Konsekvenserna av Ryktesspridning

Idag tror jag hela Sverige har haft ett gemensamt samtalsämne. Av oss som såg Uppdrag Granskning i går, tror jag ingen har lämnats oberörd. Det är bra! När saker är väldigt fel så är det bra att vi blir upprörda, berörda, reagerar och agerar. Det har folk runt omkring i Sverige gjort idag.

Problemet i det här fallet var ett samhälle där man inte brydde sig så mycket om att ta reda på sanningen, som att sprida rykten. Det är illa. Mycket illa.

Jag har sett om programmet idag. Flera gånger faktiskt. Jag vill verkligen försöka förstå vart det gick fel. Att pojken blev hyllad som en hjälte efter den första våldtäkten. Att ingen börjar ifrågasätta eller eftersöka sanningen, ens efter den andra.

Visst är flera av ungdomarnas uttalanden naiva, annat kan man inte säga, men man får inte glömma att de är just ungdomar. På samma sätt gäller det pojken. Att han är väldigt ung ska man inte glömma. Det ursäktar förstås inte de brott han har blivit dömd för, men jag tycker ändå det är viktigt att ha i åtanke. Det jag känner mig mest kritisk till är alla dessa vuxna. Både ungdomars föräldrar, men också de som ska verka professionellt med dessa ungdomar, såsom: rektorn, prästen, fritidsledaren etc.

Här kan vi verkligen tala om vuxenvärldens svek mot två unga tjejer!!

Bjästa, namnet på samhället där hela den här hemska historien utspelar sig. Bjästa, namnet som idag har använts som skällsord. Handlar det då om att personer från just Bjästa är särskilt grymma människor? Nej, det tror jag inte.

Däremot tror jag att det är vanligare att en sådan här typ av ryktesspridning blir lättare och därmed även farligare i mindre orter, än i större städer. Orter där ”alla känner alla”, är lättare att få ett rykte spritt och därmed möjlighet att förstöra för de människor som blir de utpekade i ryktesspridning.

Jag skriver inte så mycket mer, men vill verkligen uppmana alla att se programmet från igår, som jag länkat till nedan, gärna programmet ikväll, som jag också länkat till nedan, samt I Cattas lilla värld, en blogg som väl sammanfattar hela denna historia, som jag också länkat till nedan.

Jag vill också be alla som berörs och upprörs över denna makabra historia att tänka till, precis som jag själv kommer att göra när vi hör någon säga att: ”någon sa till mig…” Att tänka på de stora konsekvenser som ryktesspridning kan få.

Jag var faktiskt mest upprörd över prästens uttalande i går, han är nu anmäld, men idag gör han ”avbön”.

Hela gårdagens program Uppdrag Granskning kan du se HÄR!

Sammanfattning i bloggen I Cattas lilla värld

Ikväll fortsätter programmet debatteras i Debatt kl. 21.30 på TV1

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

13 svar på ”Konsekvenserna av Ryktesspridning

 1. Jag såg inte programmet, men ska kolla nu. Har ju däremot läst i media och även sett hur det uppmärksammats på bl a FB. Bra att folk tar ställning för flickan. Men way too late liksom. Stackars tjej! Gör ont i hela mig när jag tänker på det.. och som du skriver. De VUXNA!!! Man blir bara förbannad och bestört.

 2. Jag blev också fruktansvärt upprörd och särskilt över prästens beteende. Det var tydligt att han TROTS domen inte heller hade tagit tjejen på allvar. Tycker inte alls att samhället var neutralt i förhållande till händelsen. Blev så upprörd att jag var tvungen att skriva om det….kram

 3. Tyvärr är det inte alls förvånande att detta händer, men likväl är det riktigt hemskt. Hemskast av allt är att det speglar samhällets syn på våldtäkt, om än ganska extremt.

  Och du har helt rätt i att det nog blir mer av sånt här på en liten ort. Jag har själv växt upp i en mycket liten stad/ort, och vet hur det fungerar. Var själv inte särskilt populär, snarare raka motsatsen, och har fått alla möjliga rykten, hot och elakheter riktade mot mig. Jag kan bara tänka mig hur det hade blivit om jag råkat ha oturen att bli våldtagen.

  Alla mina tankar går till dessa flickor, och till våldtäktsoffer för övrigt!

 4. Gick in och läste på sidorna som du har länkat till, det var bra bakgrundsinformation om hur det hela blåstes upp genom att personer hade börjat starta nån slags opinion på nätet för att bevisa killens oskuld.
  -Men jag kan ändå inte tycka att ”Catta” gör rätt som skriver ut killens mammas namn. Det går säkert att hitta enkelt på nätet men… Det känns som samma låga nivå som mamman till killen beter sig på.

  Som Catta själv skrev, när man ser hur mamman till killen beter sig på nätet så kan man dra slutsatser till varför hennes pojke inte vet att respektera gränser.
  Och att mamman sabbar inte bara för offren utan även för sin son och hans ev. chanser till att börja ett nytt liv efter att ha tagit sitt straff.
  Han sa ju på det inspelade förhöret att ”det kändes skönt att få berätta/ erkänna” det han innerst inne visste var fel.
  Att hans mamma inte vill inse att hennes son har gjort fel hjälper väl inte sonen att bli en bättre person.

