex. Landskrona), som är lika positivt inställda till mångfald och kulturberikning som er som inte behöver handskas med de negativa konsekvenser som mångkulturen medför.

  Min fråga är, om en sådan undersökning gjordes och fick det förväntade reslutatet (dvs ytterst få), vilka andra faktorer än att man lever mitt i mångkulturen skulle det bero på?

  En annan fråga till er är, innebär det per automatik att man är rasist om man är emot mångkultur?

  Vänligen,
  Fredrik

 17. Fredrik: Som barn barn till invandrade föräldrar ställs jag tillsvars för mina föräldrars beslut när ”etniska” svenskar är emot mångfald. Att min och mina likars rätt att vistas och leva i Sverige ifrågasätts, att vår svenskhet ifrågasätts, sedan barndomen skapar ett utanförskap. Detta utanförskap kan ta sig många former, som bristande respekt för lagar och regler, oavsett om det är orätt. Men lika orätt är det att ställa barn tillsvars för sina föräldras beslut.

  Själv har jag inga barn, men mina vänner har, en del av dem som jag barn till invandrare dock födda och uppvuxna här, deras barn får samma frågor som vi fick redan på dagis. Redan där markeras det att de inte är ”riktiga” svenskar, redan där skapas utanförskapet, det är andra generationen som är födda här. Ska de stå till svars för beslutet deras mor-/farföräldrar tagit?

  Om man skapar skillnaden mellan ”etniska” svenskar och andra svenskar, skapar man också en klyfta som skulle kunnat undvikas. Mångfald i ett samhälle går däremot inte att undvika (såvida man inte tar till metoder som användes under andra värlskriget), för det finns redan naturligt, inget samhälle är 100% homogent. Minoriteter som exemplevis samer, tornedalsfinnar och romer är även de en del av mångfalden. Och när man talar om mångfalden och invandrare ska man komma ihåg att finländare, danskar, norrmän, engelsmän, holländare, fransmän, tyskar som invandrat och förökat sig i Sverige är även de invandrare, en del av den mångfald som du talar om.

  Även Sverige och svensk kultur är byggd på mångfald, influenser från andra länder och invandrare (valloner, tyska handelsmän osv)!

  Du tar för givet att de som deltar i diskussionen inte är berörda av mångfalden, inte bor i områden/städer som är berörda av mångfalden. Det stämmer inte, själv bor jag i Sthlm. Dessutom som jag sagt ovan, mångfald är mer än de som ser direkt utländska ut!

  Så som svar på din första fråga är att visst kan det resultat du förväntar dig bero på andra faktorer, så som bristande resurser från samhällhelts sida.

  På din andra fråga anser jag att det är rasism, då många av oss inte är invandrare, men antas vara pga utländkst utseende. Många har en svensk förälder, men får inte rätten att vara svenskar.

 18. Maria M:

  Jag ifrågasätter inte din rätt att leva i vårt land. Det är inte du och dina likar som ska ställas till svars för era föräldrars val att flytta till Sverige.

  Vi kan väl vara överens om att det är en större krock mellan svensk kultur och arabisk, mellanöst- och afrikansk kultur, än mellan svensk kultur och t.ex. holländsk kultur?

  I mina ögon spelar det ingen roll om du är brun gul grön eller lila, det är hur du uppför dig som är relevant. Höviskhet, ödmjukhet, tolerans är egenskaper som utgör grunden för den svenska kulturen. Dessa tillsammans närmar sig det vi definierar som respekt i svensk kultur. Krocken uppstår i att respekt istället betyder rädsla och undergivenhet inför en fysiskt överlägsen individ/grupp i andra kulturer. Sedan tillkommer muslimska grundvärderingar vs kristna grundvärderingar, språkliga problem, utbildningsnivå osv. Allt detta sammantaget blir det väldigt stor skillnad mellan kulturerna.

  Låt mig klargöra att jag inte värderar den ena eller andra kulturen högre, utan endast ser att det uppstår en konflikt när individer från dessa totalt olika kulturer ska blandas på en begränsad geografisk yta.

  Lika mycket som jag känner med dig när du får arga blickar av gamla tanter på tunnelbanan tycker jag synd om Pelle som får betala 20 kronor i tull till Ahmed för att få komma in på skolgården. I den bästa av världar skulle vi alla hålla hand och sjunga we shall overcome, men är detta realistiskt?

  Jag tycker det är jättetråkigt att du upplever ett slags utanförskap och särskilt om det finns ett orsak-verkan samband mellan det utanförskapet och bristande respekt för lagar och regler.

  Eftersom varken majoriteten svenskar eller majoriteten av arabisk eller afrikansk börd vill integreras med varandra, har jag svårt att se en enkel lösning på problemet. Det finns förstås många ekonomiska fördelar med invandring för näringslivseliten samt den politiska eliten, som i deras ögon bevisligen trumfar tryggheten och medmänskligheten i förorterna och på gator och torg. Det man skulle kunna göra är att öppet diskutera dessa problem och försöka komma till rätta med dem.

  I vardagen bemöter jag mina medmänniskor med respekt och ödmjukhet. Jag anser inte att någon ”ras” har ett högre värde eller bör härska över någon annan. Således kan jag knappast beskyllas för rasism. Dock är jag en motståndare till mångkultur – enligt receptet för Sveriges utveckling de senaste decennierna.

  Vänligen,
  Fredrik

 19. Trevligt med ett sakligt bemötande – det hör som sagt inte till vanligheterna i diskussionen. Samtidigt kan jag inte påstå att jag är övertygad. Det fungerar liksom inte att säga att ”bara invandrare slutar göra X och svenskar slutar tänka Y så blir det bra”, och sedan fortsätta med en uppenbarligen ohållbar politik i förhoppningen att det ska hända. Det finns nämligen inga belägg för att påtvingad tolerans grupper emellan skulle fungera särskilt bra för att få ordning på den typ av problem som vi har i Sverige.

  Poängen är så här: det SKAPAS inte skillnader, det FINNS skillnader. Enbart utseende i sig gör skillnad, även om det knappast kommer först på listan. Till detta kommer en myriad av kulturella koder som gör att det existerar etniska grupper – på riktigt. Situationen blir inte direkt enklare av att en stor andel av Sveriges invandrare inte har det minsta intresse av att tillhöra en ”etniskt svensk grupp”, utan vill fortsätta tillhöra sin egen etniska grupp, inom en svensk ramstat. Man markerar det egna kulturella arvet – vilket visserligen är naturligt, och i sak alldeles sunt, men oförenligt med tanken på att man ska ”bli svensk”. Vill man spela hockey kan man inte förvänta sig att få kuta runt på samma villkor som alla andra på en fotbollsplan.

  De allra flesta människor är väl medvetna om vad det innebär att vara kurd, att vara somalier, att vara persisk zoroastrier eller vad det nu kan vara. Skulle jag komma och säga att jag ville vara somalier och att mina barn skulle få hemspråksundervisning skulle folk tycka att jag gjorde mig löjlig. Dessutom verkar mycket av debatten (särskilt här) ha missat införandet av mångkultur, där det uttalat handlar om att etniska minoriteter har rätt att förbli just etniska grupper – det är snart trettio år sedan Sverige hade någon politisk ambition att integrera människor i kulturell mening. På en del låter det dock som om ”svenskarna” motarbetar ett nobelt projekt att ”låta alla bli svenskar”. Hur många är det som har den ambitionen överhuvudtaget – lagstiftningen har i varje fall inte det målet, och de flesta skulle nog kalla det kulturkolonialistiskt och rasistiskt att ens anta att alla skulle vilja bli svenskar. Har någon ens frågat hur många invandrare som känner att de vill byta etnisk tillhörighet? Vid det här laget är jag rätt säker på att det är en minoritet.

  I ett mångkulturellt land är det inte ett problem att människor ”hindras att bli svenskar” i någon annan mening än det är ett problem att exempelvis jag ”hindras att bli somalier” i Sverige. Tanken är att staten ska vara oorganisk och separerad från traditioner och identiteter, vilket får till logisk följd att de etniska grupperna lever under den som segregerade entiteter, med ”samma rättigheter som individer”. Och då vill jag ha samma rätt till identitet som alla andra grupper, och framförallt inte bli beskylld för att ”stänga dem ute” när de medvetet väljer att vara något annat än jag är.

  Om ett land blir mångkulturellt i egentlig mening, innebär det att många kulturellt skilda folkgrupper ska samexistera. Då måste jag rimligen ha rätten att tillhöra en folkgrupp även jag, även om jag är svensk, inte bara vara någon sorts ramidentitet vilken alla har obegränsad rätt att definiera. I så fall innebär det att alla grupper i landet har en etnicitet, utom jag, som är en ”förtryckande” och ”exkluderande” människotyp. Det är intellektuellt ohållbart, och jag vill inte att mina barn ska växa upp i en sådan miljö.

  Skillnad mellan människor är inte oetisk, och massiva folkomflyttningar är inte något i grunden positivt som bara förstörs av en massa ”gammaldags idéer”. Däremot måste man kunna föra diskussionen utan att kasta skit på andra på grund av deras kulturella bakgrund – men respekt förutsätter ömsesidighet, och någonstans tror jag allt fler svenskar tröttnar på att få höra att de inte finns. Man ser ovan föraktfulla kommentarer om ”rasister” som är rädda att ”bytas ut i sitt eget land” för att det på något sätt inte finns något att byta ut – det gör det, och erkänner man inte det ÄR man antingen självhatare eller rasist mot just svenskar. Skulle jag säga att muslimer är dumma i huvudet för att de har slöja och inte släpper in icke-muslimer var som helst i sina helgedomar skulle jag direkt fördömas – grupper måste ha rätt att ha en levande identitet till vilken inte vem som helst har tillgång hur som helst. Kanske går det att förverkliga i en mångetnisk stat – personligen tror jag inte det, och jag tycker mig ha betydligt mer kött på benen än typ Mona Sahlin och Aftonbladet.

  Att förneka grupper deras historiska identitet är ett urgammalt förspel till deras utplåning som grupp – det ser man när Israel talar om att ”det inte finns några palestinier”, det ser man när Kina orkestrerar massinvandring till Tibet och menar att Tibetaner alltid varit kineser, och för den delen när en viss typ av antisemiter försöker visa att judar inte är något folkslag utan någon sorts metafysisk ondska. Och precis lika lite som Tibet kommer att bli något paradis när kineserna slutligen har avlat och förtryckt bort deras ”omoderna kultur och religion”, kommer Sverige att bli ett paradis för att just svenskarna, av alla folkgrupper, upplöses. Givetvis kommer nya identiteter att formuleras och uppstå, lika exkluderande som någonsin förr (eller mer exkluderande, eftersom de kunnat se vad det blev av ”svenskarna” något århundrade efter att de bestämde sig för att de inte fanns). Sverige är inte ett exempel att följa, utan vad som förefaller bli en ganska bisarr historisk episod och varningslampa för andra livsstilar och kulturer. Sedan bör man komma ihåg att hela detta trumpetande om tolerans och att man inte får fördöma andra grupper i princip är en pursvensk angelägenhet i dagsläget, vilket leder till paradoxen att det som anses vara det högsta moraliska goda – att förneka sig själv rätten till en exklusiv etnisk identitet – kommer att försvinna samtidigt som identiteten själv gör det. Risken är med andra ord stor att det inte bara blir någon ”svenskhet” som dör ut, utan exakt de ”goda värderingar” av tolerans man menar sig försvara.

 20. Solguru:

  Jag tackar för det mest välformulerade och träffande debattinlägget jag har läst någonsin på internet.

 21. Fredrik:

  Jag känner inte till en enda kultur där hövlighet, ödmjukhet och acceptans inte är nyckelord, inklusive de muslimska. Jag skulle vilja lägga till gästfrihet, till en av de många egenskaper som de allra flesta kulturer har och värderar.

