Angående artikeln i Expressen

Till några av dagens kommentatorer (ni vet nog själva vilka ni är) från mig och Binta (som för övrigt inte ens bor hemma längre och inte ens i samma stad och är självförsörjande nu för tiden)

Idag har både jag och min dotter Binta fått väldigt mycket kritik för vår kommande resa till Gambia efter artikeln i Expressen. Jag vet inte om det var så otydligt, men artikeln handlar framför allt om hur ekonomiskt kämpigt det var när döttrarna var små. Jag sitter inte på någon guldgruva nu heller, men är ändå långt ifrån den ekonomiska situation jag var i tidigare.

Jag har skrivit ett lååångt inlägg om det, men då både Binta och min bror tycker att det låter som att jag ursäktar mig, så skiter jag i att lägga ut det inlägget och meddelar i stället följande:

Att efter att ha legat runt existensminimum i stort sett hela mitt liv, trots att jag kämpat hårt hela tiden, har jag nu ÄNTLIGEN, ÄNTLIGEN möjlighet att resa till Gambia med den större delen av familjen och de som missunnar mig det kan dra dit pepparn växer… Eller nå ´t!

Simma lugnt! (För det ska jag! I Gambia)

Tillbaka till det debatten handlar om och för er som vill veta vad skollagen säger:

Jag har tidigare bloggat i det här ämnet:

Det handlar inte om några mackor för en tia, Malin Wollin

Så här säger lagen (urklipp ur Aftonbladet Januari 2009) :

Så säger lagen

Skollagen, fjärde kapitlet, fjärde paragrafen: ”Utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna”.

I femte kapitlet, 21 paragrafen, finns en liknande formulering för gymnasieskolan.

Rädda barnen kräver att skolan ska vara avgiftsfri. Annars bryter man mot barnkonventionen och skollagen. Man menar att passagen ”obetydlig kostnad” i skollagen ger skolor utrymme att diskriminera barn från ekonomiskt utsatta hem.

I rapporten ”Medtag matsäck och busspengar” finns exempel på kommuner som tar ut 1 000 kronor per elev för studieresor. Nästan var femte förälder som betalar avgifter uppger i rapporten att skolan ber om mer än 400 kronor per år.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

35 svar på ”Angående artikeln i Expressen

 1. Larvigt av folk! Jag köpte tidningen idag och där står ju uttryckligen att det handlade om när barnen var små, inte nu. Jag tycker att det var viktig och bra kritik du kom med, framför allt alla ”smygavgifter” som skolan ska ha. Har själv inte barn, men vet flera som har och som kämpar med dessa ”avgifter”.
  Bry dig inte om tramsmajor som inte kan läsa innantill! Kör hårt och hare bäst i Gambia! Du har jobbat hårt för att komma dit!

 2. Tycker du ska njuta av semester. Alla ”normala” småbarnsföräldrar har haft det svårt tror jag men alla kanske inte erkänner det. Och alla kanske inte har föräldrar man vill eller kan låna av. Så då gör man det bästa av situationen.

  Ha en trevlig o skön semester i Gambia

  Kram
  Madde

 3. Tycker du ska njuta av semester. Alla ”normala” småbarnsföräldrar har haft det svårt tror jag men alla kanske inte erkänner det. Och alla kanske inte har föräldrar man vill eller kan låna av. Så då gör man det bästa av situationen.

  Ha en trevlig o skön semester i Gambia

  Kram
  Madde

 4. Det finns alltid de som läser och själva väljer att tolka ”fel”.
  Det finns alltid de som läser bloggar som djävulen läser bibeln.

 5. Jag läste artikeln i Expressen och tänkte direkt att nu kommer du få ”höra” här på bloggen om Gambiaresan, så jag är inte det minsta förvånad! Det finns så många trångsynta, avundsjuka personer som inte ens orkar läsa hela artikeln.
  Men den som retar sej på saker som är små,
  är väl inte större än så…

  Du och dina barn är verkligen värda Afrikaresan.
  Ni kommer få det kanon!

  Kram!

 6. Om jag minns rätt så betalar de stora barnen för sig själva denna gång även om din ekonomi är bättre än den var när barnen var små så skulle du fortfarande kanske inte ha råd att bjuda 4 barn o dig själv på semester?

  Synd att artikeln i så fall var otydlig eller att folk inte kan läsa ordentligt o inte heller kan unna en 4 barns mamma en första gemensam utlandsresa med barnen efter alla dessa år. (då en dessutom endå får stanna hemma pga ekonomiska själ)

  Jag tycker absoulut skolan ska vara gratis o de få ugifter som ev måste tas ut(om det nu måste) ska informeras om i början av skolåret så man vet flera mån i förväg i så fall.
  Jag tycker slalom,skid o skridso utrustning och liknade borde finnas till låns på skolan för friluftsdagar.

