Resan närmar sig

Det är nu drygt en månad kvar tills vi åker till Gambia. Jag längtar så jag nästan inte står ut! Det ska bli så underbart skönt att få komma bort ett tag. Det är drygt en månad kvar och det kan ju verka ap-länge, men för mig som väntat på att kunna genomföra den här resan i flera år är det ingen tid alls.

Om dagarna går jag och dagdrömmer om Gambia. Jag drömmer om hur jag låter sanden sippra mellan tårna. Jag drömmer om att jag samlar snäckor på stranden. Jag drömmer om att äta och dricka gott och jag drömmer om att träffa barnens släktingar och gamla vänner jag inte sett på många år. Jag drömmer om att gå och trängas på marknaden och köpslå om priser. Jag drömmer om solen och värmen.

Av någon anledning har jag dock mardrömmar på nätterna.

En natt drömde jag att när vi kom ner och skulle packa upp, så hade alla glömt sina pass hemma, förutom Jai. En annan natt drömde jag att jag glömt packa ner mina underkläder och inte fick tag på några nya som passade mig i Gambia. Ännu en annan natt drömde jag att Mabou inte ville följa med tillbaka hem till Sverige igen och sprang och gömde sig hos sin farmor när vi skulle åka hem.

Det är konstiga drömmar, då de inte ens är särskilt sannolikt att något av just detta skulle hända. (Hur kunde vi för det första lämna Sverige utan pass och hur kom vi in i landet utan pass? Varför skulle jag glömma mina underkläder? Att Mabou skulle vägra följa med hem är inte heller så troligt eftersom han är en ”mama ´s boy”!)

Men jag tror jag vet vad min oro egentligen kommer ifrån. Det är närmast ett självmordsuppdrag att resa som ensam vuxen till Gambia med ett helt gäng vackra, unga tjejer. Vi som åker är Binta (20), Jai (18) Mabou (7) Isatou (16) följer inte med av en massa randiga och rutiga skäl. Det främsta skälet är att pengarna inte räcker, men även för att hon med största sannolikhet inte skulle få ledigt från skolan, då hon måste satsa på den och Isatou var dessutom den som senast var i Gambia av oss i familjen (i November för knappt ett år sedan). Sedan följer min ”extra-dotter” Hareg med och sedan Jai ´s kollega och kompis och sedan eventuellt en av Binta ´s kompisar. Fatta att jag ska åka med fem unga, snygga tjejer. Damn! Jag kommer typ få hyra in värsta vaktstyrkan!

Jaja, jag får väl skaffa sån där sele man har till småbarn, att hålla dem i, eller kanske såna koppel? Jag lär i alla fall ha en del att göra och behöver nog inte riskera att gå sysslolös.

Det känns förstås trist att inte Isa kan följa med, men tyvärr måste jag prioritera bort en person. Om jag hade haft någon att lämna Mabou till hade nog han fått vara den som blev bortprioriterad den här gången, men nu har jag inte det, så då blir det Isa. Plus att hon också måste satsa på skolan, då hon börjat gymnasiet.

Hon verkar dock inte särskilt knäckt av det… Hon har nämligen räknat ut att hon ska få vara ensam medan vi är borta. Trodde hon. Jag har en plan B, så det blir nog inte fullt så roligt som hon hoppas.

Hur som helst så är jag säker på att vi kommer att ha en riktigt härlig resa. Vi har en del viktiga saker att ta hand om där nere också, men framför allt ska vi ha semester, vara lediga och ha det otroligt skönt!

En videosnutt från Gambia-resan som Mabou och Binta var på 2008.

En Gambia-video:

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

34 svar på ”Resan närmar sig

 1. Det är så underbart att ha något sånt att se fram emot!!!
  En resa har man ju glädje av TRE gånger!
  1) Medan man planerar den
  2) Medan man upplever den
  3) Medan man minns den
  Ska bli så spännande sen att höra dig berätta om hur ni hade det!!

 2. Ohh… Om ni åker till ”palma rima beach” och går till den högra delen av den stranden så kan du väll hälsa från mig? 😉 Brukade sitta där nästan varje dag och babbla med ”rasta-man” och ”Usher”…
  Stället heter Julas men kallas för ”Happy corner”. Ohh jag saknar… Kan inte jag få följa med jag också? ^^

  Nej men Gud vad roligt för dig och dina barn!

 3. Sandra: Du får nog inte plats i någon resväska, men om du är liten till växten, så kanske jag kan stoppa ner dig till handbagaget…! 😉

  Gullan: Ja, det blir riktigt toppen! Kram!

  boing: Varför skulle vi stanna när vi reser på semester? Vi har vårt liv, våra arbeten och skolor här!