  De kristna och muslimska värderingarna står inte så långt ifrån varandra, de härstammar båda från judendomen. Alla tre är väldigt lika och har i princip samma grundvärderingar.

  Kulturer har blandats genom alla tider, det är det naturliga, att människan rör på sig, lär känna nya företeelser. De största civilisationerna var just mångkulturella samhällen. Det var det som gjorde dem så framstående, mångkulturen berikade och korsbefruktade, med kunskap och förbund.

  Jag tror snarare att det en del, en mindre del, från båda ”läger” som inte vill integreras, än majoriteten, de är de som gör mest väsen av sig och blir därmed mest hörda. Jag vet inte många (personligen någon) förälder som inte vill att deras barn ska integreras och bli en bidragande del av samhället de bor i, och jag har svårt att tro att det är vad en förälder önskar sig.

  Att det finns skillnader mellan kulturer är en självklarhet, men det betyder inte per automatik att det är något som helst negativt. Det finns inget lika med tecken mellan kulturer och negativt, inte heller mellan mångkulturer och negativt. Att fokusera på skillnader istället för likheter gör att man finner skillnader, att fokusera på negativa konsekvenser istället för positiva konsekvenser/icke negativa konsekvenser gör att det är just det man finner. Det man söker finner man. Som man ropar i skogen, svarar skogen säger vi i Finland, med det menas att du hör ditt eget eko. Samma gäller i andra sammanhang, och det gäller ALLA, bemöts man med respekt och vänlighet, är chansen större att man får detsamma till svar.

  Om man däremot väljer att enbart fokusera på mindre bra saker, bemöta med tveksamhet och misstro, väljer man även att bidra till den negativa spiralen som bildar en domino effekt, hos ALLA!

  Jag är en stor motståndare mot TOLERANS, då tolerans innebär att man står ut/uthärdar, det innebär att koppen kommer att rinna över, att man en dag fått nog. Jag är däremot en stor företrädare för ordet ACCEPTANS, att acceptera innebär att man godtar. Jag tänker inte tolerera något, men jag kan acceptera mycket, väldigt mycket!

  Jag kan säga att det inte är gamla tanter som ger mig arga blickar, de är ofta trevliga, vänliga och respektfulla. Det har varit personer i 20-50 årsåldern som gjort de värsta påhoppen. Och inte bara mot mig som vuxen, utan det värsta var när min lillebror var 4-5 år och jag (tonåring) hämtade honom från dagis och pappan till hans dagis kamrat ropar efter honom ”jävla bananplockare, Turkiet ligger åt det hållet”, han blev kallad neger och svartskalle, av ett par barn och en del föräldrar. Att ge sig på försvarslösa barn är inte ok någonsin! Detta var mer än en vuxen som verbalt attackerade ett litet barn, som inte valt att födas här, inte valt att se annorlunda ut än majoritets befolkningen.

  Det är inte svårt att ifrågasätta sin svenskhet i tidig ålder när man får utstå sådant beteende, inte heller att känna utanförskap och lätt hänt att detta leder till dåligt, kriminellt beteende, särskilt om det saknas ett socialt skyddsnät. Med socialt skyddsnät menar jag vuxna som är etablerade, integrerade och trygga i sin egen tillvaro.

  Vi alla måste ha rätt att finnas, att vara och vara stolta! Våra ursprung må vara skilda, men vi delar en väsentlig del av våra liv, vi är alla invånare i Sverige, vi är mer lika än vi är olika. Ingen bör förnekas sitt ursprung, kultur, etnicitet, men man ska inte behöva välja. Jag kan vara både finsk och svensk, jag kan vara finsk-svensk-amerikansk, utan att vara mindre finsk än den nästa, mindre svensk än den nästa. Det är en del av var människas identitet, att få den ifrågasatt lämnar ärr, djupa ärr. De läker, men de finns. Ingen bör få sin identitet ifrågasatt, ingen. Man bör acceptera varandra, hur lustigt det än må låta, kanske till och med som att personen ifråga har multipla personligheter, men om det är mitt ursprung, min identitet bör den accepteras, inte ifrågasättas som om man visste bättre. INGEN!

  Det är därför jag motsätter mig att man kallar det ett invandrar problem eller mångfaldsproblem, det handlar om ett samhälls problem. För oavsett vad man anser har samhället ett ansvar gentemot sina invånare, ALLA, att skapa ett samhälle där de kan vara/bli etablerade, integrerade och trygga. Lika så har invånarna skyldigheter gentemot samhället.

  Att problem har ökat i samhället beror inte på mångfalden, utan på en mäng andra faktorer. Utvecklingen, den negativa, är inte pga mångfalden, samma utveckling kan man se inom andra områden, den går att tyda globalt. Jag är själv rädd för den utvecklig jag ser, men det är allas gemensamma ansvar att bromsa den och ändra den. Och jag vill och är beredd att kämpa för en bättre värld för oss alla. Det kan inte ske separat, att bilda läger, gynnar ingen och inget. Dessutom går inte klockan att vrida tillbaka, man får arbeta med det man har, och se de tillgångar som finns, inte fokusera på det man inte har och det man saknar. Och vi har mycket! Vi har massor här i Sverige, massor av kunskaper, förutsättningar, nu sankas bara viljan, helst den genuina, men även den mindre genuina är välkommen.

  Jag vill vara stolt över det samhälle jag fötts och vuxit upp i, jag vill vara stolt över framstegen det samhället gjort, gör och kommer att göra. Jag tror att vi är många som delar den önskan

 22. ps. om det inte framgick från föregående kommentar, är det en självklarhet att bemöta andra med respekt, acceptans och vänligthet även för mig. Allt annat skulle gå emot alla mina principer och allt jag tror på. Men jag förväntar mig inte detta, utan kräver detsamma av min omgivning, jag säger ifrån. (för det mesta, ibland orkar jag inte och vill bara få vara och leva) ds.

 23. ”De kristna och muslimska värderingarna står inte så långt ifrån varandra, de härstammar båda från judendomen. Alla tre är väldigt lika och har i princip samma grundvärderingar.”

  Det finns inga västerländska samhällen som uppmanar till krig och terror i Guds namn. Det finns heller inga västerländska samhällen där man stenar våldtagna kvinnor till döds… Visst kan man vända och vrida på vad som står i bibeln och koranen (förnuftets största fiender) men det är inte det jag menar utan de VERKLIGA konsekvenserna av religionerna och de värderingar som olika kulturer bygger på.

  Att du TROR att det är en stor del av människor som vill integreras är inte intressant. I en artikel i DN häromveckan var det 84% av de tillfrågade i en undersökning som INTE ville bo i ett samhälle som präglas av mångkultur. Dessutom ökar segregationen trots alla pengar som läggs på att motverka den trenden. Om jag tvingades fly från Sverige till Irak så skulle jag naturligtvis försöka bosätta mig bland Svenskar, då jag vill ha så lite att göra med den Irakiska kulturen som möjligt.

  Jag är också intresserad av var i historien vilt främmande kulturer har blandats, där resultatet blivit positivt?

  Jag förstår att vi inte kan vrida tillbaka klockan utan vi får acceptera situationen som den är. Däremot kan vi göra förändringar för att slippa att situationen blir ÄNNU VÄRRE. Fler flyktingar = MER utanförskap och MER segregation. Läs igenom Solgurus inlägg där han klart och tydligt redogör för vad som är fel i ekvationen.

  Det enda vi hör är dock: DET ÄR BRAAA MED MÃ…NGKULTUR! ALLA ÄR SVENSKAR!

  Om jag flyttar till Somalia så tvivlar jag på att mina barn kommer att behandlas och betraktas som Somalier. Det finns ett kulturellt och genetiskt arv som man inte kan byta ut på en generation.

  Ã…terigen, vi är helt överens om att alla ska bemötas med respekt och vänlighet. Jag kräver dock inget från min omgivning. Där har vi en kulturell skillnad, som förmodligen är en i raden som hindrar dig från att bli fullständigt accepterad som svensk, trots att du är född här. Sluta kräva och känna dig kränkt och skylla på andra. Ingen har någon skyldighet att hjälpa dig eller mig. Vi får hjälpa oss själva.

  Vänligen,
  Fredrik Gullman

 24. Förtydligande: Du kan alltså inte KRÄVA respekt (enligt den svenska definitionen) utan respekt måste visas på eget initiativ från dina medmänniskor.

 25. Fredrik: Fast det där köper inte jag för fem öre. De gånger jag hört uttrycket ”kräver respekt” så har det, vad jag kan minnas, kommit uteslutande från just Svenskar. Dessutom tycker jag inte ens att det är ett skäl till att INTE acceptera en person med ett annat ursprung, att den skulle använda sådana uttryck. Du skriver: ”Jag kräver dock inget från min omgivning. Där har vi en kulturell skillnad, som förmodligen är en i raden som hindrar dig från att bli fullständigt accepterad som svensk, trots att du är född här.”

  Om det är en anledning till att inte accepteras som Svensk, så tror jag man är ute på en oerhört låg nivå och i och för sig, det förklarar ju en del av just främlingsfientlighet och rasism i sig… Har man inte högre i tak än så, så är det ju inte konstigt om man inte kan tycka invandring är okej. Frågan är om man ens kan tycka att det är okej med människor i andra stadsdelar eller städer, eller till och med andra delar av vårt land. Språkbruket skiljer sig nämligen oerhört mycket från plats till plats även här i Sverige, av Svenskar!

  Jag är säker på att du inte kan bedöma hur stor ”svenskheten” är hos någon som kommenterat här ovan. Däremot kan du säkert avgöra en och annan åsikt i frågan, men det är en helt annan sak!

 26. Tonårsmorsa: Då har vi olika erfarenheter av just fenomenet ”kräva respekt”.

  Jag valde fel ord förresten, jag menade inte accepteras som svensk, utan snarare betraktas som svensk.

  Du menar förresten att det hänger ihop att ha högt till tak och att ”tycka invandring är ok”? Det tycker jag låter som att du håller med om att invandringen för med sig nya kulturella fenomen som vi Svenskar måste anpassa oss till. Då är vi överens om att det finns kulturella skillnader och att det är obekvämt i någon mån när dessa krockar, varför skulle man behöva ha ”högt till tak” annars?

  Mycket riktigt så kan det krocka mellan människor från olika delar av landet också, men oftast inte lika kraftigt som mellan folk från helt olika delar av världen. Tycker att vi gled ifrån den ursprungliga diskussionen om huruvida mångkultur är ett positivt fenomen eller ej. Skulle vara intressant att se vad du har för tankar kring Solgurus inlägg!

  Vänligen,
  Fredrik

 27. Förresten, vaddå ”har man inte högre i tak än så”.. Varför ska jag acceptera att folk med hot om våld KRÄVER ”respekt”?

  Det är bland det sjukaste jag har hört när jag tänker på det.

 28. Fredrik: Ja, jag har helt klart en fördom om att främlingsfientliga personer har relativt lågt i tak. Det betyder inte i sig att jag anser att mångkultur är ett problem, utan att man har svårt att sätta sig in i/acceptera eller ta del av sådant man inte känner till eller som är annorlunda. Det som är annorlunda behöver inte per automatik vara ett problem.

  När det gäller mina personliga åsikter så har jag aldrig påstått att mångkultur inte drar med sig vissa problem. Det kan man se dagligen i vårt samhälle. För mig personligen har det dock INTE medfört problem eftersom jag helt frivilligt VALT att leva ett mångkulturellt liv, där jag tar fasta på alla traditioner och delar av kulturer som jag tycker om och känner mig bekväm med.

  Som sagt, så har mångkultur bidragit med mycket positivt i mitt liv och mina personliga erfarenheter är positiva. Däremot kan jag se att konflikten är större runt om i samhället och framför allt bland både svenskar och invandrare som inte vågar släppa sina egna invanda mönster.

