Allt är Internets fel… Eller?

Debatten om Bjästa rullar på… I mina ögon blir det rätt makabert att nu ”lynch-mobben” har svängt och i stället för att hota flickorna så hotar man nu pojken, hans familj, prästen, skolan och även en helt oskyldig pojke som har samma namn som det fingerade namnet ”Oscar” som den dömda pojken fått i media.

Det är ju väldigt skönt att flickorna äntligen får stöd. Samtidigt tycker jag det är en annan sida av samma mynt att man nu vänt hatet och hoten mot annat håll. Jag har lite svårt att förstå hur vuxna människor lyfter telefoner eller sätter sig vid datorn och liksom tycker sig ha rätt att säga/skriva och hota andra människor som de vill.

Jag skrev härom dagen att jag själv, liksom så många andra har reagerat väldigt starkt på det som hände i Bjästa. Jag skrev också att jag tycker det är väldigt bra att vi vuxna reagerar och agerar när något som berör oss starkt och som tycks vara väldigt fel, så som tycks ha skett i detta fall.

Att människor vill visa sitt stöd och engagemang för dessa två unga, utsatta flickor tycker jag faller sig rätt naturligt och positivt.

Att man i stället använder sin upprördhet till att skriva/ringa/skvallra om sitt hat mot ett annat mål nu, tycker jag tyder på en otrolig osmaklighet och naivitet, för att inte säga dumhet!

Two wrongs does ´nt make it right!

Jag skrev också i mitt inlägg härom dagen att:

”Bjästa, namnet på samhället där hela den här hemska historien utspelar sig. Bjästa, namnet som idag har använts som skällsord. Handlar det då om att personer från just Bjästa är särskilt grymma människor? Nej, det tror jag inte.

Däremot tror jag att det är vanligare att en sådan här typ av ryktesspridning blir lättare och därmed även farligare i mindre orter, än i större städer. Orter där “alla känner alla”, är lättare att få ett rykte spritt och därmed möjlighet att förstöra för de människor som blir de utpekade i ryktesspridning.”

Jag har själv under fyra år bott i ett mindre samhälle i Norrland och vet hur snabbt ett rykte kan gå och hur oerhört lite substans som kan ligga bakom ett rykte. Men att tro att Bjästa är en plats där mer ”ondska” bor, kan jag inte alls hålla med om. Jag tror egentligen att samma sak kan hända precis var som helst. Även i en storstad, även om det inte blir lika uppenbart. I en storstad kanske ryktet skulle ha spridits bland jämnåriga i staden, bland vuxna i samma bostadsområde och möjligen några närliggande områden. I den aktuella skolan. Förödelsen för en utsatt flicka är troligen av samma grad.

I tillägg har även debatten om djävulsskapet Internet blossat upp.

Jag tycker det blir samma sak här. Man slår lite i ”tomma luften” för att ge så många som möjligt skulden! Internet är helt ofarligt i sig. Internet utgör inget hot på något sätt. Däremot så är Internet ett verktyg som vi har tillgång till och precis som alla verktyg så kan det bli farligt om den som håller i det (eller sitter bakom tangentbordet) missbrukar det eller begår brott. Precis som en kofot är farlig om personen som håller i den är beredd att skada, är även Internet farligt om den som skriver en kommentar/ett inlägg ämnar skada andra personer. Sedan kan man ju säga att skadan sprids snabbt med internet och det är ju viktigt att tänka på och vägleda våra ungdomar i.

Det är klart att vi måste hålla lite koll på vad våra ungdomar gör på Internet. Vi måste vägleda dem och tala öppet om faror med att ett förfluget ord, snabbt kan få spridning och orsaka en skada som är större än man kan föreställa sig när man skriver. På samma sätt som med allting annat behöver våra barn och ungdomar råd och vägledning. Vi sätter inte en yxa i händerna på våra barn, utan att tala om hur den ska användas.

Men att skylla på Internet i sig, för att folk har uttryckt hot och hat på nätet, det tycker jag är som om vi skulle skylla på hammaren att huset har byggts snett. Det är naturligtvis den som håller i hammaren som bär ansvaret, på samma sätt som det är personen som använder Internet som har ansvaret för vad den skriver.

Om du missat vad det hela handlar om, så kan du se om Uppdrag Granskning HÄR! (Rekommenderas)

Debatten fortsatte i Debatt HÄR!

Bloggen; I Cattas Värld sammanfattar det hela bra HÄR! Med ett litet förtydligande HÄR!