 4. Roberth: Jag antar att du syftar på artikeln i Expressen: Att jag är fattig har jag aldrig påstått. Jag har mat för dagen och tak över huvudet. Men allt är relativt:

  Som jag skrev så var det mycket värre tidigare, när mina tre döttrar var små: “Särskilt när döttrarna var små och jag hade väldigt lågavlönade arbeten eller när jag pluggade”

  Vi har det snäppet bättre nu. När det gäller semestern till Gambia så är det vår första gemensamma semester (nästan, ett av barnen har jag inte råd att ta med) på exakt 17 år!! Det beror delvis på att två av barnen betalar sina biljetter själva nu, då de är myndiga. Och som jag nämnt tidigare: den här resan är nu inte endast en solsemester, utan vi har flera viktiga saker att ta itu med där också och därför är resan prioriterad…

  Det känns dock fantastiskt att kunna åka på en gemensam semester, med nästan alla barnen efter alla års ekonomiskt slit!

  Jag har, som sagt aldrig påstått att jag är fattig, utan att jag har fått kämpa i många år för att få ihop saker och ting ekonomiskt. Men det artikeln egentligen gäller är att det är svårt för många av oss att få ihop till alla extraavgifter i skolan, som enligt lag ska vara gratis. Det är alltså inte hela sanningen! Det är DET debatten gäller!

  Jag är absolut ingen pajas eller nolla, det får du själv stå för! Jag är en hårt arbetande förälder. Att jag inte har samma åsikter som dig i SD-debatten, gör mig verkligen inte till någon nolla. Men att som dig, skriva såna kommentarer, utan att ha en hel bild klar för dig, så skulle jag nog rannsaka mig själv, innan jag försöker rannsaka någon annan!

  Till sist: om du så väldigt gärna vill slippa mig, så skulle jag börja med att tipsa om att du KAN välja att inte besöka min blogg. Det kan ju vara ett steg i rätt riktning, om du stör dig så mycket på mig!

 5. Det var ju lustigt. Du har ju inte råd att betala fika till självkostnadspris för dina myndiga barn. Och så kan du resa till Gambia. Ja fattigdomen har då många skepnader.

 6. Tina: Läs kommentaren ovan din!

  Tillägg: Jag har aldrig påstått att jag inte kan betala en fika till självkonstnadspris, lägg inga ord i min mun, tack! Det jag har sagt är att det kan vara väldigt svårt att få ihop pengar till alla dessa extrautgifter i skolan, som ska vara gratis, enligt LAG! Plussa på alla aktiviteter, matsäckar, presenter, klassresor, fikastunder, luciafiranden, slalomresor, museibesök, badbesök, bussresor, teatrar, skolavslutningar, picknickar, skridskodagar etc. så kan vi börja diskutera sedan…

  Och JA, jag anser att det hade gett mina barn mer i längden att byta ut en hel del av det jag räknat upp ovan, till att få gå på fler fritidsintressen och uppmuntra dessa på fritiden eller att göra saker gemensamt med familjen (som en Gambia-resa till exempel) för att stärka mina barn i sin identitet och deras självkänsla!

  P.S. De myndiga barnen har också varit små! D.S.

 7. Jag var i Gambia för ett par år sedan och det var underbart med sol o värme men annars var det inget för mej.Inget att titta på och man kunde inte gå utanför hotellet utan att få en massa ”vänner” som inte lämnade en ifred.

 8. Pingback: Angående artikeln i Expressen

 9. Så bra att ni har råd att resa till Gambia! Tänka sig att det är så billigt och bra i Sverige att ni har råd med detta. Måste kosta minst 40 000 för er. Så bra att ni inte bor i Amerika för där hade allt gått till skolavgifter. Och så synd om dig som inte har några pappor till barnen, som kan hjälpa till med försörjningen. Dessa män som alltid kollektivt smiter från sitt ansvar.Vilken tur att ni bor i Sverige!

 10. ”Att jag är fattig har jag aldrig påstått”

  Sa du inte att Eldorado är det bästa som hänt er ”fattiga”?

  Men skit samma, bara ordmärkeri. Jag tror att du får en del skit som egentligen borde riktas till Expressen som än en gång fatalt misslyckas med att göra en snyfthistoria av en fjäder.

 11. Skolan ska vara gratis, men man behöver fortfarande kläder för att kunna gå dit. Och kanske en cykel. Och ett par skor. Det är inte gratis att leva, även om UNDERVISNINGEN är gratis.

  Extraaktiviteter är utanför skolan. När det ordnas en skolresa så erbjuds det alltid alternativ för den som inte kan eller inte vill följa med, ofta att man kan stanna på skolan eller gå en promenad i närområdet.

  Att extraaktiviteter kostar ser jag inget problem med – så länge det är valfritt att delta och skolan fortfarande håller öppet. Hela klassen ska inte behöva straffas för att alla inte kan följa med.