  Du vill veta vad jag har för tankar runt SolGuru ´s inlägg. Jag vet inte vad mer jag skulle tillföra? Hela mitt inlägg ovan är ju ett svar till SolGuru och dessutom en ståndpunkt för min åsikt i frågan. Dessutom har jag klargjort den ståndpunkten i många tidigare inlägg och har p.g.a. tidsbrist inte tid att gå in på varje liten detalj. Men om du vill veta mer om min åsikt i frågan, så kan du söka i min sökruta på antingen ”mångkultur” eller ”rasism”, så kanske du får något svar?

  Generellt av det SolGuru skriver i den senaste kommentaren ovan, så är min åsikt att jag inte anser att det är något motsägelsefullt att hylla både sin egen kultur och andras, på samma gång. Jag anser också att mångkultur bidrar till mer positivt än negativt.

  SolGuru skriver bland annat: ”Poängen är så här: det SKAPAS inte skillnader, det FINNS skillnader. Enbart utseende i sig gör skillnad, även om det knappast kommer först på listan. Till detta kommer en myriad av kulturella koder som gör att det existerar etniska grupper – på riktigt.”

  Att det finns skillnader behöver inte vara en motsättning i sig.

  De flesta invandrare som har bott i Sverige i många år, känner sig som invandrare i Sverige, men när de kommer utomlands, eller till och med till sitt hemland, så känner sig många i stället som Svensk. Det visar ju att de flesta människor tar till sig normer, vanor och kultur när man lever med den och i den, även om det inte är det man ser i första hand, att folk har tagit till sig likheter, medan man gärna ser ”olikheterna”.

  Det är mina tankar kring detta. Lite kortfattat.

  Menar du att Maria M använt hot eller våld mot dig, när hon uttrycker att hon ”kräver respekt”? Vari ligger hotet eller våldet, menar du? Eller är det jag som använder hot eller våld mot dig för att jag anser att du inte har tillräckligt högt i tak?

 29. Haha, nej ingen här har brukat våld! 🙂

  Men när jag stöter på respektkrav i min vardag så handlar det ofta om hot om våld, det kan hända att du inte är medveten om den typen av situationer då det främst drabbar unga män. Dock är hela fenomenet ”att kräva respekt” sjukt.

  Jag tycker också att man kan hylla flera olika kulturer. Det är ju kanon att du har fått ut en massa positivt av mångkulturen. Jag förstår dock inte varför vi som trivs med svensk kultur har mindre rätt att stanna kvar i våra ”invanda” mönster än du har att välja din kultur. Skillnaden är att problemen uppstår ju i att majoriteten av svenskarna trivs med vår kultur och majoriteten av invandrarna trivs med deras. Varför ska vi då tvingas leva i samma samhälle?

  Fine, dom människor som älskar mångkultur skulle väl kunna få ett eget samhälle någonstans. De individer som valde att leva där skulle troligen vara de allra mest toleranta och öppna och det skulle nog vara det bästa samhället. Men att tvinga på folk en kultur går inte och det är det vi just nu ser, på bekostnad av Svenskheten.

  Jag tycker om andra kulturer jag med. Jag vill bara få bukt med problemet att jag inte kan gå till Ica i SVERIGE utan att möta våld och kvinnoförtryck på vägen.

 30. Fredrik:
  När jag talar om att jag kräver respekt, innebär det inget hot. Det helt enkelt att jag inte tigande tar emot kränkningar, att jag inte accepterar att min rätt att finnas, vara och min rätt att leva i detta fall Sverige ifrågasätts. Jag väntar och ber inte om tillåtelse och ser inte heller varför jag skulle göra det, det ska ingen behöva göra. Det är inte upp till någon annan att bestämma om det. Att inte behandla eller låta sig behandlas som en andra klass medborgare, är vad jag menar.Det är lika mycket mitt ansvar som omvärldens!

  När jag kräver respekt av mina medmänniskor innebär det i praktiken att jag säger till, behöver inte alls vara på argt, aggressivt eller provocerande sätt. Jag förklarar helt enkelt att något inte var ok för mig, alla människor är olika och andra lika lite, som jag kan veta vad som är känsligt för någon annan (kan vara en förlust av en nära anhörig som man inte vet om och utrycker sig plumpt om ang en liknande situation), något som jag finner väldigt kränkande, det är tillåtet att tycka, känna olika om saker, men att såra personer medvetet är inte det. Samma gäller i denna fråga, på detta sätt kräver jag respekt, acceptans och vänlighet. Det kan man lätt göra genom att kommunicera med sin omgivning.

  Detta precis samma sätt som HBT-personer kräver respekt, acceptans, vänlighet och rättigheter.

  Dock anser jag att det inte är ok att ifrågasätta folks rätt att existera i olika länder/områden. Än mindre Sverige, där de flesta som denna diskussion har rätt, laglig rätt, att vistas här. Många är enligt lag svenskar. Dessa regler och lagar har fattats av svenska folket, genom folkvalda. Det är svenska folket som själva skapat det samhälle vi bor i. Det är även svenska folket som genom de folkvalda bestämt hur svensk invandrar- och flyktingpolitik ska vara. De flesta av dessa lagar, förordningar och regler har fattats innan den ”stora” invandrar boomen, därmed har ”invandrarna” inte haft lika stort inflytande som de skulle haft idag.

  Svenska folket röstade även in Sverige i EU för 15 år sedan. EU som innebär fri rörlighet, EU som innefattar många olika kulturer och som hela tiden utökas. Många av EU-länderna hade en stora invandrargrupper innan Sverige gick med, det innebär att även de har rätt att flyta fritt mellan övriga EU-länder. Att gå med i EU men motarbeta mångfalden är inte förenligt. Att nu, 15 år senare, börja ifrågasätta mångfalden känns lite dumt.

  Du undrar vilka enligt dig ”vilt främmande”, enligt mig ”största civilisationerna” som har enligt dig ”blandats”, enligt mig ”berikats av mångkultur”
  Mesopotamien, civilisationens vagga präglades av mångfald och kunskapsutbyte.
  Timbuktu i Mali, ett av världens äldsta universitetsstäder har har präglat och präglats av sina internationelle besökare. Vissa historiker har kopplat Antika Greklands, demokratins vagga, filosofer till Timbuktu.
  Antika Grekland, demokratins vaggan, hade en stor mångfald som skapade och utvecklade denna idag erkänt stora och framstående kultur.
  Osmanska riket, där folk av olika etnicitet och religion inte bara levde tillsammans utan även tilläts bygga helgedomar och praktisera sina respektive religioner.
  Sverige under hela sin historia har präglats av mångfald. Vikingarna reste världen runt och fick influenser, allt var inte våld och plundring en del stannade kvar vid besöken, namnet Normandie i Frankrike är ett bevis på det. Vikingarna själva bestod själva av (idag) danskar, norrmän, isländare, färöbor förutom svenskar. På den tiden var det ganska stora avstånd mellan dem. Förutom med inflytanden under barocken och andra eror, kan mycket av idag typisk svensk kultur, traditioner och mat kommer från mycket, på den tiden, avlägsna platser. Under Sveriges stormakts tid influerade Sverige andra folk, som finländare, danskar norrmän och polacker (om du minns så hade Polen en svensk-polsk kung ett tag, Sigismund) och blev influerat.
  För att nämna några.

  Du nämner att pengar har lagts på integration, vilket stämmer, och det är inga små summor. Men vad hjälper det om satsningarna är missriktade och om man samtidigt drar ner på resurser i samhället? Det är att direkt motarbeta själva syftet och därmed är (och det har varit) bortkastade pengar, den ena handen tvättar den andra och båda tillsammans tvättar ansiktet, säger man på Kuba (nej, jag har inte kubanskt påbrå om du undrar, bara väldigt mycket influenser av många kulturer), vilket det ligger massor av sanning i.

  Att du sedan skriver
  ”Jag kräver dock inget från min omgivning. Där har vi en kulturell skillnad, som förmodligen är en i raden som hindrar dig från att bli fullständigt accepterad som svensk, trots att du är född här. Sluta kräva och känna dig kränkt och skylla på andra.” , jag har i mer än en kommentar förklarat vilket bemötande man ofta får, i det näst sista skrev jag
  ”Det har varit personer i 20-50 årsåldern som gjort de värsta påhoppen. Och inte bara mot mig som vuxen, utan det värsta var när min lillebror var 4-5 år och jag (tonåring) hämtade honom från dagis och pappan till hans dagis kamrat ropar efter honom “jävla bananplockare, Turkiet ligger åt det hållet”, han blev kallad neger och svartskalle, av ett par barn och en del föräldrar. Att ge sig på försvarslösa barn är inte ok någonsin! Detta var mer än en vuxen som verbalt attackerade ett litet barn, som inte valt att födas här, inte valt att se annorlunda ut än majoritets befolkningen.
  Det är inte svårt att ifrågasätta sin svenskhet i tidig ålder när man får utstå sådant beteende, inte heller att känna utanförskap och lätt” finner jag smått förolämpande. Om det var ditt barn eller små syskon som blev attackerat av en främmande vuxen, vad skulle du tänka och känna? Är det jag som är överkänslig? För enligt de värderingar jag (som hindras att bli accepterad som svenskt för att jag kräver respekt) är uppfostrad med beter man sig inte så, inte mot någon, allra minst ett barn. Så du kanske har rätt det kan vara stora skillnader, men jag tror inte på att de är kulturella. För det finns så många fler ”riktiga” svenskar som inte agerar mot sina medmänniskor på detta rent av oförskämda sätt. Men jag kanske bara inbillar mig att de inte accepterade vare sig mig eller min lillebror. Du bemödar dig att bemöta det mesta i kommentaren, men detta låter du vara obemött, vilket jag finner väldigt intressant.

  Svenskar har genom tiderna emigrerat och gör det än idag. Det är status bland de flesta att äga hus på solkusten i Spanien, Thailand och andra varma soliga platser. I Spanien finns små svenska kolonier. Har någon frågat spanjorerna om de gillar att ha små inhägnade områden i deras land? Om de kanske hellre vill slippa dessa och inte vill känna sig uteslutna från vissa delar i deras land? Jag vet inte, jag bara undrar. Är det inte lite ironiskt att det är ok, att bilda små kolonier, köpa upp mark i främmande länder och sedan inte vara för mångfald. För även detta bidrar till mångfalden, fast i ett annat land. Dock ger det effekter även i Sverige. (Jag, personligen ser det inte som något negativt, i sig att man har ”sommar” eller permanenta boenden utomlands) Och hur mycket integrerar sig de? Hur mycket anpassar sig de? Hur många utlandssvenska bosatta i till exempel Dubai, kan arabiska, bosatta i Sydafrika kan något annat än engelska, bosatta i Japan kan japanska, listan kan göras lång. Men oavsett bidrar de till mångfalden i Sverige och vice versa.

  I globaliseringens tidsera är det omöjligt att frånkomma mångfalden.
  Den kampen går inte att vinna, om det någonsin har gått

  De flesta som tvingas fly och som immigrerar ser inte ner på sitt nya hemland, de flesta känner tacksamhet för att ha undkommit med livet i behåll resp. valt och därmed även vad det innebär och försöker därmed att integrera sig och göra rätt för sig. Under mina 6 år som yrkesarbetande med asylsökande kan jag berätta att en av det första frågor de ställde var om de får jobba och när man sa inte nu (det beror på om asylärendet beräknas ta mer än 3 mån, för sökanden undantag från arbetstillstånd, man tillåts att jobba utan), var följd frågan, när. När de väl fick undantag från arb.tillstånd och fick ett jobb, betalade de skatt som alla andra och förlorade därmed sin dagersättning 71 kr/dag. De flesta kommer inte hit för att sitta på sofflocket, det är inte vad de är vana vid, i de flesta länder finns inte den sociala trygghet som vi har. De flesta har en hel släkt att hjälpa till att försörja kvar i hemlandet.

