Marken talar Arabiska (utmaning)

Jag har fått en utmaning av Jigartala.

Eftersom jag delar Jigartala ´s uppfattning i frågan (om Palestina) så tar jag gärna del av utmaningen och gör den. Även om jag sympatiserar med uppfattningen, så är jag inte alls lika insatt som Jigartala i frågan, dessutom hade hon skrivit så bra, så därför är jag helt enkelt så fräck så jag kopierar in delar av Jigartala ´s text:

Utmaningen utgår ifrån en dokumentärfilm som behandlar historien om Palestina före 1948 och sionismen. Dokumentären består av citat från kända sionister som Ben David Gurion och berättelser från överlevande palestinier. För oss som känner till den palestinska sidan av historien och tycker det är fruktansvärt orättvist hur den israeliska reviderade versionen framställts som sanning i Europa skulle det vara ett välkommet inslag i debatten. Filmen har vunnit flera priser men inte visats i något land i Väst!!! I Frankrike skyllde man på problem med översättning (filmen ska dubbas). SVT har tydligen (som jag uppfattade det) köpt filmen men inte visat den. Jag tycker att vi därför i en samlad aktion ska skriva till SVT och säga att det finns ett stort intresse för att se den.

Filmen heter Marken talar arabiska (La Terre Parle Arabe) och är gjord av Maryse Gargour.

En Intervju som Jigartala lyssnade på Sveriges Radio kan ni hitta HÄR

Utmaningen består alltså av två delar.

Först och främst. Skriv ett inlägg om filmen och länka till youtubeklippet och artikeln. Skriv gärna en kommentar här och länka till din blogg. Du kan även posta länkar på din facebooksida eller något annat forum. Länka även till SVTs hemsida där man kan lämna synpunkter. Utmana andra att göra likadant

Slutligen: skriv till SVT och lämna ett önskemål om att de ska visa filmen. Det kan du göra HÄR

Alla som vill får ta del av utmaningen. Ju fler desto bättre!!

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Marken talar Arabiska (utmaning)

 1. Jag förstod inte riktigt VAD filmen/ trailern visar som man
  inte redan vet. Och ur vilket perspektiv?
  Kom den med nyheter?
  Kan bero på att jag inte hängde med riktigt på engelska…

  Israel måste vara världens sjukaste land.
  Personligen så hatar jag vad Israel har gjort och gör mot Palestinierna!
  Jag har sett bilder som är för hemska för att tidningarna ska visa dem. Och kolla bara vad de ljög om organstölderna…
  -STÖD PALESTINA ALLA!

  Därmed inte sagt att alla palestinier är bra, en hemspråkslärare här gjorde sina lektioner till en koranskola och mobbade de kristna eleverna. Han fick sparken!

 2. Mari:

  Jag skulle vilja säga att historien bakom bildandet av staten Israel är relativt okänd för många människor i Europa. Detta för att sen israeliska finsslipade varianten har varit den som visats upp. Jag menar att det i stor utsträckning rör sig om en historieförfalsning som. Få människor vet tex att judar och araber levde tillsammans på många platser i Palestina innan Israel bildades utan konflikter. Det är också många som inte vet att sionisterna hade egna armeér och en uttalad önskan om att etniskt rensa Palestina och ta över marken ( Detta redan innan 1948). Att man provocerade och fördrev palestinier och att detta låg bakom kriget 1948 som i Väst beskrivits som Israels självständighetskrig och som endast skulle vara ett svar på ett oprovocerat anfall från hatiska arabiska grannar som inte ”tålde” att judarna skulle få en egen stat. Filmen tar också upp hur sionisterna favoritiserades av britterna och tex tilläts beväpna sig.Det är också okänt för många att sionisterna utförde terroraktioner på marknader etc. i syfte att skrämma bort den palestinska befolkningen. Bla känt är tex bombningarna av ett King David hotel 1946 (något som än idag högtidlighålls bland sionister)http://en.wikipedia.org/wiki/King_David_Hotel_Bombing. Hur man jämnade arabiska byar med marken och bytte namn för att dölja på byn för att dölja det. Det är inte många som vet hur palestinierna som är landets ursprungsbefolkning och som varit en klar majoritet trots en massiv judisk inflyttning konstant missgynnats vid ända sedan början av förra seklet och i synnerhet vid skapandet av staten Israel och de fredsförslag som lagts fram. Mycket tack vara att USa ständigt gått Israels ärenden.

  Vet du redan detta så blir jag otroligt glad. Om inte så tycker jag du ska skriva till SVT och be dom visa filmen och titta på den :. Tänk på att många inte vet om detta.

 3. Jigartala:
  Tack för förtydligandet!
  Det är skrämmande att historieskrivningen (och det gäller även nyhetsbevakningen inte minst) tillåts vara vinklad till att få grova brott att se ut som bra handlingar.

  Det är skrämmande att folk inte vet den sanna historien.
  Jag själv ser att jag har mer att lära.

  Jag ska skriva till SVT och be att de även visar filmen på UR / Kunskapskanalen dagtid så att lärare kan visa den för eleverna på högstadiet tex.

 4. Jag skrev till svt och de svarade att de inte alls har köpt in filmen. Men att de visat många andra filmer och typ att det ”räcker med dem”.

  USCH.

 5. Tack för att ni försökte påverka SVT. Jag menar att de inte är ngn slump att filmen inte visas. Men om vi är många som skriver så finns det en möjlighet att påverka. Om man önskar ett speciellt program så är det väl ett lite konstigt svar att få att vi visar ”andra liknande” precis som alla dokumentärer är likvärdiga?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.