Hur jag ser på min egen blogg och Fusket i Bloggvärlden


Så här ser det ut just nu på Bloggportalen över Uppsalas 810 registrerade bloggar. Det brukar naturligtvis pendla något. På den första stapeln brukar jag oftast ligga bland de fem första, den andra stapeln brukar jag ligga etta och den tredje har jag nu börjat pendla mellan den första och andra. Den fjärde stapeln är jag inte registrerad i, eftersom jag bloggar för mig själv och inte för någon annan.

Sedan jag började blogga 2005, så har det funnits topplistor i bloggvärlden. Innan den riktiga boomen kom, så hamnade jag väldigt högt upp, eller låg till och med som 1:a eller 2:a över hela Sverige. Det var en rolig drivkraft för en relativt ny bloggare. Det hade naturligtvis en del att göra med att min blogg fick mycket uppmärksamhet. Dels i media, men även genom att jag vann flera bloggtävlingar som fick uppmärksamhet.

Jag har aldrig stuckit under stolen med att det alltid peppat mig att ha bra besöksstatistik. Däremot är det inte ett måste, eller ett nödvändigt behov, då jag glatt fortsätter att blogga även de perioder (sommaren till exempel) när statistiken nära nog slår i botten.

Ganska snart så kom den stora bloggboomen och Internet överöstes av olika typer av bloggar och väldigt många av dem drevs av unga tjejer som skriver mycket om smink, shopping, mode och liknande. Jag är inte alls förvånad att just dessa bloggar är de som slår i taket på alla portaler, hur ytligt det än kan tyckas. Det är många, många som läser bloggar som en underhållning och tidsfördriv. Jag tror också det var därför många läsare uppskattade min blogg mer i början. I början skrev jag med humor och lättsamt, till slut tyckte jag dock att det blev så ytligt att det inte längre var ”jag” som skrev. Det var inte en tillfällighet att min blogg ändrade inriktning och har fortsatt göra det med jämna mellanrum under årens lopp.

Jag insåg förstås att jag skulle tappa en del läsare, men jag blev också glatt överraskad över att det tillkom nya. Även om jag idag inte är i närheten av Sveriges allra största bloggar, så innebär det inte heller att jag har förlorat läsare. Det innebär helt enkelt att de andra fått så oerhört många fler!

Som jag sa, många läsare är roligt. Jag lägger ner mycket tid och omsorg på min blogg och jag brinner verkligen för den. Man kan nog säga att den är mitt största fritidsintresse. Att ha många läsare är en bekräftelse på att folk vill läsa det jag skriver och det är roligt!

Men. Allt har sitt pris!!

Ibland har jag annonser i min blogg och det händer att jag tjänar några kronor på den. Dock tackar jag nej till annonser jag inte känner att jag kan stå för. Men jag tycker inte generellt att det är fel att tjäna pengar på sin blogg. Det är en bra möjlighet! Varför skulle man inte kunna tjäna pengar på något man lägger ner tid och engagemang på?

Jag har fått en del erbjudanden genom åren att blogga för olika tidningar mot betalning. Jag har hittills tackat nej till alla, då det inte har känts värt det. Antingen har jag inte gillat det tidningen står för, eller de krav man ställt, eller så har jag helt enkelt ansett att man velat betala för lite. För mig ska det kännas värt det. Anledningen till att jag har min alldeles egna domän är för att jag vill ha möjlighet att skriva fritt. På ett sätt skriver jag ändå inte lika fritt som precis i början, när jag hade 25 läsare om dagen (och var JÄTTE-nöjd med det!! 😉 ) Jag tänker på ett annat sätt nu när jag bloggar, på gott och på ont.

Något som jag däremot ALDRIG skulle göra, även om det skulle innebära att jag fick Sveriges största blogg och dessutom tjänade massor av pengar på den, är att fuska. För mig skulle det inte kännas värdigt. Det betyder inte att jag är en bättre människa än någon annan, utan det betyder helt enkelt att jag inte tycker det känns mig värdigt! Jag vill kunna stå för de läsare jag har.