  Så argumentet att de inte vill integreras, det köper jag inte. Dock betyder ordet integration, som svensk invandrar politik ska präglas av allt i enlighet med svenska folkets vilja, enligt SAOB, förenande, sammanförande av skilda delar till ett helt. Det innebär att man möts, båda eller alla, då inte invandrare är en homogen grupp, parter möts och bildar ett, anpassar sig till varandra. Det finns massor av sätt att anpassa sig. Man behöver inte ge upp sin egen identitet för det, det behöver ingen part. Man enas kring att det man har gemensamt, ett gemensamt hemland är en bra början. Det kan leda till att man upptäcker fler saker.

  Sedan finner jag det lite ironiskt att utländska kulinariska specialiteter är så populära i Sverige. Även det en del eller resultat om du så vill, av mångfalden.

  Till dem som hävdar att utseendet är det minsta av skillnaderna, ger jag poäng för politisk korrekthet. Jag hävdar dock att det är just baserat på utseendet man blir bemött, för inte tar sig folk tid att först fråga, för att sedan bestämma vilken behandling personen ifråga får. Precis som man uppmärksammar blont hår, gröna ögon, uppmärksammar man annat i utseendet. Det är inte det som är problemet, vi är inte blinda, problemet ligger i vad man lägger för värdering i det man ser, hur man bemöter det man ser. Det är ok att inte vara färgblind när det gäller utseende, det är när det gäller bemötande det är viktigt att vara färgblind! Dessutom vill jag bli sedd och välbemött, oavsett utseende! Jag anser att vi alla har rätt till det!

  Som avslut tänker jag fortsätta kräva respekt, acceptans och vänlighet, och jag uppmanar ALLA att göra det samma!

  ps. angående att ”ekvationen är fel”, dina ord, enligt SolGuruns, kan bero på flera faktorer, fel uppställd, fel uträknad, någon faktor kan ha glömts, anledningarna kan många. ds.

 31. Tonårsmorsa: Jag håller verkligen med, skillnaderr i kultur är inte en motsägelse i sig. Det är vad man gör med skillnaderna, man kan skapa klyftor och negativa spiraler, eller göra något positivt av dem. Inte alltid det lättaste och det kräver mer än en som samarbetar.

  Jag önskar verkligen att fler skulle inse att anpassa sig inte behöver betyda ge upp sig själv elelr sin identitet. Det är lite som att göra plats för en till på bänken man sitter på. I Sverige brukar vi ju säga finns det hjärterum, finns det stjärte rum.

  Att vi sedan är ett väldig glesbefolkat land jämfört med väldigt många länder, borde innebära att en betydligt mindre påfrestning, enligt min ekvation.

 32. Fredrik:
  ”När jag talar om att jag kräver respekt, innebär det inget hot. Det helt enkelt att jag inte tigande tar emot kränkningar, att jag inte accepterar att min rätt att finnas, vara och min rätt att leva i detta fall Sverige ifrågasätts. Jag väntar och ber inte om tillåtelse och ser inte heller varför jag skulle göra det, det ska ingen behöva göra. Det är inte upp till någon annan att bestämma om det. Att inte behandla eller låta sig behandlas som en andra klass medborgare, är vad jag menar.Det är lika mycket mitt ansvar som omvärldens!”

  Ok, själv anser jag att vi får finna oss i det samhälle vi har och göra det bästa av den korthand som tilldelats oss.

  ”När jag kräver respekt av mina medmänniskor innebär det i praktiken att jag säger till, behöver inte alls vara på argt, aggressivt eller provocerande sätt. Jag förklarar helt enkelt att något inte var ok för mig, alla människor är olika och andra lika lite, som jag kan veta vad som är känsligt för någon annan (kan vara en förlust av en nära anhörig som man inte vet om och utrycker sig plumpt om ang en liknande situation), något som jag finner väldigt kränkande, det är tillåtet att tycka, känna olika om saker, men att såra personer medvetet är inte det. Samma gäller i denna fråga, på detta sätt kräver jag respekt, acceptans och vänlighet. Det kan man lätt göra genom att kommunicera med sin omgivning.”

  Så alla ska trippa på tå hela tiden för att inte råka ”kränka” dig? Småaktigt. Exemplet du ger ovan är typiskt för alla dessa ”kränkningar” som urvattnat konceptet.

  ”Detta precis samma sätt som HBT-personer kräver respekt, acceptans, vänlighet och rättigheter.”

  HBT-personer kan jag tänka mig oftare utsätts för kränkningar på riktigt i ordets ursprungliga bemärkelse. De HBT-personer jag känner har dock väldigt hög tröskel vad gäller kränkningar och tolererar en del fördomar, för att på ett vänligt sätt genom exemplariskt beteende visa att dessa inte stämmer. Till skillnad från att ta strid och kräva saker. Om människor med fördomar får dessa motbevisade istället för att behöva ta strid, verbalt eller fysiskt, är det ett betydligt effektivare sätt att döda dessa fördomar.

  ”Dock anser jag att det inte är ok att ifrågasätta folks rätt att existera i olika länder/områden. Än mindre Sverige, där de flesta som denna diskussion har rätt, laglig rätt, att vistas här. Många är enligt lag svenskar. Dessa regler och lagar har fattats av svenska folket, genom folkvalda. Det är svenska folket som själva skapat det samhälle vi bor i. Det är även svenska folket som genom de folkvalda bestämt hur svensk invandrar- och flyktingpolitik ska vara. De flesta av dessa lagar, förordningar och regler har fattats innan den “stora” invandrar boomen, därmed har “invandrarna” inte haft lika stort inflytande som de skulle haft idag.”

  Håller med. Jag beskyller verkligen inte invandrarna för Sveriges politik. Dessa lagar fattades innan vi kunde förutse de samhälleliga konsekvenserna av invandrarboomen. Som du säkert märkt så diskuteras det kring lagar om slöjförbud och liknande. Sådant som vi aldrig haft anledning att fundera över tidigare. Det kommer säkerligen att ske en del förändringar. Förhoppningsvis leder dessa i längden till att alla vi svenskar, etniska som nysvenska, kan känna en större samhörighet i slutändan.

  ”Svenska folket röstade även in Sverige i EU för 15 år sedan. EU som innebär fri rörlighet, EU som innefattar många olika kulturer och som hela tiden utökas. Många av EU-länderna hade en stora invandrargrupper innan Sverige gick med, det innebär att även de har rätt att flyta fritt mellan övriga EU-länder. Att gå med i EU men motarbeta mångfalden är inte förenligt. Att nu, 15 år senare, börja ifrågasätta mångfalden känns lite dumt.”

  Ja, makten förflyttades längre från folket. Många av de övriga EU-ländernas, t.ex. Frankrikes och Storbritanniens problematik är nog bra exempel på vad vi kan vänta oss i Sverige om vi inte agerar. Motsättningarna där, med regelrätta upplopp i förorterna och sprängningar i tunnelbanor och liknande, är ju vad problemen mynnar ut i om vi inte hittar en lösning tidigare.

  ”Du undrar vilka enligt dig “vilt främmande”, enligt mig “största civilisationerna” som har enligt dig “blandats”, enligt mig “berikats av mångkultur””

  Det jag menade var att två kulturer, som är enormt olika varandra, blandas.

  ”Mesopotamien, civilisationens vagga präglades av mångfald och kunskapsutbyte.
  Timbuktu i Mali, ett av världens äldsta universitetsstäder har har präglat och präglats av sina internationelle besökare. Vissa historiker har kopplat Antika Greklands, demokratins vagga, filosofer till Timbuktu.”

  Som du säkert vet har dessa civilisationer invaderats av andra kulturer och hela regionen har en fruktansvärt blodig historia. Tycker inte att vi kan ta dessa som exempel på framgångsrik mångkultur. Sumererna, levde i en egen blomstrande kultur, men utmanades snart av GRANNKULTURERNA – Elamiterna och senare besegrades de av Akkaderna. Helt enkelt gick det inte att fredligt blanda kulturerna, utan vilken kultur som skulle råda avgjordes genom regelrätt KRIG.
  Det jag efterlyste var dessutom som sagt när två vitt skilda kulturer sammanfördes under samma ledare utan att blodet flödade.

  ”Antika Grekland, demokratins vaggan, hade en stor mångfald som skapade och utvecklade denna idag erkänt stora och framstående kultur.
  Osmanska riket, där folk av olika etnicitet och religion inte bara levde tillsammans utan även tilläts bygga helgedomar och praktisera sina respektive religioner.”

  Även här erövrades folken genom KRIG. Sen kan man tycka att det var humant av härskarna att låta diverse folk utöva sina kulturer. Det rådde dock ingen tvekan om vem som bestämde över vem.

  ”Sverige under hela sin historia har präglats av mångfald. Vikingarna reste världen runt och fick influenser, allt var inte våld och plundring en del stannade kvar vid besöken, namnet Normandie i Frankrike är ett bevis på det. Vikingarna själva bestod själva av (idag) danskar, norrmän, isländare, färöbor förutom svenskar. På den tiden var det ganska stora avstånd mellan dem. Förutom med inflytanden under barocken och andra eror, kan mycket av idag typisk svensk kultur, traditioner och mat kommer från mycket, på den tiden, avlägsna platser. Under Sveriges stormakts tid influerade Sverige andra folk, som finländare, danskar norrmän och polacker (om du minns så hade Polen en svensk-polsk kung ett tag, Sigismund) och blev influerat.
  För att nämna några.”

  Har inget med mångkultur att göra.

  ”Du nämner att pengar har lagts på integration, vilket stämmer, och det är inga små summor. Men vad hjälper det om satsningarna är missriktade och om man samtidigt drar ner på resurser i samhället? Det är att direkt motarbeta själva syftet och därmed är (och det har varit) bortkastade pengar, den ena handen tvättar den andra och båda tillsammans tvättar ansiktet, säger man på Kuba (nej, jag har inte kubanskt påbrå om du undrar, bara väldigt mycket influenser av många kulturer), vilket det ligger massor av sanning i.”

  Så det är slarv helt enkelt? Hur menar du att dessa pengar skulle ha investerats? Vem anser du har kompetensen att avgöra hur dessa pengar ska satsas för att få önskad effekt? Våra främsta experter på området har gjort en tydlig satsning på integration, som misslyckats totalt. Vi kan fortsätta tvätta ena handen och ansiktet hur länge vi vill utan att det kommer att få någon annan effekt, men för all del, upplys mig om den rätta vägen.

  ”Att du sedan skriver
  “Jag kräver dock inget från min omgivning. Där har vi en kulturell skillnad, som förmodligen är en i raden som hindrar dig från att bli fullständigt accepterad som svensk, trots att du är född här. Sluta kräva och känna dig kränkt och skylla på andra.” , jag har i mer än en kommentar förklarat vilket bemötande man ofta får, i det näst sista skrev jag
  “Det har varit personer i 20-50 årsåldern som gjort de värsta påhoppen. Och inte bara mot mig som vuxen, utan det värsta var när min lillebror var 4-5 år och jag (tonåring) hämtade honom från dagis och pappan till hans dagis kamrat ropar efter honom “jävla bananplockare, Turkiet ligger åt det hållet”, han blev kallad neger och svartskalle, av ett par barn och en del föräldrar. Att ge sig på försvarslösa barn är inte ok någonsin! Detta var mer än en vuxen som verbalt attackerade ett litet barn, som inte valt att födas här, inte valt att se annorlunda ut än majoritets befolkningen.
  Det är inte svårt att ifrågasätta sin svenskhet i tidig ålder när man får utstå sådant beteende, inte heller att känna utanförskap och lätt” finner jag smått förolämpande. Om det var ditt barn eller små syskon som blev attackerat av en främmande vuxen, vad skulle du tänka och känna? Är det jag som är överkänslig? För enligt de värderingar jag (som hindras att bli accepterad som svenskt för att jag kräver respekt) är uppfostrad med beter man sig inte så, inte mot någon, allra minst ett barn. Så du kanske har rätt det kan vara stora skillnader, men jag tror inte på att de är kulturella. För det finns så många fler “riktiga” svenskar som inte agerar mot sina medmänniskor på detta rent av oförskämda sätt. Men jag kanske bara inbillar mig att de inte accepterade vare sig mig eller min lillebror. Du bemödar dig att bemöta det mesta i kommentaren, men detta låter du vara obemött, vilket jag finner väldigt intressant.”

