Veckans Debatt: Tiggare

Jag hade planerat att ha ”veckans debatt” en gång i veckan och att försöka lägga ut den varje Söndag eller Måndag. Så blev det inte! Idag är det fredag när jag lägger ut veckans debatt. Tidsbrist är en vara jag tydligen inte har brist på!

Nåja, veckans debatt handlar om tiggeri. I Norge överväger man, efter ett förslag från människorättsexperten Hanne Sophie Greve, att förbjuda tiggeriet! I Sverige har samma sak debatterats i olika omgångar.

Vad tycker du? Debattpunkter:

 • Är det rätt att förbjuda tiggeri?
 • Är det rätt att förbjuda tiggeri allmänt, eller av människorättsperspektiv?
 • Brukar du ge pengar till tiggare?
 • Blir du illa berörd av tiggare? För deras skull eller din egen?
 • Skulle du kunna tänka dig att tigga om du var helt pank och inte hade någon att låna pengar av och blev nekad alla bidrag av något skäl?

Du får naturligtvis sätta egna punkter att debattera utifrån, i samma ämne!

Tillägg: DENNA artikel har lagts till i ämnet, sedan jag skrev inlägget!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

7 svar på ”Veckans Debatt: Tiggare

 1. Oj, vilken svår debatt…Men jag ska försöka svara ändå.
  1. Nej, men jag tycker man bör ha koll på de ligor som har tagit över större delen av tiggeriet i Stockholm bla.

  2. Rent ur ett människorättsperspektiv tycker jag att det borde inte behövas i vår tid, men tydligen så finns det folk som hamnar i utanförskap av eget val eller pga livssituationen

  3. Jag brukade göra det, men när jag insett att det är ligor som kontrollerar en stor del av verksamheten så har jag slutat. Senast jag gjorde det köpte jag istället kaffe och en fralla till en tiggare. Kändes bättre att göra på det sättet.

  4. Ja, men mest för att jag tycker vi har såna möjligheter att ge hjälp på andra sätt. Men tydligen fungerar inte ’välfärden’….

  5. I ett sånt extremt läge tror jag att jag skulle kunna det ja.

 2. Hua, vilket svårt ämne.
  Självklart känner jag mig påverkad av skriverierna som antyder människohandel och cyniskt utnyttjande av människor. Det påverkar lusten att hjälpa, för jag känner mig osäker på att min lilla slant hamnar rätt.

  Då jag jobbar mitt i Stockholms city och ser mängder av dessa varje dag har jag valt att inte ge någon, eftersom jag inte kan ge alla.
  Köper Situation Stockholm, ger en cig till den som ber om det. En och annan missbrukare som jag av någon anledning ”känner för” kan också få en peng.
  De som går runt med lappar i kollektivtrafiken är jag pinsamt ignorant mot.

  Ibland kan jag ge den som spelar eller uppträder en peng, om jag tycker det dom gör är bra.

  Att förbjuda tror jag inte på, det blir bara ett ytterligare påhopp på svaga människor.

  Hur jag skulle göra själv??? Oj, nää den tanken känns hemsk, kanske jaa, joo det skulle jag väl.

  Ägnade många år åt en annan sorts tiggeri, när mina barn var små och jag som ensam mamma bara hade halvtidsjobb. Ett intensivt uppvaktande av fonder och stiftelser. Det gav mig ibland dåligt samvete, för jag tänkte att det fanns kanske andra som behövde de pengarna bättre. Men fick jag så tog jag emot och såg till att använda pengarna tillsammans med barnen.

  Mycket svårt ämne som sagt men jättebra.
  Trevlig Helg och måtte solen lysa över dig och de dina

 3. Vad härligt att se era genomtänkta kommentarer. Jag tänkte först skriva min egen uppfattning, men sedan bestämde jag mig för att vänta lite och se andras uppfattning i frågan och skriva mina egna som svar i kommentarerna.

  Anders Sporring: Jag kan bara hålla med dig i din kommentar. Däremot så ger jag ofta några kronor till tiggare, däremot inte till utländska medborgare som inte kan Svenska, då jag inte vill medverka till att stödja dessa organiserade ligor.

