Norrländsk och Uppländsk kultur

Jag har haft min mamma på besök några dagar. Mamma är alltid mamma, hur gammal man än blir…! Hon skämde bort mig med det mina barn ratar, nämligen palt. Det är så vansinnigt gott och den här gången var det godare än vanligt!!

Mamma lagar palt

Det ska rullas

Ljuvliga smakbitar. Jag äter palt utan varken köttfärs, fläsk eller lingonsylt, jag vill ha själva palten (med riktigt smör) och inget annat!

Efter att ha stoppat i mig hela två och en halv paltar (palt är oerhört mättande, för er som inte vet) kändes det som att ha en stor klump i magen, så på kvällen gick jag, mamma och Mabou ut på långpromenad. Vi gick till Gamla Uppsala Högarna (Kungahögarna) och fick på så sätt både Norrländsk matkultur och Uppländska kulturarv inom loppet av en halvtimme!

Lite mörkt hade det hunnit bli, men Kungahögarna skymtade ändå

Mer högar…

Lite info

Mabou tyckte det var intressant med högarna

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Norrländsk och Uppländsk kultur

 1. Ã… va mysigt att va med mamma som skämmer bort. Det är guld värt.
  Gott med palt, tror jag. Har ej smakat men vill gärna.
  Så du bor i U-a. Det hade jag inte fattat. Där pluggade jag, vi bodde i Nyby ganska nöra högarna så där var vi endel. Nu fick jag flshback. Mysigt område det där.

 2. Det är häftigt med inhemsk matkultur. Jag som är finne blir chockskdad varje jul när jag tvingas vara utan mina lådor och inte minst min Kalakukko men sen har man ju bott not över en del och då ingick ju ”Pitepalt” i skolunchen, och som man säger här nere i Östergötland, ”dä ä göttere än plättere”

 3. Palt är mums!
  Jag äter den också utan någonting i, här kallar vi det flatpalt (mamma gör den platt=flat)Ã… sedan en massa extrasaltat smör till…

 4. Vad vackra bilder över Kungahögarna, med månen som ett klot! Woow!

  Toni: Men lådorna kan du göra, inte många jular jag har varit utan dem.Så svåra är de inte att laga;) Kalakukko kan ju bli,lite knivigare. Tror förresten att lådor finns i många butiker nu förtiden vid jultid:D
  Hyvää Joulua i förväg

 5. Men Guuuud vad gott!!! Jag blir alldeles nostalgiskt. Tror jag ska ringa upp min mor i Boliden å fråga om paltrecept. Jag riktigt känner smaken i munnen när jag ser din palt på tallriken. Tack för tipset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.