  Känsloargument som inte är relevant för sakfrågan. Jag skulle ha kunnat svara med liknande snyfthistorier om gruppvåldtagna väninnor och kompisar som invalidiserats av oprovocerat övervåld från ”ungdomsgäng”, men jag tycker att det är att ta ner debatten på en väldigt låg nivå.

  ”Svenskar har genom tiderna emigrerat och gör det än idag. Det är status bland de flesta att äga hus på solkusten i Spanien, Thailand och andra varma soliga platser. I Spanien finns små svenska kolonier. Har någon frågat spanjorerna om de gillar att ha små inhägnade områden i deras land? Om de kanske hellre vill slippa dessa och inte vill känna sig uteslutna från vissa delar i deras land? Jag vet inte, jag bara undrar. Är det inte lite ironiskt att det är ok, att bilda små kolonier, köpa upp mark i främmande länder och sedan inte vara för mångfald. För även detta bidrar till mångfalden, fast i ett annat land. Dock ger det effekter även i Sverige. (Jag, personligen ser det inte som något negativt, i sig att man har “sommar” eller permanenta boenden utomlands) Och hur mycket integrerar sig de? Hur mycket anpassar sig de? Hur många utlandssvenska bosatta i till exempel Dubai, kan arabiska, bosatta i Sydafrika kan något annat än engelska, bosatta i Japan kan japanska, listan kan göras lång. Men oavsett bidrar de till mångfalden i Sverige och vice versa.”

  De belastar inte heller samhället. Svenskarna på solkusten beskyller inte Spanjorerna för sitt ”utanförskap” och kastar inte sten på brandkår och gruppvåldtar spanska flickor som en naturlig konsekvens på det utanförskap de själva skapat. Dessutom bidrar de till det Spanska samhället ekonomiskt. Det är väl knappast en relevant jämförelse? Det ÄR en relevant jämförelse när vi pratar om arbetskraftsinvandring, men det är inte det vi pratar om.

  ”I globaliseringens tidsera är det omöjligt att frånkomma mångfalden.
  Den kampen går inte att vinna, om det någonsin har gått
  Kanske är det som du säger. En dyster tanke.
  De flesta som tvingas fly och som immigrerar ser inte ner på sitt nya hemland, de flesta känner tacksamhet för att ha undkommit med livet i behåll resp. valt och därmed även vad det innebär och försöker därmed att integrera sig och göra rätt för sig. Under mina 6 år som yrkesarbetande med asylsökande kan jag berätta att en av det första frågor de ställde var om de får jobba och när man sa inte nu (det beror på om asylärendet beräknas ta mer än 3 mån, för sökanden undantag från arbetstillstånd, man tillåts att jobba utan), var följd frågan, när. När de väl fick undantag från arb.tillstånd och fick ett jobb, betalade de skatt som alla andra och förlorade därmed sin dagersättning 71 kr/dag. De flesta kommer inte hit för att sitta på sofflocket, det är inte vad de är vana vid, i de flesta länder finns inte den sociala trygghet som vi har. De flesta har en hel släkt att hjälpa till att försörja kvar i hemlandet.”

  Så är det säkert. Jag misstror inte dessa människor och som individuella fall betraktade så önskar jag dem all lycka och känner medlidande för deras tuffa situation.

  ”Så argumentet att de inte vill integreras, det köper jag inte. Dock betyder ordet integration, som svensk invandrar politik ska präglas av allt i enlighet med svenska folkets vilja, enligt SAOB, förenande, sammanförande av skilda delar till ett helt. Det innebär att man möts, båda eller alla, då inte invandrare är en homogen grupp, parter möts och bildar ett, anpassar sig till varandra. Det finns massor av sätt att anpassa sig. Man behöver inte ge upp sin egen identitet för det, det behöver ingen part. Man enas kring att det man har gemensamt, ett gemensamt hemland är en bra början. Det kan leda till att man upptäcker fler saker.”

  Att de vill jobba betyder inte samma sak som att de vill integreras. Faktum kvarstår, ingen av parterna vill ge upp vare sig sin identitet eller anpassa sig, generellt. Visst finns ett fåtal individer som vill det.

  ”Sedan finner jag det lite ironiskt att utländska kulinariska specialiteter är så populära i Sverige. Även det en del eller resultat om du så vill, av mångfalden.”

  =)

  ”Till dem som hävdar att utseendet är det minsta av skillnaderna, ger jag poäng för politisk korrekthet. Jag hävdar dock att det är just baserat på utseendet man blir bemött, för inte tar sig folk tid att först fråga, för att sedan bestämma vilken behandling personen ifråga får. Precis som man uppmärksammar blont hår, gröna ögon, uppmärksammar man annat i utseendet. Det är inte det som är problemet, vi är inte blinda, problemet ligger i vad man lägger för värdering i det man ser, hur man bemöter det man ser. Det är ok att inte vara färgblind när det gäller utseende, det är när det gäller bemötande det är viktigt att vara färgblind! Dessutom vill jag bli sedd och välbemött, oavsett utseende! Jag anser att vi alla har rätt till det!”

  True!

  ”Som avslut tänker jag fortsätta kräva respekt, acceptans och vänlighet, och jag uppmanar ALLA att göra det samma!”

  Jag vill uppmana dig att istället förtjäna respekt. Räkna med att du börjar på 0, men tro på att du själv duger och att så fort någon fått sitt första intryck av dig som person så ska du se att du förtjänat den respekt du önskar. Om du kräver respekt från någon som inte har en aning om vem du är så blir det knepigare.

  ”ps. angående att “ekvationen är fel”, dina ord, enligt SolGuruns, kan bero på flera faktorer, fel uppställd, fel uträknad, någon faktor kan ha glömts, anledningarna kan många. ds.”

  Nä, haha, det är verkligen inte så. Hans inlägg är oerhört tänkvärt.

  Vänligen,
  Fredrik

 33. Det enda likande exemplet, där en stor grupp människor av ett annat folkslag, annan religion och annan kultur plötsligt flyttat in i samma samhälle som ett annat folk är väl Israel/Palestina.. Tycker väl att det har gått sisådär med den mångkulturen.

 34. Tonårsmorsa: TACK själv, för det samma!

  Fortsättning i debatten:
  Jag har funderat hela natten, och kommit fram till att homogena samhällen har genom historien, till idag, varit extremt sällsynta, och då i de flesta fall varit väldigt svåråtkomliga, vilket också är skälet till att de varit homogena. De flesta är präglade av mångfald på olika sätt och olika mängd.

  Att utforska, söka nya kunskaper, influenser, metoder och blandas, på olika sätt, ibland enbart genom att bo inom samma område, har alltid legat i människans natur.

  Sedan har jag funderat på detta med mångfaldens inflytande i matvanor. Hur många ungdomar idag är bekanta med och föredrar/gillar svenska traditionella maträtter som palt (som du fick hemlagat, såg gott ut), kropppkakor, kåldolmar (visserligen österländska, egentligen), kalops, sill och potatis, blodpudding och sylta?
  När man köper snabbmat, hämtmat eller går ut och äter, är det då oftast på restauranger som serverar svensk husmanskost (som för övrigt är underskattad) eller utländskmat? Hur många snabbmatskedjor finns det som serverar svenska maträtter? Hur stor är efterfrågan? (McD och Max, är inte svenska mat

  Jag finner det, som jag även uttryckt tidigare, ironiskt. Detta är en del av mångfalden och mångkulturen. Vilket många motståndare verkar glömma bort, eller passande nog ignorera, inte låtsas om.

  Med mångfald kommer många olika delar, man får så att säga massor på köpet och det är inte som ett julbord där man kan välja och vraka. Det gäller för oss alla att skapa ett Sverige för oss alla. Det görs tillsammans (Låter väldigt idealistiskt och , men behöver inte vara det).

  Sedan undrar jag vad undersökningar, om folk vill du i ett samhälle präglat av mångfald, i DN och dylika forum gör för någon nytta och vad de egentligen är till för. Vi bor redan i ett samhälle präglat av mångfald, det spelar inte någon roll vad vissa vill, det är ett faktum.
  Jag tror att undersökningar av detta slag gör mer skada än nytta, gjuter mer olja på vågorna för dem som är motståndare. Motståndare i en kamp de inte kan vinna, bara göra jobbig.

  Undersökningarna skulle göra mer nytta om de undersökte vilka åtgärder folket önskar för att komma till rätta med de problem vi har i samhället, främst bland ungdomar (som lämnats vind för våg pga alla nedskärningar på resurser, som fritids, fritidsgårdar osv), ungdomar behöver vuxna och stöd från samhället.
  Jag efterlyser fler undersökningar på vad folk önskar för lösningar och där folk får ge lösningar för det som påverkar dem/oss i deras liv och vardag. Låt folk uttrycka sina önskemål och förslag på lösningar till de problem som drabbar oss alla, istället för att bekräfta problemet om och om igen.

  Alla drabbas av samhälls problemen, alla!

 35. Jo, det är fint med kebab, helt klart. Det utländska köket hade dock garanterat fått utrymme i Sverige ändå, precis som i t.ex. Japan, så det är inget fenomen som bara uppstår i länder med massinvandring.

  På samma sätt kan man använda internet i Arabvärlden idag, utan att den amerikanska arbetarklassen utgör en stor procent av deras befolkning – trots att internet kommer från USA.

  De positiva sakerna vi kan lära av andra kulturer får vi i mångt och mycket ta del av utan invandring – i informationssamhället. De negativa kommer dock endast med invandring.

  På sjukhus så gör man också undersökningar och tester för att kunna ställa en diagnos. Man kan behandla symptomen, men endast när man vet vad som är fel i grunden kan man behandla själva sjukdomen, så att patienten blir frisk. Av samma anledning är det viktigt att man gör undersökningar som visar VAD det är som är problemet. Visst kan vi behandla symptomen kortsiktigt med t.ex. fritidsgårdar, men för att kunna behandla sjukdomen måste vi ställa en korrekt diagnos. Innan detta är gjort kan vi bara hoppas på att:

  1. Samhället frisknar till av sig själv
  2. Genom tur löser vi problemen i behandlingen av symptomen

  Dessa metoder är dock inte försvarbara när vi vet bättre. Många rasister och främlingsfientliga spekulerar i vad undersökningar skulle få för resultat om de blev genomförda. Ett enkelt sätt att få tyst på dem vore att göra undersökningen och visa upp att resultatet blev tvärt emot vad de trott. Men ingen vågar göra dessa undersökningar av rädsla för att de ska få fel utfall. Det är också synd.

  Mycket riktigt drabbas ALLA av samhällsproblemen! Varför blunda för dem?

 36. Fredrik:

  ”Ok, själv anser jag att vi får finna oss i det samhälle vi har och göra det bästa av den korthand som tilldelats oss”.

  Du är ju ifrågasätter och är själv emot det samhälle du lever i, hur finner du dig i det då? Och återigen, att kräva respekt innebär inget otrevligt, dessutom talar jag om respekt för den hudfärg och hår färg jag har, inte om min personlighet, då det alltid finns personer som kommer bättre överens än andra. Det är ok att inte vara min bästa vän, alla är inte mina bästa vänner, men jag behöver inte kränka dem för det. Än mindre pga utseende eller andra fysiska skillnader.
  Jag gör det bästa av den korthand jag delats.

  ”Så alla ska trippa på tå hela tiden för att inte råka ”kränka” dig? Småaktigt. Exemplet du ger ovan är typiskt för alla dessa ”kränkningar” som urvattnat konceptet.”

