Uppmaning mot rasism

Jag vet inte om det bara är jag som upplever det så, men jag har en känsla av att rasism och främlingsfientlighet har fått ett större utrymme den senaste tiden. I vardagssamtal, i media, i blogginlägg och i kommentarer. Är det så att främlingsfientligheten i sig håller på att breda ut sig mer, eller är det bara att den finner vägar att ”göra reklam” för sig?

Apropå mitt föregående inlägg, så vill jag nu uppmana hela den bloggvärld, som inte ställer upp på invandrarfientlig politik och som inte tror på att invandrare är roten till allt ont i Sverige, att ta denna uppmaning vidare till sin blogg. Om ni vill kan ni hänvisa till denna artikel: Invandring lönsamt för alla parter.

Jag fann denna video på youtube, som tycks vara upplagd av Erik Laakso:

Jag fann även denna korta version, på samma tema, upplagd av Svarten:

Jag uppmuntrar nu alla bloggare som känner sig manade att ta del av den här utmaningen att lägga upp en eller båda dessa video på sina bloggar och sedan, i sin tur, utmana de bloggare du vill. Jag utmanar de nedanstående bloggarna, men uppmanar, som sagt, alla som vill att föra detta vidare, då jag tycker det är dags att visa att vi är många bloggare som inte ställer upp på allt skitsnack om att Sverige vore ett bättre land utan invandrare! Ni kan länka till mitt inlägg, eller låta bli. Det är inte det som är det viktiga. Det viktiga är att visa var vi står!

Sarah

Joakim Hörsing

Svarten

Erik Laakso

Mymlan

Soulsisters Diary

Evas Svammel

Maria som i Sången

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

90 svar på ”Uppmaning mot rasism

 1. Visst är det trist med all fientlighet ?
  Jag tycker det inte bara gäller invandrarna. Klimatet har blivit hårdare, och det som verkar gå hem är att racka på andra.
  Det är det som får utrymme i media. Elakheter och spydigheter. Att trigga till bråk i alla läger.
  Trenden måste vändas, så att vänlighet och omtanke om andra ( oavsett ras och religion och sexuell läggning )får samma uppmärksamhet.
  Då skulle världen bli mycket trevligare för alla !

 2. Svarten: Ja, jag såg den med. Den var också bra!

  Karin: Ja, det har du nog rätt i, när jag tänker efter. Allt verkar hårdna och mentaliteten ”hjälp dig själv och skit i alla andra” verkar gå hem i stugorna. Eller har det bara fått mer uppmärksamhet? Det är frågan?

 3. Jag tror att pga det som hänt nu de senaste tre månaderna har fått ”hat mot invandrare” att växa. Problemet är nog att om man samlar ihop alla Sveriges invandrare och plockar ut dom som gör brott så skulle den gruppen kanske bara vara 1% av de 100%. Det är det som är så synd. Att man ser endast det som är dåligt och glömmer bort att lyfta upp dom som verkligen gör något för Sverige men ändå kommer från ett annat land.

  Vet inte om du förstår vad jag menar. Men jag tycker dock inte att Sverige behöver fler invandrare. Det är allt för hög arbetslöshet redan. Varför förvärra det?

 4. Joakim Hörsing: Då lägger jag genast till dig i min uppmaning! 🙂

  Sandra: Ja, fast dessa problem har alltid funnits i dessa områden, oavsett nationalitet på de som bott där, om det är stenkastning och liknande du menar? Om det har jag skrivit mer här:
  http://fatou.se/2008/12/07/finlandare-drar-kniv-och-muslimer-vill-infora-sharialagar/

  När det gäller fler invandrare, så tror jag att det är precis det som behövs, med hänvisning till den FN-rapport som rapporterades om igår:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article5908503.ab

  Uppenbarligen tjänar vi på det i längden!

 5. Just angående det inlägget från aftonbladet ( http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article5908503.ab ) syftade jag på. Men sen även det som hänt här i Uppsala så mycket.
  Jag personligen tycker vi har nog med arbetskraft här i Sverige och behöver inte ta in mer arbetskraft utifrån. Problemet är att Sveriges politiker inte vill ta den jobbiga vägen.
  Men detta är en diskussion som kan hålla på i all evighet.
  Sen blir man väldigt skeptisk mot att ta in fler invandrare med tanke på det som hänt. Folk tänker nog ”Fler invandrare = fler problem.” Och detta pga den här procenten syns mer än de som sköter sig.

 6. Sandra: Okej, fast jag förstår inte varför den artikeln skulle göra oss MER ifrågasättande mot invandringen? Tvärt om, tänkte jag när jag läste den. Ja, det som hänt i bl.a. Uppsala är det jag syftar på när jag hänvisade i kommentaren ovan till ett tidigare inlägg. Att man har ett utländskt ursprung är ju knappast en huvudförklaring till problemet i sig.

  När det gäller just arbetskraft, så vad jag läst mig till, så kommer vi ganska snart att behöva mycket arbetskraft, då många väntas gå i pension snart och vi inte är tillräckligt många som kan bli skattebetalande. Men jag anser inte att ekonomisk tillväxt bör vara det enda skälet till att ta emot invandrare.

