Reseberättelse Del 14

Om du inte läst de tidigare delarna, så kan du göra det om du klickar på dessa länkar:

Reseberättelse Del 1

Reseberättelse Del 2

Reseberättelse Del 3

Reseberättelse Del 4

Reseberättelse Del 5

Reseberättelse Del 6

Reseberättelse Del 7

Reseberättelse Del 8

Reseberättelse Del 9

Reseberättelse Del 10

Reseberättelse Del 11

Reseberättelse Del 12

Reseberättelse Del 13

Det här var den enda dag i Gambia som jag känner viss besvikelse för. Inte för att dagen i sig var dålig, utan för att vi hade planerat något helt annat…

Två Lördagar i månaden har presidenten utlyst att alla ska vara hemma och städa på sina gårdar och sitt närområde, så mellan klockan 9.00 på morgonen och klockan 13.00 får inga bilar köra, inga affärer vara öppna etc.

Just den här dagen hade vi bestämt att vi skulle åka till James Island (slavön) och även besöka Juffureh (Kunta Kinte ´s by). Vi skulle ge oss av väldigt tidigt på morgonen för att hinna över floden med färjan, innan klockan 9.00 då cleaning-Environment-day skulle börja.

Jag hade ställt klockan på 05.00 (det var för övrigt den enda dagen i Gambia jag ställde en klocka). Jag klev upp, duschade, väckte barnen som också gjorde sig klara. Vi hade beställt chaufförer och allt. När vi precis ska ge oss iväg och börjar räkna pengar, så upptäcker vi att vi inte har så mycket som vi har trott.

Om vi åker iväg på den här resan, så kommer vi inte ha några pengar kvar till mat eller uppehälle de få dagar vi har kvar i Gambia, så beslutet är rätt snabbt fattat, även om det tog emot. Vi var tvungna att ställa in hela resan.

Just det här med James Island hade jag prioriterat rätt högt på vår resa, men nu blev det alltså ändå inte så att vi kunde åka. Det kändes rätt trist. Men vi satt ju inte i sjön på något sätt, så vi bestämde oss för att göra det bästa av situationen.

Vi la oss och sov igen. När vi vaknade några timmar senare så stod ju allt stilla och ingen fick köra bil eller så.

S6300964

Promenad till Easy Time

S6300969

Vi lyckades få tag på lite frukost ändå och sedan bestämde vi oss för att ta en promenad till Siaka på Easy Time för att fördriva tiden lite, medan Gambia ändå stod stilla. F passade också på att fixa håret på Jai ´s kompis Emma. Vi chillade på Easy Time några timmar.

S6300987

Jag

S6300990

Binta försöker slänga Jai i poolen

S6301012

Alla mina fyra barn samlade i åldersföljd, dessutom

S6301026

Binta på Isatou ´s axlar

S6301027

Här lyckas jag fånga Mabou i exakt rätt ögonblick

S6301048

Isatou på Easy Time

S6300977

F flätar Emma ´s hår

S6301056

Kan man önska sig mer av livet?

Mabou var väldigt besviken för att vi inte kom iväg på morgonen, så efter klockan 13.00 när saker började röra på sig igen, tog Siaka med Binta, Hareg och Mabou till Monkeypark i Senegambia.

S6301096

Hareg har hittat en kompis

DSCF0536

Binta har också hittat en vän

S6301100

Mabou likaså

Vi andra gick hem och F fixade håret på Jai, som till slut bestämde sig för att hon ville bli flätad i en enklare frisyr, efter att vi övertalat henne. (Jai är otroligt håröm.) Där måste jag säga att jag beundrar F, för jag hade själv aldrig flätat klart någon som satt och var oförskämd mot mig och munhöggs hela tiden medan hon blev flätad…

Gambia 2009 152

Därefter åkte Jai och Emma med Musa och Demba till Demba ´s fotbollsträning på Stadium i Bakau.

Gambia 2009 153

Jai på Stadium

Gambia 2009 156

Jai och Musa

Jag och Isatou följde med F till en hårsalong som låg på ett hotell. Vem går då förbi fönstret på hårsalongen och vinkar till MIG?? Jo, Luciano!!

Vi sprang ut direkt och han tyckte jag hade en fin afrikansk dress på mig, sa han. Vi blev fotade med honom och sedan åkte han iväg.

S6301108

Fatou och Fatou

Det tog ett tag att fixa F ´s hår på salongen, så småningom kom även Binta, Mabou och Hareg till salongen. Efter ytterligare ett tag så dök Luciano (och även Beenieman, men vi kände inte igen honom, då han klippt sig) upp igen och Binta och Mabou fotades med honom. Då kom Siaka i en annan bil med mat till Luciano. Ja, vad hade vi annat väntat oss, än att han skulle vara inblandad i Lucianos Gambia-besök?

