Sammanfattning på Antirasist-temat

Idag avslutar jag min temavecka mot rasism, som i och för sig blev längre än en vecka, men som jag tyvärr inte hann och förmådde skriva så mycket om, som jag hade planerat. Det är trist. Hur jag än vänder och vrider på det, så har dygnet ändå bara 24 timmar…! Sammanfattningsvis kan jag ändå säga att den här dryga veckan har gett mig nya tankar, insikter och nya funderingar. Funderingar som jag inte har några färdiga svar på, men som jag ändå är glad att de blivit väckta.

Förvånande och glädjande nog så uteblev personangreppen och rasistiska tillmälen nästan helt. Varför det förvånar mig är för att de flesta av dessa debatter brukar ha en förmåga att spåra ur i slutänden. Därför vill jag tacka er alla som debatterat i ämnet för att ni verkligen har hållit er till det och inte gått på varandra med personangrepp! En annan anledning till att den sansade debatten glatt förvånar mig är att en av anledningarna till att jag tog upp ämnet på det vis jag gjorde, var dels för att jag själv, strax innan jag startade debatten i min blogg, dels själv fick en del kränkande kommentarer med stark, rasistisk ton och text i.

I min äldsta dotters blogg uppkom en diskussion angående att hon vann SM i dansstilen reggaeton och även tidigare har vunnit titeln Swedish DancehallQueen. Kommentarerna gick i stort sätt ut på att hon inte hade ”rätt” att dansa dessa stilar för att hon inte var ”tillräckligt svart” eller för att hon inte var Jamaican (då dansstilen Dancehall härstammar från Jamaica).

Nu inser jag förstås att det naturligtvis finns en massa avundsjuka i bakgrunden när en ung tjej vinner flera stora tävlingar. Men till syvende och sist så luktar rasism lika illa för mig, oavsett var den kommer ifrån.

I försöken att förringa en människas identitet, så försöker man att sätta etiketter på folk. Om man tycker om att dansa jamaicansk dans, så är man helt plötsligt en ”Jamaican wannabe”.

Om man tycker om inslag från en annan kultur så klassas man ofta som en person som skäms eller helt enkelt förkastar sin egen kultur. Att man kan känna stolthet över sin egen kultur, sin bakgrund och sitt ursprung, anser jag inte alls vara motsägelsefullt mot att anamma delar från andra kulturer, eller att trivas i sammanhang med personer från andra kulturer, eller helt enkelt känna sig ”hemma” i ett annat land. Det betyder inte att man av den anledningen inte tycker om sin egen kultur. Tvärt om. Jag anser snarare att den som känner sig trygg med sitt eget ursprung och kultur och med sin egen person, också lättare kan ta till sig andra kulturer och det som är ”främmande”.

Begreppet rasism är ett vida diskuterat begrepp. Diskussionen dök även upp i bloggen. Är man rasist för att man inte tycker vi ska ta emot invandrare? Är man rasist för att man tycker att alla invandrare ska ut ur Sverige? Det var några av frågorna vi debatterade.

Jag har liksom de flesta av oss, inga färdiga svar, men har ändå mina egna uppfattningar.

Ã… ena sidan anser jag att man måste kunna diskutera dessa frågor öppet, utan att vara orolig för att kallas rasist. Det är viktigt att hålla dessa frågor öppna. Ã… andra sidan kan jag ibland diskutera med folk som absolut inte vill kalla sig rasist, men… har tusen åsikter som jag kan tycka är rasistiska eller främlingsfientliga. Då känns det lite som om benämningen är mest en lek med ord.

Vi har också diskuterat mångkultur en hel del och den debatten fann jag särskilt intressant. Särskilt Maria M ´s åsikter kunde jag sympatisera med och känna igen mig i.

När det gäller just debatten om mångkultur, så känner jag personligen att det är något som har berikat mitt liv på ett fantastiskt sätt. Jag blundar inte för att det bidrar till en del problem också, däremot så anser jag att de flesta av de problem som debatteras egentligen inte handlar om vilket land folk kommer ifrån, utan för mig är det till stor del en klassfråga. Jag tror helt enkelt inte på att man är mer kriminell för att man kommer från ett annat land än Sverige och ännu mindre tror jag att det är en förklaring för att ens föräldrar kom från ett annat land.

Hur kommer man till rätta med problemen? Ja, inte tror jag att problemen upphör för att man stänger gränserna. Däremot tror jag att det handlar väldigt mycket om ett eget ansvar. Vi måste själva ansvara för vårat eget agerande. Det kan låta väldigt naivt att säga att vi måste öppna upp oss själv och ta första steget mot ett gemensamt omhändertagande om varandra, men jag tror att det är där nyckeln finns. När vi börjar se våra medmänniskor som jämlikar, oavsett ursprung. När vi börjar bemöta våra medmänniskor på ett sätt vi själva vill bli bemötta. När vi slutar döma folk efter hudfärg och ursprung.

Vi kan inte ta ansvar för vad andra människor gör, vi kan bara ta ansvar för hur vi själva agerar. Men ett lätt experiment är att bemöta folk du möter med ett leende, eller ett hej. Det brukar göra underverk för den mest suriga människan du brukar möta.

Att försöka bemöta nya människor som vi själva vill bli bemötta är ganska enkelt att leva efter, samtidigt som det ofta har större verkan än man anar.

Sverige och resten av världen kommer ändå alltid att krylla av en massa människor som vi verkligen inte kommer överens med eller tycker om. Rasism och främlingsfientlighet brukar dock härstamma från andra källor än dessa. Det finns sällan en sanning till att problem finns. Problem har en tendens att ha fler bottnar än så!

