Binta´s Nya Blogg

Min favorit-Binta (20)

Efter mycket tjat från mig så har min äldsta dotter äntligen bytt blogg, från blogg.se till wordpress. Bintas blogg: Tonårsdotter. Även om hon inte fixat designen än, så är jag väldigt glad för bloggbytet. Jag vet att blogg.se är mycket populärt, men om jag ska vara ärlig så förstår jag inte riktigt varför?!

Jag har själv kollat in blogg.se vilket jag har med oerhört många bloggar. Jag har faktiskt ganska många bloggar registrerade som jag inte använder, just för att jag velat testa mig fram på olika ställen och se vilket ställe som har vilka funktioner och vilket ställe jag trivs bäst på.

Nu har ju jag en egen domän, men som bloggverktyg använder jag wordpress.com och jag älskar det. De funktioner som finns på denna blogg saknas på många andra.

De funktioner på wordpress som jag tycker är mest användbara i mitt eget bloggande är följande:

Dels kan jag se hur många som klickar sig vidare på vilka länkar som jag länkar till och jag kan också se från vilka andra ställen på nätet jag får flest läsare från. Det där är ett väldigt bra verktyg när det helt plötsligt kommer en massa nya besökare och man vill veta var de kommer ifrån. Just nu ligger det verktyget nere på min blogg, men jag ska fixa till det så småningom. Men om man bara har wordpress.com så finns det verktyget automatiskt i din blogg. Man kan även med hjälp av det verktyget se vilka ord folk har googlat på för att komma till din blogg, det tycker jag är rätt roligt, även om jag blivit lurad också.  😉  Ofta är det helt otippade ord.

En annan funktion som wordpress har och som jag är väldigt förtjust i, särskilt som jag arbetar ganska oregelbundna tider, är att man kan tidsinställa inlägg. Jag kan alltså ställa in ett tillägg på att det ska komma upp i övermorgon klockan 13.05 om jag vill och då kommer det upp i övermorgon klockan 13.05, även om jag inte ens är i närheten av en dator!!

Det är också just den funktionen som gör att jag tyckt att wordpress är mycket bättre för Binta att blogga på, än på blogg.se

Det är nämligen så att hon ofta skriver 3-4 inlägg på en gång och sedan skriver hon inte ett inlägg på flera dagar. Ibland ändå upp till en vecka. Så då passar det ju perfekt att hon kan tidsinställa sina inlägg så hon får med spridning på publiceringarna av inläggen.

Blackout har också sin blogg på wordpress

Själv hävdar hon att hon i slutänden alltid gör som jag vill. Hmmm… Själv skulle jag vilja påstå att det här är nästan once-in-a-life-time-thing! 😉  Jag tjatade rätt mycket på henne i somras när vi startade Blackout´s blogg också på att hon skulle byta sin privata. Hon gick med på att lägga Blackout´s blogg på wordpress, men vägrade lägga sin egen där. Men nu har hon alltså till slut (naturligtvis när jag slutade tjata) själv flyttat sin blogg till wordpress.

Nåja, jag hoppas hon får ordning på sin design och att hon gillar det nya upplägget. Hon är ju inte DEN ENDA jag uppmanat att byta till wordpress heller…!

Av de ställen man kan blogga på är följande min uppfattning de bästa och sämsta med en del bloggportaler:

blogg.se är det visst väldigt enkelt att göra en egen header men de har i övrigt ganska kassa funktioner. Ofta syns inte heller länkar när någon har länkat till bloggen.

Aftonbladet´s blogg är rolig om man vill ha snabb respons och det är mycket lätt att få mycket kommentarer i sina inlägg. Det är också lätt att få mycket sidvisningar där, däremot har jag inte upplevt att det är lättare där än någon annanstans att få fler unika besökare. Men det är också ett forum som jag upplevt mycket som en plaskdamm när jag bloggat där. Det var dock något år sedan jag bloggade aktivt där nu och mycket kan ha förändrats sedan dess.

Msn Spaces är ett ställe som det är roligt att blogga på om man håller på mycket med HTML-koder och man kan då lägga in många funktioner. Dock gör dessa många funktioner gärna att sidorna tar lång tid och ladda och när jag bloggade där fick jag ofta känslan av att jag var ganska ”off” den övriga bloggvärlden.

