Skolfoton, föräldrafika och höstpromenad

Igår var en soft dag. Jag var på Mabou ´s skola på föräldrafika. Alltid lika trevligt, dessutom var det supergott fika till en så liten kostnad som 20 spänn / familj.

Idag har jag skickat iväg honom till skolan med matsäck, då de ska besöka kortfilmsfestivalen. Ännu ett billigt sätt för barnen att få göra saker?

Ja, det tycker jag absolut! Min kritik i frågan handlar inte om att jag inte har råd att skicka en matsäck med mina barn eller att vi inte har råd att betala en tjuga för fika. Jag tror de flesta har förstått det, som läst mina inlägg, även om en hel del inte vill förstå.

Jag tycker det är ett toppen tillfälle för föräldrar att få träffa både varandra och att få besöka barnen på skolan! Dessutom är det ett väldigt billigt sätt de allra flesta gånger. Jag är dessutom inte dummare än att jag inser att det ligger mycket organisation och jobb runt att ordna en föräldrafika. Till exempel i de fall när det står föräldrar och bakar till detta. Jobbet har naturligtvis också ett värde!

Jag tycker också att man kommer ”billigt undan” med att endast skicka med en matsäck, när barnen får gå på kortfilmsfestival, vilket naturligtvis också fyller ett större syfte.

Att ha barn kostar (believe me!!) och ska man vara uppriktig så finns det knappast något man hellre spenderar pengar på, än sina barn. Så känner jag i alla fall. Jag handlar hellre kläder till Mabou, än till mig själv. Det får mig att känna en större tillfredsställelse. Jag går aldrig ut på krogen och dricker inte heller alkohol. Det är i och för sig ingen direkt uppoffring, men precis som de allra flesta föräldrar är det klart att jag uppoffrar en massa saker för mina barn och precis som de flesta föräldrar är det man själv som har ansvaret för sina barn!

Det jag vill är att väcka debatt i frågan då jag dels anser att det faktiskt strider mot lagen att ta ut en massa extra utgifter, sedan ska jag inte sticka under stolen med att när mina döttrar var små så var det väldigt tufft, särskilt med de lite mer kostsamma grejerna, såsom friluftsdagar där de skulle åka skidor, skridskor eller till jul- och sommaravslutningar.

Men jag tycker det är viktigt att debatten förs och även om jag själv inte har några problem idag att få fram en matsäck för en femtilapp, eller en föräldrafika för en tjuga, så vet jag, av egen erfarenhet och för att jag har varit i kontakt med många, många föräldrar som det här faktiskt är ett problem för!

Jag är helt övertygad om att de allra flesta lärare och rektorer sliter med att få ekvationen att gå ihop, att de verkligen försöker hålla kostnaderna nere. Jag är också helt övertygad om att klassföräldrar gör sitt allra bästa för att också tänka på detsamma.

Men jag har även hört skräckexempel. Särskilt svårt har jag förstått att det är i sådana skolor och områden där det bor många högavlönade i stora, vräkiga villor och så finns det mitt i detta ett par höghus med låginkomsttagare, arbetslösa och ensamstående. I dessa klasser har jag förstått att det är som allra värst. Kraven på olika summor är horribla och barnen förväntas ha råd (läs föräldrarna) till många och dyra aktiviteter!

Den här debatten har även varit rätt livlig på min Facebook under dessa dagar och en sådan där frustrerande utgift som en del har skrivit om där är skolfotona. Jag kan bara hålla med. Barnen vill så oerhört gärna ha foton som tagits på just dom och jag tror vi är många föräldrar som vackert betalat, trots att vi kanske inte behöver proffsiga fotografbilder i alla storlekar varje år. Kanske skulle det räcka med en fotografering för varje stadie? En gång i lågstadiet, en gång i mellanstadiet och en gång i högstadiet?

Jag har också lite svårt att se hur dessa skolfoton är en tillgång för undervisningen? Kanske skulle det het enkelt räcka med klassfoto en gång i varje stadie? Om man vill ta individuella foton så kan man ju själv välja att ta sitt barn till en fotograf. Då kan man i tillägg ta på alla sina barn tillsammans, om man har flera barn.