  Hoppas ni får en underbar resa!

 7. Bravo!!!!

  Du är en ENASTÃ…ENDE morsa o en underbar person, ta aldrig skit från ärthjärnor (mitt favvisuttryck?)

  Berätta gärna vart peppar växer nån gång, så jag inte av misstag råkar bege mig dit. Jag skulle inte vilja spendera min värdefulla singelmorsetid med dem du rättmätigt hänvisar dit *fniss*

 8. Jag läser ofta din blogg, men kommenterar aldrig. Jag gillar det du skrev för det bevisar bara att du har lite skinn på näsan och inte är en sådan mesig morsa som man kan tro ibland. Ursäkta inte dig själv något mer och ha det så trevligt i gambia.

  Dom som skriver elaka kommentarer har inget bättre för sig.

 9. Friskolan Norrskenet här i Luleå fick just kritik av Skolverket för att de tar ut en avgift för en resa på hösten de gör till fjällen med barnen där en del av undervisningen bedrivs. Resan är frivillig ursäktar sig skolan…men det blev bock i kanten av Skolverket som vill se det åtgärdat till nästa år. Bra rutet av dig, Expressen och Skolverket. Skolan ska vara lika för alla!

 10. Människor som aldrig varit i situationen vet inte heller hur den ser ut.
  Många är de gånger då jag och mina syskon läglig nog ”varit sjuka” enbart pga att pengarna inte funnits.
  Alla de gånger man fick be mormor eller släkt om hjälp för att tex ha med sig pengar till mat om skolan skulle till liseberg eller borås djurpark och lika många är gångerna man åkt med och inte kunnat äta och då fått ljuga med orden ”äh! jag är inte hungrig, jag hoppar över maten idag”.
  Paniken man kände när klasskompisarna på gymnasiet föreslog att vi skulle samla 500kr i månaden för att kunna åka utomlands 3året och jag visste att jag inte ens hade råd med pass.
  Började jobba svartjobb när jag var 12 för att hjälpa mamma med försörjningen – eller åtminstonde inte belasta henne med mina utgifter. Har jobbat vitt sedan jag var 15 och har oftast fler än ett jobb för att kunna känna mig fri ekonomiskt. Trots att jag och sambon idag har det bra ställt så sitter oron kvar för att dottern ska få leva som jag gjorde. Klasserna i samhället syns tydligt när det gäller skola och skolresor.
  För första gången i mitt liv ska jag nu i januari (inshallah) sätta mig på ett flygplan och åka utanför sveriges gränser. Detta är stort, väldigt stort 🙂

  Så Fatou, bry dig inte om andra. De har inte levt ditt liv och kommer aldrig att leva det. Släng inte ens energi på att glädja dem genom ett bemötande!

 11. Tofflan: Jo, det var utifrån det vi hade diskussionerna, att det var när flickorna var små. Som sagt, det är inte någon guldgruva jag sitter på nu heller och jag tror nästan alla ensamstående föräldrar får vända på slantarna många gånger, men det är ändå trist att det uppfattades på annat sätt, eller att man inte tog sig tid att kolla hur landet låg, innan man började kommentera i bloggen.

  När det gäller avgifterna så tycker jag frågan ska lyftas och debatteras, då den är viktig, även om den idag inte handlar om min egen eller barnens överlevnad på samma sätt!

  Madeléne: Ja, det tror jag också. Tack för din kommentar!

  Eva: Ja, det ska man ha klart för sig. En del av de som kommenterade kände jag väl igen från SD-debatten härom dagen, så det här var ju något smaskigt att kasta sig över! 🙂

  Surmorsan (f.d Vanilj): Haha, ja, tänk så rätt du fick! Synd bara att de inte läste artikeln lika noga som Afrika-inlägget! 😉

  Sofie: Du minns alldeles rätt (har även skrivit det i kommentarer som jag svarat på under dagen) Binta och Jai betalar sina resor själv och Isa får inte följa med denna gång, tyvärr! Ja, jag tycker debatten är oerhört viktig även om den inte gäller mig personligen på samma sätt längre!

  Amira: TACK!! Och vet du vad? Det tycker jag också! 😉

  Görel: Tack, härliga Görel! Det är sant, man ska inte ta skit! Det där med pepparn… Hmmm… jag tror det är i helvetet, för jag hade planerat att be vissa dra åt helvete, men tyckte uttrycket var opassande, så det ligger nog åt samma håll i alla fall… 😉

  Claudia: Hahahaha… Skrattar gott åt din härliga kommentar! 😀 Underbar!

