Om Bloggkommentarer och #wordness

På bloggen Opassande läste jag igår om en ny kampanj som, om jag förstått det hela rätt, bloggarna OlofB och Thomas Tvivlaren startat. Kampanjen kallas för #wordness och handlar om att lyfta fram bloggarnas kommentatorer. Jag tycker det är en fantastisk kampanj.

Vi har lyft fram bloggare i stort och smått sedan bloggens begynnelse. Positivt och negatv. Negativ respons, haters, nättroll har också fått sitt utrymme every now and then. Men de vanliga eller väldigt trevliga kommentarerna, får orättvist lite utrymme.

Men vad vore en blogg utan dess kommentatorer? Ganska trist, om du frågar mig. En kommentar, hur betydelselös den än kan verka, är en enorm drivkraft för mig som bloggare. Ibland kan man lägga timmar för att skriva ett väldigt välskrivet och eftertänksamt inlägg, med länkar till källor och relaterade sidor och så kommer det inte en enda kommentar. Då tappar man liksom lusten lite. Men ibland kan man också skriva ett helt ”meningslöst” inlägg och så kommer där en kommentar som får en att le, skratta rakt ut, eller som gör mig fylld av funderingar en lång stund framåt.

I debatter på bloggar är kommentarer A och O. Det blir liksom ingen debatt alls, utan kommentarer, men även helt enkla ”meningslösa” kommentarer tas tacksamt emot av de flesta av oss bloggare.

Genom mina bloggår (det blir sex år i Juni) har jag insett att väldigt få läsare kommenterar. I början var jag själv oerhört flitig med att kommentera andras bloggar, men jag ska erkänna att det avtagit en del med åren. Jag ska nog försöka bättra mig. Sådär mellan tummen och pekfingret skulle jag gissa på att max 10 % av de besökare jag har faktiskt kommenterar mina inlägg.

Så här vill jag lyfta fram några av de tusentals kommentarer som jag fått genom åren:

Tant Rut är en person som gjort sig känd i bloggvärlden på att strö väldigt trevliga kommentarer omkring sig. Hon bloggar själv bara i perioder, men under de perioderna så kommenterar hon andras bloggar flitigt. En ”typisk” Tant Rut kommentar ser ut så här:

God morgon go ´a vän i etern =)
Man förändras med åren ;)
Önskar dig en bra dag ,lämnar en frukostbricka, kramar =)

Kommentaren skrevs i DETTA inlägg.

Eva har förgyllt många av mina dagar med sina många och tänkvärda, fina, enkla och trevliga kommentarer. Här är en:

Ja, det är verkligen en ynnest att få vara förälder.
En gåva.
Den vackraste gåvan.

:)

Den skrevs till DETTA inlägg.

Ett inlägg som lockade flera trogna besökare, som inte brukar kommentera, att till slut kommentera i min blogg var följande inlägg: Själva Begravningen, när vi begravde min f.d. make Lamin. Jag vet inte varför dessa läsare valde att kommentera just detta inlägg, men det är lite intressant att de gjorde det.

Maria M är en annan kommentator vars kommentarer glatt mig många gånger. Särskilt i vilda debatter, där hon ofta har mycket kloka kommentarer. En annan kommentar hon lämnat gjorde mig väldigt glad:

Tack, Tack för den fina och spännande reseberättelsen! Har läst varje gång du uppdaterat och där emellan har jag väntat otåligt!
Jag tycker det låter bra att du redan nu planerar en ny resa, mycket bra! Hoppas du delar med dig av den, för nu väntar jag på nästa….otåligt!

Många kramar och hoppas att vinter mörkret och kylan inte påverkat er allt för mycket!

Den skrev hon till det sista inlägget i min Reseberättelse.

I samma inlägg skrev också Mariebrima (som inte har någon blogg), som också ofta förgyller mina dagar med härliga kommentarer som betyder mycket för mig. Den här gången skrev hon kort och gott:


Stort tack för att vi fick “följa med” på er resa!