Ja, visst är det ”frivilligt”, men alla som levt med barn vet hur stort grupptrycket kan vara och det kan vara svårt att förklara varför alla andra barn får byta småfoton, utom ditt barn, när de redan tagit fotona och allt…

Dessutom ska jag säga att jag inte brukar höra några ”hurra-rop” ens från de föräldrar som kanske inte är ensamstående och som har rätt skaplig, eller riktigt god ekonomi, om just dessa skolfoton!

Men, som jag skrivit tidigare och som Binta nämnde i artikeln, så tror jag det skulle underlätta för många familjer om man fick lite framförhållning på utgifterna. Helt enkelt ett schema för terminen, där man skriver när man beräknar att man ska åka skridskor, ha matsäck etc.

Många har hållit med mig i debatten och en del har absolut inte gjort det. Det är bra. Det är väldigt bra att lyfta fram, inte bara olika åsikter, utan också att lyfta fram olika perspektiv. Världen är sällan svart eller vit, som jag brukar säga, den innehåller massor av gråa nyanser och det är jag oerhört tacksam för!

Jag och Mabou avslutade gårdagskvällen med en promenad i höstkylan. Skönt att rensa tankarna och skönt att få en pratstund med Mabou ´s om alla hans viktiga tankar, åsikter och funderingar! Han berikar mitt liv på ett fantastiskt sätt varje dag! Vilken ynnest det är att få vara förälder!!

En löv-älg, kanske?

En löv-klubba? Smakar lite beskt, kanske?

Får man ingen mat hemma, så kan man ju alltid käka löv…   haha…

Det vackra höstträdet utanför vår dörr

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Skolfoton, föräldrafika och höstpromenad

 1. En söt löv-älg i så fall!
  Jag har varit lite ”låg” och inte kommenterat och läst så många bloggar den sista tiden. Men jag kommer igen, det görr jag ju alltid…

  Tittar förbi med en höstkram!
  Ha en trevlig helg! / Gunilla

 2. Är lite i chock efter att ha läst vissa av de kommentarer du fått ta emot. För mig var det glasklart att det du berättade a) handlade om hur du haft det tidigare, och b) det inte handlade om att det är synd om DIG utan att det är ett större samhälleligt problem du vill belysa.
  Barn idag föds inte med samma livschanser, men genom att ha en gratis skola möjliggör vi också för de barn som har ”oansvariga, lata och egoistiska bidragstagare” till föräldrar att få en bra start i livet.
  Borde kanske ha skrivit det här på ett annat inlägg, men nu blev det här. 🙂

 3. På förskolan jag arbetar är de flesta höginkomsttagare, men vi har några fattigare föräldrar också. Vi har gjort så att vi faktiskt ger gruppfotot gratis till dessa familjer som oftast väljer bort de individuella fotografierna. Vi på förskolan får en uppsättning gruppbilder och individuella bilder som vi använder i verksamheten, så då har det fungerat bra de senaste åren att göra så. Vi tänker alltid på att alla saker vi ska göra med barnen ska alla barn göra. annordnar man skidutflykt måste förkolan kunna ordna fram skidor till de barn som inte har, samma sak gäller cykelutflykter mm. Alla har rätt till alla aktiviteter på förskolan oavsett hur mycket pengar man har. Inget ska kosta föräldrarna något utöver förskoleavgiften.

 4. Usch ja, dessa skolfoton skapar ångest. Något år har vi betalat delar av dem och det har utmynnat i julklappar till mor- och farföräldrar. Men ändå. Varje år står jag och väljer och klistrar igen kuvert och tejpar adresslappar, skickar tillbaka o ordnar o donar. De vill ju se dem. Men med 5 ungar så funkar det inte att köpa allt.

 5. Pingback: I ´ve got the POWER!!

 6. Pingback: I´ve got the POWER!!

 7. Pingback: Hjälp mig hjälpa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] är alltså jag som satt stopp för den här förskolans möjlighet till utflykter i och med att jag debatterat (sammanfattning på min syn på hela debatten) i ämnet i samband med både Malin Wollin ´s […]

 2. […] är alltså jag som satt stopp för den här förskolans möjlighet till utflykter i och med att jag debatterat (sammanfattning på min syn på hela debatten) i ämnet i samband med både Malin Wollin´s […]

 3. […] i Sverige debatteras med jämna mellanrum. Jag tror jag lagt mig i den debatten i stort sett alla gånger jag har uppmärksammat att debatten varit aktuell och i vissa fall även tagit upp debatten […]