Jag har sådant grundläggande rättvisetänkande i mig (på gott och ont, haha, hur kul är det att stå och skära tårtbitar med måttbandet i högsta hugg, egentligen?) att jag börjar må lätt illa bara av att bli anklagad för fusk!

Det händer dock ibland ändå. Relativt nyligen startade jag upp en blogg för min dotters dansgrupp: Blackout. Jag (som är tjejernas manager) försöker hålla den relativt uppdaterad, men det är ingen blogg som är till för att uppdateras dagligen, utan det är dels för hålla tjejerna och killarna som dansar för min dotters och hennes danskompisars dansgrupper uppdaterade i vad som är på gång, men också för att vi ska kunna hänvisa folk som vill boka gruppen för olika evenemang till en slags dans-CV. Det finns uppdaterade sidor för vad tjejerna i dansgruppen har för meriter inom dansen etc.

Det är dock, som sagt, ingen blogg som är tänkt att uppdateras dagligen, då både jag och tjejerna som driver den har egna, privata bloggar som vi prioriterar.

När jag la upp bloggen Blackout så registrerade jag den också som brukligt på Bloggportalen, Bloggtoppen och Bloglovin! Jag la även upp en besöksräknare på sidan, mest för kul skull.

För några dagar sedan fick jag en kommentar, både i min egen blogg och i Blackout-bloggen av en Classe. Så här skrev han:

”Jag ska skriva under listan, om din dotter tar bort sin bluffblogg från bloggtoppen.se lista.Ingen tror på att dom har haft 27.000 läsare denna vecka..”

Först fattade jag inte vad han menade. Jag trodde han menade någon av döttrarnas privata bloggar, men fann inget konstigt på Bloggtoppen! Sedan hittade jag det! Det handlade alltså om Blackout-bloggen som det i första hand är jag som håller i trådarna runt, även om tjejerna ibland lägger in inlägg, när det är något på gång. Jag gick in på Bloggtoppen och kollade och där såg det ut som om Blackout hade haft väldigt många besökare. Jag visste att det inte stämde, dels då bloggen har en egen besöksräknare som visade på under 4000 besökare sammanlagt, sedan start och dels för att Bloggportalen visade något helt annat.

Jag skrev därför till Bloggtoppen följande:

”Hej! Jag är med och driver en dansblogg: http://blackoutdance.wordpress.com/ som finns registrerad hos er. Nu får jag arga kommentarer om att vi inte har 27.000 besökare i veckan som det står på bloggtoppen. Vilket stämmer. Det här är en liten blogg som jag hjälper min dotter och hennes kompisar att driva och det känns inte okej att jag nu i min blogg på: http://fatou.se samt även på Blackout-bloggen blir beskylld för att fuska. Enligt alla andra portaler, inklusive Blackout ´s egen wordpress-statistik så ligger vi på många färre läsare än så. Jag hoppas ni rättar till problemet, då vi inte försökt att på något sätt manipulera någon besöksräknare! Om detta inte rättas till snarast, så kommer vi att plocka bort bloggen från er sida, då den inte är tillförlitlig! Mvh. Fatou.”

Ska jag vara uppriktig så glömde jag av det hela igen efter det. Tills i går morse, när ”Classe” förärat mig med en ny kommentar:

”Bloggtoppen.se verkar inte bry sig om att läsa mail.
Så jag föreslår att din dotter lr vem det nu är tar bort sin blogg därifrån.Känns det inte fel att ta plats där ni inte hör hemma?Ofrivilligt lr inte så är det ändå erat beslut att låta bloggen vara kvar.”

