Expressenartikeln; Skolavgifter

Idag publicerar Expressen sin tredje del om Skolavgifter och idag är det jag och Binta som är med. Det ser alltid lite dramatiskt ut när man läser om sig själv i en tidning, typ dagens rubrik: ”Mamma tvingas panta smycken”. Men jag ska inte sticka under stolen med att det vissa perioder har varit oerhört kämpigt med alla extrautgifter. Särskilt när döttrarna var små och jag hade väldigt lågavlönade arbeten eller när jag pluggade och jag hade tre minderåriga skolbarn samtidigt. Då kunde det vara riktigt kärvt ibland. Idag anser jag inte att det är fullt lika illa även om slantarna får vändas på fortfarande.

Det kanske låter lite som att beklaga sig, men jag hoppas inte det uppfattas så, för det är inte min intention, däremot tror jag att det är väldigt viktigt att lyfta det här till diskussion och att man verkligen får bestämma sig för om skolan är gratis eller inte och om den inte är det, så vore det tacksamt om man kunde lägga upp en ”utgiftsplan” för varje termin, så man kan förbereda sig på när alla utgifter slår till.

Sedan vill jag passa på att ge en liten eloge till reportern Anna Wahlgren som skrivit artikelserien. Hon tog sig tid och var väldigt mån om oss när hon intervjuade och även när hon skrivit artikeln och sånt uppskattas verkligen!

Del: 1

Del: 2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

36 svar på ”Expressenartikeln; Skolavgifter

 1. Det är absolut en fråga som måste tas upp. Har svurit mig blå över dessa dolda utgifter hur många gånger som helst.

  Visst känns allt överdrivet när man läser om sig själv i tidningen… men det är nog bara man själv som reagerar på det viset.

 2. Lairama: Ja, inte är det billigt att ha skolbarn och det trista med just skolavgifterna har ju ofta varit att det ibland verkligen pekar ut vilka barn som har pengar i familjen och vilka som inte har det, men också att man får dra ner på deras fritidsintressen för att pengarna inte räcker till både och. Och tyvärr också familjens gemensamma intressen som kan vara väldigt bra just för att stärka sin familj gemensamt.

  Ja, underligt är det, men jag kan ju inte säga att det inte är sant, det stämmer det som står i artikeln, men det känns ju lite banalt när man läser om det på det viset!

 3. Jag hade själv samma problem när barnen var små, jag pluggade och min man hade ett lågavlönat jobb, så det var värkligen ett pussel för att få slantarna att gå ihop. Jag vet att det var ett par tillfällen som barnen inte kunde följa med för att vi inte hade pengar just då och det var inge roligt för ungarna att stanna kvar i skolan. Dessa utflykter m.m borde vara gratis så alla barn kan få följa med!

 4. Jag har ju inga barn själv, men tycker det verkar helt vansinnigt att det är ”dolda” kostnader i den kostnadsfria skolan. Tror inte det var lika många kostnader när jag gick i skolan själv, men det jag tycker det verkar som att det är fler aktiviteter numera som barnen mer eller mindre förväntas delta i. På min tid åkte man väl på skolresa i trean, sexan och nian, men det var ju korta resor och man samlade visserligen pengar dit, men det var inte lika hysteriskt som det verkar nu. Övriga utflykter till något museum eller vart man nu åkte tror jag inte man behövde betala för. Men det var väl förstås annorlunda på 70-talet.

 5. Carina: Ja, det är verkligen trist att barnen blir så utpekade i en situation de inte själva kan påverka.

  Yvonne: Ja, det var lite annat då. Jag minns att man till och med fick bussbiljetter av skolan, när man skulle iväg på något. Jag tror också att det är mer hysteriskt nu med detta. Jag plockade alltid med mig en bukett syréner till fröken på skolavslutningen för att visa uppskattning, men det är ingen som har en tanke på idag. Det ska samlas pengar, det är bara det som räknas! Tyvärr.

