UR´s Kampanj fortsätter…

UR´s antirasism-kampanj fortsätter och jag vill fortsätta slå ett slag för den. I Onsdags sändes det femte avsnittet av sju och det heter: Svenska Barn Leka Bäst och du kan se den delen eller något av de tidigare fyra avsnitten HÄR! Den senaste delen handlar om Svenskar som ”andra klassens medborgare”. Jag vill verkligen slå ett slag för den här kampanjen då den känns välgjord och nödvändig.

Varför jag är väldigt förtjust i serien Välkomna nästan allihopa, är att jag tycker att man tar upp flera olika aspekter av rasism, från väldigt olika synvinklar. Det är viktiga delar som förtjänar uppmärksamhet och många diskussioner. Världen är inte så svart/vit som man kan tro, mänskligheten är full av nyanser och gråzoner. Det ska vi nog vara tacksamma för. Samtidigt så gör det ju problematiken runt rasism och främlingsfientlighet något mer komplicerad, då lösningen inte är så enkel och självklar. På samma sätt som ”invandrare” inte är en homogen grupp som är på ett visst sätt, så är inte heller rasister och främlingsfientliga det.

Jigartala har skrivit ett väldigt bra blogginlägg om Mångkultur och att förlora sin kultur, som jag tycker om. Läs det! Överlägsen Kultur, heter det!

Jag vill även slå ett slag för TV-serien Rasismens Historia. HÄR kan du se de tre avsnitt som har gått! Det senaste heter Ta vad man vill ha. Att se båda dessa serier är ett väldigt bra komplement och inte bara intressant, utan även bildande.

Mer om UR´s kampanj har jag skrivit HÄR och HÄR! På hemsidan kan du hitta både frågor, svar, tester, programmen, länktips, insändare, intervjuer, chattar och radioprogram.

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”UR´s Kampanj fortsätter…

 1. Har du sett tv4´s dokumentärserie ”vår mörka historia”?
  Är en riktig obehaglig syn av Sverige och rasismens historia i Sverige som visas fram. Man vet ju om att rasism inte är något nytt påfund men iaf jag har aldrig tänkt på hur utbrett, vanligt och accepterat det var då och hur smygrasism är idag. Skrämmande.
  Har försökt hitta ngn länk om du inte sett den och är intresserad men har bara hittat utdrag och reklamsnuttar hittills

 2. Anna-Lys: Ja, det är bra att visa problemen från flera sidor.

  Ylva: Nej, jag tror inte jag sett den. Hittar du länken så hojta gärna till! Sänds den nu, eller var det ett tag sedan?

 3. Det var en mini-serie i tre delar, sista avsnittet visades för bara några veckor sedan den 8/11.
  Har hittat dokumentären på 4´ans hemsida men på ”tv4 anytime” som man tyvärr måste vara medlem i, går att ha ett kortare abonnemang tydligen och det kostar 49:-.
  Är inte så mycket att göra annars förutom att hålla tummarna på att den visas igen 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.