Tjäna pengar på bloggen

Det finns många sätt att tjäna pengar på sin blogg. De flesta är rätt kassa. Något öre per visning och de flesta bloggare har inte tusentals unika visningar i veckan, vilket oftast krävs för att kunna tjäna några kronor över huvudtaget.

Det finns en föreställning om att alla bloggare som har skapligt med läsare, gör en himla massa pengar på sin blogg. Jag tror inte att det är sant. Jag hör ibland om folk som börjar blogga, för att de ska tjäna en massa pengar och leva ett liv i sus och dus.

Jag vill slå hål på den myten!! Jag har genom åren haft relativt många läsare och jag är övertygad om att de flesta av mina läsare skulle bli förvånade över hur pass lite pengar det har gett. Jag tror inte heller att det där med att blogga för att tjäna pengar funkar. Jo, det kanske funkar för någon enstaka bloggare, men för de flesta av oss tror jag inte alls att det funkar.

Oavsett vad man bloggar om, så tror jag att man måste ha ett stort intresse av det man bloggar om. Det gäller oavsett om du bloggar om din vardag, dina krogkvällar, politik eller mode. Annars tror jag de flesta kan se sig i himlen efter några läsare alls. Våra läsare är smartare än de flesta inbillar sig. Det ”lyser igenom” när en bloggare skriver för andra syften än att den faktiskt tycker om att skriva i sig eller för att man försöker nå ut med ett budskap, som man tycker är viktigt.

Jag kanske låter väldigt negativ, för visst finns det de bloggare som tjänar pengar på sina bloggar, i alla fall enligt egen utsago, men jag tror framför allt det handlar om de som bloggar för etablerade tidningar som tjänar något som är värt att ens nämnas. Eller möjligen om man är s.k. ”modebloggare”, då det florerar rykten om att större bloggare får fina erbjudanden om dessa varor. Jag har aldrig modebloggat och kan därför inte uttala mig om just det.

Men jag tror också det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta som bloggar, inte heller gör det för att tjäna pengar. I alla fall inte de som hänger kvar i bloggvärlden ett tag. Jag tror de flesta av oss bloggar av helt andra skäl.

Sedan finns det, som sagt, de som säger sig tjäna mycket pengar på sin blogg och till dessa kan jag bara gratulera!! Jag tycker inte det är ”fult” eller ”fel” att tjäna pengar på sin blogg. Det är ju toppen om man kan förena sitt största intresse med att samtidigt tjäna lite extra pengar på det. Däremot tror jag att många av oss bloggare inte skulle välja att blogga på en plattform (till exempel i en tidning) där man inte kan stå för det, eller där det ställs vissa ”motkrav” såsom att man inte får blogga vissa ämnen etc.   Jag har själv fått erbjudanden om detta med att blogga för tidningar, men valde att tacka nej av olika skäl. Jag föredrog helt enkelt att blogga på min egen blogg, framför de erbjudanden jag fått.

Med detta inte sagt att jag inte skulle tacka ja till ett annat erbjudande, om det vore ett som passade mig.

I sätllet har jag vissa annonser. Som f.d. säljare så är jag naturligtvis medveten om att jag antagligen skulle kunna göra lite större pengar om jag sålde in annonser själv, men den tiden finns helt enkelt inte i mitt liv, så jag är registrerad på ett par ställen som säljer in annonser till mig och jag får en liten summa för de jag väljer att acceptera.

Det är nämligen en annan grej. Det är viktigt för mig VAD som står i annonsen. Är det något jag kan stå för? För i annat fall väljer jag att tacka nej. De där kronorna är inte värt att ”sälja sin själ” för, som jag väljer att kalla det.

Under den vecka som har gått så har jag valt att tacka nej till två annonser, som jag helt enkelt inte kan stå för. Ã… andra sidan så är det kanske inte ekonomiskt försvarbart. Med tanke på vad jag skriver, så får jag väldigt många anbud från hjälporganisationer som vill göra reklam på min sida. De har jag svårt att säga nej till, eftersom jag just tror mycket på hjälporganisationers kraft att hjälpa. (Även om det finns exempel på vissa som är mindre seriösa.) Dessa vill dock oftast betala oerhört lite, eller inte helt sällan att man ska göra det helt gratis som ”goodwill”. Det känner jag att jag kan bjuda på, så länge det är något som jag själv tror på och som jag tycker är ett gott ändamål.

