Boktips; Emma Mias dotter

Oj, vad jag känner mig splittrad till den här historien. Ljudboken jag nyss har lyssnat klart på är en av alla fortsättningar på den kritiserade ”Gömda” som i första hand skrevs av Liza Marklund och sedan övertogs skrivandet av några av de efterkommande böckerna av huvudrollsinnehavaren själv: Maria Eriksson.

Den här boken heter Emma Mias dotter och handlar då alltså om den dotter, vars pappa ”mannen med de mörka ögonen” fick familjen att fly från Sverige. Den här bokserien har, som sagt, varit väldigt omdebatterad och kritiserad. Av framför allt Monica Antonsson, men även bland många, många skribenter både   etablerad media och på nätet. Jag har skrivit om det en del själv.

Jag försöker att läsa (eller rättare sagt lyssna på) den här boken om dottern Emma så pass förutsättningslöst jag nu kan, efter att ha läst alla de tidigare böckerna i diskussionen.

Historien är i sig gripande och bra. Den handlar om Emmas väg in i ett djupt drogmissbruk och tankar på varför hon hamnade där. Den debatten är intressant och viktig, tycker jag. Men berättandet känns väldigt torftigt. Det känns som om det är precis vad det är: en vuxen som ska återge en ung persons historia. På så sätt tappar man flera bottnar. Det där djupet från en människas inre är svår att få med.
Nu låter boken som en väldigt ung person som berättas av en vuxen. Jag får inte in känslan av att det är Emma ´s egen berättelse och det förtar mycket av känslan i boken.

Som sagt, historien är bra, men det behövs även lite berättarkonst och den tycker jag saknas. Det fanns helt klart en poäng med att låta Liza Marklund och senare journalisten Kerstin Weigl berätta denna historia. Sedan är frågan om man inte snart berättat klart historien om denna familj?

Boken saknar i alla fall totalt utmaningar!

Boken får tre Tonårsmorsor av fem av mig! Då är jag givmild!

Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa Tonårsmorsa

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

3 svar på ”Boktips; Emma Mias dotter

  1. Vad är sant egentligen? Det har varit många turer kring denna storyn och precis som du så tror jag oxå att man nu borde ha berättat klart allting om familjen.
    Trevlig lördag!

  2. Jag har bott i Oxelösund, dock under en helt annan period än när boken utspelar sig, talar nu om Gömda. Det bor ju dock väldigt många där som minns hela den här historien i dess verkliga skepnad. Jag har fått uppfattningen om att båda gav och tog i den här historien, men att det slutgiltiga anledningen till att hon lämnade för USA var skulder hos människor man inte bör lura, men jag vet inte vad sanningen egentligen är.

  3. Bella: Ja, du, den som det visste! Kanske lite av varje, vad vet jag? Trevlig Söndag till dig! 🙂

    Toni: Intressant! Det var en ny aspekt på historien! Sanningen lär vi nog aldrig få, det vet bara nog de som var med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.