  Så tycker jag också att föräldrar till fattiga barn borde svälja sin stolthet och erkänna detta. På föräldramötet, säg rakt ut: ”Jag lever på existensminimum och kan inte bära den här kostnaden på 100 kronor, och min son kan inte baka bröd, gå ut med hundar, tvätta fönster, panta burkar eller någonting annat för han är förlamad från halsen och neråt. Kan ni tänka er att betala 4 kronor extra var, så att min son kan följa med?”

 12. Hej

  Jag missunnar inte någon att resa, men jag tycker att expressens artikel är symptomatiskt för sverige. Man säger att alla problem beror på fattigdom. Innan man säger det kanske man borde definiera fattigdom.

  Är fattigdom att inte har råd med mat och bostad?

  Eller är fattigdom att inte kunna göra det andra gör?
  Ã…ka ut och resa, köpa bil, modekläder, elektronik?
  Är det definitionen av fattigdom i sverige? ja då är folk fattiga.

  Jag anser att mitt fadderbarn i Mexico är fattig, som tack vare mina och andras bidrag kan gå i skolan och få näringsriktig mat.

  Här i Sverige får de ”fattiga” alltid tak över huvudet, bidrag till möbler och uppehälle (dock inte så mycket att de kan köpa det senaste)

  Utan att vilja låta som Monthy Python om att jag levat i en skokartong mitt på motorvägen och åt grus till frukost så har jag har min historia som invandrare på 60-talet då vi kom från finland där man levde i riktig fattigdom (jämfört med dagens fattigdom) Visst fick vi det bättre med tiden efter att vi flyttat till sverige, men våra föräldrar var beredda på att det skulle bli kämpigt ett tag.

  Så vad är fattigdom egentligen? Jag skulle vilja vara så okänslig och påstå att dagens ”fattiga” är bortskämda.

 13. Du ”fattig”?
  Du är ett rent j-a hån mot de som VERKLIGEN är fattiga, de som trott på sossarna och trots 70års sossestyre knappast ens har mat för dagen!!!
  Du är en skam för Sverige!
  Resa till Gambia? Då är man inte ”fattig”
  Samtidigt gnälla över små skolkostnader på några hundralappar?
  För rent gnäll är det.
  Kanske t o m får du ett par nyp av de stora gambianska pojkarna också? Fast de är ju inte heller gratis..med det har du nog råd med.

 14. Ja, jävlar vad fattig du måste vara för att betala den där resan.

  Låt mig gissa, inte nån av dina ungar har samma far? Jag vet nog vad västerländska kvinnor gör i gambia, samma sak som vad västerländska män gör i thailand.

 15. allemand: Eftersom du inte verkar vara läskunnig, så verkar det onödigt att svara dig, eftersom jag redan besvarat frågan. Annars kan jag berätta en hemlighet för dig: jag tänkte råna banken innan avresan, men berätta inte det för nån…

  Pentti: Fattigdom räknas specifikt i det land man bor i, i Sverige ligger existensminimum på runt 3 500 ungefär efter hyran är betald, på en vuxen person…om jag inte minns helt fel. Går säkert att googla på.

  FATTIG!: Nej, du har fel, det är 7 pappor på 4 barn. Slå den matematiken du!

 16. Så onödigt att behöva pracka på ”Tonårsmorsa”. Ni ser att folk redan har kommenterat och ändå ska ni på som hyenor på ett kadaver.

  Alla tidningsblaskor har också rykte att kunna överdriva det mesta, ni ska inte tro exakt allt ni läser om ni nu ändå ska ordmärka.

  Och om ni nu ska kritisera så kan ni iallafall visa så mycket respekt att ni gör det någorlunda artigt, istället för att bara haspla ur er en massa skitsnack. Det är precis såna som ni som blir byns skvallerkärringar och som sedan förstör andras liv genom ert lilla snicksnack. Samhäller behöver er minst lika LITE än de som ”låtsas fattiga” om ni nu så vill det.

  Synd att ni inte kan vara glada över att hon faktiskt skaffat sig tillräckligt med pengar för att åka till ett land hon älskar. Ni tror på riktigt att hon ”skämmer” ut sig i Expressen och säger sådana saker, och sedan inte menar det? Jag kan tänka mig att det är en skam att vara låg klass i Sverige med tanke på att vi är rätt trogna efterhängare av samhällsklasserna och idealen.

  Snälla, tänk innan ni spyr ut onödigheter.
  Och ni som har tänkt, behöver inte ta åt sig av denna kommentaren överhuvudtaget!
  Tack för mig och ha en trevlig resa ”Tonårsmorsa”.