Jag vet, jag borde ha släppt det hela där, men jag kunde inte riktigt. Jag inser också att det här evighetsinlägget är ett navelskåderi av väldigt låg nivå , men jag är igång nu och om någon endaste läsare har orkat läsa så här långt, så får ni tyvärr skylla er själva! 😉   (Men nu börjar jag försöka ta mig ut ur navelpartiet i alla fall)

Hur som helst: Jag gick in på Bloggtoppen och tog helt enkelt bort hela bloggen, trots att jag såg att Bloggtoppen inte direkt hade fört med sig någon ”läsarstorm” till Blackout-bloggen. De två senaste dagarna hade bloggen fått sex respektive åtta läsare från just den portalen. Efteråt blev jag lite arg på mig själv och tänkte att WTF, jag har samma rätt att registrera en blogg på portaler som någon annan. Om deras besöksräknare lever sitt eget liv, så är ju inte det mitt ansvar. Jag frågade också mig själv vad jag hade gjort om det vore tvärt om? Om jag haft ca 5000 besökare i veckan och Bloggtoppen visat att jag hade 10 stycken i veckan. Jag är övertygad om att jag meddelat dem, men jag hade faktiskt inte tagit bort min blogg.

Nåja, nu är bloggen bortplockad och jag vet inte ens om jag pallar registrera om mig och lägga in den igen, trots att jag tycker det är roligt att dessa bloggportaler kan hjälpa en att finna nya bloggar i de ämnen man vill läsa bloggar! Time will tell!

Däremot så får det mig att fundera en del på det här med listplaceringar och fusk i bloggvärlden.

Tills för ett kort tag sedan så insåg jag inte ens att det var möjligt att fuska. Men så läste jag en blogg (minns tyvärr inte vilken, men tror att det var på en av Metros bloggar) om att personer blir erbjudna av lite större bloggar att byta räknare på olika vis. Jag vet inte riktigt hur det går till, men om jag fattat rätt, så kan man lägga in andra personers räknare på sin blogg och på så sätt få flera räknare på samma (utan att det syns) blogg och på så sätt ska det alltså gå att fuska då det ser ut som om man får enormt mycket fler besökare än man har.

Innan jag läste det där inlägget, så hade jag ingen aning om att det ens var möjligt, men strax efter det började jag själv få förfrågningar om detta. Det var inte de allra största bloggarna, men det var en del bloggar som låg runt min egen besöksmängd.

Nu finns det inte ens i min värld, att jag skulle gå med på detta och jag har för mig att jag inte ens pallade svara alls på dessa mail-förfrågningar. Det fick mig att fundera ännu mer:

 • Är det bara antalet besökare som räknas i siffror? Spelar det ingen roll att man faktiskt inte ens har dessa besökare?
 • Är det viktigare att det SER UT som om man har besökare, än att man verkligen har det?
 • Hur många bloggare finns det som faktiskt tycker att det här är okej?
 • Om en massa bloggare manipulerar räknarna, så hur kan man då veta hur många besökare en blogg VERKLIGEN har?

Tidigare brukade jag ibland lägga upp Bloggportalens ikon på vissa inlägg, på samma vis som jag brukar lägga upp Bloglovins ikon, för att uppmärksamma var min blogg finns registrerad om man vill lägga till den som favorit eller prenumerera på den. Sedan påpekade min bloggvän Magnus Callmyr att det finns vissa som påstår att man kan manipulera räknaren om man gör så. På vanligt vis (millimeterrättvisan och tårta med måttband, ni minns…) så plockade jag genast bort dem från inläggen och slutade lägga in dem. (Här kan jag också passa på att meddela att inget hände i min statistik på Bloggportalen, så jag tror man kan utesluta att just den metoden är ett sätt att manipulera Bloggportalen.)

Är det inte så att charmen försvinner lite med topplistor om några av dom i toppen just har fuskat sig till sin plats?

Är det möjligt att ha en portal där det är omöjligt att fuska?

Till sist har jag också uppfattat att det finns en hel del konkurrens mellan olika bloggare i bloggvärlden, just på grund av bloggstatistiken. Det kanske är en naturlig följd av vårt tävlingssamhälle, men jag har så väldigt svårt att förstå det där.

Kan man inte bara vara glada för varandras skull? Om man nu inte gillar en blogg, så är det ju oerhört lätt att låta bli att besöka den.

