Jag bloggar om sopor!

Idag den 15:e Oktober 2009 är det Blog Action Day. I år är ämnet klimatet. Tusentals bloggar världen över, bloggar om just klimatförändringar.

Alla som bloggar, gör det på den nivå de vill lyfta frågan. Själv tar jag ner ämnet till en vardaglig nivå. Jag vill blogga om vår miljö i vardagsform:

Jag bloggar om sopor.

När jag var ett längre tag i Afrika, Gambia 1992 så fick det här med återvinning en helt ny innebörd för mig. Jag fick nämligen min post nedsänd från Sverige. Jag gick igenom min post och allt som jag inte ville spara, typ utdrag från min bank och liknande, hamnade i soporna.

Någon dag senare gick jag till den lilla kiosken utanför mitt hem och köpte färskt bröd. Brödet brukar lindas in i lite papper, oftast tidningspapper. När jag kom hem och la brödet på bordet, upptäckte jag att mitt namn stod skrivet på papperet som brödet var inlindat i. Inte bara mitt namn, utan det var helt mitt kontoutdrag för de senaste månaderna…

Man hade alltså återvunnit mitt ”skräp” och nu delade man ut det med brödet. I Gambia återvinns i stort sett allt!! Det är fantastiskt vilken uppfinningsrikedom man har på hur man kan återvinna saker… Jag är imponerad över hur uppfinningsrikedomen slår allt annat jag sett i Sverige!

Apropå Sverige. Här har vi ett litet annat förhållande till våra sopor. Dels har vi en lag som säger att man inte får ta reda på andras sopor. Det gör folk i och för sig ändå. Jag bor precis mitt emot soprummet för elektriska sopor i mitt bostadsområde. Ibland har jag noterat att där står dammsugare, tv-apparater och annat som verkar helt funktionsdugliga. Jag ska erkänna att jag känner viss glädje över att se dessa saker tas tillvara av andra, i stället för att slängas bort. Men när jag tänker på mina runtspridda bankpapper, så känner jag viss tacksamhet att inte allt återanvänds av våra sopor.

Apropå sopor. Min mamma brukar säga: ”Vi måste vara det enda land i världen som låser in våra sopor!” Jag tror det ligger något i det. Försiktighet är väl ett av svenskarnas kännetecken. På gott och på ont. Men när det gäller att låsa in våra sopor så kan jag inte låta bli att dra lite på munnen. Det är klart att jag inser att det handlar om att vi betalar för vår sophämtning och inte vill betala för någon annans sopor, men håll med på att det känns lite tragiskt att vi faktiskt, bokstavligen låser in våra sopor. ”Ta inte våra tomma äggkartonger”, liksom…

När det gäller vår miljö, i stort och i smått, så tror jag ändå att det viktigaste är att vi gör det där lilla, för att bidra till att miljöförstöringen minskar.

Ett talesätt i miljösammanhang, som jag tycker om är följande:

Vi har inte fått jorden av våra föräldrar, vi har lånat den från våra barn!

Om du vill blogga om detta ämne; ”Climate Change” så registrera dig HÄR! Mymlan har förklarat Blog Action Day bra!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Jag bloggar om sopor!

 1. Att vi låser in soporna har sina randiga skäl, hygieniskt bl.a, råttor drar sig till sopor och människor som rotar runt och saboterar källsorteringen, slänger soporna på marken och där har vi råttorna igen.

 2. Största anledningen till att vi låser in soporna i vårt land, kanske är för att vi har så många idioter som gillar att sätta eld på skräpet. Uteliggare gillar oxå varma soprum. Tragiskt att det ska vara så. Man borde inte ens behöva låsa sin ytterdörr eller bil!

  Skrattade när jag såg att du fick tillbaka ditt kontobesked med brödet. 😀

  Kram!

 3. Jag är så glad att jag bor i Lulebos hyresfastigheter där det sopsorteras fullt ut sedan 10 år tillbaka. I vårt soprum på området kan jag sortera mina sopor i papper, plast, metall, kartong, brännbart, restavfall, kompost, glas, elektronik, lampor, batterier. Hur lätt som helst. Sen har vi Kronan som är centralt i Luleå dit vi kan köra allt vårt avfall och sortera, men även lämna in för försäljning. Våra soprum är öppna i området för att vi inte har problem med skadegörelse eller råttor. Soprummen är rena och fina och luktar inte illa.

 4. Skrattar förstås :o) För det är ju inte klokt egentligen. Att vi måste låsa in våra sopor. Av vilken anledning det nu än är.

  Fast mindre roligt: Ibland får man nästan lust att ge upp. När man inser att den där datorn, som man så duktigt lämnade på rätt ställe på soptippen, faktiskt hamnar i ett annat land där barn återvinner det som kan återvinnas. Utan skydd mot de skadliga ämnen och annat som följer med den där datorn.

  Och själv är man intet ont anande nöjd för att man gjort rätt.

  Man kan gråta över det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.