 6. Då måste jag läsa Expressen idag. Jag tycker också illa om alla dessa dolda avgifter i skolan, trots att vi inte direkt haft svårt att betala. Alltid är det någon på föräldramötena som uttrycker sitt förakt mot de som ”inte ens” kan lägga ut en femtiolapp eller hundralapp ”för sina barns skull”. Många lever i sin egen lilla värld och har svårt att förstå att det finns andra som inte har det lika bra.

 7. Mari: Tack! ♥

  Gun: Ja, jag tror dessutom att det är rätt många som inget säger, men som får gå med den där klumpen i magen för att man vet att det är en massa utgifter på gång, som man inte räknat med.

 8. Måste vara skitjobbigt att betala skolavgifter för sina barn (varav två myndiga) när man hade kunnat lägga alla pengarna på semester i Gambia.

  Jag lider verkligen med dig.

 9. Tommy Fredriksson: Ja, som jag skrev så var det mycket värre tidigare, när mina tre döttrar var små: ”Särskilt när döttrarna var små och jag hade väldigt lågavlönade arbeten eller när jag pluggade”

  Vi har det snäppet bättre nu. När det gäller semestern till Gambia så är det vår första gemensamma semester (nästan, ett av barnen har jag inte råd att ta med) på exakt 17 år!! Det beror delvis på att två av barnen betalar sina biljetter själva nu, då de är myndiga. Och som jag nämnt tidigare: den här resan är nu inte endast en solsemester, utan vi har flera viktiga saker att ta itu med där också…

  Det känns dock fantastiskt att kunna åka på en gemensam semester, med nästan alla barnen efter alla års ekonomiskt slit!

 10. Hej Fatou!

  Jag känner exakt samma sak! Jag är så extremt trött på detta pryl och status-samhälle vi lever i ! Jag söker jobb och jobbar på deltidsjobb och läser på komvux, har inte råd att unna mig nånting, typ nya kläder eller frisörbesök. I min skola var det samma sak, matsäck och fickpengar och sedan i gymnasiet kom det värsta , vi fick betala vår egen mat som gick ut på att vi hade ett värdekort som det fanns laddat med pengar, och då krävde skolan att man betalade hela summan på 4500 kr för en termin! Sedan fick man betala med egna pengar för miniräknare med grafritarefunktioner för 1000 kr styck.
  Sedan alla dessa utflykter och presenter till lärare känns så jäkla klämkäckt, det är ju dold mobbning så det visslar om det! Tänk liksom Nikolas och Hampus föräldrar kan inte betala då blir barnet utsatt i skolan som att man är fattiglapp! Sedan så finns det en så kallad ”social kod” att man inte får ha fula gamla slita eller ärvda kläder , det är så befängt att man blir inte riktigt klokt hur folk tänker. Sedan köpa ingredienser för som exempel lussekatter är ju dyrt och baka kan man väl göra på hemkunskapen eller ?
  Sedan tänker jag på hur himla vidrigt det är hur stackars oförmögna föräldrar tvingas skämmas och ursäkta sin ekonomiska situation på föräldramötet och säga jag kan inte skicka Ebba eller Yosef på en skidresa eller gå på ett museum en gång i kvartalet för hemma ligger lånen och räkningar och väntar. Fy fan någon måtta borde det vara eller ? Det är sjukt att folk som sliter hela livet på lågavlönade jobb och handlar på lågpriskedjor måste känna sådan press på hur dom ska betala för sina barn som dom älskar. Ha det gott , Anna

 11. AnnaCCCC:

  Jag känner igen det där från när jag själv pluggade. Försök dock hålla ut, för det blir faktiskt bättre. Utbildning är nästan en förutsättning i dag för att få ett jobb som kan täcka utgifterna!

  Jag håller med dig i det du skrivit. Sedan är det inte bara småutgifterna i sig, det handlar om ganska mycket pengar i slutänden. Om man räknar ihop alla grejer så blir det ganska mycket: matsäckar, presenter, klassresor, fikastunder, luciafiranden, slalomresor, museibesök, badbesök, bussresor, teatrar, skolavslutningar, picknickar, skridskodagar etc.