  Ja, det är trist att det är den negativa minoriteten som får mest uppmärksamhet och det leder förstås till förutfattade meningar. Samtidigt tycker jag att det är varje människas ansvar att själv se med sina egna ögon hur verkligheten ser ut. Det är inte alls ovanligt att man hör folk säga: ”Jag gillar ju min klasskompis/granne/pizzabagare Muhammed, men alla andra invandrare…” Hur kommer det sig att de man känner alltid är okej, samtidigt som man känner sig helt säker på att de man INTE känner är ”dåliga”?

 7. He he! Som jag sa… Det här är en diskussion som kan hålla på i evigheter.
  Nej jag är inte emot att Sverige tar emot invandrare, men det ska vara av ”rätt” skäl. Vet inte riktigt hur jag ska formulera det för vad är egentligen rätt och fel!?
  Jag själv är nu gift med en man från Gambia och han har inte fått ett permanent uppehållstillstånd än. När han fått det så är vårat mål att hämta hans dotter till Sverige eftersom det inte finns en bra framtid för en kvinna utan familj i Gambia.

  Nu gick jag in på helt fel spår, men jag respekterar din åsikt och som sagt. Det finns allt för många alternativ inom denna diskussion. 🙂

 8. Sandra: Jo, det är sant att det går att diskutera hur länge som helst. Det jag dock blev uppmärksam på, är att du i din första kommentar skriver:

  ”Men jag tycker dock inte att Sverige behöver fler invandrare.”

  I den senaste kommentaren skriver du:

  ”Jag själv är nu gift med en man från Gambia och han har inte fått ett permanent uppehållstillstånd än. När han fått det så är vårat mål att hämta hans dotter till Sverige eftersom det inte finns en bra framtid för en kvinna utan familj i Gambia.”

  I min värld så är ju du då med och bidrar till i alla fall två invandrares möjlighet att bo i Sverige, trots att du i första kommentaren skrev att du inte tycker att Sverige behöver mer invandrare. Det är där min ekvation inte riktigt går ihop…

  Alla har ju sina skäl, liksom… Är dina skäl starkare än någon annans, eller hur tänker du?

  Som sagt, det här går att diskutera hur länge som helst, men jag blev lite nyfiken på hur du tänker…

  Sidney The Singer: Toppen! Det är roligare ju fler som hänger på! Det känns viktigt för mig, att detta sprids, så man inte ständigt får gå med känslan av att tappa tron på mänskligheten!

 9. Sandra: så att gita sig med dig eller komma hit för ett i förväg hittat jobb är ”rätt” anledning?

  Men att söka skydd för krig och försörjelse är det inte? Konstig i konventionen om mänskliga rättigheter (som även Sverige skrivit på) resonerar man precis tvärtom…..

 10. Ju fler våldtäkter vi får i Sverige, ju lyckligare blir väl du. invandringen har gett oss gruppvåldäkter, personrån, ”bötning” och så vidare. Det har du mage att försvara. Fy f-n!

 11. Sidney The Singer: 😉

  sarah: Ja, prioriteringen brukar normalt sett se lite annorlunda ut!

  Jonas: Men inte menar du väl på allvar att gruppvåldtäkter, personrån o.s.v. inte skulle ha funnits utan invandring?

  Att sedan påstå att jag skulle bli lycklig av fler våldtäkter är en direkt förolämpning och på gränsen till vad jag godkänner i mina kommentarer och som för övrigt inte heller tillför diskussionen något. Lägg ner personangreppen och försök hålla diskussionen saklig, om du vill vara med och diskutera.

 12. Pingback: Blogga mot rasism « En dag i taget

 13. Det man ibland tycks glömma är att det inte BARA är så att vi ”hemska rasister” grundar våra åsikter på ”rasideologi” – det är faktiskt så att invandringsförespråkare och teoretiker förefaller vara emot svenskar som sådana – antingen finns vi inte (”vem är egentligen svensk?”) eller så är vi, trots att vi inte finns, rasister. De av oss som vuxit upp med den attityden – kampdagar mot icke-existerande svensk rasism samtidigt som araberna och afrikanerna levde rövare och tjejer måste färga håret svart för att inte bli fysiskt antastade – har som inget val. Vi kan inte köpa den barnsliga föreställningen att alla tredje världens folk är offer, att vi är skurkar och ska skämmas, och att alla människor har någon sorts gudagiven rätt att bosätta sig här och uppföra sig som de vill.

  Vi har ledsnat på att bli svartmålade och bespottade (för att nu inte tala om misshandlade och rånade), och den ideologi som ligger till grund för mångkulturen är tydligt fientlig mot allt vad svensk kultur heter, och för exakt vad som helst som på något sätt underminerar den. Skulle jag sitta och säga att det ”inte finns kurder” eller ”ingen kan säga vem som är somalier och inte” skulle folk tycka att jag vore idiot eller rasist – säger jag detsamma om svenskar tycker folk att jag är imponerande. Det är ohållbart och idiotiskt.

