Tema i en vecka: Antirasism

Den här kakan bakade min yngsta dotter härom dagen. När jag ser kakan, så inser jag att den ser ut ungefär som min familj. En liten symbol för både min familj och hur även resten av Sverige ser ut. Lite ljusbrunt och lite mörkbrunt och lite blandat. F-n vad god denna kaka är!

Det stormar lite på min blogg just nu. Bloggbävning, skrev Mattias Andersson. Det här är en storm/bloggbävning som jag verkligen välkomnar! Vad jag inte tänkte på när jag gjorde det här uppropet mot rasism, var att nästa vecka så är det precis 10 år sedan fackföreningsaktivisten Björn Söderberg sköts ned i sitt hem. Det var bloggaren Stefan Bergmark som uppmärksammade mig på detta! Stefan skriver:

”Exempelvis för manifestationerna på Civilkuragets dag nu på måndag. En dag Björn Söderbergs fackförening SAC-Syndikalisterna arrangerar till minne av sin kamrat då bland annat det årliga Civilkuragepriset delas ut.”

Jag ska erkänna att jag inte hade väntat mig att det här uppropet jag gjorde, skulle leda till att så många bloggare hängde på och inte heller att det skulle väcka så stor uppmärksamhet. Om sanningen ska fram så var det ett litet desperat försök att få bekräftat för mig själv, av rent egoistiska skäl i någon slags uppgivenhet, att jag inte är ensam om att ha en annan uppfattning om invandringen, än den jag tycker mig se breda ut sig allt mer i olika sammanhang.

Nu har jag satt en sten i rullning och jag är oerhört glad för det! Även om det inte var en plan från början, så försöker jag att stanna upp vid detta en stund. Jag har bestämt mig för att ha temat främlingsfientlighet och rasism i min blogg den kommande veckan. Det här är ett så oerhört viktigt ämne. Inte minst för detta med Björn Söderberg!

Senare under veckan ska jag förklara lite mer om varför jag valde att göra det här lite desperata, uppgivna uppropet på min blogg och vad som föranledde det. För även om jag inte insåg vilket gensvar jag skulle få, så var det ändå ingen tillfällighet att jag startade det!

Om du vill diskutera ämnet rasism och främlingsfientlighet, så har jag här inlägg som passar för det:

Jag har tidigare bloggat en hel del i ämnet rasism. HÄR kan du se ett urval av de inläggen!

För dig som har en blogg och ännu inte tagit del av och hängt på uppropet, så kommer jag fortsätta puffa för det hela veckan som jag har detta tema, så det är alltså inte för sent ännu:

Uppmaning mot Rasism (OBS! Just det inlägget är INTE ett diskussionsforum, utan helt enkelt en uppmaning till er som vill anta den, eller som vill kommentera inlägget i sig!) Jag ska även försöka göra en sammanställning på alla som bloggat mot rasism, av de som är länkade till mig, eller som jag lyckas finna ändå!

Manifestationen till Björn Söderbergs minne kan du läsa om HÄR!

”Kom på manifestationen måndag 12 oktober!

• Samling kl. 18.00 på Medborgarplatsen.
• Avmarsch kl. 19.00 till La Mano.
• Avslutning vid La Mano på Katarinavägen ca kl. 20.30.
Sprid gärna denna uppmaning genom att sätta upp den där du finner lämpligt.”

Annarkia bidrar med en del av texten till låten Valet med Björn Afzelius och Mikael Wiehe, som har en riktigt passande refräng. Själv bidrar jag med videon:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

14 svar på ”Tema i en vecka: Antirasism

 1. Vet du Fatou.. jag bara ryser. Egentligen borde man rysa för hur hemskt det här ämnet är, men anledningen är snarare hur fantastiskt det är att det kan bli en sån ”Bloggbävning” som Mattias skrev när du lyfter ämnet som du gjorde vi är så många som följer din blogg och det sätter hela blogg sverige i gungnig så häftigt.

  Alla behöver lite nu och då påminnelsen av att höja sin röst och visa vad man inte accepterar.
  Det som är så härligt med bla bloggar är hur snabbt debatten är i gång och jag vill tro att det gör stor skillnad även om man aldrig kommer vara helt överens i ämnet med alla

 2. Chackrutor!!! Som jag har bakat chackrutor i mitt liv!! Mina barn älskade chackrutor när de var små, så det skulle jämt, jämt finnas hemma! Roliga är de att baka, och goda är de att stoppa i munnen!
  Och vilken fyndig jämförelse med din familj! 🙂
  Ha en riktigt go helg nu!
  Kram!

 3. Älskar de där mördegskakorna. Har också bakat schackrutor sen jag var liten. Ämnet rasism bör vi nog ta upp lite nu och då och hoppas att det blir lite bloggbävning oftare.

 4. Björn vore med all säkerhet glad att veta att han fanns med i detta ämne!!!
  Han rullarofta här – men, just nu Ulf Lundell… Kontrast? hm, kanske, men ändå inte… del 2 i samlingen… drömmer om 1an o 3an… 1an, då snackar man nostalgi!!!
  Må så grankott…
  orkar jag kommer inlägg – blir minimalt just nu med allt i livet???