Till sist så vill jag dels dela med mig av en sammanfattning av de inlägg jag gjort under denna Antirasist-dryga-vecka och till sist så vill jag särskilt tacka Maria M (här fortsätter hon även debatten i sin blogg) för att hon höll debatten i min blogg vid liv, de dagar jag inte hade möjlighet att göra det själv!

Att jag nu avslutar denna temavecka, innebär dock inte att jag kommer sluta blogga om rasism och främlingsfientlighet. Det är ett ständigt levande ämne i min blogg, även om jag nu valde att lyfta fram det tydligare under denna dryga vecka!

Trött och Glad och Trött och Tacksam…

Uppmaning mot Rasism

Tema i en vecka: Antirasism

Boktips: Tre Bröder

Bloggare mot Rasism (sammanställning av de bloggare jag funnit som spridit denna uppmaning vidare, i skrivande stund 54 bloggare och listan fylls ännu på…!)

Manifestation för Björn Söderberg

Bloggtips

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

13 svar på ”Sammanfattning på Antirasist-temat

 1. Det är underbart att läsa vad du skriver, skönt att det finns människor som du som orkar och kan debattera!
  Jag tror precis som du att kriminalitet har inte ett dugg med kultur eller hudfärg eller härkomst att göra.Däremot är min erfarenhet att dumhet och enfald ofta hänger ihop med rasism. Det var trevligt att hitta din blogg, jag tittar in alltsom oftast!
  Många kramar från Katinka på http://www.farmorsbloggen.se
  (med en dansk-judisk-tysk-arabisk-etiopisk-svensk familj)

 2. Jag ska skriva under listan, om din dotter tar bort sin bluffblogg från bloggtoppen.se lista.Ingen tror på att dom har haft 27.000 läsare denna vecka..

 3. Katinka på http://www.farmorsbloggen.se: Tack för dina fina ord! Jag tyckte din bild i inlägget du skrev i ämnet var så härlig!

  Classe: Jag tror nog du tar lite fel nu! Den enda av mina döttrar jag hittar på bloggtoppen är den äldsta och den registreringen leder inte ens till hennes blogg, utan till en länk som inte funkar. Dessutom så visar listan på bloggtoppen inte 27.000 läsare, utan 6207 sidvisningar denna vecka och 4667 besökare: http://bloggtoppen.se/blogg/27061/

  Så antingen har du läst fel eller så var det något tillfälligt fel där…!

 4. Classe: Nu hittar jag vilken blogg du menar och det är Blackout-bloggen. Den bloggen är det mestadels jag som skriver och driver och nej, jag kan försäkra dig om att den inte haft 27.000 läsare den senaste veckan. Däremot så ligger nog felet hos Bloggtoppen, för våran statistik och bloggportalens visar något helt annat!! Jag ska meddela Bloggtoppen!

 5. Om ett år är det val i Sverige och med ett partiprogram som till stora delar bygger på främlingsfientlighet siktar Sverigedemokraterna på en plats i riksdagen. Låt oss aldrig ge upp kampen mot rasism, hur den än ser ut.

 6. Classe: Nu har jag skickat iväg ett meddelande till Bloggtoppen, med följande meddelande (så jag har kvar det):

  ”Hej! Jag är med och driver en dansblogg: http://blackoutdance.wordpress.com/ som finns registrerad hos er. Nu får jag arga kommentarer om att vi inte har 27.000 besökare i veckan som det står på bloggtoppen. Vilket stämmer. Det här är en liten blogg som jag hjälper min dotter och hennes kompisar att driva och det känns inte okej att jag nu i min blogg på: http://fatou.se samt även på Blackout-bloggen blir beskylld för att fuska. Enligt alla andra portaler, inklusive Blackout ´s egen wordpress-statistik så ligger vi på många färre läsare än så. Jag hoppas ni rättar till problemet, då vi inte försökt att på något sätt manipulera någon besöksräknare! Om detta inte rättas till snarast, så kommer vi att plocka bort bloggen från er sida, då den inte är tillförlitlig! Mvh. Fatou.”

  Sedan kan jag ju tycka själv att det är lite tragiskt att folk utgår från att det är fusk och båg när något sånt här inträffar, innan man ens tar reda på vad som hänt. Jag tackar dig för att du gjorde oss uppmärksam på detta, men samtidigt, är det sådan hets för statistiken att man går runt och anklagar folk för fusk, fast man inte ens vet var felet ligger?

  Hälsningar Fatou / Tonårsmorsa som kommer sova med gott samvete i alla fall!

 7. Per-Anders: Ja, när jag läste tidningarna idag, så kände jag att det verkligen var rätt tid att starta det här blogguppropet mot rasism. Hade planerat att ta med även den aspekten i detta inlägg, men glömde tydligen bort det i min iver att få det klart. Dessutom blev ju inlägget väldigt långt i alla fall! 😉 Jag får tacka så mycket för ditt fina bidrag i uppropet!!

 8. Pingback: Vi måste lära oss att leva tillsammans och inte hata

 9. Tack Fatou, för att du fortsätter denna kamp.

  Här hemma har vi haft fullt upp med magsjuka och annat, men jag har försökt titta in och läsa lite i alla fall… Det du skriver om – rasism, mångkulturalitet, fördommar, avundsjuka med mera – är så viktigt, och du är verkligen bra på att skriva om det.

  Tack.

 10. Pingback: Hur jag ser på min egen blogg och Fusket i Bloggvärlden

 11. Pingback: Chatta med Tonårsmorsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Sammanfattning på Antirasist-temat […]

 2. […] några dagar sedan fick jag en kommentar, både i min egen blogg och i Blackout-bloggen av en Classe. Så här skrev han: “Jag ska skriva under listan, om din […]

 3. […] få fokusera på annat än bara mig själv och min värld. På samma sätt har jag känt i den här antirasism-kampanjen jag haft på min […]