  Frågan är inte om ”invandrare” gör saker eller inte -kollektiv skuldbeläggning är förstås för jävla dumt (och exakt det vi vänder oss emot). Frågan är vad utomeuropeisk invandring gör med Sverige, och för de av oss som inte har turen, eller råd, att kunna flytta ifrån problemen och sedan låtsas som om det regnar brinner det i knutarna. Bokstavligt talat.

 14. Pingback: Tonårsmorsa mot inskränkthet « Joakim Hörsing

 15. Det är inte bara det att främlingsfientlighet brer ut sig. Utan det blir mer och mer accepterat. Rasister börjar se på sig själva som martyrer, deras fight är mot det politiskt korrekta. De tror verkligen att deras skeva världsbild är sann och att vi andra försöker dölja nått.

  Och det är jävligt svårt att förhålla sig till.

 16. Pingback: Det här är ditt land – ett upprop mot rasism och invandrarfientlighet « Kent Persson (m) blogg

 17. Pingback: Tant Mysan's Konfysa Tankar » Blog Archive » En uppmaning mot rasism

 18. Pingback: Tant Mysan's Konfysa Tankar » Blog Archive » En uppmaning mot rasism

 19. Pingback: Bloggbävning mot rasism » Mattias Andersson

 20. Fatou, du är så fantastiskt inspirerade och en viktig bloggare!

  jag hakade på uppmaningen och hoppas att många fler gör det samma!

  en stor uppmanande kram till dig som tagit detta initiativ

 21. Pingback: Svar på en kommentar om rasism och mångkultur

 22. SolGuru: Jag har besvarat din kommentar i ett helt nytt inlägg, då dels mitt svar är långt, men också för att jag anser din kommentar vara viktig, samt att diskussionen känns lite ”off topic” i detta inlägg, som var en uppmaning mot rasism och främlingsfientlighet och inget annat! Här kan du läsa mitt svar:

  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  Mattias Andersson: Där slog du huvudet på spiken! Precis så upplever jag det också, men du satte ord på det! Tack!!

  Mysan: Jag är helt överväldigad av det här gensvaret från dig och alla andra som bloggar om det! Jag behöver det här av helt personliga skäl, då jag varit upprörd länge av det jag ser och började tappa tron på mänskligheten! Tack till dig och er alla som motbevisar mig detta!! ♥♥♥

 23. Pingback: Uppmaning mot rasism « Carina's Blog

 24. Pingback: Uppmaning mot rasism « Carina's Blog

 25. Ett uppriktigt TACK till er alla som bloggar detta vidare. Ni ger mig tron på medmänsklighet tillbaka och att vi faktiskt är många som är beredda att leva ett liv i samförstånd med andra människor och inte i mothugg!! Jag tror vi alla behöver varandra och jag behövde få se detta just nu! Tack! ♥

 26. Pingback: Det här är mitt land – Det här är ditt land! « Edvin Ala(m) 3.0

 27. Pingback: Twitter Trackbacks for Uppmaning mot rasism [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 28. Mycket bra, Fatou.
  Jag tror att rasismen syns mer nu (och det håller jag med dig om att den gör) av flera olika anledningar. En anledning är att stora delar av Sverige tycks ha beslutat sig för att ta en öppen debatt med rasisterna, istället för att lägga locket på, och det är nog ganksa bra.
  Sedan har jag läst någon gång att politiker som går ut med rasistiska åsikter inte kommer fram för att det finns opinion för det i Sverige, utan att det är det faktum att de rasistiska politikerna som kommer fram som leder till att folkopinionen blir mer rasistisk. Så det är ju en annan förklaring.
  Vidare så tror jag att man kan skylla även detta sorgliga problem (att rasismen ökar eller syns mer) på den ekonomiska krisen. Hårda tider leder väl ofta till ökat behov av att finna syndabockar.

  Jag hoppas att det vänder snart igen, och att vi kan mota dessa otrevliga krafter tillbaka in i deras mörka hålor.

 29. Nej men det var precis det jag menade. Vad är rätt och vad är fel. Så jag har egentligen inget att säga om det med tanke på min situation. Så får säga att jag sa min första kommentar på ett klumpigt sätt.

 30. Pingback: Upprop mot rasism « ConnyT funderar

 31. Pingback: Rasismen ska bekämpas

 32. Visst är det trist när de flesta våldtäkter begås av nyanlända Svenskar.

  Visst är det trist när de flesta och bäst betalda pensionerna går till nyanlända Svenskar trots att många icke invandrade Svenskar inte ens har hälften i pension trots att de betalt skatt och arbetat en större del av livet i Sverige.

  Visst är det trist när de flesta brott enligt brottsförebyggande rådet begås av nyanlända Svenskar.

  Visst är det trist när de flesta sätten att placera kvinnor framför spisen igen begås av nyanlända Svenskar som vill gömma dessa kvinnor bakom en burka.

  Visst är det trist när de flesta spritlangningarna som görs i stadsmiljö begås av nyanlända Svenskar.

  Visst är det trist när droglangningen ökat och nyanlända Svenskar står för en majoritet av denna.

  Visst är det trist när sk nyanlända Svenskar som bott i landet ibland i mer än tio år inte kan tala och skriva ren Svenska.

