Bloggare mot Rasism

Bild tagen av min dotter från slavön James Island i Gambia

Jag startade uppropet mot rasism och främlingsfientlighet för några dagar sedan och det har väckt ett riktigt ramaskri i bloggvärlden. En bloggbävning. Det är alltså många, många bloggare som har hakat på detta, vilket glädjer mig, då jag anser att det här är ett oerhört viktigt ämne som berör oss alla. I detta inlägg kommer jag att lägga upp alla bloggar jag hittar som skrivit i ämnet, men jag kommer även att uppdatera det och fylla på det eftersom fler personer bloggar i ämnet och eftersom jag får in fler tips på bloggar som bloggat om det.

Själv kommer jag, som jag har skrivit om, att ha temat Antirasism under hela den kommande veckan. Därför hoppas jag att ännu fler personer kommer att haka på min uppmaning om ett blogginlägg (eller flera) mot rasism. Jag hoppas att ännu fler hänger på under den kommande veckan. Jag har läst igenom varenda blogg som jag har hittat som hängt på uppmaningen. Ännu viktigare känns den här uppmaningen efter att Stefan Bergmark uppmärksammade mig på att det på Måndag är 10 år sedan Björn Söderberg blev mördad och att en manifestation för honom kommer att hållas på just måndag. (Medborgarplatsen Måndag 12/10 kl. 18.00)

Som sagt, det är många bloggar som bloggat i ämnet och här är de jag har funnit:

annarkia är också med och lägger samtidigt ut en passande låttext.

Anders Nilsson har skrivit ett inlägg som han nu uppdaterar i denna uppmaning. (En fantastisk text, by the way)

Baby Mama är också med på uppmaningen!

Bim HD hänger också på!

Bix: Babylon skriver: ”Bor själv i s k invandrartät förort. Måste säga att det är det lugnaste och trevligaste ställe jag bott på.”

Britt ser främlingsfientlighet som ett tecken till följd av lågkonjunktur!

Carina ´s Blogg är också med!

Charlotte Perelli tar också avstånd från rasism och främlingsfientlighet!

Christer Magister skriver: ”Jag vill bara tillägga att mänskligheten genom historien alltid har gjort sina stora framsteg i kulturer där folkgrupper har blandats, och där det har funnits tillräcklig rikedom för att betala folk för annat än att utföra arbete inom tillverkningsindustrin. Tänk bara på hur ”de gamla grekerna” som vi så ofta hänvisar till levde i en stad där folk från världens alla delar samlades, och hur filosoferna och vetenskapsmännen kunde försörja sig på att tänka nya tankar! Vägen till framgång är alltså invandring och satsningar på även sådant som inte ger ett omedelbart resultat.”

ConnyT gillar initiativet och hakar på!

CP-mamman är också med, men önskar också ett upprop om att avveckla diskriminering av funktionshindrade.

Dreams and Fears vill visa att hon är mot rasism!

Edvin Alam är också med!

Emm Aminah har tagit uppropet på allvar och bidrar med tre inlägg. 1: Mångfald i familjen och samhället. Första inlägget i Internetkampen mot rasism 2: Palestina, integration och invandrare. Andra inlägget i internetkampen mot rasism 3: Tattare, blattar och reinfeldt. Del tre i internetkampen mot rasism

emeff är med och fann dessutom en annan passande video!

En Dag i Taget skriver: ”Sverige är underbart tack vare alla människor som bor här. Jag vill tacka alla nya svenskar för er kamp att skapa er liv i detta land, för att ni berikar våra liv med er närvaro o era erfarenheter. Ni förgyller mitt liv o min tillvaro!”

Eva Westerberg hänger också på uppropet!

Erik Laakso, var den som lade upp den ena videon som finns i uppmaningen. Erik skriver: ”Den första videon fick jag av Mikael Wiehe för att sprida i bloggsfären, på galan “Artister mot nazister”, som för övrigt går av stapeln snart igen.”

Eva Hillén Ahlström påminner oss om en gammal bloggtext, som Anders Nilsson skriver.

Farmorsbloggen delar med sig av en fantastisk bild på sin mångkulturella familj!

Familjen Appelgren har skrivit: ”De är ungdomar, våra framtida läkare och lärare. Alla unga oavsett färg, religion och ursprung förtjänar ovillkorlig kärlek och att bli  synliggjorda. Ju fler vi ser, desto större blir deras förtroende och kärlek gentemot oss vuxna och samhället.”

Filippa skriver: ”Min mamma tog med mig till fotografen när jag var en sådär 2-3 år. Fotografen var en mörkhyad amerikan med jätteafro och mamma var livrädd att jag skulle säga nåt dumt. Det var en spänd fotografering. Och på slutet så var min enda undran inte hans hudfärg, inte hans hår eller konstiga dialekt (en amerikansk svenska inlärd i Malmö) nej, det var det faktum att han hade skära handflator som fascinerade mig.”

Fredrik Jönsson är också med på uppropet!

Honungspojken slår två flugor i en smäll och hänger på denna uppmaning, samtidigt som hon uppmanar sina läsare om Rosa Bandet!