Expressen´s blogg vet jag inte riktigt vad jag ska säga om, annat än att man måste vara registrerad på Expressen för att kunna kommentera, vilket gör att att en av de roligaste sakerna med att blogga, automatsikt försvinner, eller i alla fall gör att man inte känner sig särskilt ”inbjuden” när man kommer in utifrån och vill läsa och kommentera bloggar där.

Metrobloggen har mest blivit ”känd” i bloggvärlden för att betala sina bloggare. Dock gör villkoren att bara de som har skapligt stora bloggar får några pengar. Däremot har jag nu fått ett mail att man ska upphöra med detta då det inte är lönsamt. Så jag kan inte säga så mycket om just Metrobloggen. Varken positivt eller negativt.

Sedan har vi då Blogger. Den har jag helt enkelt för lite erfarenhet för att uttala mig om, även om jag har ett konto registrerat även där! 😉 Men av de funktioner jag ser där, så är det kanske inte så jättemycket att skryta med heller.

Till sist då WordPress Det finns naturligtvis flera andra ställen att blogga på också, men de har jag inte så bra koll på. WordPress är alltså den plats jag själv bloggar på (deras verktyg) och det ställe jag mest kan rekommendera folk att blogga på. Kanske tar det en stund att lära sig den, men den är inte alls komplicerad. (Till och med jag förstår den, haha) Däremot så har de ett litet lustigt sätt att lägga in youtube-videos på, som skiljer sig från andra ställen jag bloggat på. Men har man väl lärt sig det, så tar det inte längre tid eller är svårare än någon annanstans.

Om du är bloggare: varför bloggar du där du gör det och vilka funktioner tycker du är bra som du har och vilka funktioner skulle du önska att du hade?

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

17 svar på ”Binta´s Nya Blogg

 1. Men du ! – Vilken bra blogguide du har satt ihop !
  Själv är jag en färsking, som började med en blogg bara för att det ingick när jag fick för mig att göra en hemsida.
  Nu har det inte hänt värst mycket med hemsidan, men bloggen tar en hel del av min tid och jag lär mig mer och mer.

  Jag har installerat WordPress, och det ångrar jag inte ett dugg !!! – Det är toppen !

  Hade dock inte en aning om att det går att tidsbestämma inläggen. – Det var ju kanonsmart !

  Enda grejen som inte är så bra för mig, är att jag har One.com som webbhotell, och det funkar sisådär med WordPress. ( Det är ett välkänt problem, och jättesynd, för annars gillar jag One.com. )
  Sidan laddar långsamt, speciellt om man lägger in mycket bilder i bloggen. – Då kan man få vänta en evighet. Det gör att jag blir lite begränsad i vad jag lägger ut i bloggen.
  Ska byta när tiden jag har betalt för går ut i januari.
  Då ska det nog bli bättre. =)

  En kille jag känner har funderat på att börja blogga, och har frågat mig var man ska starta blogg, och jag har ju inte kunnat ge något vettigt svar. – Nu kan jag hänvisa honom hit. =)
  Ha det bra !

 2. Jag bloggar på bloggis.se. Främsta skälet är att bloggis drivs av min sambo + kompisar som hobbyprojekt, men även att jag trivs.

  Fördelar: Ingen reklam om man är inloggad, reklam förekommer bara i en egen ruta på sidan med sponsrade länkar, alltså inget blinkande och störande mellan blogginläggen eler så. Det går att välja om alla, endast inloggade eller ingen ska kunna kommentera ett visst inlägg. Lättanvänd.

  Nackdelar: Man kan inte lägga upp en egen header på sin blogg utan man har bara ”bloggis”-layout. Enda statistiken man kan se är antal visningar av ett inlägg.

  Det jag skulle vilja ha är att se mer statistik och kunna påverka bloggens utseende mer.