  Osv osv …

  En Polis som sett mycket i sina arbetspass.

 33. Hanna: Ja, där har du nog en poäng! Jag tycker i och för sig att det är bra att man tar upp debatten till ytan, för de flesta av dessa åsikter tar man hål på ganska lätt! Det är ofta någon som har hört från nån, som hört från nån… Ja, du vet… Sällan ligger det någon exakt sanning i allt som ”hörts”. Samtidigt så har jag haft en liten känsla av ”hopplöshet” nr det känns som om bara dessa röster hörs…! Tack för din kommentar! Fortsätt gärna diskussionen i detta inlägg:
  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  Soulsister: Toppen!!

  Sandra: Nej, det är sant. Alla har liksom ”sina skäl” och vem kan säga vilka som är starkaste skälen? 🙂

  Eva Hillén Ahlström: Tack för att du hänger på! Jag kommer genast in till dig och läser din uppmaning!

  Honungspojkens mamma: Just det där uttalandet håller på att göra mig galen; ”jag är inte rasist, men…” oftast kommer det just väldigt främlingsfientliga åsikter efter just det där ”men…” Tack för att du är med, jag kommer och kollar hos dig!

  Polisen: Ja, den diskussionen har vi på ett senare inlägg:
  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  Mitt svar till dig innefattar det svar jag ger i det inlägget med tillhörande länkar! Det finns många förklaringar till det du skriver ovan och jag tar upp och belyser en del av dem i ovan nämnda inlägg. Världen har rätt mycket grå nyanser och är inte svart/vit. Tack och lov!

 34. Det är inte bara invandrare som begår våldäkter. Vi har nästan världsrekord i våldtäkter, och 85 % av dem begås av invandrare, 15 % begås av svenskar. Så visst finns det brottslingar i alla nationaliteter. I våra fängelser sitter det 150 nationaliteter, de flesta är från andra länder.

  http://www.youtube.com/watch?v=EFdu4zlc6y4

  Men varför är all debatt om brottsligheten och invandringen förbjuden, alla media håller tyst, bara i bloggar kan man tala om det. Är det yttrandefrihet och demokrati?

 35. p a: Först och främst; var är din källhänvisning till att det är 85 % invandrare och 15 % svenskar som begår våldtäkt? Jag behöver en bättre källa än youtube, liksom…! Sedan upprepar jag åter att denna diskussion hör bättre hemma i det inlägg jag gjort just för denna debatt:

  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  Sedan så håller jag inte alls med dig om att debatten om brottslighet och invandring är förbjuden, det är just det mitt upprop handlar om, att det känns som om just dessa debatter har fått ett så oerhört stort utrymme, att man börjar tro att alla i Sverige har dessa åsikter. Vad mig anbelangar så har invandring och kriminalitet en helt annan förklaring än den du vill framhålla och om detta skriver jag och länkar till i det inlägg jag hänvisar till ovan.

  Slutligen: Om invandrare är de som står för den högsta kriminaliteten i Sverige och om det är just PÃ… GRUND AV att de har utländskt ursprung, så undrar jag hur SVERIGE kan ha den högsta våldtäktsstatistiken (hänvisar här till din youtube-länk)? Borde det inte i stället vara så att våldtäktsstatistiken borde vara HÖGRE då i de länder som våra invandrare kommer ifrån? Om det handlar om deras ursprung, alltså? Då borde ju Sverige ha FÄRRE kriminella, om nu Svenskarna är så mycket icke-kriminella och resten av världen är så kriminella? Rimligen borde ju då Sverige ligga jäkligt bra till i statistiken, eftersom vi inte har så många ”icke-svenskar” som alla andra länder har. Eller är det så att de BLIR kriminella när de kommer till Sverige? Ja, då borde man kanske ifrågasätta varför de blir det?

 36. Pingback: “Det här är ditt land – det här är mitt land” | Mullvaden

 37. Pingback: Bekämpa rasismen - “Det här är ditt land – det här är mitt land” | Svensson

 38. Pingback: Bekämpa rasismen - “Det här är ditt land – det här är mitt land” | Svensson

 39. Tack! Jättebra initiativ! Det får vara ett slut på hatet och inskränktheten. Det får vara slut på att gå runt och vara förtröden (skånskt ord för avundsjuk) på allt och alla och ta tag i sin egen situation istället. Titta bara på följande rapport från ABF:

  ”Klyftorna växer kraftigt

  Klassklyftorna har växt markant de senaste 25 åren, och de fortsätter att öka.
  Håller Sverige på att förvandlas till ett USA i miniatyr? Varför ökar klyftorna,vilka blir konsekvenserna av de ökande skillnaderna, och vilka är de krafter som kan vända utvecklingen?”

  http://www.abf.se/FileArchive_Root//ABF/_Enhetens%20dokument/Internationellt/Ett%20R%C3%A4ttvist%20Europa/Klyftorna%20v%C3%A4xer%20kraftigt.pdf

 40. Pingback: Invandringen berikar « Christermagister

 41. det blir hårdare klimat för oss som ser annorlunda ut. Jag möter i princip varje dag på någon form av beteende som direkt kan relateras till att jag har mörkare hy än andra svenskar. Och ändå är jag adopterad och helt svensk.