Hörni skriver: ”Eftersom jag tillhör dem som inte kan acceptera rasism och främlingsfientlig politik tvekar jag inte en sekund att följa hennes uppmaning.”

Jigartala skriver: ”Svensk kultur och mångkultur är ingen motsättning. Det går alldeles utmärkt att vara svensk trots att det bor personer med annan kultur i Sverige och det går alldelses utmärkt att vara en del av Sverige och svensk kultur fast man har rötter i ett annat land.”

Joakim Hörsing är med!

Karins värld är också med!

Kent Persson skriver: ”Sverige är ett land som ska välkomna människor från andra länder och vara ett land där invandrare får en fristad och en möjlighet att uppnå sina livsdrömmar.”

Ladylay hänger också på uppropet!

Lindas Dagar ställer inte heller upp på rasism eller främlingsfientlighet!

Lisa Gemmel tycker att Sverige är till för alla

Maria som i Sången har inte bara fört uppmaningen vidare, utan även hållit i mycket av debatten på min blogg som skett sedan det här uppropet. Hon har dessutom fört den väldigt väl!! Tack Maria, som tagit dig tid att bemöta, när jag inte haft den tiden själv!Hon berättar även väldigt personligt och ur eget perspektiv om hur hon upplever främlingsfientlighet!

Marlene uppmärksammar både uppmaningen mot rasism och främlingsfientlighet och mordet på Björn Söderberg!

Mattias Andersson, var den som först såg vad som skulle komma av denna uppmaning, nämligen att det skulle bli en bloggbävning av det hela.

Min luktar oxå fisk! tycker det känns självklart att haka på!

Mullvaden är också med!

Mymlan bloggar på Bloggvärldsbloggen om det hela, fast med ett videoklipp hon gillar bättre!

Nicke Grundberg hänger på uppmaningen

Nina Ruthström skriver: ”Här på Gotland  är det  ganska  vanligt att man är lite ”smygrasist”, tror jag.  Det är skillnad på ”dem” och oss liksom. Man tycker att de kan dra tillbaka dit de kom ifrån. Man tror att  istortsett alla brott  besgås av invandrare. ”

Papa On Line skriver: ”Främlingsfientlighet är inte bara en feg och ganska ointelligent väg att vandra, det är strider dessutom mot allt sunt förnuft. De tomma argumenten som rasister och nazister framfört under extrema förhållanden är samma åsikter vi hör i den politiska debatten idag, om än paketerade i ett “snyggare format”. Det som skanderades av främlingsfientliga krafter på folktomma gator och torg för tio år sen kallas idag för “vardagsrasism” och plumpa skämt på vilken arbetsplats som helst i dagens Sverige, något som man i många läger också tar oerhört lätt på, det måste förändras och som vanligt måste förändringen komma från gräsrötterna, från oss som hör alla dess plumpa skämt, vi måste sätta ner foten och säga nej.”

Per-Anders skriver: ”Själv tänker jag skriva ytterligare blogginlägg om rasism och främlingsfientlighet, och vikten av att vi hjälps åt att skapa ett samhälle byggt på tolerans och medmänsklighet.”

Peter Andersson är också med och sprider uppmaningen vidare!

Pillargontanten sprider också uppmaningen vidare!

Pimli skriver: ”Lyckligast liv får du om du alltid väljer att se människor som individer.

Lär det till dina barn också, och fortsätt tjata om det. Ge inte upp!”

Salamander är med och uppmärksammar kampanjen!

Satyagraha är med på uppmaningen (och har dessutom en oerhört passande bild på sin header!)

Soulsister tar ingen skit!

Stefan Bergmark uppmanar till Civilkurage

Steve Lando mixar sitt inlägg med att handla om både antirasism och FRA!

Sidney The Singer uppmanar fler att hänga på!

Sugbloggen skriver om sina egna erfarenheter och den där ”dolda rasismen”

Svarten var den person som lade upp den andra videon, som jag använde i mitt inlägg. Han har dessutom en UNDERBART talande i videosnutt i ett senare blogginlägg!!

Svensson anser inte att rasismen ökar, men hänger ändå med på blogguppropet mot rasism!

Tant Innas funderingar har bland annat med två härliga citat, det första från Mark Twain: ”Det finns många lustigheter i världen, bland dem den vite mannens uppfattning att han är mindre vild än de andra vildarna.” Det andra lyder: ”Det är inte så farligt om man har olika färg på huden. Det viktiga är att man har samma färg på hjärtat. Isabell, 7 år”

Tant Mysan skriver: ”För mig är denna form av intolerans inte acceptabel (Alla har vi fördomar, men vissa av oss jobbar på att förändra sin bild av världen till en mer realistisk), har vi inte lärt oss något av historien?”

Torvaldan har normalt svårt för bloggupprop, men kan inte låta bli att anta detta, då hon anser frågan vara viktig!

Ulrika Falk skriver om civilkurage och är också med i uppmaningen!

Ur Nina ´s Stora Blå hänger också på det här!