  Sedan känns det ju lite trist att man inte själv får avgöra vad som är viktigast för sina barn att delta i. Skolan måste bestämma sig. Antingen är den gratis och då måste den vara det i praktiken också, eller så kostar det och då känns det viktigt att varje skola går ut med vad det kostar på just den skolan per termin, så man har något att gå efter.

  Det är min åsikt! Ha det gott själv och tack för din kommentar!

  fredrik liden: Det har jag precis svarat på både i kommentarer ovan och i kommentarer i följande inlägg:

  http://fatou.se/2009/10/20/resan-narmar-sig/

 12. Det måste vara så att du förirrat dig vad gäller begreppet gratis. Skolan kostar extremt mycket pengar och betalas genom skatten. Om du beskriver dig som lågavlönad är det förmodligen så att dina barns skolgång möjliggjorts av att netto-skattebetalare finansierat den överskjutande delen som din skatt inte täckt. Är det för mycket begärt att visa litet tacksamhet åt alla netto-skattebetalare? Om det inte vore för dem hade dina barn inte kunnat gå i skolan överhuvudtaget, och då ter sig småutgifter för matsäck tämligen ynka. Att man som netto-skatteförmånstagare ens har mage att klaga är bortom min förståelse – var glad för det som andra ger dig och acceptera att dina barn kanske inte alltid kan deltaga i de aktiviteter som kostar mer än vad du har råd att betala.

 13. Maximilian: Ja, det stämmer att den naturligtvis inte är ”gratis”. Däremot ska den vara kostnadsfri enligt lagen. Det är det jag vänder mig emot. Sedan anser inte jag att folk ska gå omkring och vara ”tacksamma” i ett samhälle vi alla och framför allt våra förfäder har varit med och byggt upp. Det låter lite som ”mössan-i-handen-mentalitet” och den köper inte jag. Sedan är det klart att man är glad att barnen går i skolan och att den är avgiftsfri! Självklart! Men det gör fortfarande inte att jag tigande ska gå runt och ”vara tacksam”. Som jag har skrivit tidigare ovan:

  ”Skolan måste bestämma sig. Antingen är den gratis och då måste den vara det i praktiken också, eller så kostar det och då känns det viktigt att varje skola går ut med vad det kostar på just den skolan per termin, så man har något att gå efter.”

  Sedan handlar det förstås inte om ”småutgifter för lite matsäckar”, utan som jag också skrivit ovan:

  ”Om man räknar ihop alla grejer så blir det ganska mycket: matsäckar, presenter, klassresor, fikastunder, luciafiranden, slalomresor, museibesök, badbesök, bussresor, teatrar, skolavslutningar, picknickar, skridskodagar etc.”

  Sedan har jag inte skrivit något om min inkomst idag. Jag skrev: “Särskilt när döttrarna var små och jag hade väldigt lågavlönade arbeten eller när jag pluggade” Men så tycker jag inte heller riktigt man kan räkna. För då måste man gå in på allt som kostar något i samhället för att klargöra exakt hur stor del av skatten man skattat som gått till samhället:

  Hur många sjukdagar har jag, jämfört med medeltalet i Sverige?
  Hur mycket har jag nyttjat sjukvården, jämfört med medeltalet i Sverige?
  Och en massa, massa andra exempel, typ allt som vår skatt går till…

  Som sagt, lagen säger att skolan ska vara avgiftsfri och det är den i praktiken inte! Det är det debatten handlar om.

  Vi är tydligen av olika åsikter i den, men jag tackar för att du delat med dig av din åsikt!

 14. ”Skollag (1985:1100)
  1 kap. Allmänna föreskrifter
  Utbildning för barn och ungdom

  2 § Alla barn och ungdomar skall, oberoende av kön, geografiskt hemvist samt sociala och ekonomiska förhållanden, ha lika tillgång till utbildning i det offentliga skolväsendet för barn och ungdom.”

