När man inte vill eller orkar försvara sin tro

Del av Moské i Gambia, Serekunda

Jag läste en krönika av Nabila Abdul-Fattah. Den heter: Jag ska inte förklara min tro längre. (Läs den!!) Det är en tänkvärd text som jag känner igen mig väldigt mycket i. Den påminner mig också om en text jag skrev precis i början av mitt bloggande. Redan i Oktober 2005. Den heter: Insikt!

Så här skriver Nabila Abdul-Fattah bland annat:

Efteråt fick allt detta mig att tänka på min egen religion. Framförallt hur jag alltid fått försvara mig. Islam är lika med ständigt försvarande. ”Jag är muslim men jag är ingen terrorist, kvinnoföraktare eller odemokratisk”. Jag tyckte att det var viktigt att ta debatten för att förklara och visa på det ”goda exemplet”. Jag ville visa att alla muslimer är inte som de som visas i media.

Och vidare skriver hon:

Men för varje dag man lever så lär man sig. Efter denna påskhelg har jag nu bestämt mig. Jag ska inte förklara min religion. Jag ska inte lämna den dörren öppen för folk att anklaga, påstå och hitta på saker för att sedan medvetet misstolka.

Sedan dess har jag ibland skrivit om Religion och Islam, men inläggen är relativt få och det beror precis som Nabila Abdul-Fattah skriver om och precis som jag förklarar i mitt gamla inlägg, att jag inte har någon lust att förklara eller försvara min tro. Jag är heller ingen expert på området och kan därför inte svara på alla detaljfrågor om Islam.

Trots detta har man många gånger försökt få mig och andra bloggare att ”stå till svars” för vad Islam står för. Åtskilliga gånger dessutom. Många har ”krävt” svar på sina frågor. Jag har inte de svaren. Jag har bara de svar inom mig, som jag själv önskar för att kunna känna just min tro.

Jag är nöjd och tillfreds med min tro. Andra får göra precis som de vill och tro på precis vad de vill, eller låta bli om de vill det. Det viktigaste för mig är inte vilken gud man ber till eller om man väljer att låta bli, det tycker jag är upp till var och en. Det viktiga för mig är hur folk i min omgivning behandlar mig och sina medmänniskor!

Ibland är det så enkelt!

Bönematta

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

6 svar på ”När man inte vill eller orkar försvara sin tro

 1. Bra skrivet av er båda.
  Själv är jag också väldigt less på att förklara min tro. Wicca är ju ingen utbredd religion, så det är ju knappt några som ens hört talas om den heller.
  Men visst, jag får väl skylla mig själv som har tatuerat in ett stort pentagram på armen. Då får man kanske tåla att få frågor. Jag var nyss fyllda 20 när jag gjorde den tatueringen. Idag hade jag nog gjort den lite mindre eller på ett ställe där det inte syns hela tiden. Jag står för vad jag tror på, absolut. Jag är bara inte intresserad av att diskutera min tro med främlingar.

 2. Nu är det ju så att islam är väldigt uthängd och en het potatis just nu men samtidigt känner nog jag att religion i sig är en väldigt känslig sak i dagens Sverige.

  Jag som inte följer islam utan är ortodox (från Vitryssland) har också många gånger fått förklara varför jag tror på något, hur jag kan tro på religion överhuvudtaget, när jag annars verkar vara en smart och trevlig tjej. Jag har aldrig på något sätt försökt omvända människor eller ”pracka min religion på andra” ,men ändå verkar det störa människor, det upprör, så jag pratar helst inte alls om min tro, inte ens att jag tror på något mer än när det går över en gräns. En sådan som när man sitter vid en middag och någon drar upp religion som samtalsämne där alla drar upp armarna och vässar tungorna för att smutskasta alla möjliga religioner och religiösa traditioner som dop, konfirmation, osv… då kan jag ställa mig på tvären.

  För jag ser inte vad som är så hemskt med att jag tror på en gud, en religion. Det är inget som på något sätt ska beröra andra, min religion är min och ingen annans, sen att vi är flera som delar den, som känner sig träffade genom den, har en gemenskap, det är en annan sak.