Veckans Middag är med och uppmärksammar uppropet!

You care bacause I do gillade inte alls videons till uppmaningen, men är ändå med och bjuder i stället på videon som hon tycker passar bättre i sammanhanget!

Hinta mig gärna om fler bloggar i detta upprop, så uppdaterar jag inlägget allt eftersom.

Uppdatering: Bloggen Svensson har ett inlägg som visar var i landet manifestationerna för Björn Söderberg kommer att hållas. Med plats och tidpunkt. Kolla HÄR!!

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

24 svar på ”Bloggare mot Rasism

 1. Tack för ditt initiativ!! Och för de fina orden, ämnet är alltid lika aktuellt och bör inte falla i glömska (det är då mössen dansar på bordet)! En stor eloge till dig för ditt initiativ (Och förtroendet i debatt förningen!)!!

  Bra att hellgen varit bra, batterierna laddas bra när man är i bra sällskap!
  Många Kramar

 2. Gun: Ja, det är alltid kul att något man brinner för. får genomslagskraft! 🙂

  Steve Lando: Toppen, länken är inlagt och inlägget uppdaterat! 😉

  Maria M: Batterierna är absolut laddade och nu har jag ett par minuter att själv ge mig in i debatten igen…! Tack igen för de debatter du tog! 🙂

  Nina: Toppen! Din länk är inlagd och inlägget uppdaterat!

  Soulsister: Ja, det är kul att se ett så starkt engagemang och uppslutning! Tack till dig och alla andra som är med! ♥

 3. Jag var med och startade Ungdom Mot Rasism 1995, har blivit mordhotad av nazister och upplevt rasism från både enskilda och myndigheter; den institutionella rasismen som ingen vill låtsas om. Det är en självklarhet för mig att vara med.

 4. Ja, jag har försökt orka… fått till några rader – bättre än inget??? För vad vill vi ha för land framöver – och vad utlöste det hela? Hela havet stormar har det ju blivit numera… … …
  Må så grankott…

 5. Pingback: Bekämpa Rasismen - demonstrera till Björn Söderbergs minne | Svensson

 6. Pingback: Bekämpa rasismen – demonstrera till Björn Söderbergs minne | Mullvaden

 7. Hejsan!

  Tänkte tipsa om min populära JULBLOGG.
  Den har blivit utsedd till Dagens blogg hos en välbesökt bloggare och många har valt att länka till mig i sina egna bloggar! Inte dåligt va?!

  Bokmärk eller lägg till på Bloglovin ´ för att vara säker på att inte missa all JULSTÄMNING den ultimata julbloggen bjuder på!

  Kom gärna med tips på vad du vill se mer av. Jag tar tacksamt emot juliga förslag!

  Vi hörs!

  Elin – Julbloggen ♥

  😉

 8. Pingback: Manifestation för Björn Söderberg

 9. Ohh Jag hade en jätte ”fin” bild från Banjul på statyer som såg ut som fem, sex slavar som var fängslade och bakom dom var en vit man som piskade dom.
  Eller man kanske kan säga att den är fin, men den visar hur gambianer blev behandlade! Ska leta vidare efter den åt dig!

 10. Det här är ett väldigt bra initiativ om en väldigt viktig sak. Jag går och klurar på något vettigt att skriva om ämnet. Ã…terkommer när/om jag lyckas få ihop något jag blir nöjd med!

 11. Pingback: Att bryta ihop och gå vidare

 12. Pingback: Rasistiska sajter ökar markant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] fredspriset är en skandalNicklas Eriksson on Göteborgarna bäst i “Här är ditt liv”Bloggare mot Rasism on Bekämpa rasismen – “Det här är ditt land – det här är mitt […]

 2. […] Bloggat: Tonårsmorsa, Fredrik Jönsson, Steve Lando, Erik Laakso, Marlene, Eva Hillén Ahlström, Anders Nilsson, […]

 3. […] Bloggare mot Rasism […]

 4. […] För nästan precis ett år sedan startade jag själv en bloggkampanj mot rasism. Jag gjorde det i en tid då jag kände hopplöshet, då jag haft många debatter på min blogg med just SD:are och andra rasister. Jag kände hopplöshet då jag i debatterna till slut nästan kände mig övertygad om att det fanns fler rasister än antirasister i Sverige. Så jag spred runt ett inlägg och blev lika förvånad som ofantligt glad när gensvaret blev så enormt att det kom att omnämnas som en bloggbävning. Blogglista på de jag fann som var med, finner du HÄR! […]

 5. […] 2009 hade jag en kampanj på min blogg som handlade om antirasism. Kampanjen blev en riktig bloggbävning och det var härligt att se att vi är så många som inte ställer upp på de här främlingsfientliga åsikterna! Men det räcker inte med en bloggbävning. Den är bra för stunden, för att visa att vi är många som tar avstånd från de här åsikterna, men kanske måste det till att vi alla, lite då och då i vår vardag sprider våra åsikter. På nätet, i fikarummet, i våra ord och handlingar! […]