Ett av de ställen jag är registrerad på är Blogvertiser. På den sidan kan man registrera sig och får sedan ett erbjudande om att skriva om något specifikt och så står det hur mycket företaget är villiga att betala för den tjänsten och hur lång tid man har på sig att publicera sitt inlägg. Man kan naturligtvis tacka nej om det är något man inte vill skriva om eller göra reklam för.

På så sätt så har man heller inte bundit upp sig vid något, utan har möjlighet att själv välja från gång till gång.

Jag vet att en del är helt emot annonser i bloggar eller reklam av olika slag. Jag kan inte säga att jag är kategoriskt emot det. Jag tycker det finns en del rätt bra annonser. Särskilt de som varit om rosa bandet och om BRIS och Rädda Barnen, känns viktiga.

Så om du vill tjäna några kronor på din blogg, så kan jag rekommendera Blogvertiser.

Om du vill ha andra bloggtips, så kan du gärna kolla in på min bloggskola som jag höll tidigare:

Bloggskola Del:1

Bloggskola Del:2

Har du några bloggtips som du vill dela med dig av?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

17 svar på ”Tjäna pengar på bloggen

 1. Just sånt som Blogvertiser sysslar med tycker jag är det värsta bland annonsering, om bloggaren i fråga inte anger att det är en betald annonstext som den skrivit. Syftet med tjänsten verkar ju vara genväg och smygreklam där något skrivs om för att inte hamna under ”det är väl ändå ingen som klickar på reklam-banners”-syndromet.

  Skriver du själv ut att det är en annonstext du skriver?

 2. Nä, det där med att bli rik på bloggandet tror jag inte direkt på 😉 Det är då möjligen de som får erbjudanden om olika events, saker att testa och recensera osv – gratisgåvor, med motifikation 😉 Dock undrar jag om alla(?) de som får dessa sk gåvor kommer ihåg att skatta för dem? och även NOTERA att det ÄR gåvor och inget de själva köpt mm… Bloggades ju friskt för ett tag sedan om – ta emot läppförstoringserbjudandet eller inte… Vad kostar det, vad blir skatten – och vilka HAR skrivit att de fått det i gåva. Försökskaniner?
  Må så grankott…
  hm, vore rik om man skulle tänka på bloggtiden, idag – om så var fallet att man blev rik som bloggerska 😀
  (tack för hönisen på FV 😉 Dock retar jag mig på att chicken lägger ägg – det är det väl hen som gör, eller? 😛 )

 3. MC: Jag är med på vad du menar och jag tycker absolut att du har en poäng och nej, jag skriver inte att det är reklam, men å andra sidan skulle jag inte skriva om en produkt/tjänst som jag inte använder och tycker om heller. Underförstått: jag skriver om en tjänst/produkt som jag lika väl själv skulle ha kunnat skriva om, fast företaget gav mig ide ´n före. Så tänker jag, precis som när jag skriver om en produkt/tjänst som jag INTE blivit ”tipsad om” eller betald för, just för att jag gillar produkten. Och texten är förstås min egen. (Eller nej, någon gång har jag kopierat in text för välgörenhet, men då har jag angett det och dessutom INTE fått ett öre betalt för det). Ja, det finns väl helt enkelt olika sätt att rättfärdiga det man gör! 😉

  Bim HD: Ja, av de som får pengar via ett företag, tror jag skattar, då de verkar ha koll på det där. Men om man får ”gratis gåvor” så är det väl frågan? Ja, jag minns den där läppförstoringsdebatten. Intessant…!

  Ja, med tanke på all tid man ibland lägger ner, så är det ju kul om det rullar in ett par kronor, men som sagt, om man tror man kan bli rik av att blogga, så lurar man nog sig själv en hel del!

  Haha… har inte tänkt på det där med chicken-äggen…! 😀

 4. Det fanns ju förut ett erbjudande om betalning per sida i Metrobloggen, som jag bloggar med. Men det tar de bort nu. Jag har aldrig bloggat för pengarna utan valde bara Metrobloggen av en slump. Det verkade enkelt eftersom mallarna var färdiga och det var bara fylla i texten och publicera. Inget programmerande. Finns det andra så enkla bloggar kan jag blogga där istället. Huvudsaken det är enkelt och fungerar.