  Skollagen säger bara att det är utbildningen som alla barn skall ha lika tillgång till. Matsäckar, presenter, klassresor, fikastunder, luciafiranden, slalomresor, picknickar etc etc är sällan (eller aldrig) integrerade delar av utbildningen, utan någonting som sker utöver den ordinarie skolverksamheten som syftar till utbildning. För att tillgodogöra sig utbildningen och ta ut sitt slutbetyg krävs inga av dessa aktiviteter och skall därför inte räknas in i vad lagen föreskriver om lika tillgång till utbildning.

 15. Oj vad jag känner igen mig i dilemmat att vara ”för fattig”. Men ni missar en utgift som i alla fall jag råkade ut för, inte avgift alltså men ändå skolrelaterad. För att kunna delta i gymnastiklektioner på vintarna krävdes längdfärdsskidor, skridskoutrustning med skyddsmundering o några gånger per år – på de obligatoriska friluftsdagarna – slalomutrustning. Det senare gick att hyra förstås, men det hade jag ju inte heller råd med…. det andra var bara självklarheter i nedre norrland. Alla skulle ha det för att kunna delta i undervisningen o bli godkända.
  Minns även den sociala kod Anna skriver om i sin kommentar. Tack vare att jag köpt kläder på loppis i alla år har det gått vägen men mina barn ville ha märkeskläder som alla andra ungdomar i samma ålder – o de fick de. Till födelsedag o julafton….

  Jag är tacksam att jag tagit mig igenom dessa 20 år, krypandes men _aldrig_ med ”mössan i hand”.

  Jag är en stolt enastående mamma o även jag ska snart åka på mitt livs första semesterresa som vuxen – precis som Fatou. Men jag har inte råd att ta med barnen jag åker helt ensam o jag lovar er – jag ska bara njuta av sol o bad 🙂
  Detta är vi värda – alla enastående singelmorsor!

 16. Tjillivipp. Läste om dej i Expressen idag och jag måste hålla med dej. På Gotland där jag bor , och jag trodde faktiskt att det var så över allt, så har insamlingar till skolresor blivit förbjudet. Eleverna får alltså inte bidra med egna pengar just för att man ska slipa orättvisor och ingen ska behöva känna sej utpekad för att man inte har råd. Det blir ju annars tufft för vissa om man har 3-4 barn.

 17. Maximilian. Ja, men skollagen säger också följande:

  Så säger lagen

  Skollagen, fjärde kapitlet, fjärde paragrafen: ”Utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna”.

  I femte kapitlet, 21 paragrafen, finns en liknande formulering för gymnasieskolan.

  Rädda barnen kräver att skolan ska vara avgiftsfri. Annars bryter man mot barnkonventionen och skollagen. Man menar att passagen ”obetydlig kostnad” i skollagen ger skolor utrymme att diskriminera barn från ekonomiskt utsatta hem.

  I rapporten ”Medtag matsäck och busspengar” finns exempel på kommuner som tar ut 1 000 kronor per elev för studieresor. Nästan var femte förälder som betalar avgifter uppger i rapporten att skolan ber om mer än 400 kronor per år.

  Och som jag skrivit tidigare. Min största kritik handlar egentligen inte om pengarna i sig (även om det blir nog så illa för vissa) utan det handlar om att detta dyker upp när man som minst anar det.

  Görel: Eller hur?!! 😀

  annelie: Jag tycker det är ett bra beslut, eller så får man helt enkelt sluta kalla skolan för kostnadsfri. Det kan vara väldigt tufft för vissa ibland! (Gotland är för övrigt ett resemål jag gärna hade rest till med barnen, har bara varit där en gång, när jag själv var barn!) 🙂

 18. Heregud vad det stormar runt dig, du är poppis belive me ,ren pure avundsjuka, go girl du ger svar på tal har man levt i en annan kultur plus i ett annat land så är det här nada. JAH,ONE LOVE

 19. Pingback: Angående artikeln i Expressen

 20. Alltså, du verkar vara en hygglig person. Men det här är faktiskt snurrigt. Det är de facto så att skolan betalas av någon, dels via skatten och dels genom vad pengarna annars hade kunnat användas till.