Läs också:

Trollhare ´s: ”Jamen, jag tycker ju inte som de i Bjästa. Våldtäkt är ett allvarligt brott, men…”

Annarkia ´s: Vad kan vi lära oss av Bjästa?

Röda Malmö: Upprättelse för Bjästa

Mina Moderata Karameller: Bjästa eller Rödeby – samma sak…

Opassande: Beatrice Ask, Bjästa och Blogghat

Svensson: Vem som helst blir inte våldtäktsman och Allt fler Våldtäktsanmälningar i Sverige

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Allt är Internets fel… Eller?

 1. Har själv skrivit om det hela (http://bit.ly/aEOCL4)och känner att hela debatten om ’Djävulen Internet’ kommer från ett ursprung där jag anser att föräldrarna inte tar ansvar och är på den arenan där deras barn finns. Skärpning helt enkelt! Bra skrivet och formulerat som vanligt FT!

 2. Jag skrev om Bjästa-händelserna härom dagen
  http://tofflan.wordpress.com/2010/03/27/bjasta-ar-satt-pa-kartan/

  Kommer själv från en byhåla och vet hur det kan vara där. Jag tycker det är fruktansvärt att folk beter sig som de gör – en sak är väl om det är ”ungar”, men när vuxna tror sig veta sanningen för att de har ”lyssnat” på skvaller och rykten, då blir det jävligt pinsamt. Orkade ingen ta reda på eller ifrågasätta skvallret?

  Jag har som veckans fråga på min blogg om det finns en svensk hederskultur. Man kan ju undra efter detta…

  Det är EN sak att uttrycka sina åsikter via internet, men att hota och förfölja med mera är INTE OK – oavsett vem det gäller. Och naturligtvis är det den som skriver som har ansvar, inte ”internet”!

 3. Anders Sporring: Intressant! Särskilt som du gått i just den aktuella skolan själv! Ja, det är klart vi alla har ett ansvar som föräldrar. Som vuxna. Det är ju vi som ska ge vägledning och gör vi inte det, så kan vi ju inte stå med hakan nere vid bröstkorgen sen… Tack! 🙂

  Tofflan: Jag håller med! Fast jag tror det har ifrågasatts av vissa, men som då på olika sätt har nonchalerats eller förlöjligats (läste om en mamma, vars barn umgicks med ”Oskar” som började ifrågasätta det hela, varpå Oskar ´s mamma blev arg, minns inte vart jag läste det bara. Kanske går att googla?) Men jag håller med; särskilt fler av de som stod närmast de inblandade borde ha ifrågasatt mer, såsom föräldrar till kompisarna, prästen, fritidsledarna, skolpersonal etc.

  Ska in och läsa det du skrivit!

 4. Skuldfrågan i sig är ju avgjord av domstolAR. Det jag tycker är skit är dels skvallret och dels hoten etc. Har själv drabbats HÃ…RT av skvaller och startade då min blogg för att skriva av mig.
  Det fria ordet,yttrandefriheten, är reglerad i grundlagen. Men se DET kunde jag inbilla mig! Jisses så mycket ”skit” jag fick ta i början för att jag ”skrev av mig” i vad jag uppfattade som en dagbok…
  Nu, mindre än ett år senare, är jag både äldre och visare och inser att jag även som bloggare har ett ansvar för det jag skriver. Men min yttrandefrihet får ingen trampa på för det! En svår balansgång ibland, men jag tycker att jag har lärt mig. Man aldrig för gammal för att lära… 😉

 5. Hej!

  Har själv inte skrivit om det här men har, precis som du reagerat på att alla hot och allt hat som riktats mot flickorna nu riktas mot pojken i stället. Varför har människor ett sånt stort behov av att peka ut och ställa vid en skampåle? Vuxna människor som borde använda sig av sunt förnuft. Det är en otäck stämning i de grupper och i de bloggar där detta diskuteras osakligt.

  Rena lynchmobben är där ute och bara väntar på att få slita någon i stycken. Verkar inte spela någon roll vem. Fruktansvärt.

 6. Pingback: Lite olika funderingar kring Internet mm « Trollan's Tankar om stort och smått

 7. Pingback: Internetkunskap för alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] bra länkar apropå Internet och skandalen finns på två ställen hos tonårsmorsa  och dessutom kan man läsa Julia Skotts krönika om […]

 2. […] Då kan det vara lätt att skicka iväg en överilad kommentar. Det vittnade inte minst mobben i Bjästakonflikten […]