Sarah är också en mycket trevlig kommentator på min blogg. Särskilt i debatter om religion och mångkultur, uppskattar jag hennes kommentarer och jag ska erkänna att jag tror att jag, Sarah och Maria M skulle ha ett roligt möte om vi någon gång möttes IRL. Med våra olikheter och likheter.

Både Sarah och Maria M ´s kommentarer kan ni bl.a. läsa i inlägget jag skrev:

Vi måste lära oss leva tillsammans och inte hata

Att jag valt ut några kommentarer och kommentatorer, innebär inte på något sätt att jag inte uppskattar andra trevliga, fina, roliga eller helt vanliga kommentarer, för det gör jag och det är därför jag skriver det här inlägget som ett bidrag till kampanjen #Wordness

TACK till alla er som kommenterar min och andras bloggar, det är till stor del ni som håller bloggarna vid liv och som gör dem till vad de är!

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

17 svar på ”Om Bloggkommentarer och #wordness

 1. Jättebra inlägg!
  Visst är kommentatorerna värda att lyftas fram! Jisses Amalia, de som kommenterar hos mig har MÃ…NGA gånger lyft mig upp på banan igen.
  På min blogg svarar jag på ALLA kommentarer, det är dessa människor, som faktiskt tagit sig tid att läsa vad jag skrivit, värda. Men ibland är jag hård och flyttar eller tar bort kommentarer som inte har med inläggets innehåll att göra. Lite ordning i ”hemmet” vill jag ju ha!
  Kramen och hoppas foten är bättre! 😀

 2. Aaww vad gulligt sagt av dig! Din blogg är trevlig att kommentera och jag tror många gillar den extra mkt. för du brukar ofta svara på kommentarer och ha chattar och debatter med dina läsare. Snällt att du tar dig tid med oss tonårsmorsa-fans! 🙂

 3. Hejsan !

  Ett väldigt bra inlägg. JAg försöker att svara på folks kommentarer personligen, direkt till deras blogg. Om de nu har någon. Det känns så trist att svara i sin egen blogg, känns nästan som man vore ego då… Eller vad man ska säga.

  Vad har hänt med allas vår Tant Rut? Det var så länge sen man hörde av henne. Hon är verkligen underbar.

  Ha en bra kväll och helg // Tess

 4. Vilket härligt inlägg.
  Visst är det så att det många gånger är kommentarerna och kommentatorerna som gör bloggandet till det det är.
  Roligt.

  Härligt inlägg och härligt initiativ.
  Jag misstänker att jag hakar på.
  😉

 5. Hej tonårsmorsa! Vad roligt att du hängde på #wordness! Det stämmer att det var jag och TT som samtidigt kom på att ”Ska vi inte blogga om hur viktiga kommentarer är för vårat bloggande?”. Detta pga att han hade ”tokbloggat” flera dagar, jättelånga och väldigt ingående inlägg med länkar överallt etc, och knappt fått en enda kommentar. Så han var lite trumpen 😉

  Nu är han nog gladare får vi hoppas! ha det bra

 6. Pingback: Wordness! « OlofB[eta]

 7. Du var den absolut första bloggaren som jag, Knytet, Tillbaks till Livet, och min man Nicklas, På Turné med Livet, läste!
  Du var den vi följde, dag för dag, skrattade med, grät med, som en följetong, som en bra bok….

  Du var och är en förebild bland bloggare.

  Stort tack för din blogg genom åren och ALLT GOTT!