  Nu verkar det snarare att du lägger in tolkningar, värderingar och missförstår med vilje. Det handlar om det som för mig och många andra är vanligt folkvett. Eftersom jag inte vet folks bakgrund, är det inte svårt att trampa på någons tå. Jag blir inte upprörd lätt, och om personen ifråga talar om att det inte uppskattas, att det sårar eller vilken annan reaktion det än kan vara, väljer jag att ta det till mig, särskilt i framtida sociala situationer med den personen, jag skulle kunna välja det motsatta. Hävda min rätt att uttrycka mig och därmed såra, visa brist på respekt och eventuellt kränka en medmänniska.

  ”HBT-personer kan jag tänka mig oftare utsätts för kränkningar på riktigt i ordets ursprungliga bemärkelse. De HBT-personer jag känner har dock väldigt hög tröskel vad gäller kränkningar och tolererar en del fördomar, för att på ett vänligt sätt genom exemplariskt beteende visa att dessa inte stämmer. Till skillnad från att ta strid och kräva saker. Om människor med fördomar får dessa motbevisade istället för att behöva ta strid, verbalt eller fysiskt, är det ett betydligt effektivare sätt att döda dessa fördomar”

  Precis som du nämner ang de HBT-personer du känner, är det precis samma sak jag talar om, att genom bra beteende visa att inte alla fördomar stämmer. Även det är att ta strid, att förklara och kommunicera och på det sättet kräva är inte negativt. Att ta strid behöver inte innebära något negativt eller ha en negativ effekt, snarare tvärtom. Att verbalt ta strid kan helt enkelt vara att bemöta en kommentar, att förklara en ståndpunkt, det är vad man gör i debatter hela tiden, likaså i diskussioner och att genom kommunikationen kunna närma sig varandra, om inte annat veta hur och vad den andra parten står och känner.

  ”Håller med. Jag beskyller verkligen inte invandrarna för Sveriges politik. Dessa lagar fattades innan vi kunde förutse de samhälleliga konsekvenserna av invandrarboomen. Som du säkert märkt så diskuteras det kring lagar om slöjförbud och liknande. Sådant som vi aldrig haft anledning att fundera över tidigare. Det kommer säkerligen att ske en del förändringar. Förhoppningsvis leder dessa i längden till att alla vi svenskar, etniska som nysvenska, kan känna en större samhörighet i slutändan.”

  Men dessa diskussioner drabbar invandrarna och främst deras barn, för jag har i alla fall aldrig varit med om eller hört någon berätta, att någon först frågat om ursprung och födelseort, samt antingen medborgarskap eller uppehållstillstånd och anledningen till att man innehar ett av dem, innan de läxar upp en, kallar en för neger, svartskalle, bananplockare osv. Utvecklingen i världen och samhället gör att vi hela tiden får nya ting och företeelser att ta ställning till, förhoppningsvis gör vi det bästa av dem och den möjligheten, för oss alla.

  ”Ja, makten förflyttades längre från folket. Många av de övriga EU-ländernas, t.ex. Frankrikes och Storbritanniens problematik är nog bra exempel på vad vi kan vänta oss i Sverige om vi inte agerar. Motsättningarna där, med regelrätta upplopp i förorterna och sprängningar i tunnelbanor och liknande, är ju vad problemen mynnar ut i om vi inte hittar en lösning tidigare”

  Där håller jag med dig till fullo. Vi måste agera igår! Hur vi gör det och vad vi gör det är upp till oss. Vi kan nu knappast skylla på att vi inte har facit i handen för vad som sker om stora grupper i samhället känner stort utanförskap och behandlas som andra klassens medborgare (med eller utan skäl, det är känslan som får folk att agera ut på detta sätt). Vi kan lära av det och skapa bättre förutsättningar, eller så kan vi låta historien upprepa sig. Det valet är upp till oss. Jag vet att jag väljer det först nämnda. Oavsett känns det för mig, väldigt bakåtsträvande att idag ifrågasätta mångfalden och mångkulturen. Om inte tom idiotiskt, som du själv uttryckte det, man får göra det bästa av den korthand man blivit tilldelad, i detta fall delat sig själv.

  ”Det jag menade var att två kulturer, som är enormt olika varandra, blandas.” osv

  Jag har inte påstått att de inte invaderats av andra eller utmanats av andra, det jag säger är att de olika härskarna/dynastierna har varat länge och inte bara inneburit strider. Det är det jag syftar på när jag talar om att mångfalden berikat kulturerna, det är tack vare detta mångfald de nådde de framgångar, på andra plan än härska, som de gjorde. Inom litteratur, vetenskap och kultur. Det är genom korsbefruktande och utbyte av kunskaper och perspektiv. Homogena samhällen är extremt ovanliga. Sverige har exempelvis aldrig varit homogent. Tack vare Sverige har Finland (fast på den tiden tillhörde Finland Sverige) en turkis minoritet, krigsfångar från Krim, lämnades i Finland, det fick med sig mer än bara kåldolmar, Finland har även två officiella språk tack vare Sverige. Sverige härskade över Finland (Finland var en del av Sverige), detta har fört goda saker med sig, även mindre bra.
  I antika Grekland och det Osmanska riket erövrades inte alla, många drog till dessa platser för just den utveckling som skedde där, för de möjligheter dessa platser hade att erbjuda. Istanbul, har exempelvis fler synagogor och ortodoxa kyrkor än hela väst Europa sammanlagt. Många plaster har fått sin identitet, sin särprägling och sina kulturella och traditionella seder just tackvare mångfalden och olika härskare.

  Att vikingarnas resor inte skulle ha något med mångkultur eller mångfald att göra håller jag inte med om, med tanke på att de blev influerade och influerade andra. Samma gäller återsådden av Sveriges historia. Det har allt med mångkultur och mångfald att göra! Utan dessa influenser skulle inte Sverige vara det land det land det idag. Hela Sveriges historia präglas av mångkultur och mångfald, och en massa krig, erövringar, Sverige var en gång stormakt, en del av härskar kulturen. Att länder var delar av Sverige gör ingen skillnad, det var Indien och Australien till Storbritannien. Det är denna historia som skapat Sverige, och där har mångfalden och mångkulturen spelat en stor roll, både i seder och i det svenska språket. Jämfört med grannländerna Norge och Finland har svenska ett betydligt större inflytande av utländska ord och fraser än båda dessa tillsammans. Sverige är och har aldrig varit homogent. Sverige är mångfald och mångkultur, genom historien till idag. Svensk konst, i alla dess former skulle inte vara den var idag utan den mångkulturella historia som Sverige har, det samma gäller mycket annat i landet.
  Förändring är en del av utveckling, det kommer alltid att ske, det kommer alltid att finnas motståndare och har alltid funnits, till utvecklig och förändring.

  ”Så det är slarv helt enkelt? Hur menar du att dessa pengar skulle ha investerats? Vem anser du har kompetensen att avgöra hur dessa pengar ska satsas för att få önskad effekt? Våra främsta experter på området har gjort en tydlig satsning på integration, som misslyckats totalt. Vi kan fortsätta tvätta ena handen och ansiktet hur länge vi vill utan att det kommer att få någon annan effekt, men för all del, upplys mig om den rätta vägen”

  Jag ska upplysa dig om min åsikt i saken. Jag tycker formuleringen på slutet var totalt onödig och irrelevant, jag vill understryka att jag inte är vare sig kränkt eller förolämpad, jag tycker den helt enkelt var just det jag skrev, totalt onödig och irrelevant, tjuvnyp som denna drar ner nivån på debatten enligt mig.

  Att man är expert betyder inte att man inte är kompetent, men inte heller att man har alla svar och rätta lösningar. Personer som befinner sig långt ifrån problematiken och personerna den berör, ser inte saker likadant, det som för experten är det största problemet, kan för de inblandade vara det minsta. Som jag sa, den ena handen tvättar den andra, tillsammans tvättar de ansiktet, de bör råda kommunikation och samverkan mellan experter och personerna det berör. Lösningar ser olika ut i olika områden, det finns ingen magisk formell som fungerar på alla överallt. Det är dock oförenligt att dra ner på samhälls resurser, men satsa miljarder på integration, de båda verkar i symbios.
  Experter vet inte alltid bäst i alla situationer, det finns det ett otel exempel på.

  ”Känsloargument som inte är relevant för sakfrågan. Jag skulle ha kunnat svara med liknande snyfthistorier om gruppvåldtagna väninnor och kompisar som invalidiserats av oprovocerat övervåld från ”ungdomsgäng”, men jag tycker att det är att ta ner debatten på en väldigt låg nivå.”

  Jag gav exempel på hur vi, barn till invandrare ställs tillsvars för våra föräldrars beslut, vilka påhopp som förekommer på, inte bara vuxna utan även små barn, då du tidigare antog att det var gamla tanter som gav mig, och många med mig, sura blickar, och du inte tyckte att det var rätt att vi skulle behöva stå tillsvars.

  Eftersom vi inte bör kräva respekt, enligt dig, utan föregå med exemplariskt beteende, undrar jag vad du tycker att man ska göra, säga i liknande situation. Lätt hänt att man håller tyst och odlar agg mot en hel grupp, pga ett fåtal personer. Samma gäller omvänt. Jag tycker att man ska säga till och bearbeta saken tillsammans, för jag tror att de flesta av oss inte tycker det är ok. Även det är ett sätt att kräva respekt

  Tystnad kan lätt tas för medhåll, likgiltighet och acceptans. Jag anser inte att dylikt ska accepteras av någon, inte heller tolereras. Om vii inte kommunicerar kan vi aldrig komma fram till en bra lösning eller bra resultat.

  ”De belastar inte heller samhället. Svenskarna på solkusten beskyller inte Spanjorerna för sitt ”utanförskap” och kastar inte sten på brandkår och gruppvåldtar spanska flickor som en naturlig konsekvens på det utanförskap de själva skapat. Dessutom bidrar de till det Spanska samhället ekonomiskt. Det är väl knappast en relevant jämförelse? Det ÄR en relevant jämförelse när vi pratar om arbetskraftsinvandring, men det är inte det vi pratar om.”

  För det första handlar denna debatt om invandrare och mångfald, därmed bidrar utlandssvenskarna till båda delar i allra högsta grad!
  De bidrar till mångfalden både i Sverige och det land de är bosatta i.
  Dessutom bidrar många invandrare och även en del asylsökande, både de som får stanna och de som avvisas/utvisas från början till samhället.
  Det är en väldigt relevant jämförelse. Om, som du skrev över 80% är emot mångfald enligt DN’s undersökning, bör man inte bidra till den själv, om detta nu speglar samhället på något sätt.

  ”Att de vill jobba betyder inte samma sak som att de vill integreras. Faktum kvarstår, ingen av parterna vill ge upp vare sig sin identitet eller anpassa sig, generellt. Visst finns ett fåtal individer som vill det.”

  Ännu en gång vill jag påpeka att integration inte innebär att någon av parterna behöver ge upp sin identitet enbart anpassa sig till varandra, det är en ömsesidigt anpassning. Identiteten behöver inte ges upp!
  När man ger upp sin identitet, sin kulturella identitet, heter det assimilation! Det är motsatser till varandra! Vi har valt integrationspolitik i Sverige! Ännu en gång upprepar jag, integration innebär förenande, sammanförande av skilda delar till ett helt, inte raderande av någon av delarna!

  ”Jag vill uppmana dig att istället förtjäna respekt. Räkna med att du börjar på 0, men tro på att du själv duger och att så fort någon fått sitt första intryck av dig som person så ska du se att du förtjänat den respekt du önskar. Om du kräver respekt från någon som inte har en aning om vem du är så blir det knepigare.”

  Ã…terigen, jag talar om att bli behandlad illa och dömd pga utseende, inte om respekt för hur jag är som person. Det är två helt skilda saker. Jag har försökt klargöra det vid flera tillfällen. Jag förväntar mig inte att jag ska falla alla i smaken, alla faller inte mig i smaken, som personer, men även då behöver jag inte visa brist på respekt. Men ännu en gång jag uppmanar till att man inte ska brista i respekt pga utseende, ursprung, hudfärg, hårfärg och fysikavvikelse.