 3. Jag gillar min wordpress 😉
  Men den där statistiken har jag INTE hittat till 😛 hehehehe… Och min vägrar gå med på svensk version – får köra vidare med engelsk – är så bara…
  Blogg.se har jag testat en gång i världen… gillade inte, men det VAR så länge sedan att det kanske är orsaken – sämre funktioner än idag… Blogspot.com har jag haft blogg på och så några andra script som finns kvar där som länkar i bloggen.. del 1 och del 2 av bloggen – de innan och vid sidan av finns knappt längre 😉
  Må så grankott…

 4. Jag har, som du, registrerat mig på flera olika ställen för att testa mig fram till vilket jag gillar bäst. (blogg.se, wordpress och Blogger/Blogspot) Valet föll till slut på Blogspot eftersom jag tycker det är lättare att gå in och ändra i själva koden till designen än vad det är på till exempel blogg.se. Sen tycker jag att det är enkelt att göra inlägg på Blogspot, vilket jag av nån anledning tyckte kändes lite krångligare på WordPress. Nu har jag dock börjat så smått att använda programmet Windows Live Writer när jag skriver inläggen, eftersom det ger mycket mer valmöjligheter när det gäller bilderna. Man kan till exempel göra vattenstämplar på bilderna direkt i det programmet. Smart tycker jag! Man kan också göra olika effekter på bilderna, som skuggning, rundade hörn osv. Mycket smarta och snygga funktioner tycker jag. 🙂
  Windows Live Writer kan man ladda ner gratis och det funkar med dom flesta bloggverktyg tror jag. Det kan kanske va nåt för dig att testa? 🙂

 5. Karin: Toppen, välkommen till bloggvärlden och hoppas du ska trivas lika bra som jag och många med mig gör! Ja, som jag skrivit så är jag också väldigt förtjust i wordpress, det funkar bäst för mina behov. Jag har också one.com men ska byta, för det är inte helt optimalt. Det ska bli mitt projekt när jag kommer hem från Gambia igen. Att ta tag i bloggen! Du får gärna hänvisa din vän hit så får han försöka skapa sig en egen uppfattning av det han tycker är viktigt! Det där med att tidsbestämma inläggen är toppen! En funktion som jag ofta använder! Nu vet inte jag hur ny du är och vad du har koll på, men ett annat tips om du inte redan vet det, är att registrera dig på Bloggportalen:

  http://bloggportalen.aftonbladet.se/BlogPortal/view/TopLists

  Det är kul när många bloggare är samlade där, tycker jag! Lycka till!

  Mona: Det låter spännande! Ja, det är många som vill kunna ändra layouten på sin blogg! Jag blev lite nyfiken nu, vet ej om jag kollat in bloggis, men ska göra det nu! 😉

  Bim HD: Oj, vad konstigt, för på vanliga wordpress, så syns det tydligt var den finns…! Nåja, hoppas du hittar den och kul att du också är nöjd med wordpress!

  Gambiianen: Haha, då får du säkert syn på oss i början av December. Vi kommer vara en del i Senegambia och jag är säker på att vi kommer att synas med så många tjejer med i släptåg… 😉

  Gun: Läste ditt svar på kritiken och jag har lagt ut inlägget ändå, med länk till ditt svar! Keep up the good work! 🙂

  Cel’Dara: Vad intressant att höra, för de flesta som har blogg.se som jag frågat varför hart uppgett att det är just för att det är så enkelt att göra header till! Det där med Windows Live Writer låter skitbra, det ska jag kolla upp, eller har du någon länk direkt? Det var JUST såna här motiveringar jag ville ha, för att på så sätt kan man se olika finesser och skäl till att välja ett ställe, eller välja bort ett ställe att blogga på! Tack! ♥

 6. Hej igen !
  Kul att du gillar min layout ! – Den kan ju i sig vara en av anledningarna till att det går tungt på One…
  Det är ju en rätt stor mall.
  Bloggportalen är jag redan med på. Bästa stället för blogglänkar tycker jag – men jag är med i andra topplistor och länksidor också! T ex Bubbleroom.

  Tyckte jag inlägget var toppen igår, så är det ju ännu bättre idag, med alla kommentarer också !
  Måste självklart testa livewriter !
  http://download.live.com/writer
  Har sett det förut, men inte förstått att det är så där bra !
  Det här ska jag ta och länka till.
  Tror verkligen det kan hjälpa folk, som funderar på vad de ska välja, och också dem som inte är nöjda med den blogg de har idag, eller behöver veta mer om funktioner.
  Toppen !