  Kramen
  Knytet

 8. Pingback: Bekräftelse – oh, how we like it! « Inquietum es cor nostrum donec requiscat in Te

 9. Kommentarer är det som lyfter mig vissa dagar när allt känns blaj. Jag har ju inte så många besökare på min blogg, kanske 40 i snitt/dag men ändå händer det ganska ofta att de som faktiskt tittar in lämnar en kommentar och förgyller mitt liv. Låter som att det inte finns nåt sånt utanför datorlivet *s*, men riktigt så illa är det inte. Har funderat på det många gånger, det är ju inte besöksstatistiken som håller blogglusten uppe (även om det är kul att se den skjuta iväg), det är de goa människorna som tar sig tid att tala om att de faktiskt läst, som får mig att fortsätta. Mitt eget kommenterande går upp o ner också, men jag försöker verkligen visa att jag bryr mig om det som skrivs hos andra, även om det bara blir kort emellanåt. Ha det bra och hoppas din fot är på bättringsvägen! Och hälsa mannen i ditt liv, ett försenat grattis 🙂

 10. Mmm, det är härligt med kommentarer – även om jag inte bloggar just för att få dem, men ett gensvar är allt härligt. Dock känns det ibland mest som om folket kollar – möjligen dock läser enligt besöksstatistik – men sällan kommenterar. Men, jag håller helt med om att man kan lägga ner hur mycket tid och ok som helt, no respons… skriva noll innehåll(?) och få massor med respons… hittar fel läsare till mig? tihi…
  Jo, just nu tog min blogg lite powernap – livet kom i vägen med för många väderkvarnar att slåss med/mot – och torsdagen tillbringades i sovande tillstånd på en axelop… puh, skriva detta med en hand tar på… orka bloggga? eller kopiera in detta till bloggen? hihihi 😀
  Må så grankott… kramis…
  ngn som är lite mer nyfiken på sina läsare – men, den frågan nappar de aldrig på… underligt… … …

 11. Pingback: Nyopererad, bloggkommentarer och #wordness

 12. Jag kommenterar gärna om det är ngt ämne som berör eller intreserar mig och det hände ofta på din blogg :).

  Ja vi hade säkert haft jätteroligt och vem vet det kanske blir av ngn gång. Jag träffade för ngn vecka sedan en tjej som jag känt 7 år via nätet men aldrig träffat i verkligheten …jätte kul!!

 13. Tofflan: Ja visst finns det många kommentarer som gjort skillnad för en! Jag brukar också försöka svara på alla kommentarer, men vet att jag missar ibland, på grund av tidsbrist. Men jag är nog av den åsikten att man bör försöka. Jag blir själv glad när jag kommer tillbaka till en sida jag kommenterat på och fått ett svar. Det är också en slags bekräftelse till den som kommenterat!

  mariebrima: Ja, era kommentarer betyder nog mer än vad ni tror när ni skriver ner några rader. Jag går ofta och funderar runt kommentarer jag får. Särskilt när negativa kommentarer ofta får så mycket utrymme, är det extra roligt att lyfta fram kommentarer som man uppskattar. Ja, jag brukar försöka svara på det mesta, men ibland kommer annat i vägen och då brukar jag prioritera att skriva nya inlägg och svara på nya kommentarer, mot att gå tillbaka och svara på gamla. Men jag läser verkligen varje kommentar noga och många kommentarer får mig att fundera på ett ämne i flera dagar ibland. Jag uppskattar verkligen dina kommentarer, både för att du kommenterar ofta men också för att dina kommentarer betyder något för mig!

  Lisa (sjubarnsmamma): Precis! Man får vara glad för de man får!

  Tess: Just den frågan har ju diskuterats i bloggvärlden en del. En del tycker att det hör till ”hyfs” att göra det, en del tycker att det rör till det i kommentarsfälten för de som gör det. Det händer att jag gör det, men oftast svarar jag bara i min egen blogg. Men jag tycker man får avgöra det själv. Jag tycker i alla fall att man bör försöka svara på kommentarer. Särskilt när det ställs precisa frågor till den som bloggar. Tant Rut vet jag inte var hon tagit vägen. Men sedan jag började blogga 2005 vet jag att hon brukar vara aktiv på bloggen i perioder.