 42. Jag kom ihåg när jag såga min första neger i verkligheten. Var sju år och gick hem från ishockyplan (naturis). Det var
  kallt och kyligt på kvällen och vitt i backen. Då mötte jag en jättesvart person komma emot mig. Jag bara tittade och när vi möttes så sa han Hej. Kom hem och berättade detta för mina föräldrar och de sa att det finns andra människor med andra hudfärger. Kan väl säga att jag är uppfödd i ett blattefritt samhälle. Inte idag, men då.

 43. ”På uppmaning (och utmaning) av Tonårsmorsa, skrivs detta inlägg mot rasism och främlingsfientlighet. En viktig och relevant utmaning, som jag mer än gärna antar.”

  p a: Att Sverige skulle vara nära världsrekord i våldtäkter finner jag osannolikt. Finns många andra länder som har långt större antal anmälda, och mörkertal, av våldtäkter. Dessutom begås de flesta våldtäkter av någon man känner och i någonslags relation.

  polisen: Med nära familjemedlemar inom barn och familje enheten inom socialtjänsten och även socialjouren, som får jobba i väldigt nära samarbete med polismyndigheten, håller jag inte med dig i din åsikt. Jag säger inte att inte invandrare är representerade eller inte över representerade inom vissa brott, jag anser att fördelningen inte är lika ojämn som du.

 44. Jag är invandrare. Jag invandrade till Sverige 1990 från ett annat land i Norden. Jag pratar ”perfekt” svenska utan brytning. Men jag ser inte mig som svensk. Jag är invandrare trots det att mitt land har liknande språk, traditioner, religion och värderingar.
  Jag har samma hudfärg och hår som svenskar och jag har aldrig blivit utsatt för rasism eller främlingsfientlighet.

  Jag är gift med en svart muslimsk man och har 2 barn som är bruna.
  Min man har fått svenskt medborgarskap. Han pratar väldigt bra svenska även fast han är dyslektiker. Mina barn har samma medborgarskap som jag, de är alltså inte svenskar, men de pratar perfekt svenska utan någon som helst brytning.

  Både jag och min man har jobbat och betalat skatt från dag ett. Vi har aldrig levt på bidrag eller begått några brott.

  Låter som vilken svenson familj som helst tycker jag, men nåt är det vi ändå har gjort fel, eftersom alla i familjen, förutom mig har blivit utsatta för rasism.

  Va dum jag är! Det är klart jag har ju gått o gift mig med en NEGER och skaffat NEGER ungar, jag får väl skylla mig själv då!

  Tydligen så finns det första klass invandrare. Jag tillhör väl den gruppen för att jag sticker inte ut.
  Sen har vi engelsmän och tyskar och amerikaner, dvs vita så klart. De brukar ju inte ens prata svenska för alla svenskar pratar ju engelska och det är så coolt att prata engelska! Fast tyskarna pratar ju inte engelska förståss men de har så gullig brytning när de pratar svenska.
  Vi får inte glömma nordbor och fransmän, de åker definitivt i första klass.
  Sen kommer andra klass, typ resten av europeer, de ljusa i allafall.
  Sist men inte minst så kommer tredje klass. De som inte ser ut som vi i Sverige. De pratar konstigt och luktar konstigt och är allmänt äckliga bara. VARFÖR!

  Därför det bara är så! Suck! Det fattar väl alla! Eller hur?
  VA?
  Jag är invandrare och förblir invandrare resten av livet!

  Jag älskar Sverige! men inte pga Kalle Anka och köttbullar. utan pga alla invandrare som har berikat landet och gjort det mer exotiskt och intressant. Utan er skulle Sverige vara så lagom och tråkigt. Då stannar jag heller hemma!

  F..k rasism

 45. Pingback: Jag har blivit utmanad och utmanar er — Papaonline

 46. Ina: Ja, jag får också en känsla av att det i alla fall blir mer accepterat med rasism och intolerans.

  Leffe: Det är nog många som växt upp i ett samhälle utan invandrare, som kan minnas ett första möte med någon. När jag var i Afrika första gången hamnade jag på landet och barnen blev livrädda för mig, för att de trodde jag var ett spöke. Det är dock inte rasism, utan endast okunskap, så som jag ser det. Sedan är jag väldigt mycket emot användandet av ordet ”neger” och varför jag är det, förklarar jag här:

  http://fatou.se/2008/09/02/neger-debatten-igen/

  Men det är en helt annan debatt. i ´m not even gonna go there…!

  Stefan: Men har man sett på f-n, höll jag på att skriva. (Och det gjorde jag just också) Jag hade faktiskt inte en tanke på det, däremot har jag en längre period tänkt att samla Antirasistiska krafter på nätet, då jag är så trött, trött, trött på alla fördomar om invandrare som det känns som de fritt får florera runt! Jag läste ditt inlägg och tackar så mycket för att du uppmärksammar detta!! TACK!! Försökte också kommentera ditt inlägg, utan att lyckas! Vad lägligt det här kom i alla fall!

  Maria M: Toppen!