  Britt: Ja, det är PRECIS därför jag tycker debatten är viktig!! Tack för din kommentar!

  martina: Tack så mycket för din härliga, öppenhjärtliga kommentar! Tack för allt du skrev! ♥

  Jenny med 4: Varmt TACK! Ja, det ska jag ha! ♥

 12. Du är GRYM! Din blogg är grym, och du verkar vara en underbar mamma! Missunsamma människor kommer det tyvärr alltid finnas gott om. Framgång föder avundsjuka, så är det bara.
  Jag har en väldigt possitiv blogg där jag försöker inspirera men ändå får jag väldigt mycket skit. Försök skaka det av dig, och NJUT av er semester för den är ni värda!
  kram en annan mamma

 13. Jag tycker inte ni är värda någon Afrikaresa förrän ni betalat tillbaka till samhället.
  Är man lat och skaffar fler barn än man har råd med får man ta konsekvenserna. Ditt ”hemliga yrke” är säkert bara bidrag – har du ett jobb så stå för det!
  Din dotter är shoppinggalen vad har hon fått de värderingarna från. Att samtidig stå och gnälla över en skolmatsäck är pinsamt och väcker bara aggressioner.
  skäms och väx upp – alla är inte imponerade över ditt ”charmiga liv”. börja med att berätta fakta om din ekonomi och varför du inte orkat arbeta så att du kommit över existensminimum.
  Men den debatten vill du säkert inte ta, bara debatter där du kan kokettera och vara politiskt korrekt tror du!
  Väntar på ditt svar

 14. Alla ensamstående, eller snarare enastående morsor har mer än rätt att njuuuuta när det äntligen finns möjlighet. Livet är för kort att bry sej om avundsjuka, småsinta elakingar och jag tror du är för klok för det!

  Ha en underbar resa, det kan hända att vi ses på planet

  Kram

 15. helene: 🙂 Kram tillbaka!

  Erica fru och tvåbarnsmamma: Tack! Ja, i början var min blogg endast en humorblogg och för att just inspirera, men inte ens då slapp man undan ”haters”. Jag tänker ha det skitbra och inte bry mig ett dugg om dessa när jag sitter där och njuter av solen! 🙂 Kram tillbaka!

  Florence: Haha… nej, jag är arbetslös och lever på bidrag… och du har svaret på allt i världen. Eller inte! Ett uppriktigt svar kan du se dig i himlen efter!

  LiLo: Absolut! Hoppas vi ses på planet! 🙂

 16. Florence, alla människor planerar inte sina liv till punkt och pricka. Det finns väldigt många människor i världen som föder barn utan att räkna ut exakt när i livet de kommer. Det kanske är svårt för dig som man att förstå att man faktiskt kan bli gravid i stort sätt när som helst som kvinna och alla väljer inte att ta bort sina graviditeter för samhällets skull.

 17. Ja du…man blir inte förvånad. På internet tror folk att dom kan bära sig åt hur som helst och ta ut sina aggritioner och egna misslyckanden på oskyldiga människor.

  Men det är dom som har problem och inte du. Du har min beundran.

 18. AnnaLena: Ja, precis! Det är lite trist, men jag tror jag kan handskas med det, det brukar komma så här lite i vågor och jag är inte helt förvånad över att det kommer precis när jag kritiserat SD ´s politik och dessutom var med i Expressen. De två kombinationerna har en förmåga att dra till sig avskummet, på något vis… Tack för din kommentar! ♥

 19. Buhu vilket j-vla gnällande. Varför skaffade du inte ett extra jobb? Bara en massa j-vla gnäll istället för att GÖRA något. Skit i att skaffa en massa ungar om ni inte klarar av ekonomin liksom, hur svårt kan det vara?

  Jag är så j-vla trött på att försörja WT genom skattsedeln.

 20. De som missunnar dig att åka är bara avundsjuka. Ã…k, njut och koppla av! Du har all min respekt för att du kämpar, debatterar och engagerar dig i viktiga frågor

  KRAM

 21. Jag läste i expressen och jag tycker att du är en stor förebild för många av oss ”små” människor. För det är ju faktiskt så här det är idag. Jag har själv många barn och oroar mig redan för Julen och hur det ska gå ihop.
  Bra gjort av dig tycker jag. Du är ilalla fall en förebild för mig.
  Kram

 22. Löjligt att gråta ut i media om hur fattiga ni är och så drar ni till Gambia och det verkar inte vara första gången.

  Ser ut som ni har det ganska bra ställt ändå.

  Ring Expressen och snyfta lite om att ni inte har råd att åka till Gambia mer än en gång om året, det är för tragiskt. Kanske soc kan hjälpa er så ni får åka åtminstone en gång i månaden.