 5. Jag hade turen att lyckas hänga med i en galen kampanj för bingo, som i slutänden inte gav mig alls så mycket som utlovades från början, men i alla fall över tre tusen på två månader.
  ( Men då tjatade jag också ned alla mina vänner och bekanta, för att de skulle anmäla sig, och bad på knäna på bloggen dessutom. =D )
  Det var nog faktiskt något exeptionellt bra, och hände bara just då. – Nu är den kampanjen över och helt förbi.
  Ändå tjänar jag ju några kronor varje månad, även om det inte blir så mycket.
  Har märkt att det lönar sig mycket bättre när man pratar väl för en produkt, och beskriver den mer ingående i ett inlägg i sin blogg, eller på hemsidan.
  Något man själv gillar är alltid lättare att sälja, och dessutom har du förmodligen läsare, som liknar dig själv.
  Utgå från det, och skriv inlägg som handlar om produkter du gillar. – Det kommer med största säkerhet att få dina läsare att bli sugna i alla fall, även om det ändå är få som verkligen nappar. – Var ärlig också, för annars finns nog risken att dina läsare överger dig – och varför startade du bloggen ? För att bli rik, eller för att ha trogna läsare ?
  Om du trodde att du bara kunde kliiva in och håva hem storkovan hade du nog väldigt fel ! – Om du inte är konstig på ett härligt sätt som inte går att begripa, så folk läser din blogg ändå förstås…. – Få förunnat !!!
  Är man inte stor ( bland de allra största ) i bloggvärlden är det mycket slit för lite ull…
  Många grisar att kamma…. =D
  Ändå kan man få ihop en liten tuss om man står för det man tror på ! =)

 6. Midia: På din blogg, under din bild, har du en liten knapp där det står ”RSS”, klicka på den. Den adress som då kommer upp i adressfältet är din RSS-adress. (Man kan lägga till sidor och bloggar i sin rss för att se när folk uppdaterar, så slipper man klicka sig in på de sidorna 100 gånger när de inte har uppdaterat och på samma sätt blir man uppmärksammad på när de har uppdaterat! Typ…

  Britt: Ja, jag tror i och för sig att många nappade för att de trodde de skulle tjäna storkovan. Haha… Men många har nog bara registrerat sig där ändå, utan pengarna i åtanke. Såg att de skulle ta bort det där nu… Var kvar så länge du trivs där med den tjänst de erbjuder, det är oftast det som slår högst ändå!

  Karin: Nej, det är nog så att det låter mycket bättre i början än vad det visar sig vara. Fördelen med just Blogvertiser är att de talar om exakt vad du kommer att tjäna på just det där inlägget. Oavsett hur många som läser… Som sagt: det är nog inte pengarna som lockar för de flesta av oss. Men skulle man råka håva in ett par kronor på vägen, så gör det inte ont… Haha…

  Tofflan: Haha, ja, det är ju inget att bli rik på, som sagt, men det räcker till en liten tripp till Willy ´s. Har en känsla av att du gillar att shoppa där! 😉

 7. Jag skulle aldrig som Karin ovan göra reklam för en produkt som stjälper många människor i fördärvet, typ spelberoende. Men vissa gör tydligen vad som helst för pengar, även stampar på andra. Bra där Karin! Hoppas du tjänade mycket på att kanske förstöra flera människoliv!

 8. Oj, MC !…..
  Jag glömde nämna att jag tydligt skrev i de inlägg där jag gjorde reklam för denna bingo att man BARA skulle registrera sig och spela för de gratis pengar man fått gratis att spela för !
  Den här firman krävde nämligen inte att man satte in pengar, för att de skulle betala ut en sanslös ersättning.
  Självklart vill jag inte alls stjälpa folk !
  Om du hade varit en av mina läsare hade du förstått det.
  Jag tyckte väl snarare att det var ett sätt att visa vilka sjuka pengar dessa företag tjänar, eftersom de kan betala ut såna ersättningar för enbart anmälda personer.
  För jag berättade också hur mycket de skulle betala mig för anmälningarna!
  Jag har haft annonser till olika surveys på min sida också, men aldrig till såna, som startar betal-SMS. – Det är något som jag tycker är värre, eftersom det ofta står med väldigt liten text att man kommer att få betala i framtiden.
  Man vet alltså inte vad man ger sig in på om man svara på en sån där, och det varrnar jag också för !
  De som är ute efter att spela, och spela och spela kommer att hitta till bingosidorna ändå, genom andra annonsörer, som kanske uppmanar folk att sätta in pengar.
  Då hakade jag istället på tåget, för att tjäna en massa pengar samtidigt som jag varnade folk lite för spelandets faror.
  DET gjorde inte ett dugg ont !
  Men jag hoppas att det sved i plånboken för den galna bingofirman ! – Dem trampar jag så gärna på !
  Synd att du inte har en egen blogg, som du länkat till, för då skulle jag kommit dit och berättat detta för dig.