  Eva: Roligt, jag hoppas du hakar på! Ja, visst är det så att kommentarerna gör mycket.

  OlofB: Jag tror vi alla bloggare blivit lite besvikna ibland när vi kämpat länge med ett inlägg och verkligen ansträngt oss för att göra en svår fråga lättläst och begriplig och så uteblir alla kommentarer. Ã… andra sidan så händer ju även det motsatta, att vi skriver inlägg som inte kostat oss så mycket tid och arbete och så kommer det någon väldigt uppmuntrande kommentar som gör oss extra glada! Roligt initiativ, jag tycker det är toppen att få chansen att lyfta fram hur viktiga kommentarerna är för oss som bloggar!! Bra initiativ! Tack för det!

  Thomas Tvivlaren: Det var ett väldigt roligt ämne att blogga om! Tack för initiativet! Hoppas det DRÄLLER in kommentarer som du inte ens hinner svara på nu! 😉

  Knytet: Kommentarer som JUST DEN du skrivit här ovan, är just den typ av kommentarer som gör mig så oerhört glad att jag kan leva på den i dagar. Jag menar inte att man måste överösa beröm bara för att jag ska uppskatta en kommentar, men visst behöver man få höra det också ibland! VARMT TACK för den! ♥♥♥

  Bitte: Jag upplever nog att ju färre besökare man har desto större del i procent kommenterar. Jag fick nog i genomsnitt fler kommentarer i början av mitt bloggande, när jag hade kanske 25 besökare /dag. Vad de beror på vet jag inte? Kanske att läsarna upplever en mer ”intim” kontakt med bloggaren? Hur som helst så är det alltid uppskattat med en kommentar! Foten är NÄSTAN helt bra nu och naturligtvis framför jag gratulationerna till världens bästa Mabou! 🙂

  Bim HD: Nej, det är klart man inte kan blogga för kommentarerna, men tänk vad trist det skulle bli att blogga efter ett tag om man aldrig fick minsta lilla respons på det man skriver…! Stackare som får skriva med en hand! ♥

  sarah: Ja, jag vet att du kommenterar när det är ett ämne du vill säga en åsikt i. Och nu vet du att jag uppskattar dina kommentarer väldigt mycket också! 🙂

  Jag tror vi får satsa på det framöver…! 😉

  Till er alla som kommenterat detta inlägg: VARMT TACK!! Jag förstår att ni förstår hur viktiga era kommentarer är för att hålla bloggen levande och det har ni visat fantastiskt exempel på ovan! VARMT TACK!! ♥♥♥ Ni är bäst!

 14. Hej tonårsmorsa!
  Tack för att du lyfter detta viktiga ämne på din blogg. Känner själv hur jag blir överlycklig varje gång någon kommenterar, om det så bara är med några ord. Några tips hur man lyckas med konsten att få fler kommentarer (förutom att skriva intressant förstås 🙂

 15. Pingback: Bloggkommentarer och #wordness « Tofflan – en tragisk komedi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Fler som skriver om #wordness: maloki, Andreas Froby, Sin’s Notebook, opassande, Thomas Tvivlaren, Magnihasa, Tonårsmorsa […]

 2. […] Mymlan läser jag om Olof B[eta]s och Tomas Tvivlarens kampanj #Wordness och ja. Det är ju därför jag har en blogg och inte en anteckningsbok. Tänk att någon tycker […]

 3. […] det tar att skriva med en hand och få med alla bokstäver, rätta… ) Och hon skrev bla om detta med bloggkommentarer och #wordness. Hm, ska fördjupa mig i ämnet lite mer tänkte jag, men rätt intressant. Läs, och fundera lite […]

 4. […] mars 2010 av Tofflan Tonårsmorsa skrev för ett par dagar sen om en kampanj, #wordness. Kampanjen, som är initierad av bloggarna […]