S6301101

Binta, Mabou och Luciano

S6301103

F och Luciano

S6301104

Isatou och Luciano

Jag skrev ju i en av de första delarna att en manager ville ha Binta med som dansare på Luciano ´s konsert, men det hela brast på att konserten skulle hållas i Gambia den 26/12 och vi skulle ju resa hem den 21/12.

Men nu fick vi alltså möjlighet att träffa Luciano i alla fall.

Sedan åkte Hareg, Binta och Isa iväg till Banjul med Siaka för att träffa Luciano och Beenieman igen.

Jag, Mabou och F åkte till Bakau för att kolla till de kläder vi sydde upp, som inte varit klara dagen innan och sedan passade vi på att käka Afra (grillat) i Bakau.

När vi kom hem så gick vi upp på Demba ´s rum för att kolla en film. Det visade sig att det fanns en dvd-film i Gambia som spelats in i Stockholm som Siaka (vem annars?) hade fått av en Engelsk DJ som varit i Sverige och när Siaka satt och kollade videon så visade det sig att Binta och några av hennes kompisar är med i videon och dansar.

Den här kvällen skulle en helt ny nattklubb; Duplex öppna, nära där vi bodde i Kololi. Vi var lite sugna på att gå dit. Men när vi kom dit och gick och satt oss på en närbelägen restaurang så insåg jag direkt jag såg stället att det inte var ett ställe lämpat för Mabou och beredde mig på att åka hem med honom. S6301117

Jag, mina fyra barn och min extradotter

S6301120

Hela gänget, precis innan jag, Mabou och F åkte hem

Tjejerna ville inte alls att jag skulle åka hem och sa att om jag åkte hem så skulle alla hem. Det blev en massa tjafs, men det slutade med att jag övertygade tjejerna om att de skulle stanna och jag och F (som inte var på G denna kväll) åkte hem med Mabou. Tjejerna hade i alla fall haft roligt och det var så otroligt mycket folk där. Det var bilköer lååångt åt alla håll och tydligen hade långt ifrån alla kommit in på klubben, trots att man måste ha v.i.p.-inbjudan + att det kostade ganska mycket i Gambianska mått mätt. (Den var dubbelt så dyr än den dyraste vanliga klubben i Gambia just då)

S6301122

Demba och Jai

S6301125

Isatou och Jai

S6301129

Duplex hade två våningar och även om bilden är mörk så kan man se att det är väldigt stort och väldigt mycket folk.

I slutänden var jag rätt glad över att slippa vara där inne och trängas…

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Reseberättelse Del 14

 1. Nu så har jag läst igenom alla delar av resebloggen och det fick mig att tänka tillbaka när jag var där. Fick en sån lust för en coctail nu och att gräva ner mina fötter i stranden. Jag avundar er alla och hoppas verkligen ni unnat er av allt i Gambia.

  Nästa gång får ni avunda mig när jag åker ner! ^^ Men det lär nog ta ett tag. Men ush vad jag saknar Gambia, min mans familj och gästvänligheten där! Får tårar i ögonen!

 2. Bitte: Ja, jag minns det! Jag har sett bilderna! Vi hade gärna åkt dit. Av mig och barnen är det bara Isa som var där i fjol. Men vi får ta det nästa gång… Det gick ingen nöd på oss ändå…!

  Sandrita: Jag förstår att det väcker mycket minnen för de som besökt Gambia. Gästvänligheten i Gambia är nog ganska unik och gäller nog nästan alla Gambianer! Ja, vi får avundas dig när du åker, om vi inte hinner före? 😉

 3. Pingback: Reseberättelse Del 15

 4. Pingback: Reseberättelse Del 16 (Sista delen)

 5. Jag kom inte heller iväg till Duplex, det var som sagt alltid knökfullt och jag kände inte heller för att trängas.. Men ni fick ju en mysig dag ändå, trots att ni inte kom ivög på resan. Jag säger som Nenne (min dotter): Gambia Nice!!!! Ha det bäst, kram!

 6. O.: Ja, vi hade en toppen dag i alla fall och jag är som sagt rätt glad att jag inte gick in på Duplex, eftersom bara trafiken till och från stället höll mig vaken en bra bit in på natten… Men jag håller med Nenne: Gambia Nice!! 🙂

 7. Pingback: Fotboll med dödlig utgång i Afrika | Tonårsmorsa – Fatou

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Reseberättelse Del 14 […]

 2. […] Reseberättelse Del 14 […]

 3. […] Reseberättelse Del 14 (En skön slappardag, en oväntad träff med en världsstjärna och besök i Monkeypark) […]