  Sifan: Jag förstår din frustration. Själv har jag också ofta fått personliga påhopp, just för att jag har mörka barn…! Tack för din kommentar!

 47. Pingback: Pappatankar — Papaonline

 48. Bra skrivet och bra länkat. Jag skriver ett inlägg och länkar till dig. Vi måste visa att vi är några som inte tycker att det är ok att skylla allt på invandrare/utlänningar för att göra det enkelt för sig.

 49. Maria M och Tonårsmorsan,
  Ni undrade om referens till att invandrare begår 85 % av alla våldtäkter. Den finns länkad i videon som jag skickade länk till. Data hittas under ”more info”, men här är en artikel som pratar om undersökningen som visar att bara 15 % av våldtäktsmännen år svenskar.
  http://www.dn.se/opinion/signerat/en-riktig-valdtaktsman-1.407102

  Vad det bror på, vet jag inte. Jag gissar att det har med kvinnosynen i de arabiska länderna, där hon är världelös, en handelsvara som byts mot kor och getter och inte kan vittna mot sin man.

  2008 hade vi 6800 våldtäkter, men många år sedan var det bara några hundra. Vi hade lika många förut som andra jämförbara länder hade då och har nu.
  Antalet brott följer antalet invandrade.

  Du undrar: borde inte våldstatistiken i deras hemländer visa det. Mitt svar är,att de länderna har inte ens statistik, ingen brottstatisk, jag undrar om kvinnor ens tillåts anmäla en våldtakt i ett arabland? Vi vet att de som gör det ibland stenas till döds i hederskulturer. De länderna har en oerhört hög brottslighet, när de kommer till Europa så ökar den säket eftersom straffen i EU är obefintliga. Många invandrare säger själva att i hemlandet kapar man handen av tjuvar och har dödsstraff för grova rån osv.

  Det jag menade med att all debatt är förbjuden i Sverige är att samtliga stora tidningar stoppar alla försök till debatt. Debatt förekommer bara i bloggar, i det privata. Notera att om en tidning har en artikel om invandring så censurerar de bort 80 – 90 % av alla kommentarer. Expressen brukade få ett par tusen kommentare under atiklar, man när de började censurera så får de bara in något hundratal, de andra tas bort. Därför har jag bara respekt för folk som dig och andra bloggar som VÃ…GAR ta en debatt och tillåter andras åsikter.

  Om intolerans kan jag bara säga att vi borde vara INTOLERANTA mot alla brottslingar och de som kommer till Sverige som falska flyktingar och tar vår välfärd. Det har minskat vår förmåga att hjälpa RIKTIGA flyktingar i deras hemregioner. Riktiga flyktingar borde vi ha vara tolenta mot.

 50. p a: Du referar till en debatt artikel, som i sin tur hänvisar till en studie gjord på 27 dömda våldtäkts män, varav 85% var av hade utländskt ursprung. Det säger fortfarande inte att Sverige håller på att ta världrekord i våldtäkts brott. Våldtäkt brott är för övrigt ett av de brott där mörkertalet är bland de största och många (om inte de flesta) begås av en bekant, nära eller partner.

  Sedan vill jag påpeka att inlägget och debatten från början handlade om invandrare, alla invandrare är inte flyktingar, inte ens falska flyktingar. Flyktingar invandrar, men alla invandrare är inte flyktingar. Sveriges drottning är invandrare till exempel, inte är hon flykting.

  Alla som bor i Sverige bör ha samma rättigheter, möjligheter och inte minst skyldigheter, inte bara från lagens sida utan även från samhällets. Att tolerera anser jag vara ett fult ord, då tolerans är något som ofta tär på ens tålamod och dylikt, acceptans är en helt annnan sak. Att acceptera någon eller något är bättre. Jag är inte flykting, men jag tänker inte vare sig intolereras eller oaccepteras! Jag ser utlänsk ut, men har samma rätt som andra i detta samhälle, oavsett utseende! Men trots att jag är född här, är svensk medborgare, inte har ursprung i något 3:e världen land snarare grannland och det ”mest västliga landet i världen” (inte dör att det ska spela någon som helst roll), går folk bara på utseende och struntar totalt i om du är född här, adopterad, vuxit upp här eller invandrad. Det kan ha något att göra med brottstatisktiken (det är ingen ursäkt, enbart en förklaring), om man inte blir acceterad, knappt tolererad av sin omgivning, inte blir insläppt i samhället, skapar det kriminalitet.

  I USA har kriminalitets statisktiken alltid gått upp bland nyanlända grupper. Innan italiernarna var världens skumm (i USA) var irländarna klassade som lågt stående drägg. När irländarna etablerade sin och integrerades sjönk även kriminaliteten bland dem. Samma sak med andra grupper.

  Sverige kanske har misslyckats med diverse integrationsprojekt eller satsat fel. Oavsett är debatt viktigt, en saklig relevant debatt. Att censurera oegentligheter, rasistiska påhopp och orelevanta saker från diskussioner på tidningarnas hemsidor är inte att hindra en debatt, utan tvärtom att skapa förutsättningar för en debatt. Annars är det en pajkastningstävling och tillför ingenting positiv, snarare skapar det större klyftor och skada.