 5. Ska man hedra en person som har raserat en människas liv genom att få honom uppsagd från sitt arbete och utesluten ur sitt fackförbund? För det var precis vad Björn Söderberg gjorde, jag tycker inte att han är värd att minnas.
  Hade han varit en seriös antirasist så hade han inte gjort så, men visst, det var fel att han mördades för han var inte värd att mördas.
  Syndikalister misshandlar oliktänkande och är emot demokrati och yttrandefrihet, det ni hyllar är alltså en antidemokrat.

  När det gäller rasism så finns den inte längre, däremot finns invandrarfientlighet och med all rätt med tanke på vad sådana typer sysslar med i Sverige.
  Eller är ni för våldtäkter? Invandrare står för en övervägande majoritet av brottsligheten i Sverige, det säger till och med politiskt korrekta personer som t ex författaren Pontus Mattson, alltså han som skrev boken ”Sverigedemokraterna och svenskheten”.
  Enligt statistik, undersökningar osv så står invandrare ifrån t ex de muslimska länderna och Afrika för 80-90 % av brottsligheten i Sverige, nu pratar jag bara om den oorganiserade brottsligheten.

  Visst är det bra med invandring, va? Tur att jag inte är varken flyktingförespråkare eller invandringsförespråkare, nej, jag bryr mig om det svenska folket och Sverige.

  http://www.metrobloggen.se/Karpstryparn

 6. Hej, bloggkatten Wikki här, tassade just förbi!
  Schackrutor det är vad folk annars kallar mönstret jag har i ansiktet ^^ – jag är ju en svart-vit katt. Kanske jag kan slå en tass för samma ämne som du?! Jag tycker du skriver toppen!!! *spinner* Viktigt att våra människor växer upp i en tolerant värld!
  Hoppas du gillar katter…
  BTW. Vill du tävla på min blogg med att hitta en Wikki-look-alike?
  TassKram Wikki

 7. Pingback: Bloggare mot Rasism

 8. Mysan: Tack för dina fina, värmande ord! Ja, jag tror inte i första hand att det gör skillnad på så sätt att folk som har främlingsfientliga åsikter kommer att sluta ha det. Men dels tror jag det är viktigt att hålla debatten levande, för att visa att mycket info som går runt bland vissa grupper är helt snedvriden, eller helt enkelt helt osann, men också för att jag tror det är viktigt för oss som har en annan uppfattning, att se att vi faktiskt inte är ensamma. Och ja, trots att det låter som en gammal floskler, så tillsammans är vi faktiskt starka!! ♥

  Tizzel: 😀

  Rickelito: …

  Britt: Ja, de är toppengoda! Att arbeta mot rasism är alltid jätteviktigt, men jag tror att dessa bloggbävningar inte ska komma allt för ofta, för då finns risk att de förlorar i styrka! Men liiite oftare kunde de allt komma…! Kram!

  CandyboX Collector: Jag håller med, men gott är det! 🙂

  Bim HD: Ja, jag tror också Björn hade ställt upp på detta! Om du hakar på, hojta till, så lägger jag in dig i blogglistan som jag uppdaterar kontinuerligt! ♥

  Kiqi: Tusen tack för att du är med!! 😀

  Gunilla: Ja, det gäller att ha lite fantasi ibland! 🙂

  Karpstryparn: Om man tror att demokrati handlar om att få ta kål på eller förfölja och trakassera vissa folkgrupper, så tror jag man är illa ute. När det gäller rasism, så är det självklart att vi har det. Jag möter ofta detta i min vardag och det tror jag det är många som gör som har ursprung från annat land, eller till och med de som anses vara fullt ut Svenskar, men inte ser ut på ett ”typiskt Svenskt sätt”. Så här definierar FN ´s konvention rasism och rasdiskriminering: http://sv.wikipedia.org/wiki/Rasism

  När det gäller invandrarfientlighet, så tror jag du är helt fel ute. Min åsikt i den frågan har jag klargjort i detta inlägg, alltså att det handlar om helt andra orsaker än ursprung:

  http://fatou.se/2008/12/07/finlandare-drar-kniv-och-muslimer-vill-infora-sharialagar/

  och vi har även diskuterat detta de senaste dagarna bland kommentarerna i följande två inlägg:

  http://fatou.se/2009/10/06/svar-pa-en-kommentar-om-rasism-och-mangkultur/

  och:

  http://fatou.se/2009/10/06/uppmaning-mot-rasism/

  och ja, jag anser att invandring är toppen och det finns ju nya undersökningar på att det finns belägg för de åsikterna också:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article5908503.ab

  Det finns naturligtvis problem med detta och det är bra att fortsätta diskutera på ett konstruktivt sätt och det anser inte jag att det är, när man drar folk över en kam, som du gör, utan att faktiskt skrapa på ytan och på så sätt få en mer hållbar förklaring på!

  Maria M: Tack!! För allt!! ♥

  Wikki: Det vore toppen om du vill slå en tass för det! 🙂

 9. Pingback: Sammanfattning på Antirasist-temat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Tema i en vecka: Antirasism […]

 2. […] avslutar jag min temavecka mot rasism, som i och för sig blev längre än en vecka, men som jag tyvärr inte hann och förmådde skriva […]