Att det är en ”tävling”. Dessutom tror jag sällan det handlar om att en blogg är ”bättre” än en annan, utan däremot så är det ju så att vissa bloggar tilltalar fler människor än andra, men jag är övertygad om att nästan alla bloggar har något bra och något dåligt. Det gäller bara att hitta sin egen favorit, oavsett om det är en välbesökt blogg eller ej. Jag tror ibland att det är lätt att man inte ser skogen, för alla träden.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

12 svar på ”Hur jag ser på min egen blogg och Fusket i Bloggvärlden

 1. Att man visar upp siffror som inte ens stämmer kan ju inte vara roligt. Man driver ju en blogg för att få riktiga läsare, om man bortser från att man även borde driva en blogg (som en riktig dagbok, vilket iofs kan bli rätt ointressant) för sin egen skull förstås. Inte för att man vill visa upp hur många påhittade läsare man har. För om ingen läser bloggen, vad är det då för mening med att ha den, förutom att man uteslutande tillägnar den sig själv? Det enda som möjligtvis kan vara bra, siffermässigt är väl det faktum att om man alltid ligger högt upp på listorna så syns man mer, men det betyder inte automatiskt att alla klickar och går dit. Men siffrorna i sig har ju säkert ett sådant syfte – dvs att bli uppknuffad så man syns bättre.

  Sedan förstår jag dig faktiskt på något vis. Det måste ha varit bättre förr. Förr, då det fortfarande inte var en sån hysteri med bloggar. Då det fanns en tyngre seriositet i bloggandet. Numera är väl 80% av bloggarna helt meningslösa eftersom de i det närmaste är identiska innehållsmässigt. Lite som ”Fredagen den 13e”. 800 filmer har släppts och alla visar de enbart nya varianter på hur en man kan mörda unga tjejer och deras hjärndöda pojkvänner. Same shit, different name.

  Jag visste förvisso om att man kunde fuska. I princip allt är ju möjligt på nätet, det handlar bara om hur mycket tid man vill lägga på det, men att byta räknare med varandra (?) låter faktiskt rätt konstigt att man skulle göra… Men många äkta läsare och prenumeranter är förstås jättekul. Helst ska de ju bara vara äkta och det är egentligen något man bara kan vinna på ett sätt – genom att jobba lite för det. Är man stabil, liksom du är, så får man de anhängare man förtjänar. Dvs de som stannar och explicit är intresserade av vad just du skriver. Och det är väl mer värt att ha såna läsare, än såna läsare som exempelvis Kissie har.

 2. Tornevall: Ja, det blir lite fadd eftersmak i munnen på något vis. Även om jag uppskattar mina läsare oerhört mycket, så känns det ibland som om man inte vill toppa några listor, just för att det verkar föda mycket avundsjuka och det är lite trist, tycker jag! Tack för dina fina ord om min blogg! ♥

 3. Det här med besöksstatistik är ju intressant.
  Klart jag är nyfiken på hur många det är som kikar in till mig, men alla olika statistiksidor visar ju olika siffror av någon anledning.
  Egentligen spelar det ju ingen roll hur många som läser det jag skriver, men visst ger det en kick när man ser att stapeln pekar uppåt. Jag ligger på ett snitt på 120 unika besökare per dag, det låter kanske lite men jag tycker att det är jättekul att det finns 120 personer som tar sig tid att komma in och titta på just min pusselbit. En pusselbit som spretar åt alla håll och kanter men på något vis passar perfekt in i det stora pusslet.
  Jag förstår inte riktigt hur Bloggportalen får till sina siffror, men där brukar jag ligga vid 40-strecket på Uppsalabloggarna. Det är jag nöjd och belåten med, kul att det finns människor som tycker att min blogg är värd några minuters uppmärksamhet.

 4. Hade inte ens en aning om att det förekom. Jag blir förstummad. Men det är klart, det fuskas ju överallt så varför skulle bloggvärlden vara annorlunda. Det fuskas ju med deklarationer, prov, det dopas och all annan fusk jag inte kommer på nu. Nä, fy för fuskarna som förstör för alla.

