Man får aldrig svika sig själv!

Att leva ett liv för att göra alla människor omkring nöjda, är en fullständig omöjlighet. Det är nog omöjligt att leva ett liv där man helt och hållet är helt nöjd med sig själv också. Det kommer alltid att finnas stunder då man har handlat på ett sätt som man inte känner sig helt nöjd med. När man önskar att man handlat på ett annat sätt.

Men alla har rätt att göra misstag. Ingen kan leva ett liv och vara helt perfekt. Vad är förresten perfekt? Kan någon vara perfekt när alla har olika uppfattning om vad ”perfekt” innebär?

Nej, det kan man naturligtvis inte vara. Jag tror inte ens vi bör sträva efter det. Det är ju trots allt misstagen vi gör i livet som ger oss kunskap och som vi lär oss av. Att göra misstag är mänskligt, men att stå för våra misstag och sedan göra om och göra rätt, tror jag är en av de stora gåtorna. Det är det som gör att du kan se dig själv i spegeln och ändå känna stolthet. Det är det som gör att vi kan känna empati och som gör oss ödmjuka inför livet.

Jag tror det är viktigt att känna ödmjukhet och jag tror det är oerhört viktigt att inse att vi är olika och acceptera varandra trots våra olikheter. Om vi älskar eller håller av någon för den personens ”förträfflighet” så är det knappast äkta känslor. Jag tror att när vi kan älska en vän trots motgångar, misstag och otillräcklighet, det är då vi finner sann kärlek, sanna känslor och sann, livslång vänskap.

Nej, man kan inte leva för att göra alla andra nöjda. Det viktigaste måste ändå vara att vi ska leva så att vi kan känna oss nöjda med de vi är. Att göra saker för sig själv och för andra, som gör oss stolta och glada för den vi är!

Det är så lätt sagt och det låter så enkelt, men det är det förstås inte. Det är ännu svårare när man är ung. Att försöka tillfredsställa alla andra. Att försöka göra alla andra nöjda. Att söka bekräftelse. Det är så viktigt i våra liv. För alla, fast olika mycket, beroende på vår personlighet, vårt bagage och vår ålder.

Gör det då så mycket att alla inte älskar oss? Det är ju egentligen den mest naturliga saken i världen! Är det så viktigt att alla tycker om oss och det vi gör? De personer vi faktiskt är?

Nej, jag tror inte det. Jag tror att det viktigaste är att vi gör saker som vi kan stå för, även om alla inte tycker om det. Jag tror det är viktigare att vi inte sviker oss själv, än våra medmänniskor för att de har förväntningar på oss som vi inte kan eller ens vill uppfylla.

Det är klart att vi måste uppoffra oss ibland för människor som är viktiga för oss. Ibland måste vi göra uppoffringar som till och med gör ont och som kräver väldigt mycket av oss. För oss som har barn är det något vi gör med en självklarhet varje dag.

Men det finns också en gräns. Man måste kunna sätta en gräns för vad man kan stå ut med och för vad man kan uppoffra utan att svika våra egna ideér och uppfattning om vilken sorts människa vi vill vara.

De flesta av oss har nog svikit sig själva ibland. Vi har nog gjort saker som vi inte känner oss så stolta över. Det går inte att göra saker ogjorda, men sanningen är ofta oerhört förlösande. Att acceptera att vi har begått ett misstag. Att vi har gjort fel. Att erkänna det. Först inför oss själva, men sedan också inför dem vi på något sätt sårat. Det kräver mod. Det kräver styrka. Men det är också det som ger respekt. Jag respekterar mest den som vågat visa sin svaghet och sitt misstag och försöker rätta till det som gått fel. Den som fortsätter hävda sin förträfflighet, blir svårare att känna respekt för. Den människan är inte villig att uppoffra sig för en fortsatt bra relation. Hur mycket är då relationen värd i det långa loppet?

Kan hända ska du upptäcka att någon du stått nära, inte gör det när det verkligen gäller. Kanske ska du upptäcka att någon som betytt mycket för dig, inte känner på samma sätt för dig. Kan hända kommer det att göra väldigt ont. Kan hända kommer du att uppleva svek, på samma sätt som du själv kan behöva svika en annan människa, eller lämna den bakom dig i ditt förflutna. För att kunna gå vidare. För att inte svika dig själv och det du tror på.

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

8 svar på ”Man får aldrig svika sig själv!

 1. Pingback: Twitter Trackbacks for Man får aldrig svika sig själv! [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 2. Om jag inte sagt det förr (fast jag vet att jag gjort det) så säger jag de nu, du är världens klokaste människa. Om hälften av världens invånare delade din inställning till livet så skulle vi inte ha krig eller annat elände på jorden. Jag älskar dina värderingar och din livssyn 😀

 3. Pingback: Tonismat.se - Hon måste bara hyllas

 4. Pingback: Vilken Hyllning!

 5. Ett jättebra och tänkvärt inlägg! Jag själv tänker ofta på att ställa upp för andra, men det är ju inte för att de ska gilla mig utan för att jag vill. Riktigt svårt blir det när jag känner att jag inte räcker till, när martyren inom mig skriker ”jag då? när finns det tid och plats för mig?”

  Jag har blivit sviken så många gånger att jag ibland känner mig som frk Blåögd nr 1. Gissar att jag just nu går igenom en låååång fas för att lära mig vad ödmjukhet är och kan bara hoppas att jag gör det – så att jag kan gå vidare och ha ett bra liv. Typ…

 6. Ett ord som på något sätt har fått en lite ”ful” klang i vårt land är STOLT!

  Om man försöker leva på ungefär det sätt du resonerar kring här, så kan man faktiskt känna sig STOLT.
  Det är inte samma sak som högmod.
  Man kan vara stolt och ödmjuk, de människor som har den utstrålningen brukar jag känna mycket stor respekt för. (är de dessutom män finner jag det väldigt svårt att inte bli lite småkär också :))

 7. Pingback: Att lära för sitt liv « Tofflan – en tragisk komedi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Man får aldrig svika sig själv! tonarsmorsa.se/2010/05/05/man-far-aldrig-svika-sig-sjalv – view page – cached * Veckans Radiokåseri: Valborg, Tonåringar och ett krossat bord * Vilka kända personer fyller år idag * BRIS för vuxna Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’tonarsmorsa’] = {”location”:”Uppsala”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/759977351/Bild_1055_normal.jpg”,”name”:”Fatou Touray”,”url”:”http://twitter.com/tonarsmorsa”,”nick”:”tonarsmorsa”,”description”:”Bloggar pà ¥ http://fatou.se”,”influence”:””}; tonarsmorsa: “Man får aldrig svika sig själv! http://fatou.se/2010/05/05/man-far-aldrig-svika-sig-sjalv/ ” 32 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 2. […] för mig och hennes briljans är heller inget nytt för mig, men när jag läser det här inlägget om att inte svika sig själv så slås jag återigen av hennes intellektuella sätt att beskriva […]

 3. Vilken Hyllning! skriver:

  […] Man får aldrig svika sig själv! […]

 4. […] maj 2010 av Tofflan Tidigare idag läste jag ett mycket tänkvärt inlägg hos Tonårsmorsa, med den häftiga rubriken Man får aldrig svika sig …. Inlägget handlar bland annat om att man inte ska ägna sig åt att göra hela sin omgivning nöjd […]