Veckans Debatt: Mors Dag och Bistånd

För fjärde veckan i rad, tänkte jag köra veckans debatt. Det blev lite ojämnt där, när jag la ut förra veckans debatt så sent, men nu är jag back on track!

Den här veckan handlar det om Morsdag och om att Rädda Mammorna, som jag medverkade i även förra året och som utmynnade i en stor tv-gala i tv4 som jag var med på!

Först lite om årets Rädda Mammorna:

Varför arbetar Röda Korset med att efterforska och återförena familjer?

Varje år splittras hundratusentals människor från sina nära och kära på grund av krig och naturkatastrofer. I dessa katastrofala situationer slits familjer ifrån varandra, hela grupper av människor flyr och tvingas i exil, många äldre lämnas kvar, barn tappas bort mitt i kaoset och många döda förblir oidentifierade. Det lidande som dessa familjer genomgår är tyvärr en tyst global katastrof.   En persons välbefinnande beror till stod del på möjligheten att hålla kontakt med sina nära och kära, eller åtminstone har information om att de mår bra. Att få ett meddelande eller återförenas med sin familj kan förändra allt för en människa. Det kan avsluta en femårings- och hennes föräldrars oro och lidande eller kan få en överlevande från en jordbävning att veta att familjen är i säkerhet. Internationell lagstiftning ger familjemedlemmar som skilts åt rätt att få veta vad som hänt deras anhöriga.
Enligt svensk lag är rätten att återförenas med sin familj begränsad till kärnfamiljen, det vill säga make/maka och barn under 18 år, samt förälder till ensamkommande barn som har flyktingstatus eller är skyddsbehövande. I undantagsfall kan också andra nära anhöriga få tillstånd att leva med familjen i Sverige.

klicka på den här knappen för att ge ditt bidrag till Rädda mammorna-kampanjen!

Företag? Klicka här

Ã…ttaårige Michée har flugit ensam hela vägen från Kongo. Snart ska han möta sin mamma, pappa och lillebror för första gången på tre år.

Läs mer om när familjen på bilden återförenades här


Jag är också mamma.

I år har de extra fokus på mödravård. Mer om det kan du läsa HÄR!

För mig är det jätteviktigt att kunna hjälpa till och förutom en regelbunden summa, så lägger jag gärna i några kronor eller en tjuga lite här och var när det görs insamlingar. Tidigare tänkte jag ofta att jag inte skulle ge till just organisationer, då jag tänkte att mycket av pengarna då går till administration och inte hamnar där hjälpen mest behövs. Jag har också hört många andra använda detta argument för att inte ge.

Jag har ändrat inställning. Även om jag nu faktiskt har möjlighet att hjälpa, utan att blanda in en organisation, d.v.s. att jag ger pengar direkt till någon/några som behöver, så anser jag att våra hjälporganisationer är oerhört viktiga. De kan på ett helt annat sätt och i ett mer långsiktigt perspektiv göra en mer långsiktig planering. De har också kunskaper och organisationen som krävs för att göra större hjälpinsatser!

Det gäller ju både biståndshjälp, men även att skänka pengar till cancerfonden och alla andra insamlingar som görs av organisationer.

Det kostar. Det kostar med just administration och löner och även om jag också kan bli väldigt upprörd över höga chefer som roffar åt sig av pengarna, dels genom ren brottslighet och även genom orimligt höga löner, så anser jag ändå att det är rimligt att bidra med pengar till flera organisationer. Att någon roffar åt sig pengar genom att helt enkelt ta pengar som tillhör organisationen, tycker jag inte man kan lasta organisationerna för. Tvärt om. Jag anser att organisationen då är ett brottsoffer som har utsatts för detta.

Däremot kan jag tycka att organisationerna bör se över sina chefslöner, för jag tycker inte det är rätt att en chef på en hjälporganisation ska ha en astronomisk lön. Det räcker att de har en skaplig lön för det arbete de utför!

Därför försöker jag att hjälpa till även om en del av mina pengar går till administrationen i dessa organisationer.

Så till själva debatten:

 • Ger du pengar till hjälporganisationer?
 • Varför / Varför inte?
 • Tror du att det är bättre att ge ”direkt i handen” på behövande, än att ge till en organisation, där en del av pengarna går åt till administration och löner?
 • Om du inte ger till organisationer av det skäl jag uppger ovan: ger du då i stället ”direkt i handen” till behövande, eller använder du det argumentet för att du i själva verket inte vill skänka pengar alls?
 • Vilken sorts hjälp anser du mest behjärtansvärt att stödja?
 • Har du förslag på hur hjälporganisationer skulle kunna gå till väga för att kunna samla in mer pengar eller få ett högre förtroende?

Som vanligt kan du välja att svara på en eller flera av frågorna, eller helt enkelt skapa en egen frågeställning i det här ämnet!

bloglovin

Follow mrsxanadus on Twitter

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Social comments

Loading Facebook Comments ...

4 svar på ”Veckans Debatt: Mors Dag och Bistånd

 1. Jag ger nästan aldrig till hjälporganisationer numera. Ett av skälen är just Röda korsets-skandaler med chefer och andra som har snott pengar resp. får gigantiska arvoden. Jag tycker att det rimmar dåligt med organisationens koncept – att hjälpa människor som behöver. Dessutom kan jag tycka att organisationen i sig till viss del visst är ”skyldig” till att det blir så här – det handlar om att ska rutiner och organisation så att INGEN kan sno pengar.

  MEN… jag håller med om att en organisation med storlek och kompetens har bättre möjligheter att lyckas nå fram med hjälpen. Så när Röda korset och andra organisationer ändrar sina rutiner kan jag tänka mig att ge pengar eller annat igen. Det tror jag är rätt väg att uppnå förnyat förtroende.