 17. Visst är det många gånger tufft med ekonomin för somliga. Många sliter, men samtidigt finns det de som kräver att socialen betalar storbilds-TV, skinnsoffa när de ändå lägger massor med pengar på cigg eller andra onödiga saker som kanske är det första man borde dra in på.
  Och visst är det en rättighet att skaffa många barn (säkert roligt för barnen med syskon) men man ska kanske tänka sig för innan man skaffar andra, tredje osv. Har man råd med ett barn till i 18 år framåt.
  Därmed inte sagt att det här gäller dig, Tonårsmorsa, mer ett allmänt inlägg i debatten…

 18. Hur fan kan du har råd att åka till Gambia med hela familjen en gång om året å sen ha mage att sitta och snyfta i Expressen över hur synd det är om dig och din förbannade ekonomi? Jävla patetiska människa, du verkar inte veta vad fattigdom är du!

 19. Har inte läst din blogg på ett tag, och blir helt förundrad över vad folk är konstiga? Har de inte förstått något?? De verkar bara ha bestämt sig för att hacka på dig. Strunta i dem och ha det jättebra på er resa!! Vi åker i december!

 20. Pentti: Tack för länken. Ja, den skriver ungefär det min uppfattning var, men några få undantag. Allt är relativt.

  Andersson: Tack!

  Undrar: Om det vore så, skulle jag nte tycka det var okej, men måste säga att jag ställer mig högst tveksam. Jag har aldrig hört att socialen betalar varken skinnsoffor eller storbilds-TV. Tvärt om faktiskt. Jag känner ett par som fick ekonomisk kris efter arbetslöshet och bad om hjälp hos socialen. De räknade ut att de låg under existensminimum, men gjorde ett hembesök och ansåg att de hade för fina möbler. De krävde att de skulle sälja av möblerna (bl.a. en skinnsoffa) och de räknade också ut ungefär hur mycket pengar detta skulle ge familjen, sedan skulle de få leva på dessa pengar i X antal månader. Först därefter skulle de vara välkomna tillbaka.

  En annan person (som skulle flytta till ett eget hem p.g.a. en masa omständigheter) skulle få ett ”flyttbidrag” av socialtjänsten, då han endast hade sina kläder. Han fick knappt 6000 kronor, då skulle allt ingå, från sängkläder, möbler och hushållsgeråd till en hel lägenhet (som i och för sig bara var en 2:a, men ändå!)

  Det är klart det låter illa om det som du skriver har skett, men jag betvivlar det trots allt, om det inte funnits andra skäl, då det går helt emot det jag har hört talas om. Tack för din kommentar!

  Aboudil: Den här historien blir bara bättre och bättre varje gång jag läser här. Kan ni verkligen inte skarva ännu mer? Är du helt säker på att jag inte reser TVÃ… eller TRE gånger per år? Patetisk? Har du själv sett hur du skriver till en människa du inte ens känner och vet något om egentligen?

  Monica Ceesay: Nej, ibland VILL folk inte förstå och då är det lika bra att lägga ner. Det gjorde jag redan härom dagen! Tack, jag åker också i December!! Kanske vi ses där?

 21. Pingback: Expressen drar ny snyfthistoria som saknar substans « Spikharry's Blog

 22. Pingback: Expressen drar ny snyfthistoria som saknar substans « Spikharry's Blog

 23. Alltså, det är en sak jag inte förstår bara..

  Om du är såpass fattig som du säger, att du inte har råd med skolbetalningar, vilket är ett par hundralappar, och/eller inte råd med mat..och får handla på euroshopper och grejer.

  Varför i hela friden har du då en dator? Lägger ut pengar på resor till Gambia, som inte direkt är det billigaste resmålet? Borde du då inte sälja din dator och kanske betänka resan lite, om du redan nu lever på existensminimum?

  Förstår visserligen att Expressen överdrev lite, men historian måste ju ha haft någon grund. Förstår bara inte att du har mage att sitta och ljuga om hur fattig du är, men det är bara mitt cup of tea.

 24. Hi fatou vi käner inte varan men jag hörde myket om dej i många många år jag altid hörde bra saker om dej av gambians och att du kämpade hela tiden since your girls are small jag följa din blog i mera en ett år and i want to tell you dont care about those ignorant people critizizing you you know who you are and what you want just go for it you are the queen and dont let jalous people disturb you be strong have a nice trip in gambia with your children musa the man from gambia

  god is great

 25. Hej,
  jag läste om dig i expressen och fick intrycket att ni inte fick det att gå runt?
  2 gambiaresor senare inser de flesta att så inte är fallet.

  Varför skriver du inte en dementi som sedan kan publiceras här eller i expressen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] om Expressenartikeln; SkolavgifterTonårsmorsa om Expressenartikeln; Skolavgifterannelie om Resan närmar sigannelie om Expressenartikeln; Skolavgifter Arkiverat Välj månad oktober […]

 2. […] Tonårsmorsans blogg om resan till Gambia […]

 3. […] Tonårsmorsans blogg om resan till Gambia […]