Kvinnor i Sverige och i Världen

Internationella kvinnodagen.

Det är en sådan dag där det finns så oerhört mycket att säga eller skriva om. Dels historiskt tycker jag det är viktigt att uppmärksamma kvinnors kamp i vårt avlånga land. Det är trots allt inte allt för många år sedan kvinnor fick rösträtt. Jag tänker även på den tid då de flesta kvinnor i Sverige fick slita så mycket hårdare än vad vi behöver idag. Förutom hårt arbete på sina gårdar eller andras gårdar, så fick man tvätta för hand, lära upp barnen, städning utan de tekniska hjälpmedel vi har idag, för att inte tala om matlagning då allt var tvunget att göras från grunden. idag kan kvinnors liv i Sverige också vara svåra, dock på helt andra sätt än hur det var tidigare. Det finns dock några som jag särskilt vill uppmärksamma och ge en särskild hyllning:

* Ensamstående mammor. Inte för att man ska ”tycka synd om”, utan för att det kan vara en ganska tröstlös vardagskamp där man sällan får positiv uppmärksamhet för det tunga arbete det är att många gånger vara ensam om beslut, ekonomi, hushållsarbete, yrkesliv, ev. problem runt barnen och mycket annat.

* Kvinnor som utsätts för våld i hemmet.

* Kvinnor som gör stora uppoffringar för andra kvinnor i nöd.

* Kvinnor som slåss mot svåra sjukdomar som försvårar livet för dem.

I Gambia, liksom i de flesta länder är det kvinnor som gör det mesta av hushållsarbetet. De som arbetar har oftast ett lågstatusyrke och även om landet utvecklats mycket, så är det fortfarande relativt sällan man ser kvinnor i yrken med högre status.

En kvinna med ett barn på ryggen som sopar på ett hotell

Man tvättar ännu för hand, precis som man gjorde i Sverige tidigare

En ung tjej som går runt och säljer jordnötter i huvudstaden

Att laga mat på glödande kol är ännu det vanligaste, även om det börjar finnas en hel del hushåll med spis. Jag skulle dock göra en snabb uträkning på att det tillhör ovanligheterna för de allra flesta

Idag uppmärksammas även ojämställdheten som ännu råder för kvinnor. Ute i världen finns det också en massa kvinnor, både som kämpar i det fördolda men också slåss för det de tror på! Jag vill även ge en hyllning till alla dessa kvinnor. Särskilt till kvinnor som:

* Kämpar mot fattigdom.

* Ojämställdhet.

* Kvinnor som kämpar för sin politiska, sexuella eller religiösa övertygelse.

Tracy Chapman har skrivit en hel del låtar på ämnet:

Tracy Chapman – Woman’s Work Lyrics @ LyricsTime.com

Texten till Why

Texten till Behind the Wall

Framstående kvinnor i Sverige och i Världen!

Vilka kvinnor skulle du vilja lyfta fram en sån här dag?

bloglovin

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”Kvinnor i Sverige och i Världen

 1. Bra inlägg. Intressant att du kopplade ihop Gambia och Sverige. Min mormor är gammal och sjuk nu men när hon var pigg och bodde kvar hemma var hon god vän med min sons pappa (Gambian). De har båda en stor motvilja att kasta bort mat, även typ helt bruna bananer som ingen annan vill äta. Nog pga. att båda har växt upp med begränsad tillgång på mat.
  Mormor brukade berätta för mig att hon tvättade kläder i älven, även på vintern… En gång fick hon lunginflammation när hon hade gjort det. (Jag brukar tänka på det ibland när jag tvättar och då älskar jag min tvättstuga ännu mer och är tacksam för den)

 2. Bra skrivet! Du fick med många viktiga saker och får oss att se saker med andra ögon. Man blir ofta ”hemmablind” i sin egen nutid.

  Kram Gunilla

 3. mari: Kul att ni också gjort den kopplingen. I vår familj har min mamma alltid jämfört på liknande vis med Gambia och hennes uppväxt, såsom din mamma och sons pappa gjort. Det är lite kul, för de flesta Gambianer har inte insett att Sverige ´s utveckling gått så snabbt och att det faktiskt är rätt nyligt som vi blivit ett land med hög utveckling och att många ännu levande personer levt i samma fattigdom och brist på teknik, som många fortfarande gör i Gambia. Jag blir också väldigt tacksam över min tvättmaskin! 🙂

  Gunilla: Tack! Ja, visst är det så att man blir lite ”hemmablind” på det man har. Det är oftast lättare att se vad vi inte har… Kram! ♥

 4. Pingback: Inbjudan till Bokafton: Mammarollen förr och nu

 5. Vilket jättebra inlägg.
  Jag vill egentligen lyfta fram de flesta kvinnor men just nu tänker jag ofta på vilka otroligt duktiga mammor det finns. Mammor är fantastiska. Ensamstående mammor helt otroliga. Jag fattar inte hur det får ihop allt.

 6. Nina: Tack! Ja, visst är det ett pusslande men det finns ju fördelar också, helt klart! Det finns många kvinnor (och män med för den delen) som är riktiga vardagshjältar i det fördolda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] om mammarolllen förr och nu och bara härom dagen skrev jag ett inlägg, som handlade mycket om kvinnor förr och nu (i Sverige och andra länder). Det kallar jag relaterat […]