  Om man skaffar börjar skaffa barn i tonåren och sedan skaffar så många som fyra är det kanske inte i första hand skolan man ska skylla på när den egna ekonomin blir knaper. Skolan innehåller, utöver undervisning, ett socialt samspel som innehåller utflykter och annat. Det klarar man av att hantera om man har någon form av ansvarskänsla, och gör man det inte så är det varken skolans eller de andra föräldrarnas fel.

  Det är väldigt lätt att missa bjälken i det egna ögat, tydligen.

 21. Maria: Ja, det har en förmåga att göra det ibland. Haha… Då lägger jag inte upp det jag tackar nej till…! 😉 En del behöver lite svar på tal!

  Johan: Helt rätt, men nu var det inte det debatten handlar om. Den handlar om att lagen säger en sak och jag menar att man bryter den. Om man vill ha det på ett annat sätt, så bör lagen helt enkelt ändras!

  När det gäller hur folk (t.ex. jag) planerar sina liv, så kanske det ringer en bekant klocka om jag säger att livet inte alltid blir som man planerat. Mycket kan hända däremellan, såsom; arbetslöshet, skilsmässor, uppsägningar, sjukskrivningar, död etc. Jag tror ingen med taskig eller halvtaskig ekonomi hade planerat det från början!

 22. Undrar vad det är för karlar som skriver så idiotiska kommentarer här. Jag tvivlar på att det är vanliga arbetare som vet vad det innebär att periodvis leva på existensminimum och ha det svårt att gå ihop ekonomiskt. Bortskämda snorungar är mer vad ni låter som. Tragiskt!

 23. Hej!
  Läser en del här hos dig och tittar på Bintas ljuvliga videos ibland, då jag själv lever med två kulturer (och min son har samma färg som dina). Du är stark och modig!!!! Blir alltid glad när jag ser dig! Och Binta är OTROLIGT duktig! Verkligen! Jag har dansat i alla fall en del och hon står ut, helt klart! Ha en underbar semester och skit i gnällsvenskarna här. 🙂 Kramar till er!

 24. Cel ´Dara: Ja, det kan man fråga sig! Det finns ett gammalt ordspråk, som jag tror kommer från indianerna, som är något som: ”Endast den som gått en dag i dina mockasiner kan döma dig!” Eller något liknande…

  Helena: Roligt att du lämnade en kommentar! Tack för dina fina ord om mig, men jag tror jag är en rätt vanlig morsa med mycket skrivklåda i fingrarna bara…! 😉 Kram tillbaka! ♥

 25. ”Skollagen, fjärde kapitlet, fjärde paragrafen: ’Utbildningen i grundskolan skall vara avgiftsfri för eleverna. De skall utan kostnad ha tillgång till böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning. I verksamheten får dock förekomma enstaka inslag som kan föranleda en obetydlig kostnad för eleverna.'”

  Det står alltså att avgiftsfriheten berör UTBILDNINGEN. I klartext: ”böcker, skrivmateriel, verktyg och andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning.” Matsäck, presenter, klassresor, fikastunder etc är INTE att betrakta som ”andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning.”

  Ã…terigen: jag är rädd att du inte har tolkat begreppen helt riktigt. Som signaturen ”Johan” poängterade ovan innehåller skolan utöver UTBILDNING vissa sociala aktiviteter, men de kan på intet sätt falla under det som i ovan citerade lagtext definieras som utbildning. Därför felar den tes som du driver.

 26. Maximilian:

  Jag anser att de första och den sista meningen även påvisar att skolan ska vara avgiftsfri och endast obetydliga kostnader för eleven anser jag inte att det är, när tusentals föräldrar och barn inte anser kostnaden vara obetydlig!