  Familjen Korb ♡ Blivande tvåbarnsmamma: Jag förstår helt din tankegång där och tänker på ett liknande sätt själv. Tidigare gav jag aldrig till de som ”såg ut” att ha ett missbruk. Men så ändrade jag mig en kall vinternatt när jag stötte på en hemlös tiggare i Stockholm när jag var ute och arbetade. Han var ”uppenbart alkoholiserad” och jag tänkte att om jag ger honom en hundring så kommer han säkert köpa alkohol för den. Men om han värmer sig på en flaska alkohol i natt i stället för en kopp kaffe och en smörgås, så är det ändå hans val. Ungefär så tänkte jag. Vem är jag att komma och moralisera en person som lever ett så trasigt liv?

  LiLo: Precis som dig så tänkte jag mycket på just det här med människohandeln när jag läste artikeln! Jag tycker inte att tiggeri i sig bör förbjudas, men tänker att dessa ligor borde stoppas, eftersom de är organiserade och vad jag förstår så är det inte de som tigger som gör förtjänsten… Men det verkar ju finnas utrymme för det i lagen, om man läser den andra artikeln (la in länken som ett tillägg, då artikeln kom upp efter att jag publicerat inlägget). Själv köper jag nästan alltid Situation Stockholm, om jag har pengar till det. Det tycker jag är ett toppen sätt att få ihop pengar till de som behöver, utan att de ska behöva tigga sig till det.

  Ja, visst finns det olika sätt att ”tigga” på. Vilket osökt får mig att tänka på en del av texten i Björn Afzelius låt Innan Bomberna Faller, som i och för sig handlar om prostitution och inte om tiggeri, men som sagt, det finns många sätt:


  Kom säg mej nå’t om skökorna som alla trampar ner,
  men som bara tar betalt för vad dom ger.
  Och vad tycks om moralisterna som skräpper med sin dygd,
  och själva lägger sej för ställning och manèr?
  Skall slinkan gå med näsan i backen i sin skam?
  Det finns ju värre slampor än hon känner till.
  Ja, en förfinad socitetsmadame är ett kostsamt värmekrus
  för hon förväntar sej ett drönarliv i lyx.
  Och när glöden har falnat, och basarerna tar vid,
  får försörjarn gå till horan för en kyss. ”

  Videon: http://www.youtube.com/watch?v=PxGbiNCMwhw
  Texten: http://www.hitslyrics.com/b/bjrnafzelius-lyrics-10269/medanbombernafaller-lyrics-333557.html

  Tack för alla intressanta kommentarer, ser fram emot fler i ämnet, både av er som redan skrivit, men även från andra debattsugna! Det skulle också vara intressant att höra från er som är av helt annan uppfattning!

 4. Håller med lite om ärlighetsgrejen… Hatar när folk ringer på med nån jäkla falsk snyfthistoria om ”sin leukemisjuka son…” Det är bättre att köra med öppna kort då, att de säger att de vill ha pengar till… vad som helst annat än att ljuga om sjuka barn.

  Ger MYCKET hellre till de som spelar dåligt och halvhjärtat på nåt instrument på stan.
  Även om det har kommit fram i min stad att dessa gatumusikanter är i det närmaste livegna slavar åt ”tiggarhallickar” från östeuropa. 🙁

 5. Det där en komplex fråga. Jag hävdar nog att man inte kan förbjuda något utan att ta ansvar för de som blir berörda. Att bara förbjuda tiggeri är fel, det måste finnas ett samhällsansvar, sen får man ju inte glömma att de som tigger gör det av en anledning och inte alltid av självförvållad sådan.

 6. mariebrima: Ja, jag kan hålla med där, samtidigt som jag känner att om man har hamnat i sådan kris att man varken har en trygg plats att bo på eller pengar till sina basbehov, så man till och med tigger pengar från okända, så känns det som om jag skulle vara ”beredd att säga vad som helst” om det hjälpte mig att få ihop några kronor till mina basbehov. Jag förstår tanken och kan hålla med om att jag hellre ger till någon som säger sanningen, men tror samtidigt det är lätt för oss att sitta hemma i våra trygga hem, med tak över huvudet, våra barn omkring oss och mat i kylskåpet och tala om hur de som bara äger det de går och står i, ska göra.

  Det trista är förstås när man ger pengar till de som tigger, för att hjälpa dem och det i stället är en organiserad liga som tar pengarna och den man gett till, lever vidare i samma fattigdom och utsatthet.

  Tonismat.se: Jag håller med dig till fullo! Även om det är personer som av olika skäl inte klarar av att följa samhällets normer och därför hamnat i den situation som de gjort, så innebär ju inte det per automatik att man ”slipper” hjälpa dessa personer. Jag är, liksom du verkar vara, övertygad om att ingen tigger för att de ”tycker det är roligt” eller trivs med sin livssituation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

No Trackbacks.