  Samma gäller väl egentligen islam, det är en stor religion, med en mängd människor som anhängare, och något som icke troende människor inte verkar kunna förstå är att det inte är själva religionen som står bakom olika hemskheter som har florerat runt i media, utan faktiskt vanliga människor som valt att skydda sina handlingar med religionen som sköld trots att det inte är religionen i sig som uppmanat till sådana sorts handlingar…

 3. Jag känner igen mig såååå mycket men samtidigt tycker jag muslimer som du och jag behövs. Vi måste vara stolta trots att vi inte har svar på allt. För det är inte alltid jag vill bli förknippad med de som har svar på allt….Men visst förstår jag dig. Jag berättar inte alltid för folk att jag konverterat för jag vill få en ärlig chans innan de dömer mig…

 4. Och jag är väldigt nöjd och tillfreds att ha dig som vän.Och muslim, vilket jag nästan aldrig reflekterar över.För vilken tro du än har är du samma människa i grund och botten.Vi behöver ju inte sitta och snacka religion när vi träffas, eller hur?Ditt sätt att förhålla dig till din tro är avslappnat och coolt.Och genuint.
  Krya på dig, skickar en slängkyss, vill inte bli smittad.
  🙂

 5. Zandrah: Ja, det handlar ju inte alls om huruvida man står för sin religion, utan om man alltid har lust att diskutera den med varje människa man möter! Eller försvara något man tror på, fast man inte har för avsikt att ”omvända” varje människa man möter. Nu måste jag skynda mig att googla Wicca, för det var något helt nytt för mig, men som sagt jag använder google och tänker inte ”kräva dig” på en förklaring. Haha…

  Nelia: Jag läste först fel i din kommentar och läste: ”Nu är det ju INTE så att islam är väldigt uthängd och en het potatis just nu …” Haha, jag funderade genast på vilken planet du bor på? Ber om ursäkt, kunde inte låta bli att berätta det.

  Men jo, jag tror du har helt rätt. Religion har blivit ett riktigt känsligt samtalsämne i Sverige, särskilt om man säger sig ha en tro på en Gud, än om man inte gör det. Jag upplever att det är mer okej att säga att man inte tror på Gud än när man säger att man gör det. Jag tycker det är lite trist, då jag inte tror att en persons personlighet eller agerande i de flesta fall handlar om vilken tro man har, eller inte har. Tack för din kommentar!

  sarah/jigartala: Jag kan bara hålla med dig. I varje ord! Tack!

  Vb: Tack, du är en fin vän själv. Med eller utan tro! 😉 *Skickar tillbaka en slängkyss, en osmittad* ♥

 6. Sånt där blir jag så trött. Att människor skall behöva förklara sig.
  Jag vet att just islam är väldigt het sak att tryck ner i dag. Men hur många har egentligen koll på vad islam är? Inte många ickemuslimer. Jag är inte själv muslim men har faktiskt läst koranen. Inget i den säger mig att islam skulle vara farlig eller hemsk. Jag tolkar det hela tvärtom. Sen vet inte jag om det stämmer men nån gång fick jag berättat för mig ordet Islam i nån form i grunden betyder fred eller nåt liknande. Som sagt har inte alls koll. Men jag tänker att ingen religion i sin grund är av ondo. Det är människor med skev verklighetsuppfattning som gör det hela farligt. Dessa individer finns inom i stort sett alla religioner. Inte något som enbart muslimer står för. Och dessutom kan jag inte förstå att människor i vår del världen är så förbannat inskränkta. Om man skall se till hur många muslimer som finns på vår jord så inser man nog rätt snabbt att det är verkligen en minoritet som gör livet surt för andra.

  Du skall aldrig förklara dig om du inte själv känner att du vill det. Du är muslim var stolt. Du visar en fin sida av islam som fler borde titta på. Men allt folk vill se är alla rapporter om galna rabiata terrorister. Det är det enda media vill ta upp för det säljer. Jag blir så arg på såna här saker att jag ser rött. Jag är som sagt inte själv muslim men känner ändå så.

  Kramar till dig!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.