 5. Kiqi: Hoppas du sett den nu, för den var verkligen värd att se. Jag tror det är många som kan få sig en tankeställare där! Ja, det är verkligen för sent för dessa flickor, men man kan hoppas att någon annan blir hjälpt av debatten i det långa loppet. Det är tydligen inte ett helt ovanligt fenomen, tyvärr!

  Candy: Ja, jag har också bott i ett mindre samhälle under 4 år och känner också igen fenomenet i sig. Men det kan säkert hända på en skola även på större ort att man vänder sig emot den utsatte, vilket kan vara förödande nog för den som drabbas. Jag tror också att det tyvärr speglar samhällets syn på våldtäkt och synen man har på hur en sexúalbrottsling ”ska” se ut eller vara.

  mari: Ja, jag tyckte också Catta hade sammanfattat det väl, men hon är också insatt i detta sedan ganska länge. Minns att jag läste ett av dessa inlägg för länge sedan hos henne. När jag satt och läste en del i går så fann jag inte mammans namn, utan hon benämndes som ”Mamma M” (tror jag det var) men läste också att Catta skrev någonstans att hon hade namnet ute i början, men försökt ta bort det där hon fann det.

  Till saken: jag håller med. Jag tycker inte heller att man ska lägga ut namn i dessa fall, för det har liksom ingen betydelse för de flesta av oss som läser det. Lite speciellt är det ju dock när personerna själva lägger ut sina namn, som i detta fall har ju både mamman och brodern lagt ut både sina egna namn och sonens. Jag har ändå valt att inte lägga ut dem. Jag tycker inte det är rimligt att man lägger ut namnen i dessa fall.

  Det var också anledningen till att jag gick ur en av de facebook-grupper till stöd för flickorna. Man hade valt att lägga ut pojkens fullständiga namn. Där vill inte jag figurera.

  Om man nu googlar på pojkens riktiga namn, så kommer det ju inte upp särskilt fördelaktiga saker om pojken och som vi vet så börjar allt fler arbetsgivare och annat att googla personer de funderar på att anställa. Jag tänker också på hur ungdomar i dag använder Internet som sitt främsta verktyg. Vad händer om killen till exempel väljer att efter allt det här byta ort och flytta och framtida vänner och flickvänner googlar sig fram om killen. Nej, den här mamman har nog förstört mycket för sin son, som hon inte ens inser, i sitt försök att hjälpa honom. Man ser hur fel det kan bli och hur lätt det kan bli fel…

 6. Fatou: Ja, det kanske blir så att killen får byta namn efter allt som har hänt.
  När det gäller tjejerna så är det ju också helt otroligt att folk lägger ut deras namn.
  Även om man förhoppningsvis kan skylla på att de som lagt ut deras namn själva är ungdomar som inte förstår vad de har gjort…

 7. Jag har heller inte sett Uppdrag granskning, men såg debatten igår kväll och kunde inte annat än ta mig för min panna. Ska försöka titta i helgen och då blir det säkert ett inlägg om detta även hos mig!
  Måste säga att jag beundrade Linneas kamrat som står upp för henne när alla andra, så gott som, ffa vuxna, verkar ha svikit…

 8. Allt är redan sagt här ovan, men jag tänker precis som Tofflan på ”Amanda”, Linneas kamrat. Jag undrar hur det går för henne, hur hon blir bemött nu och hur hon får det i framtiden. Hon kan ju inte ha förutsett det enorma genomslag programmet fick. Många som har tagit ställning för pojken kommer säkert inte att ändra sig, varken unga eller vuxna. Det är för sent, de har för mycket ”ansikte” att förlora. Hörde idag en vuxen, vältalig man i Ring P1 som tyckte det var fel att man inte fått höra ”den andra parten”. Han tyckte på fullaste allvar att pojken skulle ha fått framföra sin version av våldtäkterna i TV-programmet. Trots att han alltså är dömd av både tingsrätt och hovrätt. Programmet visar inte bara hur vuxenvärlden sviker både offer och förövare. Det påminner också om att demokratin och rättssamhället ständigt måste försvaras.

 9. Pingback: ”Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…” « trollhare

 10. Pingback: Allt är Internets fel… Eller?

 11. Pingback: Veckan som gick – Vecka 12 « Same Same But Different

 12. Pingback: Lite olika funderingar kring Internet mm « Trollan's Tankar om stort och smått

 13. Pingback: Internetkunskap för alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] är den första att erkänna att det finns enorma problem med normer på många små orter. Det är jag verkligen; den som läste min blogg det första året […]

 2. […] Konsekvenserna av Ryktesspridning […]

 3. […] är den första att erkänna att  det finns enorma problem med  normer på  många små orter. Det är jag verkligen; den som läste min blogg det första […]

 4. […] bra länkar apropå Internet och skandalen finns på två ställen hos tonårsmorsa  och dessutom kan man läsa Julia Skotts krönika om […]

 5. […] statusar, blogginlägg etc. Då kan det vara lätt att skicka iväg en överilad kommentar. Det vittnade inte minst mobben i Bjästakonflikten […]