  Du tycker att jag ska vänta på att omgivningen ger mig tillåtelse att vara lika mycket värd? På att omvärlden, som ser mig som invandrare, ska lära sig att fråga först för att veta vilket ”status” jag har, innan de dömer mig? Jag ska allstå, acceptera i väntan på att omvärlden accepterar? Jag förtjänar respekten att inte särbehandlas pga ursprung, hudfärg, utseende eller annan fysisk avvikelse, jag förtjänar att respekteras för människa, jag förtjänar att inte bli spottad på, förolämpad och kränkt pga utseende! Jag har samma rätt i samhället, jag behöver inte förtjäna den! De som påstår något annat är de som har fel, de som påstår något annat är inte de som ska avgöra om jag förtjänar respekt eller inte!

  Att vänta och förtjäna respekt, är inget jag överlåter till någon annan!
  Jag talar fortfarande om respekt pga utseende.
  Det gjorde inte slavarna i USA, det gjorde inte de icke vita i Sydafrika. Det finns flera exempel. Jag uppmanar på inget sätt till fysisk handling, utan att inte acceptera att inte få respekt pga fysik avvikelse, det ska ingen göra!

  Att göra det och försvara det börjar likna Europa under 30-talet. Hur det slutade vet vi, vi har facit i hand.

  “ps. angående att “ekvationen är fel”, dina ord, enligt SolGuruns, kan bero på flera faktorer, fel uppställd, fel uträknad, någon faktor kan ha glömts, anledningarna kan många. ds.”

  ”Nä, haha, det är verkligen inte så. Hans inlägg är oerhört tänkvärt.”

  Det finns även matematiker, samhällsvetare, statsvetare och nationalekonomer m fl. som kan visa på ekvationer som visa det motsatta. Vilket är varför jag i tidigare kommentarer sagt, det beror helt och hållet på vad man fokuserar och vad man letar efter och vad man vill bevisa. Den säger inte mycket.

  ”Det enda likande exemplet, där en stor grupp människor av ett annat folkslag, annan religion och annan kultur plötsligt flyttat in i samma samhälle som ett annat folk är väl Israel/Palestina.. Tycker väl att det har gått sisådär med den mångkulturen.”

  Kulturerna har väldigt mycket gemensamt, likaså religionerna. De är av samma folkslag, semiter. (Lite som skandinaver, germaner och så)
  Att palestinier består av muslimer, kristna
  Konflikten handlar snarare om ockuperat land och frihetsberövande än religion och kultur.
  Att västvärlden hade dåligt samvete och försökte kompensera lite till det judiska folket med att ge dem ett eget land för att de inte ingrep i tid under 30-talet (och innan det i vissa områden).
  Är man inte en del av lösningen är man en del av problemet. Man är inte befriad från ansvar om man ser på när något fruktansvärt händer, vare sig då, eller idag, det gäller både stora och små saker.
  Efter första världskriget godkände Förenta nationerna det brittiska mandatet i Palestina med avsikt att skapa ett ”nationellt hem för det judiska folket”. Ã…r 1947 godkände FN delningen av Palestina i två stater, en judisk och en arabisk. Till och med 1948 fanns det även ”palestinska” judar, hittar inte som visar på att de fortfarande ses som det.
  Ännu ett ypperligt exempel på hur historien påverkar nutiden, och på vilka och långa konsekvenserna kan vara.
  Ännu ett exempel på att vi alla bär ansvar för hela världen! Om vi skapar en fredligare och rättvisare värld, har inte heller folk ett behov av att flytta på samma sätt.
  Och om man vill vara riktigt rolig kan man ju jämföra utlandssvenskarna och de med fastigheter utomlands, med de judiska bosättarna i Palestina. Köpa upp land och därmed få mer inflytande i området.

  Nej, allas insats krävs för ett bättre samhälle. Istället för att skylla på varandra och skylla ifrån oss, kan den energin användas till konstruktiva saker i samhället. Experterna bör närma sig folket, för i detta fall är folket experter på de problem som påverkar dem.
  Endast när vi ser problemen för vad de är, samhällsproblem, inte invandrarproblem, kan vi närma oss lösningar.

 37. Fredrik: Visst är kebab gott, föredrar själv gyros, men det är en smaksak. En god kebab, är utan tvekan en god kebab.
  Det utländska köket skulle garanterat inte fått samma utrymme, om det inte vore för den kulturella mångfald som finns idag. Kulturell mångfald idkas även när man tar med sig intryck och influenser från en utlandsvistelse!

  Även Japan präglas av månfald, om än i mindre grad än många andra länder.
  De två historiska etniska minoriteterna är ryukyuaner i Okinawa-prefekturen (Ryukyu-öarna) i söder samt ainu på Hokkaido i norr. Den ryukyuanska befolkningen uppgår till ungefär 1,5 miljoner, men ainu-befolkningen är svårare att beräkna då många med ainu-bakgrund döljer, alternativt inte är medvetna om sitt ursprung (bland annat på grund av assimilering); antalet har uppskattats till allt mellan 20  000 och en miljon. Dessutom finns det en distinkt koreansk minoritet som uppskattas till en dryg miljon. Under 1990-talet arbetskraftsinvandrade även en del sydamerikaner (främst brasilianer av japanskt ursprung), av vilka 250  000 fortfarande bor kvar i Japan. I övrigt finns en kinesisk och en filippinsk minoritet på ungefär en halv miljon var. Övriga folkgrupper uppgår sammanlagt till cirka 240  000 personer.
  Till detta tillkommer andra invandrare, dessutom har japaner utvandrat, allt bidrar till mångfald.
  Hela Japans historia präglas av mångfald.

  Lustigt att du tar upp USA och internet som exempel, då USA är invandrarlandet nummer ett, det samhället som mest präglas av mångfald. Frågan är om det skulle ha blivit något internet om det inte var för just denna mångfald. En del av invandrarna och deras barn härstammar just från Mellanöstern och Arabländerna. Man kan se det som att det som USA uppfinner och ”lanserar” är allas, med tanke på det mångfald som där finns. Det kan ju ha varit en arabisk ättad, en svensk ättad och en afrikansk ättad som tillsammans gjorde det möjligt att överhuvudtaget uppfinna eller producera produkten. Skulle USA varit det det är utan sitt mångfald?

  Visserligen har USA massor av problem, samhällsproblem, inte invandrarproblem. Jag anser att det inte finns mycket att efterlikna USA i, men detta är en av sakerna, alla är amerikaner, med olika ursprung, men amerikaner. De har samhällsproblem, inte invandrarproblem!

  De största länderna, eller rättare sagt världens stormakter, präglas av mångfald. Att eftersträva ett homogent samhälle idag, är lite som att vilja tillbaka till stenåldern (inte ens bronsåldern).

  Jag håller med dig att för att bota en sjukdom, måste en diagnos ställas, en korrekt diagnos. Och man måste behandla sjukdomen, inte symptomen. Att tala om invandrarproblem och att invandrarungdomar (som i många fall är födda här, har en svensk förälder) är ett problem, blir ju per automatik en felställd diagnos, då dessa är produkter av det svenska samhället. Dessa är ett samhällsproblem och ett ungdomsproblem (Nämner dessa bland många andra problem.).
  Så länge man inte vill, kan eller vågar se det för vad det är, kan vi inte komma till rätta med det.

  Att inte vilja se att vi har samma utveckling som många andra länder har i vårt samhälle utan istället skylla det på invandring och brist på integrering, leder ingen vart.
  Samma problem som vi tampas med i Sverige, gör man i övriga Europa och övriga världen.
  Att brotten blir allt grövre, sjunker i åldrar, det samma gäller drogmissbruk och alkohol konsumtion, sker inte bara i Sverige. Det är en globalutveckling.
  Det är vad vi måste inse, acceptera och bearbeta.

  Det är lätt att skylla på invandrare eller en viss folkgrupp. Det är inte första gången i världshistorien det sker. Tidigare har konsekvenserna varit förödande, vi har idag facit i hand. Vi har möjlighet att agera annorlunda, vi har möjlighet att samarbeta mot problemen istället för att missrikta beskyllningarna på andra. Det har redan provats på, i Tyskland 30-talet, Rwanda, Jugoslavien, för att nämna några exempel.

  Att skylla på en folkgrupp eller invandrare, löser inte problemet, det är inte ens problemet. Det är att sticka huvudet i sanden och försöka avsäga sig allt ansvar.

  Vi bär alla ansvar för att lösa problemen i det samhälle vi bor i. Det gör vi inte genom beskyllningar eller finger pekning!

 38. Maria M:

  Du har helt klart sunda åsikter överlag!

  Angående Israel, så har du helt rätt. Anledningen till att man fick dela upp landet var ju att det inte alls fungerade för de två kulturerna att integreras. Inte heller som grannländer fungerar det särskilt bra.

  Vi får hoppas att det inte behöver bli så i Sverige!

  Assimilation är ett klart bättre alternativ än integration tror jag och det är nog där våra åsikter går isär. Eftersom jag inte är rasist, utan tror att folk är folk, så måste anledningen till motsättningarna som finns vara de kulturella skillnaderna. Hade våra invandrare assimilerats så hade vi sluppit de kulturella skillnaderna också.

  Om båda parter ska få behålla sina kulturella identiteter, hur gör man då i de fall där det skär sig rejält?

  T.ex. gällande Niqab och Burka?

  När min kultur säger: Man kan inte vara maskerad på sitt jobb eller i skolan, SÄRSKILT inte om det är emot arbetsgivarens preferenser.

  Den andra kulturen säger: Jag måste under alla omständigheter vara maskerad när jag rör mig bland folk.

  Vem ska då tvingas ge upp sin kulturella identitet? Eftersom det blir så oändligt många fall där någon måste ta sådana beslut utifrån moral – som knappast är en exakt vetenskap utan också härör från kultur och grundvärderingar, så känns det helt omöjligt att få till stånd ett integrerat samhälle.

  Hade vi från början sagt: Hej, välkommen till Sverige. Här lever vi på följande sätt: yada yada Om du finner dig i dessa skyldigheter så erbjuder vi dig yada yada yada, då hade vi aldrig haft några problem!

  Assimilering är nog omöjlig att genomföra retroaktivt. Repatriering eller vad det heter dvs att be alla åka hem igen känns också rätt ohållbart. Jag har inget bra svar heller på hur vi ska rädda Sverige. Som du säger så är det nog en kamp vi får inse att vi har förlorat.

  Som Solguru skrev:

  ”Sedan bör man komma ihåg att hela detta trumpetande om tolerans och att man inte får fördöma andra grupper i princip är en pursvensk angelägenhet i dagsläget, vilket leder till paradoxen att det som anses vara det högsta moraliska goda – att förneka sig själv rätten till en exklusiv etnisk identitet – kommer att försvinna samtidigt som identiteten själv gör det. Risken är med andra ord stor att det inte bara blir någon “svenskhet” som dör ut, utan exakt de “goda värderingar” av tolerans man menar sig försvara.”

  Där har vi det. Sorgligt men sant.

 39. Fredrik: Tack för att du tagit dig tid och lagt ner energi på debatten, den har varit intressant!

  Angående assimilering vs. integrering, går våra åsikter isär. Jag är helt klart för integrering. Tyvärr har den inte gett önskat resultat, hittills. Jag tror, som jag sagt tidigare, att det måste ske ett närmare samarbete mellan ”experter” och dem det berör.

  Jag är delvis splittrad i den sk kallade slöjfrågan, och bävar nästan för att ta upp den, men gör det på min egen blogg imorgon, då denna debatt främst gäller mångfald och invandrare. Titta gärna in där.

  När det gäller niqab och burka och andra sk kulturella skillnader, anser jag att precis som en massa piercings och tatueringar kan begränsa dig på arbetsmarknaden, kan detta det. På en arbetsplats representerar man arbetsgivaren, och den profilering den valt. Det handlar inte om diskriminering pga ursprung, kön, religion, etnicitet eller något dylikt.