 51. Britt: Vad kul att du också hakar på. Jag gillar ditt uttryck: ”Vi måste visa att vi är några som inte tycker att det är ok att skylla allt på invandrare/utlänningar för att göra det enkelt för sig.” Tack!

  pa: Jag överlåter svaret till Maria M, på grund av tidsbrist och fortsätter hänvisa till inlägget där debatten verkligen pågår:
  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  Katinka på http://www.farmorsbloggen.se: Jag har läst inlägget och det blev väldigt fint!! TACK!! Tillsammans tycks vi vara väldigt många!!

  Maria M: Lämnar dig till debatten (då vi verkar vara överens ungefär, med hur vi tänker i denna fråga) p.g.a. tidsbrist. Tack för ditt utförliga och bra svar!

 52. Visst finns rasism och främlingsfientlighet runt omkring oss i vardagen. Därför är det viktigt att vi hjälps åt att prata om värderingar och vikten av ett samhälle byggt på tolerans och medmänsklighet. Självklart är jag med på ditt upprop. Ett mycket bra initiativ!

 53. Maria M: 🙂

  Marlene: Toppen!

  Nicklas Eriksson: Jag har inga problem med att se det. Om det har jag skrivit ett annat inlägg där diskussionen pågår, som i sin tur länkar till ett tidigare inlägg, där jag skriver om just det: http://fatou.se/2008/12/07/finlandare-drar-kniv-och-muslimer-vill-infora-sharialagar/

  Per-Anders: Det håller jag verkligen med om!! Tack för att du hänger på!

  Veritas: Vad bra, det är skönt att veta att vi är många som inte ställer upp på detta!!

  Anders @ ungsvensk.se: Att vi har ett upprop mot rasism och främlingsfientlighet, menar du?

 54. Pingback: Tema i en vecka: Antirasism

 55. Pingback: Uppmaning mot rasism! | min luktar oxo fisk!

 56. Varför har så många så svårt med detta med att använda rätta ord? Rasism är när man skyr starkt agg gentemot människor som skiljer sig från sin egna etnisitet. Man skyr dessa alltså enbart baserat på deras hudfärg enkelt sagt.. Men hur sjutton kan personer som vågar kritisera problematiken med invandringen bli kallade rasister? Det går inte ihop på något sätt.

  MEN det är väldigt bra att man kämpar på olika sätt just emot rasism, för det har ingen betydelse om man är gul, grön, svart eller vit. Och håller man bara ordning på begreppen och inte använder dom fel så …

 57. Jag tar genast det här med mig till min blogg.

  Jag är inte rasist den minsta gnutta. Är över huvud taget inte lagd åt att gruppera ihop människor i ”dom där”, oavsett härkomst, hudfärg, social status, kultur, utbildningsnivå, hälsa, kön eller vad det nu kan vara. Ser människor som individer och väljer att tro gott om alla tills de överbevisar mig om motsatsen. Är övertygad om att man blir lyckligare av att leva på det sättet, även om det medför att man ibland blir besviken.

  MEN mina söner 14 o 16 år gamla har lite obehagliga åsikter emellanåt. Visserligen till stor del baserade på att ungar från invandrarfamiljer varit så besvärliga i skolan och ställer till det här i stan på olika sätt – men ändå.

  Jag kämpar vidare med att försöka få sönerna att se människor som individer och att se på saker lite ur olika synvinklar innan de bestämmer sig för vad de ska ha för inställning. Men inte är det lätt.

 58. Pingback: Pimli i vardagen » Upprop mot rasism och främlingsfientlighet!

 59. Pingback: Bloggare mot Rasism

 60. Pingback: Civilkurage i Björn Söderbergs anda « Ulrika Falk

 61. Behöver & behöver… jag skulle inte vilja uttrycka mig som Sandra att Sverige inte BEHÖVER fler invandrare. Däremot ser jag inte hur vi ska kunna hjälpa fler just nu. Bostadsbristen & arbetslösheten är så hög redan. Det är inhumant att ta emot folk som man sedan inte kan hjälpa, det ökar bara klyftorna.

  Men jag gillar ditt inlägg i alla fall, jag tycker att det är en bra uppmaning och fler borde sluta skylla allt på invandrare!

 62. Pingback: Det här är ditt land, det här är mitt land « Nicke Grundberg

 63. Pingback: enbättrevärld.nu – blogg » Upprop mot rasism

 64. Pingback: Kampanj om främlingsfientlighet | Charlotte Perrelli

 65. Pingback: Att bryta ihop och gå vidare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] som, Fatou  har kännt av ökande rasism o uppmanar/utmanar andra bloggare att aktivera sig i bred front […]

 2. […] 6, 2009 av joakimhorsing Bloggen tonårsmorsa har  startat upp en kampanj om främlingsfientlighet, rasism och allmän inskränkthet. Lägg upp […]

 3. […] här är ditt land – ett upprop mot rasism och invandrarfientlighet På uppmaning av tonårsmorsan och Joakim Hörsing lägger jag upp videon ”Det här är mitt land”.   Det är ett […]