 23. Ã…h vad less jag blir på dessa konstiga kommentareer som JJojo tex

  Jjojo: Fatou lever inte på bidrag! Känner henne personligen o skulle hon gjort det skulle hon knappast ha råd med en Gambiaresa. Det är svårt för många ensamstående endå även som jobbar att få det att gå i hop.

  Sasa: Fatou jobbar faktiskt övertid ibland vad jag vet o extrajobb är ju inte alltid lösningnen heller för ensamstående eftersom det kan bli svårt med barnomsorgen. Redan i dagsläget hjälper Fatous större barn henne med den yngsta i bland för att barnomsorgens tider inte alltid passar med hennes arbetstider. Och sen kan jag undra varför du tycker det ska krävas extrajobb för att föräldrar ska ha råd med skolavgifter när det enligt lag inte ska kosta att gå i skolan i Sverige?

 24. Hehe, det är faktiskt lite kul med alla ”haters” och troll som dyker upp så fort det blir lite kontrovers. Eller hur ?!

  Min åsikt är solklar: Skolan ska bidra med utbildning, de ska lära mina barn att läsa, skriva, räkna, historia mm. Detta ska vara avgiftsfritt. OM man vill göra något utöver detta får man antingen framställa förslaget till klassen och räkna med att vissa inte har möjligheten eller som mina lärare gjorde; söka extra pengar, stipendier och ur fonder. Och planera flera år i förväg.

  Fatou, jag tycker det är fantastiskt att ni får möjlighet att åka till Gambia, nästan allihopa. Var du fått pengarna ifrån ska folk rent ut sagt skita i. Och det hör inte heller ihop. Skolans smygavgifter hör inte samman med en semesterresa.

  Jag såg att nån jiddrade om att försörja White Trash, sjukdagar och nettoinkomster mm. Jamen för h-e, kryp tillbaka i er håla och irritera er på Ensamma mamma söker eller Mammas pojkar på TV istället. Klart mer irritervärt.

 25. Najs najs och wunderbar, njut ordentligt i och av solen och släkten, riktigt ordentligt!!!! Samla solenergi och ladda alla batterier och reservdepåer! Love and bless!

  ps. vissa har svårt att förstå skriven text, och särskilt nötter ska ha svårt för både skrift, tal ordförståelse och de gillar dessutom att lägga till och dra ifrån lite hur som helt, ska tydligen vara svåtbotat, har jag hört sägas. ds.

 26. Problemet ligger i hur Expressen väljer att presentera artikeln om dig. Den är otydligt och det är inte alls konstigt att människor reagerar.

  Den kritik som är värd att ta på allvar är den som har, eller borde, riktas mot Expressens sätt att publicera artiklar om fattigdom. Det är inte första gången som de skriver på ett vis som är upprörande. Inte minst för de som verkligen är fattiga och inte har varken en tjuga över eller något guld att panta mellan varven.

 27. fy fan va tragiska människor det finns som måste sitta och klanka ner på andra för att känna sig själv bättre.
  jag hoppas och ber att ni inte någonsin får åka på en semester med era familjer (vid närmare eftertanke tror jag att ni inte kommer att få göra det eftersom dom troligen övergav er för länge sedan.)
  mvh ante

 28. Till den giriga gnällhaggan!

  Att du har mage att gnälla över att svenskar blir irriterade på människor som dig, giriga svin???!! Gnälla över småpengar, när du uppenbarligen har råd att åka till Gambia på semester – Det är sådana som du som gör att Sverigedemorakterna VÄXER sig staka – fortsätt med det så kanske vi har dem i regeringen snart, då är det slut gnällt
  för lögnare och giriga svin!!!!!
  Kanske du ska stanna i Gamiba, om nu fikaavgifterna i skolan är gratis där? Annars så håll käften och håll dina ungjävlar hemma från småavgifterna som förekommer i skolan, om du tycker att det är dyrare än eran jävla Gambia resa!!!!

 29. Hi fatou vi käner inte varan men jag hörde myket om dej i många många år jag altid hörde bra saker om dej av gambians och att du kämpade hela tiden since your girls are small jag följa din blog i mera en ett år and i want to tell you dont care about those ignorant people critizizing you you know who you are and what you want just go for it you are the queen and dont let jalous people disturb you be strong have a nice trip in gambia with your children musa the man

 30. Pingback: När Medelklassen hånar Arbetarklassen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] För det första har hon helt missat handlingen i artikelserien om otillåtna skolavgifter, där en del familjer lyftes fram som exempel på att ha det eller ha haft det svårt i någon period att få ihop just till dessa dolda […]