 5. Visst är det väl så att alla tycker det är roligt att se att det finns människor som besöker – och förhoppningsvis också läser – ens blogg. Annars kan man ju lika gärna skriva vanlig dagbok för hand eller i Word e dyl :-). Jag var med på den gamla goda (?) tiden när det var dagbok på nätet som gällde, var ett tag se’n nu.
  För egen del kanske jag har 25-30 besökare/dygn och det är inte mycket. Men det är nog oftast samma människor som kommer tillbaka och det känns bra. Då måste de ju uppskatta det jag skriver. Jag blir lika glad varenda gång jag får en kommentar *s*.
  På samma vis så har jag några stycken som jag läser dagligen – eller så ofta jag hinner – varav din är en. Det blir lite ”känna-igen”-faktor och det gillar jag.
  Fattar absolut inte varför man skulle fuska sig till statistik, tomma siffror är inget värda. Människan bakom är det. Du och jag och alla andra. Kram på dig.

 6. Ja det där är verkligen skumt med besöksräknare på bloggtoppen. För ett tag sedan loggade jag in och såg att jag hade ovanligt mycket läsare den dagen, inte så mycket att jag misstänkte att det inte kunde stämma, men mer än vanligt. Så höll det i sig i tre dagar och jag var så glad och nöjd att fler läsare hade hittat till min blogg. Men sen loggade jag in i en annan räknare som jag hade och då såg jag att det inte alls hade stämt det som dtod på bloggtoppen. Tråkigt var det.

  Men jag tror att om man är en person som fuskar så har man ett annat syfte med bloggen än att man skriver det man verkligen vill skriva om och brinner för.

 7. Jag förstår heller inte meningen med att fuska med antalet besökare. Om man nu förstås inte vill verka mer populär än man egentligen är, och det förstår jag heller inte meningen med.

  Jag kollar själv bara den räknare jag lagt in själv, samma typ jag använt i flera år på min hunds hemsida och min egen hemsida. Den känns trygg och jag litar på att den räknar rätt. På bloggen visar den ungefär 25-30 besökare per dag vilket jag är nöjd med. Några gånger när jag kollat så har det varit kanske 64, 87 eller som en gång över 100 besökare på en och samma dag och då fick jag ju närapå panik! 😀 Hjälp, vilka är alla som läste min blogg just idag??!! Haha!

  För mig känns det bättre att ha en stabil besöksstatistik än att det är mängder, och det är ju i princip samma personer som kommenterar. Då känns det som jag känner de som är där och läser. Sen vet jag ju att en del är inne och läser utan att kommentera. Då är det ofta folk jag känner, ibland får man ju höra att ”jo jag läste i din blogg…”. Ibland kanske jag kan tycka det vore roligt om några fler kommenterade, men det är inte därför jag har min blogg utan för att jag tycker det är kul! Jag får skriva precis vad jag vill utan att någon ska lägga sig i.

 8. Ã…hh vilket ”skitbra” inlägg!!! =O)
  Tråkigt att det ska finnas fusk i allt!!! Men vi som bloggar för att det är så KUL och blir glada för att några läser våra bloggar och ”hälsar på” hos varann då och då – vi kan ju njuta av ”äkta vara” och vara glada för att Vi är som vi är och jag tycker vi ska fortsätta med det!!! Alltså att vara oss själva!
  Kramar i massor!

 9. Pingback: Bloggfusk…? - Tornevalls Corner

 10. Fusk med besökarantalet har alltid förekommit på bloggarna som på Expressens blogg. Då var det tur i oturen att vi inte fick ha vår blogg med på Bloggtoppen för vem vill bli anklagad för att fuska 😉
  Ha det

 11. bloggportalen ärkända för att ha missvisande statistik och visa för mkt då de mäte runika per timme. Även om du inte har så många besökare lär du ha fler än de andra, så jag ser ingen anledning att bry dig om classe om du inte har manipulerat siffrorna med flit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] det förstås andra sidor av myntet också, där man kan råka bli indragen i något utan grunder. Tonårsmorsan skriver en del om detta och tar upp det här med att manipulera besöksräknare. Men jag måste […]