 7. Pingback: Blogguide | Hermansro

 8. Kan tipsa om en funktion till i WordPress.
  Ett tillägg som heter Subscribe To Comments.
  Tillsammans med tillägget Subscribe to Comments Now! får man enkelt en funktion som gör att den som kommenterar kan få meddelande via e-post när man besvarat kommentaren.
  Speciellt bra såklart om man har en blogg där man brukar besvara kommentarerna i sin egen blogg.
  CommentLuv, som du också har är ju också en väldigt kul grej !
  Det finns ju också bland tilläggen till WordPress.
  Känns som om man kanske borde botanisera mer bland alla tillägg, för säkert finns det massor kul och bra saker !

 9. Hej där!

  I likhet med dig så använder jag Wordpres. Jag kör inte WordPress.com som är deras bloggtjänst utan wordpress.org som är själva verktyget (applikationen, programmet, vad du vill kalla det) och har det installerat på mitt eget ställe på nätet. Något mer krångligt än att bara starta en blogg på wordpress.com eller blogg.se

  Jag körde pLog när jag började 2004 som sedan bytte namn till LifeType och halkade efter i utvecklingen. 2007 installerade jag WordPress och är extremt nöjd. Mes nöjd är jag med att det går att lägga in olika Plug-Ins.

  Jag visar t.ex. vilken musik jag lyssnar på via last.fm, jag visar mina senaste tweets och bloggen twittrar även direkt mina inlägg när jag publicerar. Har även plugin för YouTube och för att kunna lägga in ljudfiler på bloggen. Mycket trevligt.

 10. Jag började för flera år sen med att testa Livejournal, då som dagbok på min hunds hemsida. Hade även själv konto där ett tag, men tröttnade av olika anledningar. Tyckte lätt det blev mycket inbördes beundran, det var innan var och varannan människa hade en blogg.
  Sen ett tag använde jag mig av Blogtown, men tröttnade igen, det är ju ganska småskaligt ställe, tror det drivs av en ensam kille.
  Så var det då för ett år sen när jag plötsligt fick för mig att testa blogga igen, och då blev det Blogspot/Blogger. Funkar alldeles utmärkt för mina behov eftersom jag inte vill ha egen domän utan bloggen ligger där den ligger och jag kan ladda upp bilder direkt till bloggen utan att behöva gå via webhotell som jag gör med bilder till min egen eller min hunds hemsidor. Man kan ju förresten ha eget webhotel även med Blogspot har jag förstått.
  Blogspot har också den funktionen att man kan bestämma när man vill att ett inlägg ska publiceras, och det har bara under det här året jag hållit på kommit flera nya funktioner. Exempelvis har bildhanteringen gjorts enklare.
  Man kan ju lägga till en hel del gadgets, orkar man och vill kan man ju fixa en hel del med eget kodande, men jag är nöjd med de standardvarianter som finns. Vill man så kan man ju enkelt byta bild i headern.
  Vad gäller statistiken så har jag lagt in en egen räknare, samma som jag använt i flera år på mina olika hemsidor, och det funkar väldigt bra för mina behov.
  Visst är det bra att det finns så många olika varianter av bloggverktyg att välja mellan! Då kan ju var och en i princip hitta exakt det som passar bäst för just deras behov!

 11. Jag har ju också egen domän och bloggar med WordPress som bloggverktyg.
  Jag trivs hur bra som helst med det, med alla finesser och alla fiffiga tillägg som finns att komplettera med.
  Däremot skriver jag alltid mina inlägg i ett gratisprogram som heter Windows Live Writer och som publicerar postningarna direkt till bloggen.
  Det tycker jag är kanonbra………verkligen………framför allt är det busenkelt att lägga in bilder och filmklipp.
  Ett tips som helt klart är värt att testa.

 12. Hej
  Bloggar oxå med wordpress.org på egen domän (one.com) och jag kommer inte att överge WP för allt smör i småland.
  Provat med blogg.se, blogger & även one’s bloggtjänst & kommer inte att gå tillbaka….

  Karin: Jag tror det är din design som tar tid att ladda, inläggen kommer på en gång med sidopanelerna verkar ta tid.

  Testade även att att blogga via WLW & efter en liten bock i en ruta i adminpanelen så funkade det, gillade effekterna man kan göra på bilderna 🙂

 13. Pingback: Teknisk hjälp WANTED

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] har sagt att jag är en teknisk idiot och det står jag för. När vi nyligen diskuterade olika ställen att blogga på, så fick jag tips av Cel´Dara och Karin att de använder något som heter Windows Live Writer […]