  Blogvertiser låter verkligen som en smart grej ! – Det har jag inte provat.

 9. Karin!
  Jag tror nog inte att du hade ”onda” avsikter… men, oavsett om det handlar om gratispengar/intro så är ju spel på nätet en miljardindustri som annonserar aggresivt på olika sätt. Och de som finansierar det är spelarna. Och bland spelarna finns det dem som behöver den signalsubstansstimulans (annat ord för kemiskt missbruk) som t ex spel ger. Och det ger konsekvenser.

  Jag vet att det bland ”vanligt folk” inte tänks särskilt mycket kring missbruk och hur missbruk uppstår och vad det innebär. Men många har lätt att anklaga missbrukarna, utan att reflektera över ”enkla saker” som reklam etc. Om detta kan sägas mycket, och det gjorde jag i min döda blogg. Nåväl. Jag reagerar alltid starkt på dessa frågor, hoppas du inte tog illa vid dig av mina lite för hårda ord!

  Allt gott!

 10. MC ;
  Jag tog inte illa vid mig själv, eftersom jag känner att jag kan stå för det jag gjorde.
  Blev däremot bestört, när jag insåg hur man kan läsa min kommentar !
  Jag har en förmåga att tro att folk alltid ska begripa hur jag menar, när jag yttrar mig, men när jag läste min kommentar såg jag också hur himla illa det såg ut om man vinklade det från ditt håll.
  Vill verkligen inte att folk som läser mina dåligt skrivna ord ska tro att jag är en som nästan går över lik för pengar, för så är det verkligen inte !
  Kände också att jag var tvungen att förklara mig, så jag inte uppmuntrar andra att försöka få folk att göra insättngar i spelbolag, vilket man kunde få uppfattningen att jag gjort, för att tjäna pengar.
  Pengar vill jag gärna ha, men inte på vilket sätt som helst.
  Stora företag däremot kan jag gärna utnyttja som mjölkkor på olika sätt. – Det har jag mindre betänkligheter inför.
  Speciellt om det då är såna som lever på folks olycka !
  Ändå håller jag fast vid att dessa spelare nog hittat till spelsidan via andra internetsidor om inte jag annonserat.
  Därför kan jag inte känna något dåligt samvete alls.

 11. Jag har inte alls tjänat några pengar på min blogg, och som du skriver – det är inte därför jag bloggar i alla fall.

  Jag har inte några åsikter på om någon skulle tjäna pengar på bloggen – det är väl jättebra om man kan förena nytta med nöje så att säga. Däremot så gäller det ju att det är ”rätt” typ av annonser så att det inte blir tokigt med dubbla budskap (tex anorexitjej som bloggar, annonser om viktnedgång)men sådant kan man ju inte alltid styra…

 12. Tack så jättemycket för tipset om Blogvertiser !!!
  Det har varit helt fantastiskt, och jag har fått flera erbjudanden redan.
  Det allra bästa är ju att man kan skriva precis vad man tycker och få betalt ändå.
  Man är ju inte styrd att sprida budskap som man inte står för.
  ( Fast det är klart… De man skrivit dåligt om kommer väl knappast att höra av sig för fler uppdrag. ;P )
  Det är i alla fall hittills det bästa och roligaste sättet att tjäna pengar som jag har varit med om, även om man ju inte blir rik på det.
  Ett tillskott är det i alla fall, och det är mycket välkommet i min magra plånbok !
  Hoppas det rullar på som det gjort hittills, för då gör det faktiskt skillnad för mig !
  Toppentips !

 13. Får jag tipsa om ett annat sätt att använda bloggen på för att tjäna pengar? Jag har i sommar lärt mig en del om marknadsföring. Även om det sker mestadels på den amerikanska marknaden. Där använder man bloggen genom blogg nätverk samt i olika forum. på så vis kan man sälja sin egen produkt. Ja inte direkt utan man använder sig av sin signatur./anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.