  Vidare anser jag att rädda barnens krav ska tillvaratas om man vill följa barnkonventionen, som även Sverige skrivit under. Alternativt ändra lagen och sluta hävda att man följer barnkonventionen!

  De sociala aktiviteter som då kostar pengar, bör i så fall, enligt min tolkning inte ske på skoltid. Särskilt inte om de enligt det du skriver ärr ”INTE att betrakta som andra hjälpmedel som behövs för en tidsenlig utbildning”

  Av ovanstående skäl så anser jag alltså att det är din tes som felar och inte min, i tolkningen av lagarna och av barnkonventionen!

 27. Även folk som inte har världens bästa ekonomi behöver semester. Det som blir är att man kanske får spara en längre period än folk med bra ekonomi. Vad kallar men er som inte kan unna en person som kämpar hårt (detta gäller er som har kommenterat som t.ex. Fredrik och tommy)? Finner inga ord, ganska komiskt jag får en bild av att kommenteraren är en gammal gubbe som är bitter och trött på livet, hehe har jag rätt?

 28. Ja, det ringer en bekant klocka. Jag fick också kämpa i några år, och även om jag har det rätt gott ställt idag så minns jag hur det var att inte kunna göra en massa kul grejer med ungarna och suga på ramarna sista veckan.

  Men det du gör är något helt annat. Du säger att andras ungar inte ska få ta med sig glasspengar till utflykten och du blandar in allt möjligt i begreppet som inte hör dit. Undervisningen är avgiftsfri, helt enligt regelboken. Du betalar inte ett dugg för den. Men du har ingen rätt att jävlas med alla andra för att du har haft usel framförhållning.

 29. Johan: Fast som jag har skrivit nu ett antal gånger så handlar det inte särskilt mycket om MIG nu, eftersom jag har det relativt okej idag och det INTE är ett problem för mig att skicka med varken glasspengar eller matsäck, men det handlar om ANDRA barn och jag tycker helt enkelt att man ska leva efter Barnkonventionen och lagen, vilket jag anser att man inte gör och om man inte vill leva efter det, då får man helt enkelt sluta hänvisa till att Sverige skrivit på Barnkonventionen och även ändra i lagen, eftersom det är det jag menar att man bryter mot.

  Om man nu gör det, vilket jag inte är som mest kritisk till, men då föreslår jag att man lägger upp ett förslag på hur mycket det FAKTISKT kostar att ha barnen i skolan med matsäckar, skridskor och allt annat som ska ingå!

 30. Ja Barnkonventionens syfte är att hindra skolor från att förutsätta att barn har egna ryggsäckar eller kan ta med en tjuga till glass. Seriöst, hur kan man ha dragit runt i Afrika och ändå tro något sådant?

  Och den uträkning du efterlyser tycker jag att föräldrar själva kan göra – gärna INNAN de skaffar ett halvdussin ungar.

  Verkligheten anropar!

 31. Pingback: Evas Svammel » Del två om att lurka sig lite.

 32. Pingback: Evas Svammel » Del två om att lurka sig lite.

 33. Pingback: Sen sammanfattning av 2009 Del 4

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Expressenartikeln; Skolavgifter […]

 2. […] läser jag bloggar med intressanta diskussioner. Det kan, till exempel, vara den här, den här eller kanske den här. Det är ofta riktigt intressanta diskussioner med spännande […]

 3. […] läser jag bloggar med intressanta diskussioner. Det kan, till exempel, vara den här, den här eller kanske den här. Det är ofta riktigt intressanta diskussioner med spännande […]

 4. […] Jag och Binta medverkade i en artikelserie i Expressen om skolavgifter och fick mycket kritik för den, då vi planerade att resa till Afrika. Jag valde att bara delvis bemöta kritiken, då jag tyckte att den snabbt spårade ur och man valde att försöka hitta “syndabockar” i stället för att debattera sakfrågan. Det som förvånade mig mest i debatten var: […]