  Om jag vore företagare, skulle även jag välja anställda som representerar företaget enligt ”företagets principer”. I Sverige har vi trots allt väldigt slappa klädkoder på arbetet. Det är inte så i de flesta andra länder, men vi klagar och förfasar oss om man blir kritiserad eller förbi sedd pga att vi valt att pierca ansiktet fullt, färga håret i regnbågens alla färger eller något annat utstickande. Det behöver inte vara niqab/burka. I många länder skulle anställningsintervjun bli mycket kort, med dessa utstickande personer, piercade/tatuerade som niqab/burka. Vad jag gör på min fritid och hur jag går klädd det är upp till mig, men på arbetet representerar jag inte mig, utan min arbetsgivare.

  Det är viktigt att ordentligt analysera vad om är kultur och vad som är personliga val. Mycket passerar under namnet kultur som egentligen är personliga val, individuella val.

  Varje val en människa gör har konsekvenser, varje val innebär att du väljer bort 1000 andra saker. Det måste även finnas ett personligt ansvar.

  I de allra flesta av dessa kulturer finns personer som väljer att maskera sig totalt och de som väljer att inte göra det och de som väljer att enbart täcka håret. Även i Afghanistan och Iran var dessa val möjliga till inte allt för länge sedan. Är det då kultur, vana eller val?

  Vissa val man gör, innebär att man begränsar sig, det är inte allti samhället utan det individuella valet man själv tagit!

  Dock tar jag totalt och bestämt avstånd mot all diskriminering när det gäller det ursprung, kön, religion, etnicitet eller något dylikt!

  Sedan har Sverige lagar regler och förordningar, dessa ska följas!

  Att det skulle vara diskriminerande att svenska skulle vara officiellt språk i Sverige är för mig skrattretade och absurt. Men det var en diskussion och svenska språket fick inte officiellt status i Sverige (enbart i Finland och EU är svenska språket ett officiellt språk). Att på detta sätt tassa på tå kring saker gör inte någon nytta. Det hjälper inte integrationen. Denna rädsla att diskriminera tror jag leder till mer diskriminering. Varför inte ha debatter, samtala, kommunicera och medla?

  I undersökningar har det visat sig att Sverige är dåligt/långsamma på att fatta beslut, jämfört med många andra länder. Jag håller ofta med, ta tsunamin som exempel, många andra var framme med hjälp mycket tidigare.
  Problemet ligger i att ingen vill ta ett dåligt beslut, så man avvaktar, det verkar också som att man uppfattar ett beslut som permanent, ristat i sten. Ännu ett kubanskt ordspråk, säger, ”ett dåligt beslut är bättre, än inget beslut alls”, med det menas att om du inte fattar beslutet, har du missat din chans att påverka en sak, men ett beslut kommer att fattas oavsett av omständigheterna, då tiden inte står still. För mig är det oftast bättre att i ett tidigt skede fatta ett beslut, då finns oftast fler alternativ och tid att ändra beslutet om det visar sig vara bäst. Lite som i krig, ska vi slåss eller fly, men hamnar man i underläge, måste beslutet revideras.

  Det tror jag har påverkat den misslyckade integrationen, det finns inga tydliga riktlinjer, ingen vågar ställa krav, ingen vågar ifrågasätta kraven, ingen vågar föra en debatt och ingen vågar fatta ett beslut. När man väl för en debatt, är det antingen artigt och försiktigt eller två så långt ifrån varandra att det blir sandlådenivå, men bra tv. Ta vanliga människor, de kommer att upptäcka att de inte är så olika i grund och botten, det kommer att sprida detta vidare, till fler normala människor som kommer att göra det samma, som vågorna på vattnet, det kanske tom når extrema grupperna längst ut. För de flesta av oss har inte extrema ståndpunkter, det är vi som är majoriteten, det är vi som kan göra skillnad!

  Vi alla behöver tydliga riktlinjer, vi behöver debatt (inte pajkastning). Man får inte vara feg och tro att allt kan anses som diskriminerande, man bör vara noga, mycket noga. Man ska inte missbruka diskriminering eller kultur, det kommer att slå tillbaka hårt, tror jag.
  Samtidigt ska man undvika att diskriminera och kränka. Problemet är att när så sker, blir man rädd och tystnar. Varför inte ta be om ursäkt och kanske en förklaring till varför detta är så känsligt för den andre och förklara varför det inte är det för en själv? Väldigt få vågar det, man tystnar och klyftan blir större och djupare istället.

  Jag tror på att vi normala bör föregå med gott exempel och närma oss, lite. Vara öppnare och lyhördare till inbjudningar och kontaktförsök, i vissa fall.

  Men framför allt på helt nya tag när det gäller integrationspolitiken!
  Skippa experterna, vi har sett vad de har åstadkommit, prova något nytt! Mycket står på spel!

 40. Ojdå, glömde citattecken vid normala och det skulle stå ifrågasätta de få beslut som fattats eller de som ingen vågar fatta.
  Och när jag ändå är i farten borde jag kanske förtydligat vad jag menar med normala. Jag menar medel invånare, från ”båda läger”, som kanske är lite avvaktande, men inte har några extrema åsikter. De som så att säga tillhör den stora ”medel svensson”-gruppen (oavsett etnicitet).

  Nu har tröttheten fått ett ordentligt grepp om mig, så det kan vara lite svamligt, vilket jag i så fall beklagar. ;D

 41. Maria: Tack detsamma!

  USA kör ju stenhård assimilering. Jag har själv bott där en period och frågade jag folk om deras ursprung blev de närmast stötta och uttryckte tydligt att de var Amerikaner, inte Iranier eller Somalier, som de skulle hävdat med stolthet i Sverige. Det är en av anledningarna till att jag förespråkar assimilering.

  Jag ska absolut kolla in din blogg för dagens inlägg i slöjdebatten 🙂

  PS. Det ligger nog mycket i det du säger om tafatta politiker som är rädda för att ta beslut.

 42. Fredrik: I USA är alla amerikaner, det om något är väl ett ypperligt exempel på integrering? Olika delar bildar ett helt.
  För oavsett, är alla amerikaner, men de firar olika högtider och kan ta eller tar del i varandras högtids firanden. Jul, Hanukka, Kwanza, St Patricks Day, för att nämna några.

  För mig är just det utmärkande för integrering, man enas i att vara, amerikan i detta fall, och behåller sina kulturella särpräglar och identiteter.

  Assimilering, å andra sidan handlar om att utplåna de kulturella särpräglingarna och stöpa alla enligt majoriteten.

  Att det sedan är svårt att peka ut en majoritet i den mångfald och blandning som råder i USA, kan ha varit till en fördel i just detta fall.

  Nu är inlägget uppe, välkommen! 😉

  ps. Ja, tafatta, fega och undanflyende politiker borde vara olagligt. De är valda i förtroende av folket och för att tjäna folket, då borde de jobba med folket, för folket. Men att vara yrkespolitiker är ju en lysande karriär idag, snart kommer det väl som gymnasieprogram, med fortsättningskurser på högskolenivå. Synd. ds.

 43. Maria:

  USA är väl ändå ett ypperligt exempel på integration genom assimilation?

  Jag ska sätta tänderna i slöjinlägget nu!

 44. Rickard Melkersson: Ignorerats? Hela inlägget är ju ett svar till Solguru!

  Dessutom kommenterar folk där de känner att de har något att tillföra. Det här är ingen frågespalt i sig, där man frågar och får svar. Det här är en blogg, där folk väljer om de vill kommentera eller ej och andra läsare väljer om de har något att tillföra kommentarer eller ej.

  Men om du känner att han är ignorerad, så får du gärna ge Solguru ett svar!

 45. Javisst, men jag menade ju nu inte inlägget i sig, utan själva svaret från ”Solguru” i kommentatorsfältet.

  F.ö. bra med sakliga inlägg utan personangrep.

  Mvh

 46. Rickard Melkersson: Som jag skrev ovan: ”Dessutom kommenterar folk där de känner att de har något att tillföra. Det här är ingen frågespalt i sig, där man frågar och får svar. Det här är en blogg, där folk väljer om de vill kommentera eller ej och andra läsare väljer om de har något att tillföra kommentarer eller ej.

  Men om du känner att han är ignorerad, så får du gärna ge Solguru ett svar!”

  Det står dig fritt fram att besvara Solgurus kommentar, som i största delen handlar om en åsikt, på samma sätt som många andra kommentarer ovan framför en åsikt.

 47. Det man verkar glömma bort i jämförelsen mellan USA och Sverige är att USA är byggt på kolonisering och bortträngning av ursprungsbefolkningen. Det är alltså fritt fram för alla som bor i USA att kalla sig amerikaner. Svensk är dock en etnicitet och en av de två ursprungsbefolkningarna i landet tillsammans med samerna. Samerna har dock aldrig bott i mellersta eller södra Sverige utan de har främst levt i Norrlands fjälltrakter, de vandrade ju in norrifrån över nordkalotten.

  Jag har inga problem att i svepande ordalag kalla mina vänner med invandrarbakgrund för svenskar, även om de är exempelvis turkar eller iranier. Dessa är dock kulturellt svenska kan man säga, skulle jag vara specifik skulle jag dock kalla dem för svensk-iranier. Det skulle aldrig falla mig in att kalla någon hedersknyffel som knappt behärskar det svenska språket för svensk. Detta är däremot något som media för jämnan ägnar sig åt, helt vedervärdigt enligt mig. Jag lägger för övrigt inget nedvärderande i att kalla någon för turk, finne eller iranier men jag ser rött när vem som helst som befinner sig inom rikets gränser tituleras som svensk.

  Sverige är inget USA, Sverige är ett land som grundats av svenskar med svenska värderingar. Att vi fått hjälp av valloner, tyskar och holländare och senare av mindre mängder greker, juggar och turkar är knappast att jämföra med de senaste decenniernas massimport av synnerligen svårintegrerade folkgrupper.

  Nu har vi etniska/religiösa enklaver runt varje medelstor stad och som ett brev på posten har vi berikats med attacker mot kollektivtrafik och räddningstjänst, gruppvåldtäkter, bötning, person och åldringsrån. Dessa problem var synnerligen ovanliga förut men nu är det närmast vardagsmat. Klasskillnader och fattigdom? Knappast. Sverige är ett socialistland av rang, det finns ingen fattigdom som berättigar till brott.

  Sverige är, hur mycket kosmopoliterna än ogillar det, svenskarnas och samernas land. Det ter sig alltså mycket märkligt att en majoritet av svenskarna önskat en minskad invandring de senaste decennierna (enligt PDF:en Svenska Trender) men istället fått en ständigt ökad invandring. Hur går det ihop, för det är väl knappast demokratiskt eller hur?

  Invandringen till Sverige har länge varit extrem, mångdubbelt högre per capita än alla andra europeiska länder. Dessutom så har vi ingen kolonialhistoria att tala om som exempelvis UK (pakistanier och indier) eller Frankrike (algerier och marockaner). Jag mår illa av att de flesta goda anti-rasister allt som oftast vägrar ha en saklig diskussion utan kommer med känsloargument och uttjatade floskler istället för fakta. Att man dessutom i många fall verkar vara självhatande och förnekar att svenskar har en gemensam historia och kultur gör det oftast svårt att komma någonvart i diskussionen. Solguru hade ett mycket läsvärt inlägg bland flertalet andra, kul med en någorlunda saklig debatt =)

 48. Solguru har presterat ett mycket välskrivet och klokt inlägg bland kommentarerna här ovanför. Det är ganska talande att ingen klarar av att bemöta vad han säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] bloggartikel —> Rädsla föder hat hoppas jag att minst en lärare läser och tar upp med sin klass i samhällskunskap/livskunskap då […]

 2. […] Svar på en kommentar om rasism och mångkultur […]