  I höstas och i våras har jag gett kläder, husgeråd och möbler till behövande barnhem och äldreboenden i Lettland. Jag har följt prylarnas väg och sett att de når fram.

  Jag tycker inte att jag personligen kan avgöra vilken hjälp som är viktigast att stödja. Det finns stora behov på flera håll i världen…

 2. Tofflan: Ja, jag håller med dig om att de astronomiska lönerna som det skrivits mycket om i media är orimliga. Jag förstår att de kanske måste betala en del i lön för att få drivna och kunniga personer som kan sitt jobb. Men av det som rapporterats så har det ju varit orimligt höga löner som jag tycker.

  När det gäller de som förskingrat pengar, håller jag med i sak, men tror inte att det i realiteten går att finna ett helt vattentätt system. För pengar måste ju betalas ut till olika saker och om någon då fifflar till sig ett eget belopp, så är det ett brott som ska och vad jag vet faktiskt görs polisanmälan på och det trycker jag inte att de/den som blivit utsatt ska ha skuld för. Men det är förstås en svår fråga då allting har två sidor.

  Nej, det är svårt för oss enskilda att veta hur hjälpen bäst ska fördelas och komma fram…

  Det känns förstås alltid bättre att se att ens saker/pengar verkligen kommer fram!

 3. Pingback: Twitter Trackbacks for Veckans Debatt: Mors Dag och Bistånd [tonarsmorsa.se] on Topsy.com

 4. La lala jag hatar annonserna för fadderbarn för alla ser ut som min unge och hans kompisar och i annonsen bredvid söker WWF faddrar för apor och isbjörnar.

  Jag brukar leka med tanken att det i länder i Afrika och Asien ordnades snyftiga faddergalor och annonser med små blonda barn ”Signe/ Johan is 4 years old and needs Your support, for one dollar You can give little Elin a chanse to get an education and prevent her from prostitution and a life in poverty”

  Tänker att U-länderna var I-länder som där alla har fina nya cyklar och de jämställda familjerna gör utflykter till vackra,rena parker med moderna lekplatser med ergonomiska klätterställningar där mörkhyade barn i ekologiska kläder och nya Nikeskor klättrar omkring.
  Barnen är glada och friska och går till tandläkaren varje termin…

  -Vad hade hänt om inte vita européer hade koloniserat resten av världen? Hur hade dagens U-länder utvecklats då?

  Den industriella revolutionen hade inte varit möjlig utan SLAVARNAS gratis-arbete på bomullsplantagerna.
  Bomullen exporterades till England och även SVERIGE där ”Spinnin-Jenny” (dåtidens toppmoderna maskiner)spann och vävde tyg som såldes -och de pengarna lade en av grundbultarna till den rika världens välstånd.

  -Vi som hade turen att födas i ett rikt land har vår jämförelsevis goda ekonomi och vårt välstånd tack vare slavarbete. (Och naturligtvis även tack vare vår egen arbetarrevolution men det är en annan historia…)

  Därför står vi i skuld till och bör vara solidariska med de fattiga länderna.

  Men det vore önskvärt att det var FN som grejade att fördela resurserna lite mer rättvist.

  Men DET ÄR INTE FEL ATT STRÄCKA UT SIN HAND TILL EN ANNAN MÄNNISKA!!

  ALLA NI SOM HAR FADDERBARN GÖR EN GOD GÄRNING.
  Själv föredrar jag att ge pengar till att stödja ett helt projekt, organisation eller by.
  Därför att det för mig känns mindre som ”charity.”

  En klok gammal dam kom till in klass i högstadiet och delade ut en liten bok och pratade med oss, en av dikterna i boken löd ungefär:

  /Du ser -och vill stoppa- alla krig och all oro i världen
  -men lugna din ivriga själ.
  Endast en viktig sak kan du göra:
  -en annan människa väl/

  De orden stannade kvar i mig.

  Jag tolkade det som att man ska ta vara på varandra. Och att ingen hjälp är för liten eller för obetydlig.
  Och att det finns många här i Sverige som har det svårt, man behöver inte blicka så långt bort för att hitta nån som behöver lite hjälp.

  Sorry att jag skrev en så lång kommentar -but you started it…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

 1. […] Veckans Debatt: Mors Dag och Bistånd tonarsmorsa.se/2010/05/24/veckans-debatt-mors-dag-och-bistand – view page – cached För fjärde veckan i rad, tänkte jag köra veckans debatt. Det blev lite ojämnt där, när jag la ut förra veckans debatt så sent, men nu är jag back on track! Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’humanrights666’] = {”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/796893162/This_is_rock__n__roll_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/humanrights666″,”nick”:”humanrights666″}; humanrights666: “RT @RodaKorset: Tonårsmorsa bloggar om varför hon skänker pengar till Röda Korsets Rädda mammorna-kampanj: http://bit.ly/aA5Dhb ” 4 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’rodakorset’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/864408197/fb_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/rodakorset”,”nick”:”rodakorset”}; rodakorset: “Tonårsmorsa bloggar om varför hon skänker pengar till Röda Korsets Rädda mammorna-kampanj: http://bit.ly/aA5Dhb ” 5 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’tonarsmorsa’] = {”photo”:”http://a1.twimg.com/profile_images/916456008/Bild_1316_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/tonarsmorsa”,”nick”:”tonarsmorsa”}; tonarsmorsa: “Veckans Debatt: Mors Dag och Bistånd: http://fatou.se/2010/05/24/veckans-debatt-mors-dag-och-bistand/ ” 1 day ago view tweet retweet Filter tweets […]