 4. […] många år är Tonårsmorsa, Idag har hon tagit upp ämnet främlingsfientlighet & rasism. Hon uppmanar andra bloggare att föra budskapet vidare på sina bloggar. Tyvärr är detta ämne aktuellt än i dag år […]

 5. […] många år är Tonårsmorsa, Idag har hon tagit upp ämnet främlingsfientlighet & rasism. Hon uppmanar andra bloggare att föra budskapet vidare på sina bloggar. Tyvärr är detta ämne aktuellt än i dag år […]

 6. […] Tonårsmorsa har startat en bloggbävning mot rasism och främlingsfientlighet och jag hänger på. […]

 7. […] denna videon ”Det här är ditt land”. Kent i sin tur har fått uppmaningen från bl.a tonårsmorsan  som även hänvisar till artikeln Invandring lönsamt för alla partner. Detta gör jag för att […]

 8. […] denna videon ”Det här är ditt land”. Kent i sin tur har fått uppmaningen från bl.a tonårsmorsan som även hänvisar till artikeln Invandring lönsamt för alla partner. Detta gör jag för att […]

 9. […] uppmanar nu flera bloggare att haka på ett upprop  mot rasism och främlingsfigentlighet, som Tonårsmorsa har sparkat igång, genom att lägga upp videon […]

 10. […] Uppmaning mot rasism tonarsmorsa.se/2009/10/06/uppmaning-mot-rasism – view page – cached * Föräldraledigt för tonåringen och ska föräldrar betala för sina barns brott? * 10 saker om Fatou — From the page […]

 11. […] under: samhälle — Etiketter:rasism, sverige — connyt @ 22:25 Bra initiativ från Tonårsmorsan. Upplagd av […]

 12. […] Tonårsmorsa initierade och Kent Persson följde upp genom att lämna en uppmaning om en budkavle genom bloggsfären. Tonårsmorsa skriver: Jag vet inte om det bara är jag som upplever det så, men jag har en känsla av att rasism och främlingsfientlighet har fått ett större utrymme den senaste tiden. I vardagssamtal, i media, i blogginlägg och i kommentarer. Är det så att främlingsfientligheten i sig håller på att breda ut sig mer, eller är det bara att den finner vägar att “göra reklam” för sig? […]

 13. […] Bloggat: Peter Andersson, Tonårsmorsa, Joakim Hörsing, Läs även andra bloggares åsikter om Rasism, Antirasism, Mikael Wiehe, […]

 14. […] har blivit uppmanad att publicera ett bloggupprop mot rasism. I motsats till en del av de som tagit initiativet till publiceringarna så anser jag dock inte att rasismen ökar i Sverige. Det finns många tecken […]

 15. […] har blivit uppmanad att publicera ett bloggupprop mot rasism. I motsats till en del av de som tagit initiativet till publiceringarna så anser jag dock inte att rasismen ökar i Sverige. Det finns många tecken […]

 16. […] oktober, 2009 av christermagister Bloggaren Tonårsmorsa uppmanar alla bloggare ”som inte ställer upp på invandrarfientlig politik och som inte tror […]

 17. […] Papaonline Jag har blivit utmanad av Tonårsmorsa att delta i den här utmaningen, en utmaning för alla som är modiga nog att sätta ner foten, […]

 18. […] Glöm nu inte att haka på Tonårsmorsans uppmaning mot rasism […]

 19. […] Senaste kommentarer Tonårsmorsa om Boktips: Tre BröderTonårsmorsa om Uppmaning mot rasismAnders @ ungsvensk.se om Uppmaning mot rasismVeritas om Uppmaning mot rasismUlf Sandberg om Slöja […]

 20. […] verkar ha startats av tonårsmorsa. Det är bara att plocka upp stafettpinnen! JJ.N, Faidros, Mickey, Röda Malmö, Vandrarvild, […]

 21. […] Bloggportalen.se hamnade jag hos Tonårsmorsa och ett inlägg som uppmanar till upprop mot rasism och främlingsfientlighet. Det ställer jag upp […]

 22. […] under hela den kommande veckan. Därför hoppas jag att ännu fler personer kommer att haka på min uppmaning om ett blogginlägg (eller flera) mot rasism. Jag hoppas att ännu fler hänger på under den kommande veckan. Jag har läst igenom varenda […]

 23. […] Tonårsmorsa har initierat en blogguppmaning som bl a Peter Andersson och Karins värld har tagit fasta på Erik Laakso vill också bekämpa rasismen […]

 24. […] naturligtvis Lisa Gemmels uppmaning att delta i det här blogguppropet. Som en påminnelse om att främlings- och invandrarfientlighet aldrig någonsin, någonstans, är […]

 25. […] Skickar vidare den här uppmaningen mot rasism och  tycker du kan  göra detsamma. Startades av Tonårsmorsan […]

 26. […] Bloggen tonårsmorsa har  startat upp en kampanj om främlingsfientlighet, rasism och allmän inskränkthet. Lägg upp denna video så är du med: […]

 27. […] nästan precis ett år sedan startade jag själv en bloggkampanj mot rasism. Jag gjorde det i en tid då jag kände hopplöshet, då jag haft många debatter på min blogg med […]