Internetkunskap för alla

Internetkunskap finns många goda råd och tips för både bloggare och andra Internetanvändare. Jag tycker det är viktigt, kanske särskilt för ungdomar, som lätt kan hamna i konflikt på Internet med den hastighet man avlägger kommentarer på alla möjliga forum, statusar, blogginlägg etc. Då kan det vara lätt att skicka iväg en överilad kommentar. Det vittnade inte minst mobben i Bjästakonflikten om.

Internetkunskap är ju i och för sig nyttig för alla som över huvudtaget är inne på Internet, men jag tror det är ännu viktigare för ungdomar. Det är viktigt för oss som är föräldrar att ta till oss den kunskap som går att få på ett enkelt sätt, så vi kan vara update till det som sker på nätet för våra barn och ungdomar. Det kan vara svårt att ha koll, då utvecklingen är något explosionsartad.

I videon nedan tar man även upp Internets transparens, vilket jag tycker blev uppenbart i min blogg nyligen när jag la upp inlägget: I ´ve got the POWER!! Där blev det uppenbart att   det fortfarande finns personer som tror att man kan sitta i en privat sfär på nätet och att det endast läses av den eller de specifika meddelanden man ämnar det för. Så är det naturligtvis inte och det kan vara bra att ha det klart för sig! Jag brukar säga till mina barn att det du inte vill att din värsta ovän ska läsa, skriv inte det på nätet. Man måste vara beredd på att vem som helst och den du minst anar läser det.

På samma sätt har jag också i någon gång tidigare i ett blogginlägg nämnt att jag tycker att man till exempel inte kan starta en debatt om känsliga frågor i sin blogg eller på annan plats på nätet och sedan ta det personligt om diskussionen blir hetsig. (Det betyder förstås inte att man ska behöva acceptera lagbrott och grova personangrepp etc.)

För det mesta blir man bemött i den ton man själv valt att hålla, även om det finns en del undantag och personer som väljer att tolka in saker som du själv inte ens har tänkt på.

Själv är jag i stort sett tekniskt inkompetent, men jag försöker hålla mig något så när uppdaterad om vad mina ungdomar rör sig med på nätet och i många fall måste jag nog säga att jag till och med är före dem i utvecklingen, även om de aldrig skulle erkänna det! 😉

Jag har själv haft bloggskola i min blogg tidigare och här kan du läsa den igen:

Bloggskola Del 1

Bloggskola Del 2

Mymlan har också kört bloggskola:

Bloggskola del 1 – så funkar det

Bloggskola del 2 – att tänka på

Bloggskola del 3 – så gör du succé

Om spårning på nätet och nätets transparens kan du se här:

Mer viktig info om det, finner du HÄR!

Mer bra info: Söka jobb och praktik i sociala medier

Men, som sagt, besök gärna Internetkunskap.se som har en massa intressanta tips och kunskap att dela med sig av!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

1 svar på ”Internetkunskap för alla

  1. Oh gud, vet inte om jag törs veta… men jag ska definitivt kolla in ”Internetkunskap” mer noggrant när jag har lite mer tid.
    Tog en snabbtitt och insåg att det är mycket jag inte har reflekterat över… 🙂 Och att jag har en hel del kvar att lära. (Mycket man inte tänker på att det faktiskt registreras…)

    Bloggskolan tål nog en repris också! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.